Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

eoliana mea de 2,5kw

arcadius

Postări Recomandate

Buna ziua, Vreau sa construiesc o eoliana si am inceput cu magnetii. Am procurat 24 bucati de magneti neodium n48 de 50/15/15avand o forta de 33kg. Acum urmeaza bobinele si nu stiu cate spire sa aiba si ce diametru. Vor fi in numar de 9. Oare ce putere se poate scoate din magnetii astia?

Link spre comentariu

Depinde de ce tensiune vrei sa scoti-12 sau 24V.Sfatul meu este sa faci o bobina de test.Cu sarma de 2X1,2mm ies cam 75-80 spire.La o incarcare de 15A/mmp scoti 35A.Poti conta pe 0.8kW.Numai ca pentru a scoate aceasta putere, iti trebuie o elice buna si vant din plin.

Link spre comentariu

Ideea e urmatoarea:

Eu mi-am facut bobinele cu 75 spire 3x0.85, adica 1.7mmp. Magnetii sunt 30x30x20.

Dar merg pe 12V, avantajul e ca incarcarea incepe la turatii mici.

Azi am montat noua elice care are un randament fantastic, incepe sa incarce de pe la 1.5-2m/s.

Gandeste-te ca pt 24V iti trebuieinvestitie dubla in baterii, depinde ce vrei sa tii cu curentul de la eoliana.

Sfatul meu e sa-ti faci bobinele asa cum ti-am sugerat si vezi la ce turatie incepe incarcarea-adica, degeaba ai vant slab 80% din timp care iti produce 16-20V (adica nu incarci nimic), mai bine ai folosi acesti volti pentru un sistem pe 12.

Parerea mea.

Asta e elicea:

Si un filmulet:

Acum ma gandesc cum sa o opresc la vanturi puternice, am vazut ce cuplu are la 2m/s.Adica generatorul e mic pentru puterea data de turbina, s-ar putea ca la vant mare frana electromagnetica sa nu faca fata.

Link spre comentariu

Palele sunt din fibra de sticla, imbalsamate in rasina, muncesc de doua luni la ele impreuna cu un prieten.Asta e tehnologia1.Procurare styrodur-un polistiren extrudat special2.Stabilire tipuri de profile(de la root catre varf sunt patru tipuri, 2 tip NACA si 2 tipS)3.Concepere si verificare program taiere(are 487 de instructiuni si peste 1700 puncte de interpolare)4.Taiere miez pala5.Invelire in trei straturi de fibra de sticla(doua straturi cu tesatura dublu Z si un strat cu tesatura la 45 de grade)6."Imbalsamare" in rasina epoxi de aviatie si introducere in "sarcofag"(adica in presa de vid)7.Extragere mulaj , slefuire si aplicare un strat de primer epoxi8.Vopsire finala.9.Tripoda cu sistem de reglare a pasului(a nu se confunda cu pas variabil)Sistemul de reglare a pasului e asta:

Link spre comentariu

Felicitari Dane ma bucur pentru randamentul obtinut .acum am si eu nevoie de ajutor sa mai procur sarma pentru noul generator stie cineva un site de sarma email la un pret aceptabil?multumesc.

Link spre comentariu

Incearca la Comat Electro S.C. COMAT ELECTRO S.A. BucurestiStr. GHETU ANGHEL nr. 1, cod postal 032544sector 3, BUCURESTIDepozitul 1Aparataj electricCorpuri si surse de iluminatMobil: 0722.227.064Telefon / fax : 021.256.11.54Eu am luat 4.3kg cu 297 RON.Daca te hotarasti sa iei de la ei, te rezolv eu cu pusul pachetului la posta.

Link spre comentariu
Vizitator CiruPartenie

Bună ziua,sunt foarte interesat de acest proiect și aș vrea să-mi construiesc și eu una dar de putere mai mare cel puțin 10KW

Link spre comentariu

SalutDaca vrei 10kW, apar doua probleme:1.Bugetul de care dispui(numai bateriile cat costa)2.Marimea elicei, care la puterea asta e destul de dificil de realizat in regim home-madeDaca totusi tii mortis sa obtii aceasta putere, poti merge pe un ansamblu de 3 turbinex3kWAm un proiect de pala de 5kW, testata in tunelul aerodinamic la INCAS, dar care costa destul de mult.

Link spre comentariu
Vizitator geokm5

salut, sunt si eu interesat de asa ceva si as vrea sa fac o mica eoliana macar pentru iluminatu din curte. Am aproape tot ce imi trebuie, convertoru de la 24 la 220 v, bateriile si mai imi trebuie rotoru cu eoliana, care este si ce-a mai inportanta piesa din ansamblu. De unde pot procura un motor care sa il folosesc pt turbina eolienei? sau de unde pot cumpara una deja asamblata :-? ma gandeam sa pun un electromotor de lasina care la turatii mici, cred ca dezvolta un voltaj frumusel....ce ziceti >?

Link spre comentariu

Electromotorul de masina nu are magneti, asa ca este impropriu pentru eoliana.Poti converti un alternator, un motor care merge la retea sau poti construi un generator cu flux axial. Succes.

Link spre comentariu

Electromotorul auto ARE magneti. Dar sa-l folosesti ca si generator..... Mai bine construiesti un generator . Ai destule exemple de succes aici pe forum. Citeste cu atentie ce s-a scris si sant sigur ca pt. neclaritati te vor ajuta .

Link spre comentariu

Electromotorul auto ARE magneti. Dar sa-l folosesti ca si generator..... Mai bine construiesti un generator . Ai destule exemple de succes aici pe forum. Citeste cu atentie ce s-a scris si sant sigur ca pt. neclaritati te vor ajuta .

ARE magneti si eu nu stiu , da undes ca miar trebui si mie cativa . eu stiam ca ELECTROmotorul are ELECTROmagneti :rade:
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări