Vizitator pisica matache Postat Martie 20, 2013 Partajează Postat Martie 20, 2013 M-a rugat sa-i gasesc un regulator de incarcare pentru 48V IEFTIN sau o schema eficienta. Se accepta 2 variante: o schema sau un stabilizator manufacturat de un coleg de pe forum la pret rezonabil. Se exclud produsele de magazin.Daca nu e graba mare,poate incropesc o schema;un UC3843,care sa comande un mosfet de putere,care sa aibe ca sarcina un sunt.Integratul comandat atipic,in sensul ca umplerea sa creasca atunci cand tensiunea pe acumulatori creste.Pe scurt un stabilizator paralel,de 14,5V de putere.Cam asta ar fi schema,la care m-am gandit;nu e cazul sa-ti explic functionarea.Singura problema ar fi dimensionarea suntului,care trebuie sa poata disipa in siguranta,puterea maxima debitata de generator.PsCeva vesti cu platbanda aia de cupru? Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Martie 20, 2013 Partajează Postat Martie 20, 2013 La partea de executie parca as folosi un tranzistor mai h! 100A atata timp cat nu apare un scurt sau ceva de genul asta . Practic mai bate ploia ,mai sufla vantul ,praf ,mizerie ,etc .Acumulatorii trebuie sa fie toti la fel -noi aceasii marca si model sau vechi toti aceasii marca ,model si stadiu de uzura .Shuntul poate fi rezistenta unui boiler pt prepararea apei calde redimensionata pt tensiunea actuala .Cred ca si puntea redresoare trebuie modificata in sensul cresterii tensiunii . Link spre comentariu
andreigradu Postat Martie 20, 2013 Partajează Postat Martie 20, 2013 Multumesc pentru schema si idei, mi-a zis prietenul de ceva frana, probabil trebuie sa comute pe un bec sau alta rez de incalzire ca sa nu se distruga in caz de furtuna sau daca sunt acumulatorii plini.Platbanda nu a fost comandata. Acum am bani, haide sa discutam pe privat ce aveti nevoie ca sa fac comanda, pentru mine nu e o graba, dar mai sunt si alti colegi doritori care au nevoie de platbanda si putem grabi comanda.Discutam pe privat si imi spuneti latimea si lungimea. Se debiteaza din latime 300mm si se cumpara toata latimea, urmand sa o cioparteasca cum vrem noi. E bine ca dv. sa aveti o idee cam cat e lungimea necesara cu +/_30-50cm. Nu are rost sa avem o platbanda de 0,3mm, lunga de 10 m.l. cand noi folosim doar 2 m.l. Se va reflecta intr-un pret mai mare.Astept dimensiunile necesare, sa fie cu 5 mm mai mici decat fereastra unde le bobinati ca sa nu faca scurt intre spire. Link spre comentariu
costinium6 Postat Martie 24, 2013 Partajează Postat Martie 24, 2013 am facut a treia bobina de proba, m-a aruncat la 8mm cu toate ca am facut placile de bobinaj dublate cu tabla de 5mm. au intrat 57sp cu 1.6 dublu izolat adica 1.7. sunt pachet de nervi, nu inteleg cum bobineaza unii cu 2x1.6 de le intra 75 sp la magneti de 10mm grosime am sa fac inca cateva bobine pe suportul actual sa vad incadrarea pe magneti, (pe hartie) ca strungarii din constanta sunt tampiti (cel putin cei cu care am avut contact), tre sa fac butucul si discurile inca o data.intreb: cat de subtire poate fi stratul de rasina aplicat peste cele 9 bobine?pot pune panza de fibra fara spatii cu puf si sa gauresc interiorul bobinei pentru racire?numai bine. Link spre comentariu
9victor Postat Martie 26, 2013 Partajează Postat Martie 26, 2013 intreb: cat de subtire poate fi stratul de rasina aplicat peste cele 9 bobine?pot pune panza de fibra fara spatii cu puf si sa gauresc interiorul bobinei pentru racire?numai bine.salutare,la conductorul folosit de tine nu te preocupa, caldura degajata depinde in primul rand de rezistenta bobinei si pe urma in masura mai mica de fluxul magnetic la care este expusa! ... ar trebui sa mearga bine fara gauri!Foloseste-ti resursele ptr lagare si magneti...cam la asta se greseste in general!bafta Link spre comentariu
mely17 Postat Aprilie 1, 2013 Partajează Postat Aprilie 1, 2013 Buna ziua,As vrea sa construiesc si eu o eoliana cu ajutorul forumului. Are cineva vreun tutorial sau carte? Care sunt dimensiunile minime ale magnetilor? Puterea este limitata de bugetul meu. Vreau sa aflu prima data de ce magneti am nevoie iar pe urma sa fac calcule pentru puterea acestuia. Link spre comentariu
costinium6 Postat Aprilie 1, 2013 Partajează Postat Aprilie 1, 2013 salut.pai dimensiunea minima cred ca sunt magnetii mei de 40x20x10mm de la care sper un 300W, atat permite grosimea sarmei de 1.6 la 12V, mai groasa nu merge ca nu mai intra suficiente spire. de la magneti pana la final e cale lunga mai ales daca ai un loc de munca, care te tine in priza la maxim. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Aprilie 1, 2013 Partajează Postat Aprilie 1, 2013 salut.pai dimensiunea minima cred ca sunt magnetii mei de 40x20x10mm de la care sper un 300W, atat permite grosimea sarmei de 1.6 la 12V, mai groasa nu merge ca nu mai intra suficiente spire. de la magneti pana la final e cale lunga mai ales daca ai un loc de munca, care te tine in priza la maxim.Eu cred ca incercarea de a dimensiona generatorul,fara a avea palele,sau fara a sti ce pale se vor folosi e gresita.Spui ca speri un 300W;aceasta putere se poate obtine,functie de diametrul palelor,la viteze diferite ale vantului.Tot functie de diametru,la aceeasi viteza,generatorul va avea o turtie mai mare la diametru mic si invers;pe de alta parte,generatorul trebuie imperecheat cumva cu palele,ca putere;daca generatorul e mic,chiar pus in scurt,nu se poate infrana si se arde.Si diametrul sarmei cu care se bobineaza statorul,trebuie ales in functie de puterea maxima;nu vad rostul unei sarme groase,daca nr de spire nu permite obtinerea unei tensiuni minime de incarcare,la o viteza rezonabila.Rezumand cumva,ce diametru a palelor vei folosi? Link spre comentariu
costinium6 Postat Aprilie 1, 2013 Partajează Postat Aprilie 1, 2013 Arcadius imi spunea ca ar fi suficient 1m de pala activa ceea ce duce la un diametru de 2,3m, am zis 300W pentru ca atat suporta sarma, 1.6mm este diametrul maxim la care pot incadra bobina corect si sa nu sar calu la intrefier.cum merg palele? produce sau nu ai terminat-o? Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Aprilie 1, 2013 Partajează Postat Aprilie 1, 2013 Arcadius imi spunea ca ar fi suficient 1m de pala activa ceea ce duce la un diametru de 2,3m, am zis 300W pentru ca atat suporta sarma, 1.6mm este diametrul maxim la care pot incadra bobina corect si sa nu sar calu la intrefier.cum merg palele? produce sau nu ai terminat-o?Daca diametrul palelor,e 2,3m puterea la vant puternic,sigur va depasi 300W. E un program cu care se poate detemina puterea produsa de pale si turatia lor,functie de viteza vantului.Il gasesti pe celalalt forum,pus de Florin Tanasa.Astfel poti estima puterea maxima produsa,la viteza maxima a vantului dar si viteza de la care eoliana incepe sa produca ceva putere.La acea viteza ar trebui calculata turatia,iar aceasta ar fi turatia la care ar trebui sa inceapa sa incarcarea.Eu n-am facut mare lucru,din lipsa timpului si a unui strungar;trebuie sa inlocuiesc rulmentii cu altii mai solizi,la motorul pe care o sa-l folosesc ca generator. Link spre comentariu
rinaldoparaipan Postat Aprilie 3, 2013 Partajează Postat Aprilie 3, 2013 Cu programul acesta se poate calcula cu o precizie destul de buna puterea necesara.Trebuie doar schimbate dimensiunile magnetilor si diametrul elicii.Programul scoate puterea generatorului si puterea turbinei la diverse viteze ale vantului.Atentie insa, calculul datelor de iesire se fac in ipoteza magneti de neodym.Dimensiunile magnetilor sunt in mm, viteza vant in m/s iar puterea rezulta in W. Link spre comentariu
mely17 Postat Aprilie 3, 2013 Partajează Postat Aprilie 3, 2013 Am gasit niste magneti de 40X20X10 mm destul de ieftin dupa parerea mea. Am atasat un datasheet cu parametri acestuia. Diametrul elicei as vrea s-o fac de circa 2m diametru. Dupa ultimul fisier atasat de rinaldoparaipan am vazut ca la 133rpm am o putere de 240W care pe mine mar multumi. Care ar fi numarul minim de magneti care pot sa-i folosesc ca sa obtin o putere de 240W? data_sheet_Q-40-20-10-N.pdf Link spre comentariu
rinaldoparaipan Postat Aprilie 3, 2013 Partajează Postat Aprilie 3, 2013 Numarul minim de magneti este de 24(cate 12 pe un disc).Daca ai nevoie de ajutor, da-mi un PM si iti dau datele de contact ale unui membru al forumului din Tg.Mures cu care te poti sfatui.Desi ar fi trebuit sa citesti mai in amanunt subiectul de pe forum.PS Vezi ca tipul nu stie o boaba romaneste, poate te intelegi cu el totusi. Link spre comentariu
mely17 Postat Aprilie 4, 2013 Partajează Postat Aprilie 4, 2013 Am sa citesc atunci mai amanunt subiectul sa vad ce si cum. Multumesc. Link spre comentariu
mely17 Postat Aprilie 6, 2013 Partajează Postat Aprilie 6, 2013 Buna seara,Dupa ce am citit tot topicul acesta am ajuns la concluzia ca, in zona mea(Band jud:Mures) s-ar presta mai bine o eoliana verticala ajutata de doua sau mai multe panouri solare. Asta ar insemna o investitie mare pentru mine. Dupa calculele mele bani pe care ii investesc in proiect s-ar "amorsa" in 3-6 ani. Ca inceput m-am gandit sa construiesc prima data panourile solare pentru ca acelea ofera mai multa siguranta in privinta produceri energiei verde(in cazul meu), iar pe urma dupa ce imi revin un pic pe plan bugetar mai adaug inca o eoliana verticala. Acuma am cateva nelamuriri si anume: 1. Voi cum v-ati cuplat la reteaua voastra electrica(230V)? Adica intai va decuplati sursa de energie electrica taxata si pe urma cuplati sursa voastra de energie electrica verde?2. In cazul in care am un inverter de 1500W din care trag cam 700W/h iar in momentul in care vreau sa folosesc un consumator care depaseste puterea inverterului eu trebe sa ma duc sa decuplez inverterul si sa cuplez retea electrica "taxata"?3. Acuma intreb ceva si in legatura cu eolienele: cum calculez puterea aproximativa a eolienei in functie de magnetii? Intreb pentru ca tot cautand pe internet dupa magneti am gasit cu marimi diferite, unele avand preturi destul de bune si nu vrea sa va tot intreb pe forum ce putere pot obtine din dimensiune X ai magnetilor, cand a-si putea calcula eu.4. Cum pot sa calculez numarul de spire pentru realizarea bobinelor pentru o tensiune de 24V de exemplu ? Din cate am citit pentru a obtine o tensiune de 24V de exemplu numarul de spire difera in functie de rotatia generatorului, adica daca eu vreau sa fac o eoliana verticala o sa am rotati mai putine decat la cea orizonatala si atunci am nevioe de mai multe spire, am dreptate?5. Daca am o eoliana cu 3 faze cu cate 3 bobine pe faza (total 9) atunci fiecare bobina trebuie sa produca 8V sa obtin 24V pe faza?Scuze daca v-am inebunit cu intrebarile mele de incepator.Multumesc. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum