Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentator CD-rom pe masina!

manely

Postări Recomandate

Salutare!!Am dat de o schema pentru alimentarea din masina a unui CD-rom de PC, postez schema si intrebarea este: Schema este functionala??Astept Raspunsuri!Multumesc!!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• manely

8

• Relav

4

• Dr.L

3

• Stefan

2

Zile populare

Top autori în acest subiect

Teoretic ar fi buna daca tensiunea la masina ar fi de 12V. Dar la masina ai pana la 14,4 V poate chiar si mai mult. Depinde de cat incarca alternatorul (reglat releul de tensiune). Asa ca eu nu as risca sa-mi distrug CD-romul. Daca ai stabiliza si tensiunea de 12V ar fi altceva.Si asa cum este data schema nu va scoate 5V ci 4,4 V.

Link spre comentariu

Da, la masina am masurat cu aparatu de masura si am fix 14,4v. Daca ii pun un zenner de 12v pe tensiunea de 14,4v este treaba buna? Sau dati-mi o solutie cat mai buna si la indemana. Multumesc!

Link spre comentariu

Daca CD romul nu consuma mai mult de 0,5A si pe 12V si pe 5 v poti folosi un LM7812 si un LM7805 fiecare cu radiator. Intrarile le legi la + (de la masina), masele la - .Cred ca este cea mai simpla solutie.

Link spre comentariu

Eu ma gandeam sa-i pun o dioda 1n4007 inseriat cu plusu 14,4v si dupa dioda sa-i pun un zenner ca sa stabilizeze tensiunea la 12v, dioda inseriata o pun ca sa conduca numai intr-un sens, in caz ca pun zennerul ca sa nu stabilizeze toata instalatia masinii. Sper ca m-am facut inteles.Astept opinii!Multumesc!!

Link spre comentariu

NU exista asa ceva,cand depasesti tensiunea zennerului (12v in cazul tau) el incepe sa conduca si se incalzeste samdD-aia se pune o rezistenta in fata lui,ca sa cada pe ea diferenta de caldura si sa nu se incalzeasca prea tare zennerul. Dar treaba asta se foloseste pt curenti mici,nu pt 500mA.Daca pui dioda aia in fata,ansamblul "va stabiliza tensiunea masinii" (impropou zis,practic vei arde zennerul si dioda prin supraincalzire) la tensiunea diodei zenner+0,7v (cat cade pe dioda)Asculta sfatul lui Relav,e cea mai simpla solutie!

Link spre comentariu

Am gasit prin piesele mele 3 bucati 7812 si 1 bucata 7805. Pe CD-rom scrie ca consuma 1,5A pe 5v si 1,5A pe 12v.Rezista stabilizatoarele 7812 si 7805 la acest curent?

Link spre comentariu

un prieten avea cd-rom in masina. el si-a cumparat un incarcator auto universal. 12 v avea direct de la baterie iar pe intrarea de 5 folosea incarcatorul. se gasec cam la vre-o 20-25 RON la el nu s-a ars dar incearca totusi sa stabilizezi tensiunea

Link spre comentariu

Pt 5v foloseste schema de susIar pt 12v folosesti aceeasi schema doar ca pui un zenner de 12v si condensator la 16vVad ca cineva nu a cautat inainte de a deschide un nou topic :bataie . Oare cum e cu regulamentul,se aplica sau nu? :nebunrau:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări