mila Postat Iulie 9, 2010 Partajează Postat Iulie 9, 2010 Peste tot si aici si pe net vad amplificatoare de 2x100W (minim) pana la mii de W si boxe cu puteri echivalente!Si asta pentru uz casnic la casa sau apartament!Peste tot vad si abureala cu rezerva de putere!(justificata pana la un punct)Dar sa revenim, care e raportul optim intre puterea amplificatorului si puterea boxelor?PS. consider ca la o camera normala de 20-24m patrati e arhisuficient 2x20W deci un amplificator de 2x50W (reali) e mai mult decat suficient pentru orice auditie. Link spre comentariu
Th3_uN1Qu3 Postat Iulie 9, 2010 Partajează Postat Iulie 9, 2010 Chestia asta cred ca i'am zis'o si lui hpavictor - la boxe cu eficienta de la 95dB/W in sus normal ca iti ajung si 20W. Din cate stiu eu, daca e folosit responsabil, amplificatorul trebuie sa aiba de doua ori puterea boxelor. Link spre comentariu
remus68 Postat Iulie 9, 2010 Partajează Postat Iulie 9, 2010 Eu consider ca totdeauna, puterea suportata de sarccina sa fie cel putin egala cu puterea amplificatorului. Daca ai difuzoare slabe si vine un tzashpan cu urechi de tabla si iti pune mina pe potentiometrul de volum cind esti plecat de linga amplif, cind te intorci gasesti membranele difuzoarelor lipite de peretele de vis'a'vis.In casa, 2 x 50W sint mai mult decit suficienti. Link spre comentariu
Th3_uN1Qu3 Postat Iulie 9, 2010 Partajează Postat Iulie 9, 2010 Daca ai difuzoare slabe si vine un tzashpan cu urechi de tabla si iti pune mina pe potentiometrul de volum cind esti plecat de linga amplif, cind te intorci gasesti membranele difuzoarelor lipite de peretele de vis'a'vis.De asta am si zis pt folosit "responsabil". Link spre comentariu
mila Postat Iulie 10, 2010 Autor Partajează Postat Iulie 10, 2010 Bun , nu trebue in camera boxe de 95dB spl pentru 20W/canal cred ca multi nici nu au vazut astfel de boxe!(nici in poze)Si atunci de unde fuga asta dupa W?Eu asa am auzit ca boxele trebue sa suporte mai mult decat poate debita amplificatorul nicidecum egale sau mai mici. Link spre comentariu
mariobe Postat Iulie 10, 2010 Partajează Postat Iulie 10, 2010 si eu am auzit mult de citit chiar si mai multe dar nu putem tot ce auzimeu i-ti spun printr-un exemplu:1) sa spunem ca ai doua boxe de 20 w si amplif de 2*20 wteoretic intrun mediu perfect(tensiune de intrare potrivita) ar trebui sa duci potentiometru la maxim si banuiesc ca chiar o poti face,problema e ca aproape de maximul cursei vei incepe sa auzi distorsiuni,mai mici sau mai mari pe mine ma terorizeaza si nu le pot suporta2) sa spunem ca ai aceleasi boxe si un amplif de 2*40ei aici nu vorbesc din calcule si din auzite dar in cazul meu pot umbla la potentiometru pana simpt eu ca difuzorul e aproape sa-si de-a duhul si ca de acolo mai departe e posibil sa se lipeasca de pereti cum spunea colegul de mai sus si e cazul sa ma opresc ,eu zic ca e un fel de simtproblema e ca aud des pe unii care au ascultat melodia cutarescu "la maxim" si ca au ars nu stiu cate difuzoare pe ea,atunci inseamna ca acolo nu exista notiunea de distorsiuni si nici nu prea poate fi implementata Link spre comentariu
remus68 Postat Iulie 10, 2010 Partajează Postat Iulie 10, 2010 pot umbla la potentiometru pana simpt eu ca difuzorul e aproape sa-si de-a duhul Ceea ce simpti tu este intrarea in clipping a amplificatorului si nu limita puterii difuzorului. Faza cu pozitia potentiometrului de volum depinde de nivelul semnalului aplicat, raportat la sensibilitatea intrarii respective. Link spre comentariu
CBI Postat Iulie 10, 2010 Partajează Postat Iulie 10, 2010 ''regula'' cum ca puterea amplifului trebuie sa fie cel putin egala sau mai mare decat cea nominala a boxei/difului este valabila doar in cazul in care utilizatorul vrea sa exploateze capacitatea difului/boxei la maximul cat poate el/ea ,ATATin rest,in general,si in special pt auditiile in casa este mai important nivelul mediu al presiunii sonore obtinut in punctul de auditie,si in fctie de asta se cauta sau se calculeaza cele necesare(sau se maosara cu un spl metru din comert etc)Nu este o regula ca sunt suf 20w.Poate sa fie,poate sa nu.De ex pt un bookshelf mic care este gandit sa nu ocupe spatiu,dar sa incerce sa redea cat mai mult din spctrul de joase,sunt cazuri in care boxa poate avea si spl-uri de 80-82db/1w(la asta se mai poate adauga si o impedanta f neprietenoasa,cu unghiuri ale fazei puternic capacitive in anumite zone care pun in dificultate un amplif slab dimensionat,sau in special pe cele pe lampi carora le place o impedanta cat mai liniara si fara schimbari bruste alea impedantei/fazei).Mai apare in ecuatie si curentii generati si trimisi inapoi de catre difuzor spre amplif.Deci apare matchingul intre amplif si boxe... Cum nimeni nu asculta de langa boxe,se mai pierd iar cate ~6db cu dublarea distantei,si se considra ca se mai pot adauga 3 pt ca ascultam la 2 boxe.Sunt fel de fel de calculatoare pe net ,orientative Chiar si in cazul in care de regula ajung acei 20w/ch,pt auditii de calitate este bine sa avem si o mica rezerva pt varfurile muzicale si sa nu-l folosim la maxim sa intre in distorsiuni,deci din ~20 raman ~10.Pt cineva care asculta sanatos la un 80-90db in punctul de auditie,si boxele au spl mediu,86-90db,in general este ok.Pt niste sifoniere cu spl de la 100db in sus poate sa ajunga si semnalul de la o iesire de casti .Mai sunt si cei din categoria carora nu le place fara corectii ca nu bubuie bine si iau masuri.Din nou,cei 20w nu mai sunt ceea ce ar trebuiNu se poate da o definitie generala.Este mai mult dupa gust si preferinte,fiecare trebuie sa stie ce vrea si cat vrea.Apropo,cand vine un idiot si rasuceste de volum sa vada ce se intampla,in cazul ala nu trebuie sa aveti contact cu astfel de specimene.Poate sa iasa cu artificii in oricare caz,ca este mai mica sau mai mare Pamp fata de Pboxe.. Link spre comentariu
VTP Postat Iulie 10, 2010 Partajează Postat Iulie 10, 2010 In general, azi am constatat ca multi utilizatori ai echipamentelor, indiferent ca sunt de casa (hifi) sau pro se comporta ca retardatzi sau chiar sunt, avand in vedere ca fizica de liceu este suficienta pentru intelegerea fenomenelor electroacustice. Cateva elemente generale am sa le reamintesc:- un amplificator de putere mare are avantajul unei dinamici superioare datorita excuriei mari in tensiune si curent;- o incinta are specificata o putere nominala si una maxima admisa. In mod normal puterea nominala este cea suportata continuu, pe perioada nedeterminata. La cea maxima, de obicei producatorul specifica durata maxima de timp. - in toate cazurile, puterea este masurata in semnal sinusoidal NEDISTORSIONAT !!!!- retelele de separare functioneaza corect doar in conditia de mai sus :SEMNAL SINUSOIDAL NEDISTORSIONAT! Daca semnalul este distorsionat, respectiv devine prin amplificare semnal dreptunghiular, retelele de separare nu mai functioneaza corect si se comporta ca si cum ar fi inlocuite cu o conexiune directa la bornele incintei, ceea ce conduce rapid la distrugerea tweeterului, urmat de midrange si ulterior de woofer.- in toate cazurile, indiferent de puterea declarata suportata de un difuzor, se tine seama de efectul de compresiune acustica rezultat din incalzirea bobinei cu modificarea rezistentei sale in .c.c. putere de 30-50W aplicati unei incinte este suficienta pentru ca ambalarea termica a difuzoarelor sa inceapa, cu sau fara efecte audibile sau sesizabile. Un woofer cu o bobina de 25 mm va incepe sa manifeste modificari ale comportamentului dar un woofer pro de putere mare si cu bobina de 100 mm nu va prezenta (normal) nici o modificare de comportament.- normal, pentru a nu avea probleme, se recomanda ca sa se pastreze o rezerva de putere pentru conservarea dinamicii si evitarea distorsiunilor, ceea ce inseamna utilizarea a 1/2 din puterea amplificatorului, cealalta jumatate insemnand un headroom de 3 dB, suficienti in majoritatea cazurilor. Se mai poate traduce si prin utilizarea unui amplificator cu putere de 2 ori mai mare decat puterea maxima suportata de incinte.- puterea amplificatorului depinde de posibilitatile utilizatorului mai mult decat de alte criterii;- incintele cu SPL mare, peste 92-93 dB/W/m au avantajul unei puteri necesare mai mici, pe langa celelalte calitati ce le fac superioare din punctul de vedere al transparentei si detaliului.Concluzie: fiecare lucreaza cu ce poate sau isi permite, dar utilizarea corecta este necesara in toate cazurile! Link spre comentariu
mila Postat Iulie 10, 2010 Autor Partajează Postat Iulie 10, 2010 Consider ca domnul VTP are dreptate in ceea ce a expus.De asemenea cati-va dintre dvs. care ati expus ideei aici nu a-ti citit tot ce am scris in prima postare si in special PS.In tot timpul nu m-am gandit la utilizarea amplificatoarelor in regim de distorsiuni! Sincer cei care asculta la limita nu ar trebui sa posteze aici.Da astazi sunt multi care asculta bumbrrrr,puff,tz.tz.tzzz (cei mai grozavi in aceasta directie sunt cei care asculta "muzica" in masina) .Inca cred ca puterea maxima a amplificatorului nu trebue sa depaseasca puterea boxelor!(Bineinteles in auditie se va tine cont de rezerva de putere cei +3dB specificati de domnul VTP si nu de cursa potentiometrului)La jumatatea puterii unui amplificator Hi-Fi de 40W cine da ponderea distorsiunilor?Amplificatorul sau traductorul acustic? Link spre comentariu
mariobe Postat Iulie 10, 2010 Partajează Postat Iulie 10, 2010 ati observat ca de fiecare data cand spunem "cu tot respectul" urmeaza sa spunem ceva lipsit de orice respect?ei amice tu esti liber sa crezi ce vrei, tocmai ti-au raspuns unii dintre cei mai respectati oameni de pe acest forum ,bine inteles tu tot crezi ca .... deci ..e...b... in capcat despre cei mai respectati oameni: cu tot respectul domnule VTP schimba-ti vasul ca dai pe afarasunt constient ca reprezinti un ocean de informatii iar eu din pacate sunt un absorbant de informatii ,i-mi place sa stiu cat mai multe ,problema e ca mi se pare ca esti prea mandru de tineiar ca si prostia , marinimia i-si are locul eieu de exemplu am ramas corijent la fizica in clasa 8-a datorita unei panarame care si-a incercat cariera,bineinteles ca s-a lasat (asta mi-a confirmat diriginta clasei dupa un an) dar in liceu (electricieni constructii) am dat de un prof de practica,un domn inginer care mi-a impartasit electronica nu fara sa ma initieze si in fizica astfel ajungand sa i-mi placa intr-un finalDaca proful meu avea temperamentul tau nu cred as mai fi fost indragostit de electronica in ziua de aziera mai simplu sa-i scrii scurt :TREBUIE AMPLIF MAI MARE CA INCINTApt unii tarani e de ajuns sa le spui asta ,nu sa-i faci retardatiscuzati-mi felul CIOBANesc dar uneori ajuta Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Iulie 10, 2010 Partajează Postat Iulie 10, 2010 fiecare asculta pe ce are si percepe sunetul in felul sauvarianta mea incinte pe trei cai de 300w ,SPL93dBmai multe amplificatoare cu tranzistori sau tuburi cu puteri cuprinse intre 2,2w.......150wcum vad eu lucrurilesunt adeptul amplificatoarelor de putere destul de mare ,peste 50w pentru a avea dinamica si distorsiuni cit mai mici,cu cit amplificatorul are putere mai mare cu atit vor fi mai mici distorsiunile atunci cind se asculta "domestic"incinte cu putere de cel putin 1,5 ori mai mare decit puterea amplificatoruluiintru in categoria "taranilor" care mai si pricep ceva din ce spun altii ,publica sau posteaza aici(tarani mult mai destepti decit mine)unii "tarani" au ramas la stadiul de electricieni si nu vor fi niciodata electronististile fac o sugestie ,sa de ocupe de prize,becuri,butoane de sonerii si sa i lase pe altii in paceinca ceva cind nu avem argumente nu este bine sa ne luam la trinta cu cine ne poate strivi cu argumentele sale mariobe ce ai construit tu sau pe cine ai invatat tu ceva ?electronist pentru automatizari nucleare ,viobio (nu mai profesez din 1994) Link spre comentariu
mila Postat Iulie 11, 2010 Autor Partajează Postat Iulie 11, 2010 Apoi numa' prost si taran nu credeam ca ajung sa fiu catalogat pe acest forum!Mi-e lehamite, rog un moderator sa inchida topicul. Link spre comentariu
zal Postat Iulie 11, 2010 Partajează Postat Iulie 11, 2010 Eu nu am înţeles nimic de catalogare, poate nu am citit atent...Oricum... într-un Tehnium din anii 80 erau listate toate componentele unui lanţ acustic, de la surse de semnal la boxe, concluzia e că din tot lanţul boxele au de obicei distorsiuni de 10%, restul lanţului contribuie cu cel mult 0,1...1% în total. Asta ca să avem o ideie, ptr că producătorii se feresc să afişeze şi aspectul ăsta, insistă pe distorsiuni de 0,000001% la amplifuri, oricum ireale findcă toate amplifurile hîrîie la maxim.În mod sigur boxele, care au şi uzura cea mai mare din lanţ trebuie să fie mai rezistente ca ampliful, puterea debitată de el nu e fixă, variază cu nivelul semnalului, spectrul semnalului, tensiunea de reţea, chiar şi cu temperatura. Aşa că ptr siguranţă boxele să fie mai puternice decît puterea din reclamă a amplifului, cea dată ptr 20-20.000Hz.Mai sînt unii care au o teorie tîmpită, că ampliful trebuie să fie mai puternic ca boxele, asta apare fie din lipsa cunoştinţelor, fie au înţeles pe dos cînd li s-a explicat, fie e o scuză ptr folosirea de boxe ieftine. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 11, 2010 Partajează Postat Iulie 11, 2010 La o putere REALA de 120~150w si un lant audio corect dimensionat intr-o camera obisnuita de locuit(25mp) pot aparea lezini ale urechii interne ireversibile.Restul povestilor cu sute si mii de watti raman povesti si atat. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum