Vizitator Postat Mai 3, 2011 Partajează Postat Mai 3, 2011 Ma scuzati ca intru in discutie Dar consider ca cel mai important este ca zona cu contacte "alunecatoare" sa fie protejate impotriva oxidari! chiar ar trebui folosita o vaselina (exista una conductoara care se mai pune la bornele auto!) Consider ca trebuie folosta o tensiune de 24v! Link spre comentariu
delfy Postat Mai 3, 2011 Partajează Postat Mai 3, 2011 Eu imi sustin ideea si vin si cu argumente solide in ceea ce priveste solutia. Contactul meu pe o faza este de cel putin 300 de mm patrati. Va dau o comparatie: un aparat de sudura cu care se lucreaza pana la 150-200A, are bornele de cablul de sudura de 12mm. Ele intra in borna mama printr-o simpla rasucire. Contactul intre borna tata si borna mama este relativ, si nu pe toata suprafata de contact. Se lucreaza cu el la asemenea amperaje fara a se incalzii, deci pierderile sunt minime daca nu, nule. In ceea ce priveste priza trifazica de care vorbiti, are contactul mult sub 300 de mm patrati, unul singur, si spuneti ca nu aveti pierdeti pe ea, deci in consecinta contactele mele sunt mult mai bune decat o priza trifazica. Acum ne referim la eficienta procedeului propus de mine: spuneti ca lunar trebuie desfasurat cablul, la solutia mea nici la un an,nu este nevoie de o verificare. Arcadius a facut testul cu suntul solicitand eoliana la 100 A. La un asemenea amperaj in lucru nu o sa ajunga o eoliana home made de pana in 3Kw. Statorul la un asemenea curent lucreaza in regim de avarie (s-ar arde), si periile mele colectoare nu ar avea nimic (exemplul bornelor aparatului de sudura) O sa alatur si o schita a principiului sustinut de mine: Daca folositi aceasta metoda cu priza trifazica, v-ati gandit la eolienele produse industrial cum se face aceasta trecere? in nici un caz nu folosezte metoda cablului rasucit, ci metoda pe care eu am propus-o(poate pare o metoda greu de realizat, dar nu este deloc cand o intelegi bine si nu este costisitoare. Link spre comentariu
arcadius Postat Mai 3, 2011 Autor Partajează Postat Mai 3, 2011 Eu imi sustin ideea si vin si cu argumente solide in ceea ce priveste solutia. Contactul meu pe o faza este de cel putin 300 de mm patrati. Va dau o comparatie: un aparat de sudura cu care se lucreaza pana la 150-200A, are bornele de cablul de sudura de 12mm. Ele intra in borna mama printr-o simpla rasucire. Contactul intre borna tata si borna mama este relativ, si nu pe toata suprafata de contact. Se lucreaza cu el la asemenea amperaje fara a se incalzii, deci pierderile sunt minime daca nu, nule. In ceea ce priveste priza trifazica de care vorbiti, are contactul mult sub 300 de mm patrati, unul singur, si spuneti ca nu aveti pierdeti pe ea, deci in consecinta contactele mele sunt mult mai bune decat o priza trifazica. Acum ne referim la eficienta procedeului propus de mine: spuneti ca lunar trebuie desfasurat cablul, la solutia mea nici la un an,nu este nevoie de o verificare. Arcadius a facut testul cu suntul solicitand eoliana la 100 A. La un asemenea amperaj in lucru nu o sa ajunga o eoliana home made de pana in 3Kw. Statorul la un asemenea curent lucreaza in regim de avarie (s-ar arde), si periile mele colectoare nu ar avea nimic (exemplul bornelor aparatului de sudura) O sa alatur si o schita a principiului sustinut de mine: Daca folositi aceasta metoda cu priza trifazica, v-ati gandit la eolienele produse industrial cum se face aceasta trecere? in nici un caz nu folosezte metoda cablului rasucit, ci metoda pe care eu am propus-o(poate pare o metoda greu de realizat, dar nu este deloc cand o intelegi bine si nu este costisitoare.ok ok, chiar te rog sa-ti pui ideia in aplicare , dar cred ca mai intai va trebui sa faci partea generatorului iar la urma sa discutam subiectul periilor nui asa ?asta nu am inteleso,"" Arcadius a facut testul cu suntul solicitand eoliana la 100 A. La un asemenea amperaj in lucru nu o sa ajunga o eoliana home made de pana in 3Kw.Statorul la un asemenea curent lucreaza in regim de avarie (s-ar arde), ""ce ai vrut sa spui prin asta ?partea cea mai grea pe care am facuto si multe alte chesti , nu cred ca miar sta o asemenea banalitate de perie sa nu o fac ce zici? stiind ca acolo voi intalni batai de cap si am lasato asa si sunt f multumit de ia ...Nici nu ma doare inima ca trebuie neaparat sa merg la eoliana sa descurc cablul , cand am treaba prin gradina i mai dau drumu asta e tot.spor la treaba Link spre comentariu
delfy Postat Mai 3, 2011 Partajează Postat Mai 3, 2011 Nu contest faptul ca eoliana a scos 100 A cand ati testat o. Eu am vrut sa spun ca o eoliana daca ar lucra intr-un asemenea regim, un timp mai indelungat, statorul s-ar arde (in video-ul de pe youtube ati spus ca statorul deja se incalzise). Eu am vrut sa spun ca in lucru normal eoliana nu are cum sa lucreze la un asemenea curent. Nu am vrut sa supar pe nimeni in tot ce am spus pana acum, din contra , am luat in serios tot ceea ce am citit pe acest forum ,inclusiv m-am inspirat din el(chiar multe nu le stiam si le-am invatat acum). Repet inca odata ca nu am vrut altceva , decat sa imi sustin si eu punctul de vedere, trecerea tensiunii de la eoliana la acumulator. Daca va ofensat ceva din ceea ce am spus pana acum, imi cer scuze, dar nu a fost cu intentia de a va supara. Link spre comentariu
high_voltage_tm Postat Mai 3, 2011 Partajează Postat Mai 3, 2011 Si daca nu vei scote 100A, cum o sa ajungi la puterea pe care ti-ai propus-o? Link spre comentariu
delfy Postat Mai 3, 2011 Partajează Postat Mai 3, 2011 O eoliana care lucreaza in regim normal de lucru (nu regim de avarie), nu are cum sa lucreze la 100 A cu o sarma cu sectiunea de 4mm pe bobina (2+2), 4*3=12mm (pe 3 bobine) . Daca socotim la 12 mmori 4 A pe mm iese 48 A regim normal, in nici un caz 100A(regim normal. Puterea pe care mi-am propus-o in nici un caz nu o scoti numai din eoliana , ci din acumulatori. In situatia cum spuneti ca scot 3Kw din eoliana ar ainsemna sa am un amperaj pe eoliana de 250A dupa cum spuneti, ceea ce este impropriu. Link spre comentariu
high_voltage_tm Postat Mai 3, 2011 Partajează Postat Mai 3, 2011 Pai asa da...Totul e sa ai baterii bune si invertor pe masura; si cum tu vrei sa lucrezi la 12V, n-o sa fie simplu.Dar vad ca esti hotarat, deci pana la urma le aranjezi cumva. Succes! Link spre comentariu
arcadius Postat Mai 4, 2011 Autor Partajează Postat Mai 4, 2011 Nu contest faptul ca eoliana a scos 100 A cand ati testat o. Eu am vrut sa spun ca o eoliana daca ar lucra intr-un asemenea regim, un timp mai indelungat, statorul s-ar arde (in video-ul de pe youtube ati spus ca statorul deja se incalzise). Eu am vrut sa spun ca in lucru normal eoliana nu are cum sa lucreze la un asemenea curent. Nu am vrut sa supar pe nimeni in tot ce am spus pana acum, din contra , am luat in serios tot ceea ce am citit pe acest forum ,inclusiv m-am inspirat din el(chiar multe nu le stiam si le-am invatat acum). Repet inca odata ca nu am vrut altceva , decat sa imi sustin si eu punctul de vedere, trecerea tensiunii de la eoliana la acumulator. Daca va ofensat ceva din ceea ce am spus pana acum, imi cer scuze, dar nu a fost cu intentia de a va supara.Stai linitit nu sa suparat nimeni .referitor la 100A puteam sa scot si mai mult problema e ca in vant la peste 8mps la acel vant nu are cum sa se incalzeasca .spun asta pentru ca ,facand diferite experimente cu eoliana cea din vant cu aia ajungeam la 100A maxim si nu am avut probleme cu ia .pot sa spun ca aceia a fost maxim cand generatorul intra in( furling esire din vant ).cand am turnat statorul am folosit fraf de talc amestecat pentru o racire mai buna , de aceia trebuie expusa in vant sa se raceasca instantaneu.spor la treaba Link spre comentariu
Vizitator terry m Postat Mai 4, 2011 Partajează Postat Mai 4, 2011 Buna ziua,Din cate stiu eu circulatia curentilor prin ramurile retelelor electrice determina pierderi in lungul acestora, deoarece atat conductoarele cat si echipamentele electrice facand parte din circuit, prezinta anumite rezistente sau impedante electrice dupa cum curentul este continuu, respectiv alternativ. Calculul pierderilor se face luand in considerare sectiunile conductoarelor folosite si sa nu uitam de "zgomotele" de natura electrica induse in retea de scanteile generate pe suprafata de contact care la un curent atat de mare este practic imposibit sa nu apara. Cred c-ar mai trebui luati in considerare si factorii de dilatare si contractare ai materialului de contact (avand in vedere ca lucreaza afara), intemperiile..etc. Sunt multe de discutat pe aseasta tema, dar daca doriti sa va complicati, poate ca nu veti vedea cat pierdeti, dar pierderi vor fi cu siguranta si o grija in plus cu intretinerea.Succes! Link spre comentariu
delfy Postat Mai 4, 2011 Partajează Postat Mai 4, 2011 Astazi am terminat constructia pieselor metalice ale eolienei, ramanand sa mai procur magnetii si sarma pentru stator. Pana in momentul de fara, cu eoliana mea am ajuns in stadiul acesta: Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Mai 4, 2011 Partajează Postat Mai 4, 2011 La problema periilor colectoare iau ca exemplu modelul folosit la alternatorul de dacie dar in loc de perie de carbune va fi folosit cupru. O modificare utila ar fi marirea numarului de perii de cupru astfel marindu-se suprafata de contact fata de suprafata de contact a unei singure perii (asemanatoare cu sabotul de frana). Singura problema (inafara de uzura mai pronuntata decat varianta cu perie de carbune) la aceasta metoda este forta de apasare a periei pe disc care trebuie sa fie suficienta pentru asigurarea contactului ferm si pentru a curata eficient oxizii. Aceasta forta se opune rotirii eolienei pentru incadrarea optima in vant la puteri mici ale acestuia.Ca fapt divers caderea de tensiune pe contactul platinei la dacie este de 0,2V in conditiile in care curentul prin bobina este de 4A si se folosesc contacte de argint. Oi fi eu mai pesimist dar, pentru evitarea oricaror neplaceri mai bine "balsoi ruskaia" decat foc de tabara. Link spre comentariu
Dr.L Postat Mai 4, 2011 Partajează Postat Mai 4, 2011 Dar la alternator curentul din rotor e de doar 2A...Statorul prin care trece curentul mare e fix Link spre comentariu
gica70 Postat Mai 4, 2011 Partajează Postat Mai 4, 2011 Asa e; asta-i curent de excitatie si e max. 2A (la sarcina max.); poate fi si mai mic.. Link spre comentariu
arcadius Postat Mai 4, 2011 Autor Partajează Postat Mai 4, 2011 @delfy, frumos realizat, inseamna ca sti si ce magneti trebuie sa pui pe acele discuri?Eu stiu ca mai intai se face rost de magneti ,iar dupa acei magneti se calculeaza cam tot. Adica in functie de latimea magnetului , si lungimea , se afla diametrul exterior ale discurilor . La grosimea magnetului , se alege si grosimea discului ,pentru a nu strapunge campul magnetic tabla discului .tot dupa magnet se face si sablonul bobinei.in rest e ok arata super .Azi de plictiseala am facut o mini elice .Forma e la fel ca cea de marime mare, e buna pentru cei care sunt la inceput de drum si nusi dau seama cum trebuie sa arate , la aceasta minielice se vad clar formele si rasucirea pana la virf,mai trebuia si finisata la smilgher dar am lasato asa.Maine vreu so si probez la vant cum si ce turatie poata prinde. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum