Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

eoliana mea de 2,5kw

arcadius

Postări Recomandate

Pentru ADiN: Pai, daca te uiti atent la configuratia pale-magneti, ai sa vezi ca acea parghie exista (cred ca e de genul 2). Cu cat pala (parghia) e mai lunga cu atat momentul e mai mare. Acolo, la turbinele industriale, e altceva - turatia trebuie sa fie constanta. E vorba si de estetica dar, in primul rand, e nevoie de aerodinamicitate! Daca privesti o pasare in zbor ai sa vezi ca estetica si cuvantul ala luuung :nebun: se impaca de minune. :da

Link spre comentariu

va salut , revin cu problema mea am scos irfurile de pe placa si din toate doar doua sunt inscurt celelalte sunt bune .acum ramane sa caut obligatoriu acele originale altfel sint obligat sa cumpar toate 8 buc daca nu 2 originale .va mai rog odata cine stie vreun magazin UNDE POT COMANDA IRFP22N60K va multumesc .

Link spre comentariu

@ arcadius Mosfeturile IRPF22N60K nu se gasesc,nu se mai fabrica,am cautat eu tot Bucurestiul. Am gasit in schimb IRPF22N50APBF,aceeasi capsula 500V 22A 277W 0,23R -3Eur/buc Dupa asta mai este unul care se poate gasi IRPF27N60KPBF( 600V,27A,500W,0,22R,TO247AC capsula) dar costa 7,2EUR/buc.In rest nu ai cu ce...

Link spre comentariu

@ arcadius Mosfeturile IRPF22N60K nu se gasesc,nu se mai fabrica,am cautat eu tot Bucurestiul. Am gasit in schimb IRPF22N50APBF,aceeasi capsula 500V 22A 277W 0,23R -3Eur/buc Dupa asta mai este unul care se poate gasi IRPF27N60KPBF( 600V,27A,500W,0,22R,TO247AC capsula) dar costa 7,2EUR/buc.In rest nu ai cu ce...

Multumesc de ajutor , in caz de nu gasesc ce trebuie apelez la dvs . Am vb cu cineva sa vad poate gasesc originalele am montat irefeurile in afara de cele doua in scurt ... si vad ca functioneaza perfect invertorul , nu iam pus sarcina nimic astept sa gasesc tranzistoarele si apoi ma apuc sal fac .daca tot mati ajutat cu anumite info va mai rog poate imi gasiti si echivalentele de la tranzistori , D1803 si B772.multumesc si scuze de off topic.
Link spre comentariu

salut va bate si vantul stai linistit o sa fie din plin , frumos lucrat , ce inaltime are stalpul , fal mai lung cam de 10 m minim si punei 2 randuri de ancore , cand va bate vantul spunene cam ce parametrii da , tensiune si intensitate , si cam de la ce viteza de rotatie incepe sa aiba curent de incarcare.(pe baterii de 12v )FELICITARI

Link spre comentariu

Pentru ADiN: Pai, daca te uiti atent la configuratia pale-magneti, ai sa vezi ca acea parghie exista (cred ca e de genul 2). Cu cat pala (parghia) e mai lunga cu atat momentul e mai mare. Acolo, la turbinele industriale, e altceva - turatia trebuie sa fie constanta. E vorba si de estetica dar, in primul rand, e nevoie de aerodinamicitate! Daca privesti o pasare in zbor ai sa vezi ca estetica si cuvantul ala luuung :nebun: se impaca de minune. :da

incearca sa explici mai bine....sa inteleg ca eoliana lui " rinaldoparaipan" nu e aerodinamica ....sau ce sa inteleg?Poate nu am fost explicit....din toata poza aia ....pe mine ma intereseaza" gatul ala lung" si nu povesti cu pasari zburatoare :d ....Am intrebat daca gatul ala lung ajuta sau incurca in functionarea cat mai eficienta a eolianei si atat :).Si ma mai interesa si faptul ca daca nu incurca atunci ii poti face o cutie frumoasa.Succesuri !!!
Link spre comentariu

"Intrebarea este daca se foloseste sa zicem o pargie intre pale si partea cu bobine sau magneti.." Asta e ..gatul de care zici; am fost indus in eroare, acolo e un ax care duce la o cutie de viteze..si ai inteles bine ce-am scris :da ..daca vrei sa-i faci o cutie frumoasa (carcasa) trebuie sa fie aerodinamica, adica sa opuna cat mai mica rezistenta aerului si sa fie si usoara! uita-te la un ..avion.

Link spre comentariu

"Intrebarea este daca se foloseste sa zicem o pargie intre pale si partea cu bobine sau magneti.." Asta e ..gatul de care zici; am fost indus in eroare, acolo e un ax care duce la o cutie de viteze..si ai inteles bine ce-am scris :da ..daca vrei sa-i faci o cutie frumoasa (carcasa) trebuie sa fie aerodinamica, adica sa opuna cat mai mica rezistenta aerului si sa fie si usoara! uita-te la un ..avion.

Acum e mai bine . Intrebarea era daca ajuta la ceva sau...daca avem un vant mai slab ea incurca .Iar cred ca pt o eoliana DIY , nu iti trebe o cutie de viteze. :d
Link spre comentariu

Salutare, prieteni.

Am urmarit cu interes discutiile de pe acest topic.

Desi stiu ca alternatoarele de masina nu dau un randament prea bun ca generatoare eoliene, la rugamintea unui prieten as incerca sa convertesc unul in generator.

Intentionez sa montez un alt rotor, cu magneti permanenti paralelipipedici.

Probabil ca si statorul va fi rebobinat cu mai multe spire si sarma mai subtire.

De asemenea, statorul ar putea fi modificat/schimbat cu unul din din plastic (facut la strung), pe care sa il gauresc si sa fac bobinajele. Acest stator va avea o "centura" periferica dintr-o platbanda de otel, pentru a inchide circuitul magnetic. Ideea cu plasticul mi-a venit pentru a diminua efectul de mers sacadat dupa montarea magnetilor permanenti (datorita miezului metalic al bobinelor in statorul original).

Poate ca dupa acest experiment voi incerca varianta clasica a unui alternator cu camp axial.

Intrebari:

1). Ce parere aveti despre eficienta statorului de plastic cu "centura" de otel?

2). Care ar fi spatierea cea mai potrivita a magnetilor pe rotor?

Am vazut ca in schemele lui Pigott magnetii sunt dispusi la un interval aproximativ egal cu latimea lor. De vreme ce ne intereseaza varierea cat mai rapida a fluxului, de ce nu se pun magnetii mai aproape unul de altul? In felul asta ar scadea si turatia necesara la care generatorul ar putea produce energie, probabil.

Multumesc mult pentru interes.

Link spre comentariu

Revin cu aceiasi problema pe care o am la gasirea IRFP22N60K care sunt originalele de la invertor , de originale imi trebuieau doar 2buc . si nici echivalentele IRFP32N50K care trebuie sai schimb pe toti 8buc.ca de cand numai merge invertorul eoliana si panourile produc ingol bateriile sunt demult full iar eu consum energia de la enel.poate stie cineva vreun magazin din tara sau din alta parte , i rog frumos sa ma ajute la gasirea lor , ca la toate lincurile pe care le am nu are nimeni asa ceva ci doar in poze.multumesc

Link spre comentariu

Mda, IRFP22N60K nu mai sunt pe stoc la Farnell iar IRFP32N50K s-au scumpit foaarte mult față de săptămâna trecută! :nebunrau: Și stocul văd că e aproape terminat... cineva a aflat de ei și a făcut provizii serioase; aș fi luat și eu câțiva, sunt tranzistori foarte buni! Dar totuși, dacă ați dat jos MOS-ii defecți și restul componentelor sunt ok, invertorul ar trebui să meargă fără probleme; chiar și cu un singur tranzistor pe canal trebuie să funcționeze, sigur că puterea pe care o poate oferii scade odată cu numărul tranzistorilor, dar pentru 2 bucăți... scăderea se poate neglija.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări