Vizitator tyc Postat Decembrie 17, 2012 Partajează Postat Decembrie 17, 2012 Cu un convertor F/U -este un integrat care converteste frecventa in tensiune liniar(ceva 0,001%) si la iesire ii pui un multimetru d'ala cu 17lei sau poti cumpara cu 10 lei un voltmetru cu led de pe ebay. Link spre comentariu
mișa Postat Decembrie 17, 2012 Partajează Postat Decembrie 17, 2012 Si cu convertor frecventa tensiune e bine dar trebuie calibrat, ceea ce e destul de greu. Cel mai bine e sa determini matematic cite alternante sunt generate la o rotatie completa (din numarul magnetilor, a bobinelor si a solutiei tehnice) si apelezi la un programator de microcontrollere ca sa iti afiseze direct turatia in rotatii pe minut.Mai poti sa-ti cumperi de pe okazii cel mai ieftin frecventmetru. Rezultatul citit in Hz, trebuie sa-l convertesti de fiecare data in rpm. Asta e cel mai usor. Am vazut frecventmetre simple, fara pretentii si sub 100 lei pe okazii. (...de-a lungul timpului. Acum cel mai ieftin e 190 lei) Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Decembrie 17, 2012 Partajează Postat Decembrie 17, 2012 Fiind un sistem trifazat fara nul si cu redresare aveti doua variante. Prima varianta este ca sa folositi o dioda in serie, intre punte si acumulator si prin care sa treaca tot consumul. Asa, inainte de dioda aveti un numar de impulsuri egal cu numarul de poli. Detectia se face simplu, inseriind un transformator de 220V/6V cu un condensator de 1uF/630V. Iesirea la transformator o legati la un difuzor de 8ohm la o putere mai mare de 1W. Un calculator sau un laptop pe care ruleaza un program de frecventmetru luat de pe net se aduce cu microfonul aproape de difuzorul acesta. Asa se masoara frecventa rapid care apoi se imparte la numarul de poli. Cea de a doua varianta, mai interesanta pentru ca nu necesita acea dioda este de a folosi impulsul pe care il da la fiecare redresare in acumulator. Se foloseste acelasi montaj cu difuzor dar se recomanda un transformator cu mai multe prize de tensiune pentru a putea mari semnalul pentru ca acesta este mic, de ordinul voltilor. Singura problema la aceasta metoda este ca orice consumator care consuma intermitent, invertoarele de exemplu, adauga zgomot peste acest semnal. O varianta la care exista acces la cele trei faze se face punand 3 transformatoare ca mai sus intre cele 3 faze si semnalul combinat de la cele 3 difuzoare da frecventa. Sau se poate folosi un singur transformator conectat la un nul de la o stea virtuala formata din trei rezistente identice, si asa se masoara frecventa pe o singura faza. Am dat cateva idei poate sunt bune si m-am folosit de cateva obiecte existente deja. De exemplu transformatorul acela exista in orice alimentator de "2 lei" din bazar si care are tensiuni de la 1,5V pana la 12V, difuzorul se poate lua de la orice radio defect, etc. Calculatorul exista pentru ca de pe el "butonam" aici. O idee de frecventmetru pentru PC la o prima cautare pe google este (Eng): http://www.techmind.org/audio/ . Link spre comentariu
Vizitator dennysbv Postat Decembrie 17, 2012 Partajează Postat Decembrie 17, 2012 Buna.Intradevar problema norilor e destul de dificila din cauza lor randament 0 nici un fel de unghi nu poate ajuta sa incarci doar cine nu are asa ceva nu stie cum sta treaba cu fotovoltaicele.Legat de eoliana, bine ca teai gandit si la alternativa asta acum parerea mea e sa mergi pe una orizontala un randament mai bun .Iar pentru producerea minim 200w in sus sunt buni magnetii aratati de tine cu acei magneti poti scoate si 500w daca palele sunt bine concepute ,doar o orizontala poate functiona corespunzator ,verticala nu se poate realiza la acel numar de poli iti trebuie un numar mai mare pentru a produce la turatii f mici avantajul verticalei este ca nu se va acelera la furtuna ca orizontala unde doar furlingul ajuta.Mersi de raspuns. As dorii totusi verticala . Nu de alta dar parca am mai mare incredere in ele pentru zona asta in care locuiesc. Vant am de o luna , chiar prea mult. Problema este ca doresc sa produca si in anotimpul cald cand sincer doar adie . Cam cati magneti crezi ca ar trebui sa iau pentru cea verticala ca sa dea randament la turatii mici? Si unde gasesc ceva concret pentru calculul grosimii sarmei si numarului de spire. Am citit destul de mult ce sa scris pe aici dar de regula citesc seara cand termin cu munca si nu prea imi raman detalii in cap.Mi-am comandat si doua carti de la o librarie : "Tehnica utilizării energiei eoliene" si " Rotorul Savonius " dar intreb si aici ca de cand am vazut ce ati reusit voi sa realizati pe acest forum am mari sperante ca imi va iesii si mie o eoliana , fie ea mai mica .Ca si atelier detin : strung , masina cu coloana , router cnc 3 axe ,router polistiren cu fir de nichelina , cutter plotter plus tot felul de masini de gaurit , polizat , taiat etc. Problema e ca nu detin prea multe cunostinte de fizica si electronica . Daca am o schema desenata o realizez fara probleme de la realizare cb , lipire , gaurire , etc dar daca trebe sa desenez eu schema sunt in plop rau de tot.Sper sa gasesc intelegere si sa ma mai ajutati voi cu detalii .Daca va pot ajuta si eu cu cuve va ajut cu cea mai mare placere . Link spre comentariu
arcadius Postat Decembrie 17, 2012 Autor Partajează Postat Decembrie 17, 2012 Fratilor lasatio balta nu vreau sa masor nimic si nu vreu sa mai cheltui pe diferite aparate sa vad nr rotatiilor nu inteleg la cemi foloseste asta sunt f multumit sa vad acolo 90 100A PE N TURATIII si bateriile pline cu asta sunt fericit nu mai vreau sa mai bag bani in diferite chestii multumesc tuturor pentru ideii , sistemul energiei alternative pentru mine este o necesitate nu e un hobii unde sa cunosc toti parametrii adica atita timp cat nu mai vad bateriile descarcate aproape deloc pentru mine inseamna o realizare ..... SARBATORI FERICITE VA DORESC!! Link spre comentariu
arcadius Postat Decembrie 17, 2012 Autor Partajează Postat Decembrie 17, 2012 Buna. Pentru o verticala iti trebuie minim 16 poli cu 12 bobini 4 bobini pe faza total 32 magneti pentru asta iti scade numarul de rotatii. grosimea sarmei o alegi in functie de spatiul liber ca intre doi magneti spatiul de un magnet in cazul tau sa nu depasesti 10mm latura bobiniii aici calculezi cu ce sarma incape . la fel si inaltimea sa nu depasesti maxim 12mm calculezi sa nu depasesti 45spire pe bobina cu asta vei afla si ce grosime de sarma iti permite sa se incadreze in locul acela sa nu fie spatii libere . spor .si sa mai revii daca ceva nu intelegi. Link spre comentariu
Vizitator dennysbv Postat Decembrie 17, 2012 Partajează Postat Decembrie 17, 2012 Buna. Mersi . Cred ca am aici informatii foarte ajutatoare . Plus ca am vazut pana acum si pozele de pe acest topic . Desene , schite etc. O sa fac si eu un desen si o sa-l pun aici . Eventual daca puteti sa ma corectati daca gresesc cu ceva. Salutare. Link spre comentariu
eugenbt Postat Decembrie 17, 2012 Partajează Postat Decembrie 17, 2012 http://www.lidl.ro/cps/rde/xchg/lidl_ro ... _15320.htm poate intereseaza pe cineva. a intrat de astazi la vanzare. cu stima, eugen Link spre comentariu
mecomanv Postat Decembrie 17, 2012 Partajează Postat Decembrie 17, 2012 @arcadius ,te rog mai explica din nou ,cum se face iesirea din vant ? Se limiteaza curentul ,se franeaza ?.... Link spre comentariu
Dr.L Postat Decembrie 18, 2012 Partajează Postat Decembrie 18, 2012 Eoliana are o coada... Link spre comentariu
arcadius Postat Decembrie 18, 2012 Autor Partajează Postat Decembrie 18, 2012 @arcadius ,te rog mai explica din nou ,cum se face iesirea din vant ? Se limiteaza curentul ,se franeaza ?....o sa caut un desen cum se face esirea din vant. Link spre comentariu
mecomanv Postat Decembrie 18, 2012 Partajează Postat Decembrie 18, 2012 Sa-mi spuneti daca am inteles bine(nu am citit pana aseara topicul). Rotorul fiind excentric ,fata de axa stalpului de sustinere ,la un vant mai mare ,coada se rasuceste si palele cu rotorul se rasucesc pe stalpul de sustinere ,micsorand suprafara de contact cu vantul. Se dau intr-o parte ,cu alte cuvinte.Intrebare : in timpul cand a iesit din vant, mai produce curent ? Daca produce ,atunci : cat, din puterea initiala?ps. Mai am doua intrebari;Daca s-ar fi folosit un singur disc cu magneti si doua discuri cu bobinaj de-o parte si alta .randamentul ar fi diferit?AM vazut ca mai toate palele sunt mai inguste la varf (probabil ca sa nu faca turbulente),si mai late la baza. Daca ar fi invers ,nu ar apasa mai bine rotorul ,la vant mic ? Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Decembrie 18, 2012 Partajează Postat Decembrie 18, 2012 Salutare oameni buni.Cu elicea facuta de arcadius am obtinut urmatoarele valori:start incarcare 50 rpm,80 rpm-----10A100 rpm----25A125 rpm----40A.Cresterea curentului de incarcare e oarecum liniara cu cresterea rpm.Graficul ala arata variatia puterii generaturului in functie de viteza vantului.Dar mai intervin si pierderile, asa caci curentul de incarcare e mai mic.La generatorul meu, la peste 45A, jumatate din putere se pierde in stator(cupru de 2mm, 3x88 spire/faza) si pe fire de coborare(40 m lungime, cablu de 6mmp)Eu cred ca se poate reduce puterea pierduta pe stator si fire,folosind o sursa in comutatie.viewtopic.php?f=41&t=134585Eu cat de curand vreau sa realizez practic aceasta sursa,dar n-am eoliana.Te-ai baga la ceva teste,daca iti trimit sursa gata facuta? Link spre comentariu
Vizitator dennysbv Postat Decembrie 18, 2012 Partajează Postat Decembrie 18, 2012 Buna.Salut. Nu am mai gasit magneti 15x10x10 N52 si doar N35. Intrebare 1 : Pot face rotorul cu 2 discuri a cate 24 poli ( 48 magneti in total ) Intrebare 2 : Daca este ok cu 24 de magneti pe disc cum ar fi mai bine : 15 bobine ( cate 5 pe faza ) sau 18 bobine ( cate 6 pe faza ) ? Intrebare 3 : Sa spunem ca dupa ce calculez ce dioametru de sarma mi-ar umple golurile as ajunge la un diametru 1,4mm . Daca nu am sarma de 1,4mm pot folosii 7 fire de 0,2mm frumos rasucite intre ele si apoi bobinate? Mentionez ca sunt noul venit care doresta sa construiasca acum o eoliana mica de 2-3 sute w pe 12v . Eoliana verticala. Mersi. Link spre comentariu
arcadius Postat Decembrie 18, 2012 Autor Partajează Postat Decembrie 18, 2012 Sa-mi spuneti daca am inteles bine(nu am citit pana aseara topicul). Rotorul fiind excentric ,fata de axa stalpului de sustinere ,la un vant mai mare ,coada se rasuceste si palele cu rotorul se rasucesc pe stalpul de sustinere ,micsorand suprafara de contact cu vantul. Se dau intr-o parte ,cu alte cuvinte.Intrebare : in timpul cand a iesit din vant, mai produce curent ? Daca produce ,atunci : cat, din puterea initiala?ps. Mai am doua intrebari;Daca s-ar fi folosit un singur disc cu magneti si doua discuri cu bobinaj de-o parte si alta .randamentul ar fi diferit?AM vazut ca mai toate palele sunt mai inguste la varf (probabil ca sa nu faca turbulente),si mai late la baza. Daca ar fi invers ,nu ar apasa mai bine rotorul ,la vant mic ?normal ca produce dar constant adica nu mai depaseste ultima valoare ramane atit iar cand vantul scade generatorul se intoarce spre vant.. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum