Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

eoliana mea de 2,5kw

arcadius

Postări Recomandate

Vizitator pisica matache

Regulatorul cu 723 si 555,se poate simplifica si imbunatati folosind un singur integrat,uc3843.Pe de alta parte exista mosfeturi de peste 150A/100V.Am comandat cateva pe forum,cand le primesc testez si regulatorul cu 3843.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Pai 555 nu se utilizeaza asa ... si apoi se poate face un comparator cu fereastra ,intervalul sa fie 13,8V si 14,4V si neaparat se foloseste dioda de sens pt aspectul descris mai sus (se mai pot arde si altele).Iesirea la NE555 duce 200mA dar nu conteaza viteza de comutatie .

Link spre comentariu
Vizitator dennysbv

Buna.Astazi m-am jucat si eu putin ca tot nu aveam treaba si am inceput sa lipesc magnetii si sa fac o bobina de test. Pozele sunt mai jos.Discurile au grosimea de 6mm si sunt taiete pe un cnc plasma.Magnetii sunt 10x15x10Chestia ala alba este un plexi decupat pe un laser ca sa pot lipii magnetii perfect la locul lor .Toate le-am lipit cu un epoxi de metal ( scrie pe el ca lipeste si plastic si altele dar e special pentru metal ).De discuri sunt multumit cum au iesit dar bobina e jalnica.Nu am avut sarma groasa si am folosit mai multe fire din ce aveam adica sarma de 0,22.Dupa calculele facute ca sa am 45 de spire a trebuit sa pun 36 de fire de 0,22 unul langa altul si asta am si facut . Apoi am bobinat dar surpriza ca au incaput doar 40 de spire. Am incleiat toata bobina in silicon ca sa nu se desfaca spirele si am facut un test.Am pus un disc ( doar unul ca al doilea doar maine e lipit complet ) pe strung si am dat stungul la cea mai mica viteza de 2 rotatii pe secunda.Am conectat bobina direct la un aparat de masuna pe si am masurat doar 0,2V. Apoi am masurat curentul in scurt tot cu aparatul de masura si am obtinut 0,95A . Acuma ceva sigur e gresit total. Ori ca am pus eu fire cu nemiluita acolo in loc sa cumpar un conductor de cupru mai gros ori aparatul ala al meu e varza. Clar e ca niciodata nu voi avea acesta turatie la eoliana mai ales ca e una verticala care se invarte incet. Bobine voi avea 18 bucati ( cate 6 pe fiecare faza ).Ce imi recomandati sa fac pentru urmatorul test . Desigur maine voi testa cu ambele dicturi si aceeasi bobina.Eu as vrea sa obtin cu acesti 48 de magneti si cele 18 bobine undeva la 100W pentru un sistem pe 12v . Acesti 100w sa fie la vant slab .

post-42081-139829551468_thumb.jpg

post-42081-139829551471_thumb.jpg

post-42081-139829551475_thumb.jpg

Link spre comentariu

Masuratorile le-ai facut in CC sau CA?daca ai masurat in CA, ai erori fiindca nu ai frecventa de 50Hz.

Mai bine fa testele cu un bec.Sau redreseaza tesiunea cu o punte si apoi masori in CC.

Intrefierul cat a fost?

Cu un singur disc, tensiunea este cam 30% din ceea ce ai obtine cu 2 discuri.

Sigur nu ai cum sa obtii doar 0,2V la 60rpm cu magnetii aia.

Link spre comentariu

frumos rotorul dar bobina parca are latura mai mare decat distanta intre magneti la baza si dupa umbra pare mai inalta decat un magnet! cred ca e pacat sa bobinezi cu 36 de fire de 0.22 la un asa rotor, mai bine cauti sa faci schimb cu careva daca ai multa. cum a zis si Dan redreseaza si masoara in cc tensiunea iar la proba cu un singur disc practic ai atacat bobina doar cu doi magneti in camp deschis, o sa vezi diferenta cand o ataci cu 4 magneti in camp inchis!

Link spre comentariu
Vizitator dennysbv

buna. am masurat in CA . Acum cateva ore am pus si o punte mica si am masurat in CC si am doar 0,18V si tot in jur de 1 A . Bobina are doar 9mm inaltime si 9,5 mm latura ( daca o pun peste un magnet nu ajung sa ii lovesc pe ceilalti doi ) . Am mai facut un test ca eram curios si am facut o bobina mica cu 60 de spire de 0,22 sa vad cum se comporta si la aceeasi viteza imi da 0,4V. Acuma am o intrebare , de fapt mai multe sa ma lamuresc daca am inteles eu bine.Daca am 18 bobine ( 3 pe faza ) si la masuratori am valorile astea pentru o bobina ( 0,2V / 1A ) inseamna a cu aceasta constructie pot obtine : 0,2V x 6 bobine / 1A x 3 faze ??? Am facut bine calculul?Si inca o intrebare : este posibil ca sa conteze si grosimea sarmei la cresterea voltajului sau grosimea conteaza doar la amperaj pe cand doar numarul de spire conteaza la voltaj?

Link spre comentariu

Grosimea sarmei determina amperajul, Numarul de spire -voltajul.am impresia ca bobina e mare din cauza ca ai pus mai multe fire in paralel ca sa maresti amperajul.daca ai fi pus un singur fir dar gros sunt sigur ca bobina avea spirele mai compacte deci bobina era un pic mai mica la aceiashi parametri. Totusi parerea mea ca testele preliminarii nu intotdeauna sunt relevante. Dar asta e pererea mea. Arcadius o sa spuna sigur daca este asa sau nu. Eu in materie de eoliene sunt doar cu teoria.. :). In materie de instalatii solare sunt pe felie..

Link spre comentariu

dennysbv, treaba sta asa:

In CC la tensiunea masurata de tine, mai adaogi 1,2V caderea de tensiune pe diodele din punte.

Deci tensiunea finala este cam 1,4V pe bobina.Ai 6 bobine pa faza, nu 3 asa cum ai scris.

In final vei avea 1,4V/bobina x 6bobine=8,4Vx1,7=14,28x1,4=19,92V.

Coeficientii 1,7 si 1,4 reprezinta tensiunea de linie in trifazic, respectiv valoarea maxima a tensiunii redresate filtrate.

http://www.unibuc.ro/prof/dinca_m/miha-p-dinc-elec-manu-stud/docs/2011/sep/19_11_18_18cap_5_v3.pdf pag 148

Nu te mai juca cu sarma de 0,22 fiindca pierzi din spatiu la bobinaj.Adica 3 fire de 0,22 au sectiunea totala de 0.11mmp, echivalent cu un fir de diametru 0,37 mm.Numai ca cu un fir de 0,37 mm scoti mai multe spire decat cu 3 de 0,22, in acelasi spatiu impus.

Amperajul maxim e dat de grosimea firului.La o incarcare de 15A/mmp, tu poti obtine 0.11mmp x 15 = 1,65A.Daca vrei sa "tragi" mai mult, arzi bobinele.

Daca citeai mai cu atentie in urma, gaseai raspuns la toate problemele astea.

Link spre comentariu
Vizitator dennysbv

Multumesc de raspuns. Eu acum ma duc pana la atelier sa incerc o masuratoare cu ambele discuri si maine mi-a promis cineva ca imi da cativa metri de sarma mai groasa sa fac niste teste cu o bobina mai ok. Revin dupaia cu masuratorile.Sincer am citit toate paginile de 2 ori dar nu tin minte chiar tot.Nu am inteles treaba aia cu caderea de 1,2 pe dioda de redresare. Eu am masurat atat in CC cat si in CA si am avut aceleasi valori.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Nu am inteles treaba aia cu caderea de 1,2 pe dioda de redresare. Eu am masurat atat in CC cat si in CA si am avut aceleasi valori.Redresarea se face cu o punte de diode ,la orice moment conduc cel putin 2 diode ;la o dioda caderea de tensiune e de 0,6V ,la doua =1,2V . Asa ca la tensiunea in continuu se mai adauga si 1,2V si se tine cont ca e ,la final, trifazata si sant mai multe bobine serie .

Link spre comentariu
Vizitator dennysbv

Am facut acum masuratorile cu ambele discuri . Intre magneti 12mm . Am pus si o punte de redresare si am masurat in CC 1,4V . Am scos puntea si am pus bobina in scurt si cu un aparat de masura ( dinala cu inel ) am masurat curentul si am avut 3,5A . Asta la 2 rotatii pe secunda. Parca m-am mai inveselit putin . :).

Link spre comentariu

apropie cat mai mult discurile intre ele , asa vei avea un intrefier mic si un aport bun adus atat tensiunii cat si amperajului , dar atentie mare sa nu frece statorul daca intrerupe bobinajul e mai rau , daca ai avea o lere ar fi super .daca masuratorile le faci in curent continuu pune si un mic condensator electrolitic dupa , o sa vezi ca mia creste tensiunea ,e bine sa fie cat mai redresata si filtrata ,foloseste diode schottky au cadere mica cauta mbr2045.spor la treaba o sa iasa bine . mai pune si ceva poze .

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Am facut acum masuratorile cu ambele discuri . Intre magneti 12mm . Am pus si o punte de redresare si am masurat in CC 1,4V . Am scos puntea si am pus bobina in scurt si cu un aparat de masura ( dinala cu inel ) am masurat curentul si am avut 3,5A . Asta la 2 rotatii pe secunda. Parca m-am mai inveselit putin . :).

Ce multimetru folosesti?Mi se pare ciudat ca nu-ti indica corect in alternativ...
Link spre comentariu
Vizitator dennysbv

Primul multimetru era o chinezarie ieftina , ce am gasit eu prin atelier. Multimetrul folosit astazi e unul profesional de la taicamiu de la servici . Poze mai pun maine cand voi face o bobina cu sarma mai groasa . Apropo masuratoare cu becul ma ajuta numai la masurat amperajul nu? Nu vad ce rost ar avea la masurat voltajul ..... :jytuiyu sau ma insel?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări