bbogdanmircea Postat Martie 18, 2011 Partajează Postat Martie 18, 2011 La chinezi oricum nu ai cum sa le faci concurenta dar nici incredere nu prea poti avea in ce fac ei.Am citit recent despre proiectul de la Fantanele in care s-a investit 1,1 miliarde de euro si care ar trebui sa aiba o putere de 600 MW, echivalent cu un reactor de la Cernavoda.Din ce am vazut acolo o eoliana de aia cu diametru de 100 m produce cam 2.5 MW de unde s-ar deduce ca sunt cam 240 de mastodonti din aia de unde ar rezulta cam un pret de 5 milione de euro per eoliana. Banuiesc ca ei nu folosesc baterii nu?Din pacate nu toate zonele se preteaza la asa ceva, dar oare e posibil ca Dobrogea sa asigure macar 50% din energia electrica a Romaniei doar din energie eoliana?Chiar ma contram cu un coleg pe tema asta la birou si el spunea ca asa cum s-a dus centrala nucleara de la japonezi la cutremur asa se pot duce si eolienele...Eu pot spune ca am ramas uimit de ceea ce ati realizat voi si ma refer in principar la arcadius, paraipan, florin tanasa si restul chiar ma gandeam sa fac o prezentare la colegii de munca care toti suntem ingineri pe aici despre ce poti realiza daca ai putine pasiune pentru ceva si chiar iti pui capul la contributie.Am inceput sa citesc si topicul de pe softpedia, partea a doua, dar de-abia am ajuns pe la pagina 35, e lung tare domle... Link spre comentariu
rinaldoparaipan Postat Martie 18, 2011 Partajează Postat Martie 18, 2011 @sirius06: Din bateria de 100 de Ah poti "trage" 10A timp de 10 ore, pana ajunge la limita de siguranta volti pe celula sau Volts per cell in engleza(1,78V sau 1,8, depinde de tipul de baterie).Fiecare producator da niste numere de cicluri la care poti sa supui bateria la limita asta de descarcare(500 la unele, 800-1000 la altele).E bine sa nu ajungi prea des la limita fiindca asa scurtezi viata bateriei.Deci, 10 A la 12V inseamna cam 100-110W, functie de randamentul invertorului, am vazut si chinezisme care consumau peste 1A in gol.Pentru 2Kw poti face singur calculul-tre sa mergi pe 24V,depinde si cat vant ai.Si ce buget alocat Deocamdata eu folosesc energia ca sa luminez curtea cu spoturi cu leduri de 1W.@bbogdanmircea:Bine ar fi daca toata lumea ar gandi ca tine in privita lucrurilor chinezesti.Nu contest, fac si marfa buna dar nu prea ajunge pe la noi.Eolienele alea baga direct in retea, sunt concepute sa dea frecventa retelei.Dupa ce o sa termini de citit tot pe softpedia, tot nu vei stii tot.Acolo am scris despre o intalnire gen schimb de experienta ce va avea loc in mai , undeva la o pensiune intre Brasov si Sibiu;lansez invitatia si aici pe forum, deocamdata sunt inscrisi patru doritori:eu, un prieten, arcadius si dorin_bv.Lista e deschisa.Revin cu detalii Link spre comentariu
Vizitator Mihai2008 Postat Martie 18, 2011 Partajează Postat Martie 18, 2011 Incearca te rog sa faci o estimare a pretului de constructie, ca si cum nu ai avea componentele. Dar estimarea sa includa toate componentele, stalpul etc. Sunt curios cat iese ca pret fata de una chinezeasca. Link spre comentariu
bbogdanmircea Postat Martie 18, 2011 Partajează Postat Martie 18, 2011 As avea o intrebare si rugaminte pentru d-voastra sau ptr d-l florint sau arcadius care se pricepe mai bine:As dori niste formule asa in forma lor cea mai simpla care sa-mi explice cat mai "babeste" urmatoarele transformari:Normal ca acestea sunt tot din formule si probabil ca se pot face niste calculatoare pentru ele:1. Relatia dintre viteza vantului si viteza rotorului eolienei - asta cred ca mai bine imi spuneti pentru rotoarele pe care le aveti d-voastra mai specific adica ceva de genul: la vant de 5 m/s am la eoliana 60 rpm cu rotor de diametru 2 m2. Relatia dintre turatia rotorului si puterea electrica produsa - stiu ca asta depinde si de bobinajul statorului si de nr de magneti de pe rotoare3. Care sunt parametrii care se modifica atunci cand consideram de ce voltaj ne trebuie pentru redresare ? Adica cu ce influenteaza nr de bobine de pe o faza curentul si tensiunea produsa4.Care este relatia dintre ce produce eoliana si ce rezulta dupa redresare si inversare adica ceea ce se obtine in 220 ac?De ce ma intereseaza aceste relatii, pentru ca vreau sa inteleg mai bine procesele si poate sa incerc sa le explic si la altii care poate ar avea fondurile pentru asa ceva dar sunt reticenti pentru ca li se pare imposibil sa-si obtina ei propria energie electrica.Am vazut formulele de pe siteul lui florin.tanasa, o sa le iau la mana usor usor, mai ales ca sunt inginer si eu am terminat automatica spre rusinea mea dar la partea practica mai greu, mai mult programare matlab din astea.Normal ca dupa ce o sa inteleg formulele o sa incerc sa le si implementez in matlab sa fac niste simulari si niste calculatoare pentru diferite componente, odata ce le inteleg normal.Va multumesc si continui sa citesc topicul de pe softpedia am ajuns pe la pagina 50 la partea a 2 a.Va multumesc chiar m-ati tinut ocupat cu cititul ultimele 3 zile. Link spre comentariu
Vizitator sirius06 Postat Martie 20, 2011 Partajează Postat Martie 20, 2011 @sirius06: Din bateria de 100 de Ah poti "trage" 10A timp de 10 ore, pana ajunge la limita de siguranta volti pe celula sau Volts per cell in engleza(1,78V sau 1,8, depinde de tipul de baterie).Fiecare producator da niste numere de cicluri la care poti sa supui bateria la limita asta de descarcare(500 la unele, 800-1000 la altele).E bine sa nu ajungi prea des la limita fiindca asa scurtezi viata bateriei.Deci, 10 A la 12V inseamna cam 100-110W, functie de randamentul invertorului, am vazut si chinezisme care consumau peste 1A in gol.Pentru 2Kw poti face singur calculul-tre sa mergi pe 24V,depinde si cat vant ai.Si ce buget alocat Deocamdata eu folosesc energia ca sa luminez curtea cu spoturi cu leduri de 1W.Inteleg. M-am gandit totusi la o instalatie mixta, eoliana/fotovoltaica deoarece nu prea stau bine cu vantul. Problema principala fiind acumulatorii care au ponderea cea mai mare la cost, de aceea vreau sa fac un calcul exact pentru a minimaliza aceasta cheltuiala. Link spre comentariu
arcadius Postat Martie 21, 2011 Autor Partajează Postat Martie 21, 2011 Am citit tot topicul si vreau sa va felicit pentru tot ce ati realizat.Tine-ti-o tot asa si pot si altii vazand succesele dumneavoastra vor dori sa incerce asa ceva.Pentru o eoliana de 2 kW la cat s-ar ridica costurile de materiale + manopera domnule arcadius?Ma pricep si eu la mestereala dar elicele n-as putea sa le fac in nici un caz, iar restul doar sa dau comanda la strung.Poate in viitor cine stie...eu ma gandesc cei care au venituri mai marisoare de ce nu achizitioneaza asa ceva de la d-voastra, cu 2 din astea de 2kW aproape ca devii independent ca si energie eletrica.Sau m-am inselat eu si nu e vorba de 2 kW putere instantanee?salut ,scuze de raspuns atit de intarziat.costul eolianei de 2kw poate sa ajunga si la 300 / 400 euro cu tot cu manopera ,in schimb daca faci rost de materialele , adica sarma fier teava baterii mai eftine mai scade.poti sa devi independent numai daca zona unde locuiesti cu potential mare de vant.pentru consumatori mici iti ajunge si 2kw dar daca pui si masina de spalat si frigiderele ,boiler fier de calcat atunci iti trebuie ceva mai mare. Link spre comentariu
rinaldoparaipan Postat Martie 22, 2011 Partajează Postat Martie 22, 2011 Cam asa se comporta turbina mea. Din cauza ca vantul batea in rafale, apare acea diferenta intre indicatiile anemometrului si turatia elicii(intervine inertia rotorului) Si tot din cauza ca vantul batea dintr-o directie nefavorabila, in care riscam sa iau o pala in freza, nu am filmat prea mult. Pleaca la 0,6-0,7 m/s si incarcarea incepe la 2-2,5.Bateriile sunt aproape full, deci 12V scoate pe la sub 2m/s. L.E. Scuzati deranjul din curte, da inca nu am inceput curatenia de primavara. http://www.youtube.com/watch?v=AJKzdaeX8lg http://www.youtube.com/watch?v=o4eVVCfTSP0 Link spre comentariu
arcadius Postat Martie 22, 2011 Autor Partajează Postat Martie 22, 2011 scuze 3000 / 4000 euro. Link spre comentariu
rinaldoparaipan Postat Martie 22, 2011 Partajează Postat Martie 22, 2011 scuze 3000 / 4000 euro.Asa da, dom profesor!Mai vii de acasa!Fac eu cu pale de rasina cu 2900-3900 Link spre comentariu
Vizitator Ciuperca Postat Martie 23, 2011 Partajează Postat Martie 23, 2011 Bravo domnule.Si chiar daca ai minti iti spun tot bravo pentru ca ar fi minciuna cea mai buna. Link spre comentariu
aerodinamic Postat Martie 23, 2011 Partajează Postat Martie 23, 2011 salut ma intereseaza un sistem furling (scoaterea din vint) centrifugal la eoliana mea cu diametru de 3.6 m ca cu sistemu de furling de inclinare a cozi am ars 2 statoare in vinturi mari eoliana o am de 4 ani datimi o solutie de calculare a sistemului centrifugal atasez o poza cu eoliana Link spre comentariu
rinaldoparaipan Postat Martie 24, 2011 Partajează Postat Martie 24, 2011 Da-ne te rog mai multe detalii:cat are coada, ce greutate, cum s-a comprtat la iesirea din vat,de ce si cum s-a ars statorul l-ai pus in scurt, sau ce s-a intamplat?.Tot e bine ca nu s-au rupt palele.In mod normal trebuia sa actioneze frana electromagnetica.Ai corelat greutatea/lungimea cpzii cu suprafata elicei?Mie mi se pare ca la diametrul ala coada e usoara.Vezi ca am postat mai sus un link cu calculul iesirii din vant. Link spre comentariu
aerodinamic Postat Martie 24, 2011 Partajează Postat Martie 24, 2011 eoliana o folosesc pentru a incarca acumulatori la viteza vintului mica pina la 6 Ms peste 6 Ms comuta pe rezistenta la un boiler pentru incalzire la casa de vacanta care este la altitudine 1200m unde am vinturi mari calculul esiri din vint este la 11.5 Ms dar cred ca ar fi bine ca esirea din vint sa o recalculez undeva pe la 9.5 Ms ca sa nu mai am probleme cu arderea statorului dar perd mult din puterea pe care o am nevoie in boiler atasez un linc sa vedeti cum se comporta la un vint de peste 6 Ms cu sarcina pe rezistenta din boiler Link spre comentariu
rinaldoparaipan Postat Martie 25, 2011 Partajează Postat Martie 25, 2011 Pai, in primul rand stabilirea pragului de 6m/s e relativa si cam mica-pierzi aiurea din putere.De obicei iesirea se face pe la 10m/s.Treaba sta asa:comutarea pe dump load(rezistenta de sarcina) se face din regulator(ai asa ceva?) care face lucrul asta functie de gradul de incarcare al acumulatorilor si de curentul pe care il "sug" acetstia.De ex: un acumulator mic de 100Ah incarcat la 13V, va suge un anumit curent de incarcare;la cresterea turatiei, deci a tensiunii furnizate de generator, daca acumulatorul nu are capacitatea de a primi tot surplusul, tensiunea pe el creste peste o anumita valoare moment in care intervine regulatorul si comuta pe dump(de regula valoarea de comutare e de 14.3-14.4V);Dumpul suge mai mult curent decat cel luat de acumulator, asa ca apare franarea turbinei.Trebuie ca puterea rezistentelor de dump sa fie cel putin cat puterea generatorului.In filmuletul tau nu se vede ca coada ar vrea sa iasa din vant.Vezi ce e in neregula acolo. Link spre comentariu
aerodinamic Postat Martie 28, 2011 Partajează Postat Martie 28, 2011 salut mam hotarit sa fac alt generator cu 32 magneti 30x46x10 mm N 42 deci 16 pe o parte 12 bobine a doua fire de grosime 1.2mm grosime stator 10mm numar de spire pe bobina 48 rezistenta intre faze0.62 ohm curent 78 A 24v PUTERE 1887 W LA 11.5 Ms la stator pentru o buna racire mijlocul bobinelor ramine ne turnat iar la magneti torn numai 4mm curentul de aer format de magneti va raci mai bine statoru va rog sa ma corectati daca nu am calculat bine generatoru sau puteti sami dati o varianta mai buna de calcul ? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum