hpavictor Postat Iulie 14, 2010 Partajează Postat Iulie 14, 2010 Regula de aur acusticienilor legata de suficienta presiunii sonore este ca in locul unde este amplasat majoritatea auditoriului nivelul presiunii sonore sa fie aproximativ 85 dB pentru surse analogice sau programe gen dialog ( inclusiv sportiv ) si muzica puternic procesata , 104 dB pentru surse digitale si muzica live , 113 dB in cluburi disco , muzica ambianta surdina 70 dB , ( evident ca totul este masurat numai cu zgomot roz ) asa ca e usor de dimensionat necesarul de wati cunoscand SPLul incintelor si distanta intre auditoriu si incinte , precum si coeficientii de corectie pentru absortie sau reflexie specifici spatiului destinat sonorizarii , pentru o auditie de calitate.....satisface majoritatea grupelor de varsta si educatie din tarile civilizate si aceasta regula este agreata si de medicii audiofonologi si protectia muncii . Cei ce nu inteleg ce am scris ii rog sa se mai documenteze , singura cale ramanand studiul individual , nicidecum emanand false mituri audiofile cu care viruseaza pe viata entuziastii incepatori si poluand forumul cu aberatii , iar din acest motiv majoritatea cunoscatorilor in domeniu refuza sa lamureasca dilema ca sa evite orice discutie contradictorie si neprincipiala , uneori chiar jignitoare..... Link spre comentariu
mila Postat Iulie 14, 2010 Autor Partajează Postat Iulie 14, 2010 Eu sunt un amarat cu 5 lei in buzunar si va spun cinstit nu o sa cheltui 1000euro pe boxe nicicand, nu ca nu as vrea dar nu imi pot permite sa rup din bugetul familiei pentru boxe sa sa neglijez alte prioritati.Si nu cred ca sunt singurul!Pe de alta parte muzica face parte din viata mea si nu pot si nu vreau sa o dau la o parte!Tot stau si ma minunez, cat asculta-ti la 110dB? Link spre comentariu
hpavictor Postat Iulie 15, 2010 Partajează Postat Iulie 15, 2010 Eu sunt un amarat cu 5 lei in buzunar si va spun cinstit nu o sa cheltui 1000euro pe boxe nicicand, nu ca nu as vrea dar nu imi pot permite sa rup din bugetul familiei pentru boxe sa sa neglijez alte prioritati.Si nu cred ca sunt singurul!Pe de alta parte muzica face parte din viata mea si nu pot si nu vreau sa o dau la o parte!Tot stau si ma minunez, cat asculta-ti la 110dB?Multi . Foarte multi . Evident , cei care asculta muzica in castile cuplate la MP3 player , telefon .....sunt casti performante , si distanta foarte mica pana la timpan , astfel ca se ajunge lejer la 120 dB pentru anumite modele , la nivelul maxim de putere electrica . Auditii cu boxe la nivelul asta ( 110 dB ) sunt firesti in sali de repetitii pentru trupe rock , lautari Link spre comentariu
radue Postat Iulie 16, 2010 Partajează Postat Iulie 16, 2010 Daca prin 110 dB intelegi intensitatea medie a sunetului atunci acela e nivelul considerat foarte tare. ( cum s-a scris mai sus, nivel de club/discoteca )Daca intelegi varful maxim de presiune sonora din materialul audio, atunci la un material de calitate de obicei inseamna ca asculti cam pe la 90 dB maxim presiune medie. Daca e material de proasta calitate ( de obicei 90% mainstream ) atunci mediu e cam 100-103 dB.Din punctul meu problema se pune la modul urmator: ai un material audio cu dinamica bogata si vrei sa-l asculti cam la acelasi nivel mediu cu ceea ce auzi la radio ? atunci ai nevoie de minim 10-15 dB in plus fata de radio, dar calitativ evident cine castiga.Totul depinde de materialul sonor.Pe unele casti dati maneaua la maxim va sar urechile, dar ascultati ce iese din mixeru de la un concert mare, dai la maxim si parca tot e liniste...oare de ce ?Asa e si cu acei 110-120 dB de multe ori. Link spre comentariu
mila Postat Iulie 16, 2010 Autor Partajează Postat Iulie 16, 2010 In colectie nu am nici macar o singura manea...spre rusinea mea!Si pur si simplu tot spre rusinea mea nu pot asculta la nivele mari muzica!Foarte rar cred ca trec de 15W/canal putere din amplificator...de obicei daca sunt sub influenta oarece licori!!! (fffrar)Muzica la nivele mari ma oboseste dupa max 1/2 ora.Pana acum parerile sunt impartite ...rau de tot!Eu initial am intrebat care ar trebui sa fie raportul puterilor intre amplificator si boxe si am expus si parerea mea ca acesta ar trebui sa fie 1/1 sau favorabil boxelor.Desi au fost numeroase postari nu m-am lamurit.PS. Ascult cu placere Pink Floyd,Dire Streets, Robert Palmer, UB40,Neil Diamond ,Katie Melua si Alexandru Andries :daPS2. Sunt obosit si s-ar putea sa nu fiu foarte coerent va rog sa fi-ti blanzi! Link spre comentariu
ionescu liviu Postat Iulie 17, 2010 Partajează Postat Iulie 17, 2010 Raportul de 1/1 e normal. Dar daca vrei sa folosesti incintele la maxim, atunci totul e la limita, iar amplificatorul e folosit la maxim. E ca si cum ai avea o masina si ai merge des cu ea cu 180 de km/h. Daca ai merge des cu viteza maxima ai uza motorul foarte repede, oricat de buna ar fi masina nu poate rezista motorul sa mearga mereu la acea sarcina imensa si la acea turatie foarte mare, maxima practic (luand 180 de km/h viteza maxima, deci nu vorbim de ferrari etc...). In schimb daca ai pune un motor mai puternic, eventual cu alta cutie de viteze, ce ar putea sa mearga lejer cu 180 de km/h si te-ai stapani tu sa nu depasesti acea viteza, ca daca ai merge mai repede nu ar mai fi stabila, nu ar rezista transmisia, si intr-un final chiar ti-ar exploda cauciucurile, atunci e mult mai ... nu stiu - avantajos. (sa ai un motor mai puternic si sa te abtii tu).Si poti cosidera motorul ca fiind amplificatorul, iar restul, stabilitatea, transmisia, cauciucurile, ca fiind incintele acustice - difuzoarele, care nu ar rezista la o putere mai mare (viteza), dar daca te stapanesti sa nu depasesti viteza (puterea), atunci poti proteja motorul - amplificatorul.Dar in realitate nu mergi cu masina prea des cu viteza aceea (de fapt mai deloc) decat daca mergi la curse de masini. La fel si cu muzica, in realitate asculti in casa linistit, nu faci sonorizari. Daca era vorba de un sistem de sonorizari, atunci da, se prefera un amplificator mai puternic, ca sa fii sigur pe el, nu sa il tii mereu la maxim si, in functie de mai multi factori, sa cedeze mai devreme sau mai tarziu. Dar pt aplicatii in casa, nu prea are rost sa iti bati capul prea mult. Decat daca ai bani de cheltuit, daca nu, fiecare se descurca cu ce are, chiar daca asta inseamna sa ai doar o parte din puterea suportata de boxe. Pana la urma in casa nu asculti la un nivel prea ridicat.Unde mai pui ca producatorii pun w si de la ei, si mai ales, conteaza si alti factori, de exemplu raspunsul in frecventa, degeaba ai putere daca nu ai un raspuns in frecventa bun, apoi fidelitatea, sunt lucruri mai importante de dezbatut pana la putere, iar in final toti acesti factori actioneaza ca un tot, sunt ca niste verigi ce formeaza un lant.Iar cand vine vorba de putere, tot sensibilitatea difuzoarelor au un rol important. Pot sa am boxe cu o putere nominala de 100 de w si amplificator de 10 w, daca difuzoarele au sensibilitate de 100 db/1 w mie imi ajunge. Link spre comentariu
radue Postat Iulie 17, 2010 Partajează Postat Iulie 17, 2010 Eu am expus din ce puncte de vedere se pot intelge 110 dB si de ce nu poti sa faci o regula anume.Totusi, raportul puere amplificator/boxe e de minim 1/1. Daca sti ceea ce faci si ce muzica ai poti sa te duci si la 2.5/1 ( un exemplu ar fi live, unde ai maximum de dinamica; merge si la inregistari mai de calitate, unde media RMS e cam cu 8-9 dB sub cel mai inalt varf, de acolo si 2.5:1 ).Referitor la ce am scris mai sus, manele erau doar un exemplu. Ca sa inteleaga cine nu a inteles, ascultati The Wall la acelasi "setari" ca si o melodie pop romaneasca din ultimele 3 luni: la acelasi nivel oare care vi s-ar parea ca suna mai tare ? Link spre comentariu
mila Postat Iulie 17, 2010 Autor Partajează Postat Iulie 17, 2010 Doamne Dumnezeule m-am saturat de melodiile masterizate in draci ,normal ca maneaua sau "muzica "din ultimile 3 luni "suna" mai tare ca asa sunt facute din studio sa sune bine pe rahaturi de boombox.Daca ati urmarit posturile mele...am precizat ca ascult cu amplificatorul la jumatate putere.Tot nu inteleg, daca amplificatorul are 1% distorsiuni la puterea max. unde oricum nu ajung,iar boxele 10% la aceeasi putere nu e mai bine ca ele(boxele ) sa fie mai bine dimensionate?Repet e vorba de auditii acasa, nu de nunti si bairamuri! Link spre comentariu
hpavictor Postat Iulie 17, 2010 Partajează Postat Iulie 17, 2010 Se pare ca iti dai singur raspunsul ! Din pacate ai un fix cu dimensionarea oricarui sistem....regulile sunt aceleasi pentru echipamente de inalta fidelitate de uz profesional , cat si pentru cele de auditii acasa.....cand te apuci , ia in calcul cel mai defavorabil caz ( auditia unui program muzical de proasta calitate ) si gandeste-te si la un factor de siguranta care daca nu este ales bine , creste nejustificat pretul boxelor si al amplificatorului ....sau esti zgarcit si sunetul nu va fi de calitate sau insuficient ca dinamica ... Link spre comentariu
valmosh Postat Iulie 18, 2010 Partajează Postat Iulie 18, 2010 onorati colegi! Este placut sa vezi aceasta emulatie pe forum datorita unui subiect care , sint sigur ca va continua sa nasca polemici .Desigur este firesc sa avem pareri impartite si spun asta nu numai in calitatea mea de colectionar de muzica .Daca luam in consideratie ca de regula o pereche de boxe de firma ( chiar daca scrie clar pe ele - made in CHINA-) a ajuns sa coste suficient de mult cit sa ai dispute casnice cu ,, generalul " cu fusta , veti fi in asentimentul meu ca o sa manevrati cu delicatete butonul de volum .Este adevarat ca voi implini anul acesta 60 de primaveri dar si eu la virsta mea ascult zilnic cu placere nu numai NORAH JONES sau ERIC CLAPTON . Sint zile cind simt nevoia sa ma ,,scuture " nitel de ,,praf " baietii de la BLACK SABATH sau de ce nu DEEP PURPLE ori PINK FLOYD . Si in momentul ala mai bagi ceva ,, carbuni ".....Personal , simt ca colegul meu VIOBIO a spus-o si ptr. mine si in situatia cind vorbim de wati RMS este de bun simt sa stai linistit atunci cind ai boxe de putere de 1,5 ori mai mare decit puterea ( RMS ) a amplificatorului--in cazul meu un receiver HARMANN KARDON . In ce priveste bookshelfurile mele marca TANNOY MX 1 ( cu woofer ceramic ) ma incinta la auditie si acum dupa multi ani de serviciu fara repros . Asa ca pot sa afirm in incheiere ca : prudenta ( in exploatare ) este mama intelepciunii si ca : MUZICA CULTIVA CARACTERUL ! TUTUROR RESPECT ! Link spre comentariu
hpavictor Postat Iulie 18, 2010 Partajează Postat Iulie 18, 2010 Pai e clar .... BANUL DICTEAZA TOTUL !Cred ca nu mai e nimic de adaugat ! Link spre comentariu
mila Postat Iulie 18, 2010 Autor Partajează Postat Iulie 18, 2010 Scurt / 2.Gata ...ai bani!? ,pune mana si cumpara boxe ca lumea ce ...dreaq.Daca n-ai bani ce nevoile ne stressezi cu teoriile tale!?Daca se considera ca am ofensat pe cineva va rog sa sterge-ti postul si/sau sa inchideti acest topic. Link spre comentariu
hpavictor Postat Iulie 19, 2010 Partajează Postat Iulie 19, 2010 In cadrul acestui subiect cred ca trebuie identificate si solutiile mai ieftine care permit totusi o redare de calitate.....nu disperati , sigur exista si alternative : second hand ( de calitate , in buna stare , relativ ieftine si compatibile cu bugetul alocat ) si evident DIY , de fapt consider ca cele mai bune rezultate se pot obtine numai DIY investind banii in etape , achizitionand componente de calitate ( exclus difuzoare SAL , MNC sau alte noname-uri ) si cu ajutorul colegilor de forum sa se realizeze um proiect gen VTP sau oricare altul de buna calitate .... Link spre comentariu
mila Postat Iulie 21, 2010 Autor Partajează Postat Iulie 21, 2010 Bun ,cat de proaste sunt difuzoarele monacor? din experienta dvs. au macar jumatate din puterea afisata pe eticheta.Au fost testate de alti useri? Putem afla ceva parametri la ele ?Ce recomandati 8Ohm sau 4 Ohm?De ex as face boxe pe 4 Ohm cu Monacor SP-155X cate 2/boxa in paralel.Merita? Link spre comentariu
hpavictor Postat Iulie 22, 2010 Partajează Postat Iulie 22, 2010 Sunt chiar ce scrie in prospectul difuzorului......daca intelegi ce reprezinta parametrii difuzoarelor , si stii sa selectionezi ceva convenabil viitorului proiect de incinta acustica , poti obtine rezultate multumitoare , dar alege difuzoare din clasa celor de buna calitate , nu low entry , nu auto , nu low cost.....nu sunt cele mai bune de pe glob , dar nici cele mai slabe calitativ , oricum peste medie ! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum