Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

eoliana mea de 2,5kw

arcadius

Postări Recomandate

quote]

de unde sti ca nu exista harta a vanturilor ? ca eu o am cum gasesc pe la mine in calc o postez aici .

crezi ca eoliana mea are frana pentru vanturi mari ?

de sistem mechanic pentru scoaterea din vant ai auzit?

cel mai bine ar fi sa intrebati cum functioneaza , sa nui duceti in eroare pe alti incepatori.

pentru domnul de mai sus palele daca sunt facute calumea nu ai nici o treaba cu vecini , dormi linistit noaptea.

Link spre comentariu
Vizitator mandrk

Off doamne...El vroia harta a vanturilor pe orase..Asa nationala dai pe Google "harta vanturilor" si te umpli..Apoi sistemul mecanic de scoatere din vant tot simulare de frana este...Nu ma refer neaparat la sisteme complexe de franare. Ideea era ca nu poti lasa o eoliana in bataia vantului fara sa o asiguri.Nu mai cititi va rog printre cuvinte ca umplem forumul de posturi inutile.

Link spre comentariu

@mandrk : multumesc pentru harta, stiam de ea, dar intrebarea mea era putin mai specifica. Mai exact, am vazut in oras ministatii meteo automatizate si speram ca sa obtin de la cineva care are acces la acestea un grafic din interiorul orasului. Aceste ministatii sunt plasate la aproximativ 4 metri de la sol si se apropie mult de ideea mea ca si inaltime. Din pacate sunt limitat la o inaltime de maximum 10m din cauza spatiului redus pe care il pot folosi pentru desfasurarea ancorelor.Apropos de frana. Pentru cine e hotarat sa foloseasca "roata de dacie" pentru butucul eolienei, sa pastreze si mecanismul de franare. Il va folosi la oprirea de urgenta a eolienei, cu folosirea unui servomotor pe post de pedala de frana.Pareri despre mecanismele de protectie a vecinilor impotriva resturilor de pale in caz de rupere? O metoda ar fi intinderea unui cablu otelit de la butuc pana la varf si ancorarea lui de pala din loc in loc. In caz de rupere, de obicei in dreptul butucului, pala se va roti sustinuta de cablu. Un mecanism legat de cablu va aduce in frana elicea la detectarea intinderii cablului, oprind astfel elicea.

Link spre comentariu
@mandrk : quote]

scoaterea din vant , este postat mai sus intrun desen postat de mine , acolo se vede clar cum functioneaza nu are legatura cu frana .

atunci cand vine furtuna din cauza acelei balamale la 30 grade face ca ,coada chiar daca ramane pe directia vantului dar se si ridica in sus iar generatorul nu se infraneaza ci se da introparte . ca acel vant mare trece rotind eoliana la turatia la care este esita din vant, atunci cand vantul se slabeste din cauza greutati cozi se lasa in jos tot odata indreptand elicea spre directia de unde bate vantul.

asta a fost o mica descriere cum functioneaza scoaterea din vand .

acum vreau sa va spun cum poti opri elicea in caz de vrei sa lucrezi la tablou sau chiar la eoliana etc .... f simplu exista un comutator in tablou care atuci cand se vrea oprirea eolienei se cupleaza in scurt statorul prin acel comutator iar eoliana se opreste din cauza franei electromagnetice ( energie 0) .

sa stiti ca nu e nevoie de tot felu de inventi de inbunatatiri ..... cu cat mai simplu cu atat mai bine si mai eficienta si mai eftina . "o pesa pusa acolo unde trebuie inlocueste 10 ".

Link spre comentariu
Vizitator NeFeb_Mag

@ The Stressmaker... si eu am cam aceasi problema cu stalpul avand terenul patrat si limitat la o anumita suprafata a ancorelor ... poti incerca 2 chestii .. Ori mergi in 3 ancore la 120Grade .. si iti alegi pozitia cea mai prielnica pe teren .. pe diagonala ... cu varful unei ancore direct in diagonala... ori mergi FREE STAND .. iti faci unu ca a lu arcadius dar cu o baza la 2x2 metri sau cum o sa fac unu cu baza in 3x3metri ca sa ma incadrez in 2 profile de 6metrii...(mai serioase) ... Ideea e sa ai loc unde sa il coborii .. eu am loc sa il cobor in strada pana in gardul vecinului :)) daca il fac la 20 metrii ... ( sa iei in calcul si loc in spatele lui ca sa il poti ridica la loc ... Cat despre vant media anuala masurata intre 10-30 metrii de la nivelul marii este de 6.5m/s si creste cam cu 1m/s la fiecare 20-30 metrii .. Cum noi stam cu totii cu mult mai sus decat nivelul marii deci ne incadram la o medie de 7m/s ... luam in calcul si obstacolele.. Astea sunt date dintr-un stalp de ala de masuratorii nu statie meteo... Iar cu palele din PVC legate cu un cablu otelit.. imaginativa ca o pala ar ceda dacat la forte marii... => la o turatie mare ... daca se despride pala si o invarte cablul respectiv o sa fie ca o catapulta... Si sigur o sa cedeze legatura cu pala unde este prinsa la varf... Cea ce zic eu ca mai bine se rupe normal decat sa o mai roteasca si cablul ala... De la inertie e posibil ca pala legata cu cablu sa produca de N ori mai multe pagube daca loveste unde nu trebuie..

Link spre comentariu
@ quote]

daca palele sunt facute din lemn nu se intampla nimic , ca doar mai sant care folosesc asa ceva nu ni sa intamplat nimic. palele din pvc nu sunt bune cu alea ai ocazia sa le gasesti pe la vecini dar nu numai asta , ci daca i se mai pune acea sarma otelita in fata pale va dati seama ce muzica o sa iasa la turati mici o adevarata sinfonie .... mai repede va supara vecini, inainte so vada cazuta pe casa lui .

mesajul meu ar fi pentru cei care nu au posibilitatea de a confectiona palele din lemn o fac eu .

urmeaza zilele astea sa ma apuc de stilpul pentru manastire , va fi in felul urmator:un turn de 4 laturi cu ferme intre ele pana sus si no sa mai aveti nici voi probleme daca faceti un asemenea stilp , ma refer la cei care au curtile anguste ,iar ridicarea stilpului se poate cu un troliu cu sufa sau montarea la baza unui telescop de basculare de remorca hidraulic la baza stilpului.

acum va desenez cum urmeaza sal fac.

la asemenea stilp nu mai este nevoie de ancore , in schimb se toarna o platforma in jos din boton.

Link spre comentariu

salut revin , am refacut statorul la eoliana(cea mica) prezentata de mine in paginile anterioare, vreau ca acum sa iasa ceva mai bine , am o intrebare pentru totzi , nu am rasina am sa incerc sal torn in chit auto cu fibra de sticla ce zicetzi o sa tzina ?

Link spre comentariu

salut revin , am refacut statorul la eoliana(cea mica) prezentata de mine in paginile anterioare, vreau ca acum sa iasa ceva mai bine , am o intrebare pentru totzi , nu am rasina am sa incerc sal torn in chit auto cu fibra de sticla ce zicetzi o sa tzina ?

Salut sigur o sa tina am folosit si eu chit auto pentru teste dar cum vad bobinele tale sunt rotunde si o sa ai eficienta foarte scazuta ,tu latura in care se induce curent o ai curbata si ea trebuie sa fie paralela cu raza, de aceea se fac bobineletrapezoidale ca fluxul magnetic sa aiba inductie maxima la trecerea peste latura activa a bobinei . Te sfatuesc sa nu pierzi timp si materile refa bobinele .
Link spre comentariu

bobinele se fac dupa un desen desenat pe un carton iar pe acel carton se aranjeaza bobinele dupa gradele pe care trebuie sa inparti. cum a mai spus , bobinele se fac trapezoidale din doua motive: 1 sa se incardeze dupa cerc 2 laturile bobinelor trebuiesc lipite una de altace vad eu la tine , ai distanta f mare intre bobini .pe acolo trece magnetul degeaba ... si ai pierderi mari . adica in acele spati tiarfi incaput inca doua bobine cu tot atitea spire in plus .
Link spre comentariu

salut fac doar o proba nu am investit nimic doar timp , am sa ma apuc de una mai serioasa cand oi avea bani timp si materiale calitative , stiam ca bobinele se fac trapezoidale am desfacut motoare brushless si am vazut exact forma cea mai buna ,dar nu am avut masina de bobinat asa de bine facuta , oricum va multzumesc de sfaturi .bobinele ar trebui sa fie cam asa pentru eficientza maxima :placa e scoasa din motorul de la un videoplayer , am incercat sa fac o eoliana din el mai demult da lam distrus din greseala , pentru cei care au un astfel de motor sa incerce cu magnetzi neodinium e destul de bun .

Link spre comentariu

Arcadiius ... Din ce ti-ai propus sa faci stalpul ???Din ce fel de profil cat de gros si cat de lat ... ?

din teava rectangurara de 50x50x4mm lungimea va fi de 20m . va fi inpletit un o alta teava rectangulara dar mai subtire , inpletit si sudat exact ca in desenul de mia sus.
Link spre comentariu

Buna ziua intentionez sa fac o eoliana de 1-2 kW. Sunt doar la inceput la stadiul de analiza si culegerea datelor, am citit topicul dumneavostra domnule arcadius imi place, poate fi de folos pentru multi incepatori in acest domeniu.Am unele intrebari pentru inceput:1. E musai ca magnetii sa fie montati pe discuri de otel? Se pot monta si pe alte materiale?2. Am vazut ca cineva pe acest topic vrea sa isi faca un generator din magneti de harddisc. E musai sa fie taiati cu flexul si asezati in pachete? Acei magneti nu pot fi pusi si fara a fi taiati?3. Apropo de discurile de hdd facute pachete, daca nu se gasesc magneti dreptungiulari de exemplu, cazul dumneavoastra 50x30x20, se poate echivala acest magnet cu un pachet de 4 buc de 50x30x5 de exemplu? Acesti magneti au un cod N35, N42, N50, sunt care au aceiasi dimesiune dar difera acest cod, cum e bine sa ii alegem daca gasim magneti la aceleasi dimensiuni dar acest cod diferit? Cei de N35 sunt buni sau reduc puterea generatorului?

Link spre comentariu
quote]

salut , va felicit pentru curajul inceperi de a construi acest generator la puterea asta, iar eu te voi ajuta si sutine la finalizarea lui.

acum incerc sa-ti raspunt la intrebarile tale caci erau adresate mie si rog pe colegi care raspund peste intrebarile adresate mie daca nu raspund pe moment inseamna ca nu sunt linga calc .

1 motivul folosiri discurilor de otel este pentru inchiderea campului magnetic fata activa magnetului si spatele unde trebuie sa fie inchis campul magnetic nu se poate altfel .

2 taerea magnetului se face din cauza polilor S/N aproape unu de altul , nuti permite d ea confectiona bobina , pentru confectionarea bobinei e nevoie de acel spatiu intre S/N.

3 se pot pune si magneti unu peste altul cum ai descris mai sus 50x30x5 4 buc unu peste altul pentru a ajunge la campul magnetin la magneti 50x30x20mm.

N35,N42,N50,N52... ACEASTA REPREZINTA GRADUL DE MAGNETIZARECU CAT E MAI MARE CU ATIT CAMPUL MAGNETIC E MARE , de exemplu daca vei avea magneti N50 CU DIMENSIUNI 50X30X15mm sunt lafel ca N42 50X30X20mm

nu stiu cifre exacte dar am vrut sa va fac sa intelegeti cum este treaba cu N .

SPOR LA TREABA.

Link spre comentariu

Am inteles ca grosimea acestor discuri este in functie de intesitatea campului magnetic (pentru magneti mai grosi cu un camp mai puternic se pun discuri mai groase)Intrebare: De unde se poate face rost de acesfel de discuri? Se poate confectiona un asemenea disc din mai multe discuri subtiri din tabla de otel taiate cu un foarfec si puse pachet pana la obtinerea grosimii dorite, asa cum sunt tolele la transformator?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări