Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Menadi PA600

nostrom

Postări Recomandate

• Răspunsuri 145
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• hpavictor

54

• Victor Postolachi

22

• zal

15

• dj4you

11

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am eliminat diodele din superdioda si am schimbat driveri prefinalilor aici inca nu sunt foarte lamurit dc nu poate un tanzistor de 8 A sa conduca preinalii mari ; credeti ca ajuta cu ceva sa pun in dreptul fiecarui final cate o pereche de conzi pt decuplare ?

Link spre comentariu

integratul poate fi alimentat si cu doua CI stabilizatoare de tensiune gen 7815/7915

Da , poate fi . Dar pentru care motiv ? Nu exista justificare serioasa.... Riplu ? Exclus , la caderea de 75 V .... Fiabilitate ? O rezistenta bine dimensionata , eventual ventilata , e cu foarte mult peste fiabilitatea unei infasurari secundare suplimentare , redresari , filtrari , stabilizari separate , stabilizatorul paralel rezista nativ la scurtcicuit fata de cel serie daca este bine dimensionata rezistenta si se tine cont de curentul prin Zenner ( evident la 1,3 W )....Pretul ? Manopera in plus, suprafata circuitului imprimat , costul componentelor suplimentare , a eventualelor radiatoare....Ce aveti ma nene , ati baut apa dupa constructorii de Hi-Fi cu TDA 2030 ?Te rog sa descrii justificarile tehnice care te-au condus la concluzia eronata pe care o sustii , si sa recunosti daca va fi cazul ca esti dintre cei usor de manipulat de diverse mituri urbane , pseudotehnice , popularizate la greu de anumiti colegi , al caror interes nu il inteleg.....
Link spre comentariu

Jack Sondermeyer , proiectantul care a facut prima oara aceasta configuratie , a lucrat la Crest Audio , apoi la BGW , si la sfarsitul carierei la Peavey , ar putea fi singurul care si-ar putea atribui paternitatea acestei scheme.... noi putem sa o adaptam nevoilor noastre , si sa terminam cu disputele precum cele de mai sus , in scopul progresului proiectului lui dj4you , si daca urmarim partile comune si evolutia schemelor sale , se pot trage cateva concluzii , sintetizate de mine prin urmatoarele modificari facute pe schema lui dj4you . Va invit sa comentati strict la subiect , si sa prezentati si justificari tehnice , nu chestii generale , din folclorul urban pseudostintific ( stiti voi..... ) , in limita posibilului !

Link spre comentariu

Nu cred să se mai înghesuie mulţi la datul cu părerea, dacă colegul hpavictor îi ia la alergat cu nuiaua. Mai sînt destule astfel de ''proiecte'' eşuate pe forum. Mai fac un mic efort şi gata, că m-am plictisit. :somn:

1. Mă mir că nu se înţelege tipul siguranţei din ceeace am scris, atunci care e diferenţa între siguranţele notate cu F, M sau T? Asta e ptr hpavictor.

2. Acum e clar ptr toată lumea de unde s-a copiat şi adaptat schema de la Menadi 1200, sau cum se cheamă. Am o mare simpatie ptr cei care doar măresc tensiunile de alimentare şi nr de trz finali la o schemă, ca să scoată rapid ceva de aruncat pe piaţă, ori anii 90 erau o mină de aur ptr oricine încropea amplifuri. Dar să lase restul schemei la fel, e distracţia maximă, pînă şi buclucaşele de rezistenţe serie cu diodele Zenner, au rămas de 3,3k/5W, doar căderea de tensiune pe ele a crescut de la 45V la 80V.

3. N-am nici un interes comercial la schema asta, cine o avea să fie sănătos şi nu sînt păţit, dar am avut destui pe lîngă mine (legat de ouă). Toate cele 6 amplifuri pe trz ale mele merg reci. :freaza:

Link spre comentariu

Uite si ceea ce a inspirat pe multa lume , destul de explicit.....cred ca undeva , am o copie a articolului buclucas din Elrad 1990 septembrie ( promit ca o sa o gasesc si o veti studia amanuntit ) in care Anton Riedl , in acea vreme se ocupa de service la distribuitorul Crest Audio pe Europa , si a prezentat si popularizat o schema de amplificator de mare putere , numit PA600 . In noiembrie 1995 a publicat in Elektor PA300 care reprezenta varianta redusa a lui PA600....Schema amplificatoarelor Menadi numita "opamp input stage high feedback bipolar amplifier" in limbaj electronic , care au fost fabricate intre 1994 - 1998 are parti comune si cu Peavey , si cu Crest , si cu BGW , chiar si cu SIGMA ( URSS 1988 ! ) pentru ca acela era curentul vremii , nu este o clona 100% dupa nici unul dintre marile nume de mai sus , si include contributia personala a unui mic colectiv ( Menadi Genghis - proiectare generala , Rosca Mircea - proiectare carcasa + radiator , Blansek Daniel - tehnologie fabricatie, Anghel Iulian - proiectare circuite imprimate si eu .....eram pe acolo ) care impreuna am facut ceva deosebit pentru acea vreme in Europa de Est ( PA1600 era un produs unicat , iar firmele Castone , Reflex si Agota , concurenta de atunci din Ungaria , tremura de nervi pentru ca nu puteau obtine mai mult de 2x500W / 4 ohmi ) sau fata de multe alte firme romanesti , care azi au resurse nelimitate in comparatie cu cele de atunci , chiar in conditii de lucru acasa pot proiecta si realiza aparate mult mai performante in domeniul audio , si consider ca ne reprezinta tot acel efort colectiv , si a produs multe satisfactii in exploatarea de 15 ani acelor produse , dar si profit celor ce se ocupau de entertainment ( sonorizari profesionale de mare putere ) ! Puteti da exemple de produse similare care au supravietuit o perioada similara de timp , cu o asa mare raspandire in Romania ? Merita sa faceti un mic sondaj despre satisfactiile oferite utilizatorilor care poseda sau au exploatat aceste amplificatoare , tinand cont ca in domeniul profesional durata medie de viata a unui asemenea produs este normata la maxim 5 ani.....

Link spre comentariu

Nici vorbă, de fapt, cred că trebuie să-l bag în cîrciumă pe Victor, cu prima ocazie, să se mai binedispună. icon_jook

Ma sacrific cu mare placere , sa convenim asupra datei , ca am un program de lucru de tot KKTul , nu mai am o secunda libera
Link spre comentariu

N-ai inteles ce vroiam sa spun.Rezistenta aia e serie si toti consumatorii se afla dupa ea.Daca pui ca si consumator o sarma atunci ai cel mai prost caz posibil si disipatia e de 2W.In realitate nu e tocmai asa, sarcina fiind de ordinul kohmilor, deci lucrurile stau mai bine.In schimb pt dioda zener, daca ramane fara sarcina va prinde vreo 1.5W disipati.

Link spre comentariu

Ce usor ar fi fost inca o infasurare dubla de 2x18V pe traf la 1A, si stabilizata pt 15V simetric, deh economia asta,mama ei...Am reparat multe amplificatoare cu operationale in fata la care am gasit in general una din diodele zenner strapunsa, operationalul si el, ceea ce a determinat reactie in lant de distrugere, am gasit si releu de decuplare TOPIT la contacte... :sparge: O mare greseala de proiectare, tensiunea continua, se decupleaza din 2 puncte(rupere dubla) in caz de DC pe iesire; marea majoritate a fabricantilor folosesc un singur releu cu un set de contacte normal deschis, ceea ce inseamna a rupe chiar si 50Vcc in sarcina inductiva, este arc electric, la 2-3mm distanta dintre contacte...Va zic ampliful cu pricina, unul din mai multe T-Amp T2400 reparate...

Link spre comentariu
:nebun: :nebun: :nebun: :nebun: :nebun: Eu am vazut la TV o naveta spatiala cum s-a facut muci imediat dupa lansare iar alta la intrarea in atmosfera , iar cu banii pe cele 2 navete puteau plati datoria tarii noastre , deci nu prea erau ieftine , totul de la o garnitura de cauciuc defecta si a doua datorita siliconului cu care erau lipite caramizile refractare din componenta scutului termic......hazardul nu poate fi controlat !Defectarea catastrofica nu este un mod firesc de functionare si poate fi prevazuta , dar imposibil de oprit.....oricand se poate intampla ceva si cu monitorul Dvoastra si nu va puteti opune....Metoda de a alimenta un CI din sursa mare prin rezistenta si zenner o folosesc 99 % dim producatorii de amplificatoare , cred ca si cei de navete spatiale !Leco , citeste ce am scris mai sus despre fiabilitate , mai multe componente ( metoda pe care o sustii ) are probabilitatea de defectare mai mare decat amarata de rezistenta cu zennerul ei , toate fiind dimensionate corect ! In alta ordine de idei , 40 % din defectele amplificatoarelor pe care le-am reparat au avut probleme chiar cu blocul de protectie , deoarece limitarea SOA proteja finalii , dar releul din softstart ( daca era subvoltat amplificatorul ) sau cel de pe iesire nu rezista la sarcini extreme....
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări