Vizitator dutuc Postat Septembrie 10, 2010 Partajează Postat Septembrie 10, 2010 eu pe ai mei nu i-am taiat.. poate reusesc astazi.. dar din cate am vazut au fost taiati cu un flex(ca in foto). Link spre comentariu
arcadius Postat Septembrie 10, 2010 Autor Partajează Postat Septembrie 10, 2010 Nu-i nimeni interesat de un proiect de genul asta?... astept pareri pro si contra sau indicatii, cate bobine ar trebui sa aiba, cati poli ar fi bina sa aiba rotorul?.. cam cati vati ar putea sa produca.... cum ar trebui sa arate palele.. etc.salut colegu "dutuc",trebuie sa stringi magneti in felul urmator:sa faci 12 poli pe un rotor si pe celalalt rotor tot 12 fata in fata N/S .9 bobini pe un stator 3 bobini pe o faza legaturile se fac in stea.cu cat ai mai multe feli de magneti pusi unu peste altul (senwici) te ajuta f mult la inaltimea bobinei iar cu cat bobina este mai inalta atunci iti permite de a pune mai multe straturi de spire si sarma mai groasa so folosesti sa intre in jur de 70/80spire pentru 24v iar pentru 12v iti trebuie in jur de 40/50spire .bobinele trebuie sa aibe forma trapezoidala pentru a nu aparea acele goluri intre bobini .mai intai sa faci rost de magneti acestia si cel putin sai ai senwiciul de grosime 10mm pentru un randament de 1kw cu cat mai gros cu atit campul magnetic va creste si obti mai mult . Link spre comentariu
arcadius Postat Septembrie 11, 2010 Autor Partajează Postat Septembrie 11, 2010 va salut , imaginele desenate de don, Florin T, arata clear cum trebuie sa arate un generator turnat in rasina si cu magneti lipiti ,special pentru incepatori.spor la treaba. Link spre comentariu
arcadius Postat Septembrie 11, 2010 Autor Partajează Postat Septembrie 11, 2010 inca cateva poze , dar cu tot cu prezoanele care tin rotoarele. Link spre comentariu
blazeu Postat Septembrie 13, 2010 Partajează Postat Septembrie 13, 2010 La teorie (unde sunt tare! Ma surprinde un pic faptul ca nimeni nu se bazeaza nici macar pe chestii elementare!), deci, la teorie, legea inductiei descrie tensiunea indusa proportionala cu variatia fluxului magnetic. Adica, randamentul si puterea maxima implica realizarea unei variatii maxime a fluxului magnetic care strabate suprafata bobinei. Pentru asta, ar trebui inteles modul cum se constituie campul magnetic generat de magneti si dirijat de piesele polare (un fel de "conductori magnetici"). Intr-un sistem cu parti fixe si parti mobile nu poate fi evitata existenta unui gol in circuitul magnetic (asa-numitul intrefier). Acest gol reprezinta o zona cu "rezistenta" magnetica mare, care reduce cuplajul magnetic si genereaza scaderea eficientei masinii electrice (in cazul de fata, generatorului). Totusi, acest spatiu liber, in afara de rolul de a permite o oarecare oscilatie a rotoarelor fata de stator, permite demarajul mai usor al sistemului rotor-elice (un cuplaj magnetic strans ar genera o mare rezistenta si e ceea ce se cauta la scurtcircuitarea infasurarilor pentru a opri elicea) La generatoarele industriale se poate regla acest cuplaj pe calea reglarii excitatiei, insa la acest gen de generator "excitatia" e fixa.In concluzie: puterea "primara" (mecanica) e proportionala cu suprafata elicei (adica cu patratul lungimii elicei) si cu puterea a treia (cubul) vitezei vantului (adica dublarea vitezei vantului inseamna cresterea de 8 ori a puterii!!)Puterea "electrica" depinde de numarul de poli (sau de bobine, acestea fiind in raport fix cu numarul de poli, adica de magneti), dar si de SUPRAFATA fluxului (suprafata magnetilor, sectiunea interioara a bobinelor e recomandabil sa fie ceva mai mare decat a polilor magnetilor, in caz contrar se produc pierderi suplimentare de flux), si, desigur de intensitatea campului generat de acei magneti (motiv pentru care se utilizeaza magneti cat mai puternici!).Pentru cei atrasi de ideea rotorului vertical: problema principala, in opinia mea e ca acestea ar avea o greutate destul de mare la suprafata necesara captarii unei puteri suficient de mari pentru a fi atragatoare. La turatii joase, cresterea randamentului generatorului prin cresterea diametrului rotorului si al numarului de poli aduce alte complicatii constructive dar si economice, magnetii fiind scumpi. Poate trebuia sa incep cu ceea ce e cel mai important: potentialul eolian al amplasamentului. Degeaba construim sau cumparam un super-generator, daca nu bate vantul...Si mai exista un "cui" legat de instalare: catargul pe care se ridica generatorul, care nu e simplu si nici ieftin de ridicat, dimensionat atat economic cat si rezistent, dar avand si inaltimea suficienta obtinerii unui randament bun. Acolo unde bat vanturi cu durata si intensitate utila, au si o directie dominanta, incat nu e necesara orientarea in plan orizontal.Deci ordinea ar fi: 1 potentialul eolian; 2 capacitatea de a investi in magneti, rasina si celelalte materiale/de a realiza ansamblul mecanic rotor/stator/elice (cu mentiunea ca si profilul elicei e important 3 constructia si ridicarea catargului si a generatorului pe acel catarg4 daca se doreste utilizarea electrica (pana aici se poate alimenta o rezistenta care incalzeste apa), mai trebuie redresor, acumulatori (astia-s scumpi!), regulator si invertor (si asta e scump!)Concluzie finala: Pentru a ajunge la finalizare trebuie reunite un numar mare de conditii, din care unele nu sunt DELOC sub controlul persoanei (in special potentialul eolian!)Si eu as vrea! Toate cele bune! Link spre comentariu
arcadius Postat Septembrie 14, 2010 Autor Partajează Postat Septembrie 14, 2010 quote] Totusi, acest spatiu liber, in afara de rolul de a permite o oarecare oscilatie a rotoarelor fata de stator, permite demarajul mai usor al sistemului rotor-elice (un cuplaj magnetic strans ar genera o mare rezistenta si e ceea ce se cauta la scurtcircuitarea infasurarilor pentru a opri elicea) La generatoarele industriale se poate regla acest cuplaj pe calea reglarii excitatiei, insa la acest gen de generator "excitatia" e fixa. salut, ma bucur tare mult ca e cineva care cunoaste muta teorie . ce mi se pare mie pe ne inteles e ca intrefierul se refera la generatoarele cu miez de fier(tole), tinand cont ca aici nu sunt nici un fel de fier , demarajul e f usor numai cand ajunge la tensiunea bateriilor abia de acolo incepe incarcarea intra in sarcina adica cuplu , cu cat vantul forteaza mai tare cu atit creste puterea A. costul unui generator nu e f mare daca stiti sa gasesti materialele, exemplu decat sa cumperi din magazin bari de teava pentru stilp mai bine se merge la un remat (colectarea fierului vechi ), de acolo se poate gasi tot ce e nevoie pentru un generator adica discuri , fuzeta de dacie pe fata cu tot cu rulmenti ,chiar si sarma de la transformatoare , magneti se pot folosi si de la hdd . toate lucrurile facute de mine adica strung de srunjirea fierului , un universal masa de abric circular , un gater ,masina de prasit cu motor de drujba ruseasca ,etc si munte altele toate acestea leam facut din fiare recuperabile . de exemplu strungul meu e compus din : o cutie de viteze iam adaptat un electromotor cu ajutorul acelei cuti de viteze actionez un universal original de strung, culisarea mesei inainte inapoi am facut cu ajutorul a doua corniere ,sanie deplasarea caruciorului cu cutite se face prin trun electromotor de 12v si cu un montaj electronic de la 0 pana la 15v pe baza unui potentiometru se misca caruciorul ,deplasarea cauciorului am facuto cu indreptarea unei coroane de motor de dacie si un pinion (bendix). cu acest strung am facut tot ce aveam eu nevoie pentru eoliana mea si multe altele. asa am invatat eu in viata sa nu arunc nici un fier gasit pe strada si sa le adun din cauza saraciei ma facut sa confectionez diferite utilaje pentru a reduce din consumul banesc , de aceia am construit si sistemul de a produce propria energie pentru a nu mai plati la renel.in tara asta daca nu faci asta nuti ajung bani nici macar pentru ati cumpara paine cu toate ca nici paine nu cumpar ci fac . singurul lucru pe care il am pe fuflet este fiul meu bolnav de o boala f grava si acolo mi se duc toti bani , stiti cum sint spitalele noastre acolo trageti singuri concluzia, sper ca in final sa se faca bine si sa uit de negazul acestas. multa sanatate va doresc . Link spre comentariu
vfp_marius Postat Septembrie 14, 2010 Partajează Postat Septembrie 14, 2010 salut pentru toata lumea , am inceput sa fac bobinele pentru o eoliana mica am cautat sarma si am gasit mai multe grosimi , dar am gasit mai multa sarma destul de buna cam 0,5 mm dar nu e din cupru e din aluminiu , e izolata la fel ca cea din cupru , acum intreb o fi buna cea din aluminiu sau sa merg clasic pe cupru ? precizez ca cea din aluminiu am mai multa si miar ajunge pentru cele 9 bobine. spor la traba si numai bine . Link spre comentariu
arcadius Postat Septembrie 14, 2010 Autor Partajează Postat Septembrie 14, 2010 salut pentru toata lumea , am inceput sa fac bobinele pentru o eoliana mica am cautat sarma si am gasit mai multe grosimi , dar am gasit mai multa sarma destul de buna cam 0,5 mm dar nu e din cupru e din aluminiu , e izolata la fel ca cea din cupru , acum intreb o fi buna cea din aluminiu sau sa merg clasic pe cupru ? precizez ca cea din aluminiu am mai multa si miar ajunge pentru cele 9 bobine. spor la traba si numai bine .eu cred ca e f buna doar so pui in 2 an 3 fire , eu am un aparat de sudura din comert cu sarma de aluminiu care nu are nici o problema din contra generatorul va fi mai usor .spor la treaba Marius. Link spre comentariu
vfp_marius Postat Septembrie 14, 2010 Partajează Postat Septembrie 14, 2010 salut arcadius , mersi pentru raspuns , da de trafuri de sudura stiam ,dar ma gandesc ca la eoliana se inverseaza rolurile nu e consumator ci generator , e mam referit strict daca e buna ca functionalitate , adica daca ar avea acelasi randament , miam dat seama abia la a3-a bobina cand am facuto , am auzit ca ,curentul electric e mai bine transportat prin aluminiu si nu prin cupru si am intrebat un electrician de ce e ai bun aluminiu , mia zis ca e mai putzin dens si electronii circula mai usor iar pierderile sunt mai mici ca e sectziunea mai mare la conductor , iar cablul de aluminiu e mai ieftin .mam gandit sa fac o eoliana care sami genereze o tensiune mai mare cam 100 poate si 130 de volti , iar pierderile pe transport vor fi mai mici , si sa alimentez o sursa coboratoare in comutatie care sami dea 14,4 curent de incarcare , si sa fie stabil nu fluctuabil , acum sa vad am zis fac totul de proba , bobinele au cam 150 de spire , sper sa ajung la 100 de v cc, redresarea o fac langa generator iar pe cablu va fi curent continu nu alternativ , generatorul tot trifazic iar daca nu merge am sa fac alte bobine cu sarma ami groasa si mai putzine spire . Link spre comentariu
arcadius Postat Septembrie 14, 2010 Autor Partajează Postat Septembrie 14, 2010 .eu cred ca merge si ca generator cu sirma de aluminiu ,singura problema pe care o vei intalni e ca nu se pot lipi cu fludor aluminiu dar sa scoti capetele in afara iar in afara sa le prinzi cu borne sau vezi tu cum .daca faci la 150spire va trebui sal legi in triunghi pentru o putere mai buna asa cum ai spus si tu sa faci experiente . Link spre comentariu
gogutu Postat Septembrie 17, 2010 Partajează Postat Septembrie 17, 2010 salut arcadius spunemi re rog daca stii cumva unde gasesc sarma de cupru ca pe unde am sunat mi-au spus ca vand dar in cantitati mari de la 100 kg in sus ,acum astept sa vad si parerea forumistului care spunea de sarma de aluminiu ca si eu am de la televizoarele color dezmembrate,e vorba de bobina de demagnetizare care are ceva sarma dar asa cum am spus astept sa vad rezultatele nu vreau sa o stric poate o voi folosi la altceva Link spre comentariu
arcadius Postat Septembrie 17, 2010 Autor Partajează Postat Septembrie 17, 2010 salut arcadius spunemi re rog daca stii cumva unde gasesc sarma de cupru ca pe unde am sunat mi-au spus ca vand dar in cantitati mari de la 100 kg in sus ,acum astept sa vad si parerea forumistului care spunea de sarma de aluminiu ca si eu am de la televizoarele color dezmembrate,e vorba de bobina de demagnetizare care are ceva sarma dar asa cum am spus astept sa vad rezultatele nu vreau sa o stric poate o voi folosi la altcevasalut colegu "gogutu" ,eu cand am cuparat sirma am luat un mosor intreg la 22kg doar asa sa putut vinde ,si am comandato de pe net de la sevarin, dar acum numai sunt sau desfintat acea societate nu mai stiu acum de unde ,sa nu uit stiu ca mai era cineva care a gasit sirma atit cat a vrut el din bucuresti cauta pe google din bucuresti stiu ca era o firma care vindea asa ceva .acum depunde si ce grosime vrei sa faci bobinele , sti ca bobinele se fac dupa magneti mai intai fati rost de magneti iar apoi te ajut si eu sati calculezi statorul .ma bucur ca mai sinteti hotarati si alti de a construi asa ceva .spor la treaba . Link spre comentariu
vfp_marius Postat Septembrie 17, 2010 Partajează Postat Septembrie 17, 2010 salut arcadius spunemi re rog daca stii cumva unde gasesc sarma de cupru ca pe unde am sunat mi-au spus ca vand dar in cantitati mari de la 100 kg in sus ,acum astept sa vad si parerea forumistului care spunea de sarma de aluminiu ca si eu am de la televizoarele color dezmembrate,e vorba de bobina de demagnetizare care are ceva sarma dar asa cum am spus astept sa vad rezultatele nu vreau sa o stric poate o voi folosi la altcevaam dezmembrat multe televizoare si am luat demagnetizatorul dar nu am gasit pana acum sarma din aluminiu ,era doar de cupru , eu sarma aceea de aluminiu am recuperato dintrun motor de imprimanta lexmark , inca nu am terminat statorul dar cant termin si ii fac proba anuntz cu respect la fel pentru totzi care vor sasi faca o eoliana sa nu mai plateasca curent la shmecheri, spor la treaba Link spre comentariu
gogutu Postat Septembrie 17, 2010 Partajează Postat Septembrie 17, 2010 multumesc de raspuns Link spre comentariu
Vizitator dutuc Postat Septembrie 18, 2010 Partajează Postat Septembrie 18, 2010 Va pot ajuta cu sarma de Cu, cunosc un atelier in Suceava unde se vinde cu 45-50 RON/Kg, are cam toate dimensiunile, eu am cumparat 1/2 kg de 0.95mm cu 25 Ron acum 3 zile. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum