Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

eoliana mea de 2,5kw

arcadius

Postări Recomandate

Vizitator cncsystem

si alt lucru ar fi ca un acumulator necesita din pentru incarcare circa 1/10 din valoarea lui , fiecare acumulator va avea nevoie de propriul regulator de incarcare .iar regulatorul trage curent din retzeaua ce vine de la eoliana ,asta doar in cazul cand sunt acumulatori de 12v pusi in paralel ,iar daca ai acumulatorii pusi in serie va trebui sa ai un singur regulator de incarcare pentru totzi ,tensiunea de lucru va trebui sa fie de 120 v dar si a invertorului .

eu credeam ca daca o sa am un bloc de baterii de 16000 w curentul de incarcare pt ei trebuie sa fie de 1600 w care e a-10 parte din 16000deci pt 1600w/12v =133 A si 133 A/10A pt 1mm patrat ar fi 13.3 mm patratiiar daca e la 24 v atunci sectiunea ar fi la jumatate. Asta pentru a incarca acumulatorii dupa ce sunt incarcati vine partea cu invertorul care trage din acumulatori cat consum eu plus pierderi.dar probabil ca e gresit ce cred eu, si in cazul asta generatorul trebuie sa aibe aceeasi putere ca convertorul ???
Link spre comentariu

Treaba sta asa:Pentru un acumulator, curentul de incarcare e bine sa fie maxim 1/10 din capacitatea lui:adica la un acumulator de 100Ah, sa nu bagi in el mai mult de 10A.Problema e putin mai complexa-in sensul ca: curentul de incarcare e dat de diferenta dintre tensiunea furnizata de generator si tensiunea acumulatorului.Mai depinde si de capacitatea sursei de a mentine o tensiune relativ constanta, rezistenta interna a ei, etc.Regulatorul -daca vorbim despre cel prezentat aici pe forum, al domnului Florin Tanasa-nu face altceva decat sa mentina tensiunea data de generatorul eolian la valoarea maxima de 14,4V-cat e recomandat pt acumulatorii de 12V, respectiv 28,8-29, 5 pt 24V.Cu cat curentul de incarcare e mai mic(nu vei avea nicoidata 133A!!!), cu atat creste durata de incarcare.Ar trebui facut un bilant al puterilor(se gasesc pe net wattmetre) in sensul ca trebuie monitorizat cat ai bagat si cat ai tras din acumulatori.Si monitorizat in permanenta tensiunea pe ei-asta in cazul in care invertorul nu decupleaza singur la atingerea pragului Umin pe acumulatori.Sper ca te-am lamurit.

Link spre comentariu

Treaba sta asa:Pentru un acumulator, curentul de incarcare e bine sa fie maxim 1/10 din capacitatea lui:adica la un acumulator de 100Ah, sa nu bagi in el mai mult de 10A.Problema e putin mai complexa-in sensul ca: curentul de incarcare e dat de diferenta dintre tensiunea furnizata de generator si tensiunea acumulatorului.Mai depinde si de capacitatea sursei de a mentine o tensiune relativ constanta, rezistenta interna a ei, etc.Regulatorul -daca vorbim despre cel prezentat aici pe forum, al domnului Florin Tanasa-nu face altceva decat sa mentina tensiunea data de generatorul eolian la valoarea maxima de 14,4V-cat e recomandat pt acumulatorii de 12V, respectiv 28,8-29, 5 pt 24V.Cu cat curentul de incarcare e mai mic(nu vei avea nicoidata 133A!!!), cu atat creste durata de incarcare.Ar trebui facut un bilant al puterilor(se gasesc pe net wattmetre) in sensul ca trebuie monitorizat cat ai bagat si cat ai tras din acumulatori.Si monitorizat in permanenta tensiunea pe ei-asta in cazul in care invertorul nu decupleaza singur la atingerea pragului Umin pe acumulatori.Sper ca te-am lamurit.

Scuze Rinaldoparaipan , te completez tensiunea de incarcare pe 24V nu trebuie sa depaseasca 28,8V aceasta fiind maxim .In rest tot ce ai scris este corect.
Link spre comentariu
Vizitator cncsystem

Cred ca am sa optez pt un generator pe 24 v, si atunci pentru un bloc de acumulatori de 16000 w voi avea nevoie de o tensinue de 28.8 v si un curent de 1600 w pentru incarcare.dar un generator de 1600 w nu va furnize necesarul de 5000 w pt consum, motiv pt care cred ca generatorul va trebui sa fie tot de 5000 w Si atunci in cazul in care voi avea un consum de 5000 w si generaturul de aceiasi putere, generatorul va produce, in conditii de vant, tot 5000 w pe care ii voi consuma in acelasi timp , iar in perioadele in care nu consum (sau consum mai putin ) regulaorul va regla curentul la 1600 w (28.8 v si 55.55 A ) pt a incarca acumulatorii.In ceia ce priveste conductorii voi avea nevoie de o sectiune de : 5000 w / 24 v = 208 A iar pentru 208 A voi avea nevoie de 20,8 mm patrati, motiv pt care voi folosi teava de cupru de 14 mm diametru si 1 mm grosime care are o sectiune de [7 * 7 * 3.141] - [ 6 * 6 * 3.141] = [154 - 113] = 41 mm patrati.elicea cu ax vertical va fi montata pe acoperis iar blocul cu acumulatori invertor vor fi in pod, asa ca traseele de amperaj ridicat vor fi scurte.Sper ca am inteles corect.Am ales 24 v pt ca incarcarea se se produca la viteze de rotatie reduse, oferite de elicea cu ax vertical,si in plus la sistemul cu ax vertical pot creste cuplul mult mai usor (cred) decat la sistemul cu ax orizontal.

Link spre comentariu

1. NU consumi direct din generator, adica niciodata nu vei alimenta televizorul direct la tensiunea de la bornele eolienei; si nici invertorul, daca la asta te gandesti.

2. NU o sa scoti in veci 55A din generator... si nici nu vad dece ar fi nevoie; cine zice ca-i musai sa incarci bateriile cu un curent de 10% din capacitatea nominala si ca eoliana trebuie sa fie de aceeasi putere cu consumul maxim pe care il poti avea la un moment dat?

4. Cred ca nu ai simtul marimilor despre care vorbesti... prea arunci cu A si mm².

3. ... sa mai explice si altii, eu n-am rabdare (la ora asta).

Nu mai incurca puterea cu curentul, W cu A; chiar daca e o greseala de exprimare, scapata la repezeala.

Link spre comentariu
Vizitator cncsystem

1. NU consumi direct din generator, adica niciodata nu vei alimenta televizorul direct la tensiunea de la bornele eolienei.2. NU o sa scoti in veci 55A din generator... si nici nu vad dece ar fi nevoie; cine zice ca-i musai sa incarci bateriile cu un curent de 10% din capacitatea nominala si ca eoliana trebuie sa fie de aceeasi putere cu consumul maxim pe care il poti avea la un moment dat?4. Cred ca nu ai simtul marimilor despre care vorbesti... prea arunci cu A si mm².3. ... sa mai explice si altii, eu n-am rabdare.

1. Cred ca oricine posteaza aici stie ca nu se alimenteaza televizorul de la generator direct, daca citeai mai sus ai fi vazut discutia despre invertor2. cam toata lumea care stie ceva despre incarcare spune de 10% din puterea acumulatorului, inclusiv producatorii de acumulatori.3. din ce am inteles eu acest topic este pt a ajuta pe cei mai putin stiutori, asa ca daca nu ai RABDARE NU TE DERANJA CU EXPLICATIIde inteligenti care nu au habar despre amperaj si putere electrica , dar dau cu parerea ma pot lipsi.ar fi trebuit sa scriu de vre-o 5 ori mai mult ca sa exprim macar o parte din detalii, dar prefer sa inteleg cate un pas pe randSi una peste alta vreau sa inteleg sistemul inainte de a cheltui bani.pentru asta sper sa fiu ajutat de cei experimentati si binevoitori, nu sa fiu ironizat pt ca nu detin anumite cunostinte, nu toti sunt asa inteligenti ca tine.
Link spre comentariu

1. Eu asa em inteles din exprimarea ta.

...dar un generator de 1600 w nu va furnize necesarul de 5000 w pt consum, motiv pt care cred ca generatorul va trebui sa fie tot de 5000 w

Si atunci in cazul in care voi avea un consum de 5000 w si generaturul de aceiasi putere, generatorul va produce, in conditii de vant, tot 5000 w pe care ii voi consuma in acelasi timp...

2. 10% din Ah e curentul maxim recomandat, nu zice nimeni ca nu poti incarca si cu 1%. Si maximul ala e valabil pentru baterii gen auto, dar alea concepute pentru UPS, backup, eoliana, panouri solare, etc. se incarca lejer cu 30%. Si la consumul de care vorbesti, ar trebui sa te gandesti serios si la curentul de descarcare (in caz ca folosesti baterii auto); daca pe acumulator scrie 60Ah nu inseamna ca suporta sa tragi din el constant 60A pana la descarcare.

3.

...10% din puterea acumulatorului...
Avand in vedere aceasta exprimare, nu stiu care-s inteligentii aia de n-au habar de curent si putere la care faci referire; vreau sa vad si eu acumulatoru' ala pe care e trecuta puterea.

Te asigur ca nu e vorba de ironie, rea intentie sau alte asemenea... dar incearca sa iti exprimi mai clar ideile, pentru ca se intelege altceva decat probabil vrei sa spui.

Si una peste alta vreau sa inteleg sistemul inainte de a cheltui bani.
Rational si normal, dar in contradictie cu cerintele tale. Sa construiesti o eoliana capabila sa debiteze 5KW si un modul de baterii care insumeaza 16KW (presupunand ca asta se traduce prin UxI, desi am spus mai sus ca nu e corecta si reala exprimarea), presupune pe langa anumite cunostinte care greu se pot dobandi de pe forum (mai ales cele practice) si multi bani; adica multe mii de €.

Deci nu are nimeni nimic cu tine si fiecare o sa te ajute cat/cum poate, dar fi realist si gandeste-te bine ce vrei sa faci; ce buget poti aloca, ce poti construi si ce e nevoie sa cumperi (invertor, poate pale, etc.), care este puterea de care ai cu adevarat nevoie - chiar consumi 5kw?! Cei care au in functiune astfel de eoliene, nu cred sa se fi debransat de la Enel; daca ai atelier de sudura (ca tot ziceai ceva de un cnc cu plasma), nu te astepta sa-l alimentezi cu morisca.

Link spre comentariu
Vizitator cncsystem

buna

Se vede ca am inteses gresit exprimarea ta

platesc in ganeral cam 800 ron/ luna si m- ar interesa acest sistem pt a ma scuti (macar partial) de aceasta cheltuiala.

intentionez sa construiesc doua asemenea sisteme.

m-am referit la un set de acumulatori deoarece un vecin de-al meu are o eoliana la care acumulatorii au costat 5300 ron 10 bucati 12v/133a si cred ca e un pret acceptabil, de aceia si de acolo am preluat cei 16 Kw.(cu cei 800 ron/luna pot cumpara acumulatori)

din raspunsurile de mai sus am inteles ca pentru a incarca acumulatorii curentul de incarcare trebuie sa fie a maxim 10-a parte din puterea lor,ca se pot incarca unii si cu 30% din amperajul lor e adevarat dar eu voiam sa discut pe o situatie data pt a simplifica raspunsurile. iar ca se pot ancarca (mai) lent si cu 1% din puterea lor nu-mi pusesem problema.

eu ce vreau sa inteleg este : pentru a putea consuma 5 Kw (maxim cu tot cu pierderile invertorului ) ce capacitate trebuie sa aibe generatorul, pentru ca puterea necesara pt incarcare nu poate depasi o anume valoare(1,6 Kw in cazul dat) aici cred ca intra in ecuatie regulatorul care va reduce puterea la maximul admis pentru incarcare in cazul in care nu consum cei 5 Kw produsi {asta dace generatorul trebuie sa produca 5 Kw cum ma astept)

Link spre comentariu

Deci inteleg ca chiar ai nevoie de o putere mare, pentru a acoperii consumul cerut de o anumita activitate pe care o desfasori. In acest caz, cel mai important e ansamblul invertor-acumulatori; asta e sursa directa din care vei lua energia.

Trebuie sa faci o aproximare cat mai realista a curbei de sarcina, adica din 24h, cate ore ai nevoie de consumul maxim (sa zicem 5KW) si cat vei fi in gol. In functie de asta o sa alegi tipul acumulatorilor si configuratia; daca ai nevoie sa tragi 5KW timp de 3 ore sa zicem, clar nu vei folosi un modul din 10 baterii auto 12V/133Ah si legate in serie pe deasupra!

Eoliana o gandesti in functie de cat de repede ai nevoie sa incarci acumulatorii. Considerand configuratia de mai sus, cu 10 acumulatori in serie si un curent de incarcare de 10% asta inseamna ca ar trebui sa debiteze cam 16V (o sa mai "cada" tensiunea pana la acumulatori) si peste 100A - ma indoiesc ca e posibil asa ceva.

Daca mergi cu un curent de incarcare mai mic, apare problema timpului de incarcare, care v-a creste. Zici ca esti dispus sa construiesti doua sisteme; ar fi o solutie sa le folosesti alternativ, astfel ai rezolva problema incarcarii.

Ideal ar fi sa folosesti acumulatorii deep cycle in configuratie serie-paralel, si un invertor ce accepta pe intrare tensini mai mari gen 48, 96V (creste simtitor si randamentul transformarii). Insa nu stiu daca nu se complica mai tare partea de generator, care trebuie sa scoata acesta tensiune la turatii mici si invertorul in sine, care e greu de gasit - sau poate e rentabil sa-l construiesti.

E tarziu si poate spun prostii, lasam pe maine.

Link spre comentariu

Presupunand ca ai posibilitati de a produce si stoca 1 kWh intr-o ora inseamna 24 kWh pe zi si 720 kWh intr-o luna, reprezentand "economia" de 300 ron din cei 800. Acum sa vedem ce trebuie pt. acest kWh intr-o ora. La tensiunea de 48V inseamna cca 20 A adica 2 grupuri in paralel a cate 4 buc. baterii de 12V/100Ah legate in serie. Generatorul va fi de minim 2,5 kW. Tot calculul de aici se bazeaza pe faptul ca vantul va bate, in medie, 12 ore in fiecare zi cu puterea egala cu cea max. a generatorului.. Deci nu vei putea compensa nici cei 300 ron..Cu doua sisteme din astea poate, poate..daca ai vant in zona. Succes.

Link spre comentariu

@cncsystem:Ca si o concluzie la cele spuse mai sus:Nu vreau sa te dezamegesc, dar in zona Iasiului, NU poti avea independenta energetica doar din vant.Doar Arcadius se poate lauda cu asta, la el bate "alizeul" mai mereu.Asa ca ia legatura cu vecinul, vezi de cand are ele eoliana si cat a produs cu ea.Ca sa ai incarcare relativ constanta pe 24V iti trebuie in primul rand vant si apoi o elice de mare randament.Ai putea sa faci doua generatoare, unul care sa debiteze 12V, cu care sa incarci o parte din acumulatori la vanturi relativ slabe si altul la 24V, care sa bage la vant mai puternic-de la 4-5 m/s.Apare insa problema echilibrarii tensiunilor pe ei.Problema e ca un generator care incarca la vant slab(spire multe pe bobina-cca.90-100, cu sarma mai subtire sa zicem 1.6, bobina depinde de magneti) va avea pierderi foarte mari la turatii ridicate ale elicei fiindca creste curentul si deci puterea disipata pe el.Asa cum am zis, poti incerca doua generatoare cuplate pe acelasi ax, sa zicem unul cu 4 bobine pe faza, care sa incarce de la 2,5m/s si altul cu 3 bobine pe faza si sarma de 2mm, care sa bage de la turatii mai mari.Sau pe generatorul cu 4 bobine pe faza, legare stea-triunghi si conectezi functie de vant-stai planton cand incepe furtuna :limb: In prima varianta inseamna cabluri de coborare separate cu redresari separate-ca sa nu debiteze un generator in celalalt.Si pot sa-ti spun ca mai mult de 2,5kW in regim home-made nu poti face-se complica elicea, stalpul, etc.Sau o a treia alternativa combinatie celule fotovoltaice-eoliana.Fa un calcul si vezi ca toate astea inseamna muuuulti, foarte multi bani.Pana acum, pe mine eoliana m-a costat peste 2000 de euro, si inca mai am de lucru la ea-la mine a fost de fapt o imbunatatire continua a ceea ce am facut prima oara.Acum sunt spre final si o sa pun stop cheltuielilor-la eoliana :speriat ca vreau si panouri :da S-ar putea sa ajungi la concluzia ca iti vei amortiza investitia in vreo 3-4 ani(in cazul in care nu iti pica vreun acumulator).PS:Si nu mai incurca te rog Watii cu Amperii.Bafta

Link spre comentariu
Vizitator cncsystem

din 24 ore cred ca o sa am un necesar de consum de 10 ore

Ideal ar fi sa folosesti acumulatorii deep cycle in configuratie serie-parale

Pentru inceput voi incerca sa achzitionez niste acumulatori la mana a doua pt teste, si mai tarziu daca toate merg bine voi folosi ceva profi.

Asa ca ia legatura cu vecinul, vezi de cand are ele eoliana si cat a produs cu ea.

vecinul are eoliana de un an, e chinezeasca,generatorul e de 2 Kw, 10 acumulatori 12 v 133 Ah inseriati, invertor de 2 Kw.

in tot acest an si ceva a avut doua luni fara vant, iulie si august in rest a functionat bine (doar cand i s-a ars generatorul si a asteptat cateva sapt. inlocuirea lui) si se invarte repede si atinci cind doar adie vintul, e montata pe un pilon de 9 metri inaltime si are pale de 2 metri lungime fiecare .

Ca sa ai incarcare relativ constanta pe 24V iti trebuie in primul rand vant si apoi o elice de mare randament.

Acesta este motivul pt care am ales o elice cu ax vertical,acestea dezvolta un cuplu mare la viteze de rotatie mici (eoliana vecinului incepe incarcarea la 200 rpm , daca i-mi aduc minte corect)

conectezi functie de vant-stai planton cand incepe furtuna

nu stau planton pt ca o sa am pale cu unghi de atac variabil, acest unghi va fi reglat de un sistem mecanic cu parghie automat folosind forta centrifuga a unor greutati montate la capatul de jos al parghiei.

Si pot sa-ti spun ca mai mult de 2,5kW in regim home-made nu poti face-se complica elicea, stalpul, etc.

elicea stalpul le confectionez din ce am prin curte (am un atelier mecanic unde i-mi cot confectiona aproape orice: strung, freza debitare cu plasma cnc, sudura etc )

Elicea va fi montata pe acoperis iar generatorul cu bateriile in pod, asa ca voi avea un traseu cu amperaj ridicat destul de scurt.

si un invertor ce accepta pe intrare tensini mai mari gen 48, 96V (creste simtitor si randamentul transformarii). Insa nu stiu daca nu se complica mai tare partea de generator, care trebuie sa scoata acesta tensiune la turatii mici si invertorul in sine

acesta e motivul pt care vreau sa folosesc invertor de 24 v , e mai usor de procurat si incarcarea poate incepe la viteze mai mici ale vantului.

Link spre comentariu

Nu monta elicea pe acoperis!Toate vibratiile date de rotor se vor transmite in structura, vei avea un zgomot deranjant in toata casa.

Link spre comentariu
Vizitator cncsystem

E de fapt pe acoperisul atelierului care e lipit de casa, structura de stalpi cu grinzi de beton iar systemul se va sprijini pe o grinda a planseuluiMultumesc oricum

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări