Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare din banda 65-73Mhz in 88-108Mhz


JohnDoe

Postări Recomandate

Salut, As dori sa modific partea de UUS de la un radio pe lampi din banda 65-73Mhz in 88-108Mhz.Acordul se face prin miscarea miezurilor de la bobinele de la circuitul de intrare si oscilator.in momentul de fata bobinele au cate 7 spire fiecare bobinate pe un suport de plastic cu diametrul de 6mm si lungimea de aprox 17mm;am incercat sa reduc nr de spire de la 7 la 4 dar nu a mers.va rog ma poate ajuta cineva?atasez si schema partii de UUS.

Link spre comentariu
Vizitator mister_rf

Cred ca ai micsorat prea mult bobinele. De la 7 spire trebuie sa ajungi la 5-5.5 spire. Din condensatoarele semireglabile trebuie sa obtii maxim de semnal. Pentru acord ai nevoie de o antena foarte buna care sa-ti ofere un semnal de test si de set de surubelnite izolate, deoarece condensatoarele sunt la tensiunea anodica. Reglajul trebuie facut cu ''ecranul'' metalic montat. Pentru reglarea miezurilor la bobine ar trebui sa ai surubelnite cu varf din material plastic sau la limita cu varfuri din alama. Dupa modificarea spirelor se regleaza tunerul pe frecventa maxima de pe scala (73MHz) si se face reglajul bobinei oscilatorului (a doua bobina)

pentru a receptiona cat de cat un semnal aflat la limita de jos a benzii CCIR, 88-90MHz. La receptionarea acestui semnal se reface acordul pentru bobina de intrare pentru obtinerea unui nivel maxim. Apoi se muta acordul de la 73MHz catre o zona de frecventa mica, deci 70-71MHz si se reface acordul in oscilator (bobina a 2-a) pentru a receptiona din nou respectivul program in noua situatie de acord. Ideea de baza este ''mutarea'' in pasi mici a acestui semnal catre zona de jos a sistemului de acord -deci catre fosta zona 65MHz, iar la final se va face acordul final pentru obtinerea unui compromis la capetele benzii de acord.

Posted Image

Link spre comentariu

MUltumesc pt raspuns;o sa incer sa fac asa.Am vreo sansa sa schimb tipul acordului din inductanta variabila in acord cu capacitate variabila?ma gandesc sa separ cumva tensiunea anodica pt circuitul de intrare, cu un condensator, a.i. sa nu mai treaca prin circuitul LC.

Link spre comentariu
Vizitator mister_rf

Am vreo sansa sa schimb tipul acordului din inductanta variabila in acord cu capacitate variabila?ma gandesc sa separ cumva tensiunea anodica pt circuitul de intrare, cu un condensator, a.i. sa nu mai treaca prin circuitul LC.

Nu. Ideea este imposibil de pus in practica si nu are suficienta ''motivatie''... 8)
Link spre comentariu

ei, atunci o sa-l las asa cu inductanta variabila.ideea era ca as fi vrut sa nu mai aiba doua butoane de acord acel aparat de radio, adica un buton de acord pt AM si unul pt FM. si intentionam sa ii pun un condensator variabil cu 4 capacitati variabile;doua pe AM sisi doua pe FM. insa nu stiu daca suporta tensiunea anodica de la partea de FM.De altfel mai aveam o idee cu niste diode varicap, si ar fi fi fost si mai simplu din pct de vedere al ecranarii circuitelor acordate.am vazut ca sunt niste diode varicap care au capacitate destul de mare in jur de 500p pt partea de AM si pt partea de FM unele cum sunt cele de la selectoarele de canale tv cu capacitate mai mica.in fine, o sa il las asa inductiv.......

Link spre comentariu

a) insa nu stiu daca suporta tensiunea anodica de la partea de FM.

b) De altfel mai aveam o idee cu niste diode varicap, si ar fi fi fost si mai simplu din pct de vedere al ecranarii circuitelor acordate.

am vazut ca sunt niste diode varicap care au capacitate destul de mare in jur de 500p pt partea de AM.

in fine, o sa il las asa inductiv.......

a) sigur NU. Din cate stiu eu maximul era de 33V..

b) Am mai scris ca sunt interesat de cumpararea unor asemenea diode varicap tip BB413, BB 313, cu plaja de variatie de ~500 pF..Daca are cineva, chiar din recuperari, (radiocasauto Raly) sa ma caute pe personala, ca sa nu umplem chatul.

Multumesc anticipat.

c) E mai sanatos asa.

Bafta

Link spre comentariu

da, intra-adevar nu am gasit pe nici un site de vanzare diodele alea varicap bb413, bb313; stiam ca exista asa ceva, dar nu mi-a picat fisa ca ar fi posibil sa nu se gaseasca.

Link spre comentariu
  • 8 luni mai târziu...

Problema se cheama extensie de banda. O solutie simpla pentru a aveasucces ar fi urmatoarea:Considerand batrana formula a lui Thompson (f = 1 / 2*Pi*SQRT(L*C))rezulta ca f2 / f1 = SQRT(L1*C) / SQRT(L2*C) pentru ca se utilizeazavariometru. Se ridica la patrat si se obtine acoperirea L1/L2. Pentrubanda 88 - 108 avem alta acoperire si inductantele trebuie modificate inconsecinta. Cunoscand capacitatile semiregrabile si aproximand pe celeparazite se pot afla (sau mai bine se masoara) valorile L2 si L1 dinmontajul original. Stiind asta si numarand spirele se calculeaza AL(nH / spira la patrat) si se realizeaza noul bobinaj. Desi pare foartegreoaie si mai greu de inteles, este cea mai sigura metoda.Calculam:f2 / f1 = 73 / 65 = 1,12 . La patrat face 1,25. Deci, L1 = 1,25 * L2.Pentru cealalta banda:f2' / f1' = 108 / 88 = 1,22. La patrat face 1,48. => L1' = 1,48 * L2'.Mai departe mi-e lene sa mai calculez dar cred ca trebuie scoasa doaro spira.

Link spre comentariu

Da, de obicei se scoate cite o spira la ambele bobine de ultrascurte. Se conecteaza la antena un fir mai lung si se incearca receptionarea unui post din banda vest. Daca nu se intimpla, se mai desfac sau se apropie spirele la bobine, mai ales la cea cu spire mai putine (oscilator). Cind s-a receptionat un post se incearca reglarea tariei acestuia prin acordul bobinei cu spire mai multe (amplificator rf), de obicei prin apropierea si departarea spirelor si eventual din trimerul de pe CV. Daca totul este ok se deplaseaza posturile pe scala, stinga-dreapta prin acordul asupra bobinei oscilator. Se mai reface putin acordul ptr tarie maxima dar cu antena receptorului si totul ramine ok.Nanopico este tare de tot formula explicata de tine. O stiam, o foloseam curent dar sincer nu stiam de unde vine. Acum mi se pare logic si simplu. Eu am gasit formula cu ani in urma in cartea Radioreceptoare de la A la Z, undeva la capitolul alinere, parca. Am folosit formula de nenumarate ori si mi-a adus reale satisfactii. Cine face radiofrecventa si n-o stie, nici nu stie ce pierde.

Link spre comentariu

Parca s-a mai discutat acelasi subiect, dar intr-un alt topic. Si acolo am scris ca a aparut intr-un Tehnium de prin ~2000 modul cum se face conversia, inclusiv calculele. Si ca am scanat paginile respective...Alte calcule sunt descrise si in cartea "Depanarea Radioreceptoarelor" .. Ambele carti trebuies (ras)citite si "tocite" pana cand se inteleg fenomenele ..Asta pt cei care vor sa stie care e chestia cu radioul..73

Link spre comentariu
  • 8 ani mai târziu...
Vizitator CrisCotet

Gasisem pe undeva o schema de bloc UUS cu acord capacitiv si cu separarea tensiunii anodice. Avantajul ar fi acela ca se utilizeaza acelasi buton de acord atat pt benzile UM UL US cat si pt blocul de UUS.

 

Asa cum e la aparatele de radio romanesti, sunt doua butoane de acord cu axe concentrice si miscarea unuia face cumva prin frecare sa antreneze si celalalt ax este putin enervant sistemul.

 

Vroiam sa schimb condensatorul variabil cu unul cu 4 sectiuni, doua sectiuni clasice 500pF pt UL UM US si celelalte doua sectiuni 47P pt UUS.

 

Insa nu imi dau seama ce ar trebui sa modific.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări