Yo4You Postat Iulie 9, 2010 Partajează Postat Iulie 9, 2010 Hehe ce pacat la noi in Timisoara s-a facut curs de morse in CB, era foarte interesant, oricum pun si eu intrebarea oare de ce statia mea de CB este prevazuta cu modul CW si SSB?Oare nici 27555 nu este legal? sa fim seriosi se fac legaturi foarte faine fara sa te intrebe cineva de sanatate si totul este legal.Problema este sa depuneti la ANC o cerere precum ca doresti sa utilizezi banda de CB in DX-uri si cu asta basta.Este o initiativa foarte buna ca in fiecare judet din tara in banda de CB seara dupa anumite ore sa se tina o ora de curs de telegrafie, poate cu ocazia asta se vor inmultii numarul de radioamatori activi din YO. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 9, 2010 Partajează Postat Iulie 9, 2010 Eu unul nu am informat pe nimeni despre nimic. In Franta nu stia nici ca eu exist, mi-am luat indicativ de la unul din cele mai deschise grupuri CB din UK (Charlie Tango) si am facut la legaturi cu nemiluita, toate cu 100w in antena pe 27.555. N-a venit nimeni sa ma intrebe ce mananc in farfurie, ca e legal sau nu, etc. Atata timp cat nu faci prostii, intr-o tara normala nimeni nu are treaba cu tine. Daca ai calcat pe bec, ca esti cu "bile" sau esti homeless, te leaga. Chiar daca acele canale "superioare" nu sunt oficial atribuite nici CB-istilor si nici radioamatorilor, amandoua categoriile le folosesc si de foarte multe ori ies QSO-uri extrem de reusite. Este o situatie unanim acceptata si in general amatorii nu abuzeaza de aceste frecvente. Ca se face CW in CB, asta eu am auzit cu urechile mele, indiferent ce zice o lege sau alta. Iar privind activitatea radio CB "de seara" cel putin francezii foarte frecvent fac "mese rotunde" cu profil tehnic in CB, o chestie extrem de utila si agreabila. Poate ar trebui sa incercam si noi, macar pentru cei care nu pot "participa" pe 80m .Privitor la soferii de camion, este dreptul lor sa fie pe acel canal, ii inteleg de cele mai multe ori cand injura pentru ca si mie imi vine, indiferent daca pudicii deontologi se scandalizeaza sau nu, ca telescoapele mele sufera, pe banii mei, nu deontologia celor care mi-au furat fara pic de rusine banii de rovinieta si imi ofera cratere la schimb.Hai succesuri! Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Iulie 9, 2010 Partajează Postat Iulie 9, 2010 Domnilor, intrucat nu gasisem un job potrivit pregatirii mele AM FOST vreo 4 ani si jumatate sofer de TIR, timp in care am trait printre camionagii, am vazut fiecare coltisor din tara asta si am mancat CB pe paine , ar fi culmea sa am ceva cu camionagii in general.Insa sunt destui nebuni - ca de altfel in orice domeniu, de multe ori am inchis statia fiind cu copilul si sotia in cabina din motive usor de inteles, la asta m-am referit...Nu cred ca va fi cineva sanctionat vreodata de autoritati pe motiv ca transmite semnale morse in banda CB. Link spre comentariu
Flor Postat Iulie 14, 2010 Partajează Postat Iulie 14, 2010 Ca sa revenim on topic. Pt manipulator. Pe net exista o mare multime de scheme, de la cele mai simple cu un integrat (eventual PIC sau Atmel) la cu mai multe. Ca unul care de niste ani buni am tangenta cu lumea telegrafie de viteza competitionala, hi, hi, (nu, nu eu particip si nici nu arbitrez) stiu ca standardul impus este cel al manipulatorului cu 7 TTL-uri publicat prima data in Handbook-ul din 1977..Poate parea desuet ca in acesta lume ultramoderna sa se mai foloseasca CDB400, 410 si 474 sau echivalente lor produse de Texas Instrument si altii, dar in timp s-a ajuns la concluzia ca asta e cel care ofera semnalul cel mai curat, stabil, etc.In plus nu ai cum sa memorezi ceva in ele si sa trisezi la concurs..Sunt convins ca Gogu iti va oferi multe scheme. Daca nu cauta-ma, pt ca acum niste ani am realizat cateva scheme pe care le-am abandonat.Succes si spor la invatat. Ca de mine nu s-a prins nimic, din pacate.. Link spre comentariu
Ranger007 Postat Iulie 15, 2010 Autor Partajează Postat Iulie 15, 2010 eu stiu aproape perfect codu doar ca mai treb exercitiu.iar de scheme chiar as avea mare nevoie.Insa am o nelamurire: nu stiu daca ar fi mai simpla o schema cu integrate sau una cu tranzistori, si in orice caz daca n-am piese, ce ar fi mai usor de gasit: un tranzistor sau un integrat? Link spre comentariu
Flor Postat Iulie 18, 2010 Partajează Postat Iulie 18, 2010 Cel mai usor, dupa um rezulta din intrebarile pe care le pui, e sa scoti banu si sa iti cumperi ceva gata facut.Mai ales ca totusi preturile nu sunt chiar f mari. Ma rog, asta e ceva subiectiv..Crede-ma, mai ales cheita e o mica bijuterie din punct de vedere al constructiei mecanice. Adica e destul de greu de executat si de catre mecanici cu experienta, dar care nu au mai facut asa ceva..Pt ca pana nu faci mai multe, ca sa intelegi perfect cum functioneza..Desi am prieteni la un At Mecanic, de la sef la muhaia, cand fimiu a depasit un anumit nivel, am scos banu' pt una mai buna..Iar pe prima am facut-o cadou, moka @free, asa cum o primisem.. Link spre comentariu
avolocaru Postat August 22, 2010 Partajează Postat August 22, 2010 eu stiu aproape perfect codu doar ca mai treb exercitiu.iar de scheme chiar as avea mare nevoie.Insa am o nelamurire: nu stiu daca ar fi mai simpla o schema cu integrate sau una cu tranzistori, si in orice caz daca n-am piese, ce ar fi mai usor de gasit: un tranzistor sau un integrat? Interesant ce spui, stii codul dar nu stii de ce ai nevoie, morse se invata prin exercitiu nu prin invatare mecanica. Spunea cinva mai sus, pune burta pe carte si da un examen pt radioamatori. Vei fi propulsat fara sa vrei intre oameni preocupati de acest domeniu, vei avea numai de castigat. Link spre comentariu
mecaboy Postat Octombrie 9, 2013 Partajează Postat Octombrie 9, 2013 Buna seara. Pentru a nu deschide un alt topic, voi posta aici. De ceva vreme ma apucat o mica nebunie cu morse , nu stiu daca este bine sau rau . In ultimile zile am tot studiat diverse transceivere qrp si bineiteles ma atras PIXIE2. Cu toate acestea ma gandesc sa realizez primul meu montaj cu tuburi, asa ca am rugamintea sa ma ajutati cu ceva scheme si informatii aferente. Nu ma intereseaza puteri astronomice, maxim 5w este de ajuns. Ca si benzi... m-ar interesa 20 si 40 m dar nu este batut in cuie. Ca si receptor pot utiliza SDR-ul ce il detin. Va multumesc frumos. P.S. Nu va legati de indicativ, sunt YO3IQK, acum sunt si eu in randurile radioamatorilor . Astept propuneri cu montaje pe lampi disponibile la noi in tara P.P.S Simpatic sunet hihi Toate cele bune, 73 de YO3IQK Link spre comentariu
gabimix Postat Octombrie 9, 2013 Partajează Postat Octombrie 9, 2013 Buna seara.Pentru a nu deschide un alt topic, voi posta aici.De ceva vreme ma apucat o mica nebunie cu morse , nu stiu daca este bine sau rau . In ultimile zile am tot studiat diverse transceivere qrp si bineiteles ma atras PIXIE2. Cu toate acestea ma gandesc sa realizez primul meu montaj cu tuburi, asa ca am rugamintea sa ma ajutati cu ceva scheme si informatii aferente. Nu ma intereseaza puteri astronomice, maxim 5w este de ajuns. Ca si benzi... m-ar interesa 20 si 40 m dar nu este batut in cuie. Ca si receptor pot utiliza SDR-ul ce il detin.Va multumesc frumos.73 de YO3IQKCauta cu google: one tube cw transmiterO sa gasesti multe scheme...ATENTIE LA TENSIUNILE INALTE!73 si succes! Link spre comentariu
M1cutzu Postat Octombrie 10, 2013 Partajează Postat Octombrie 10, 2013 Pentru ca am vazut topicul asta abia acum si ma gandesc ca poate il mai citeste cineva pe viitor, as vrea sa dezmint niste gogomanii spuse anterior: transmisii fara autorizatie se pot face pe o multitudine de frecvente, cu respectarea unei puteri minime: - 6.765-6.795 MHz - 13.553-13.567 MHz - 26.957-27.283 MHz daca nu se depaseste o intensitate a campului de 42dBuA/m la 10m (un oscilator cu un tranzistor si o sarma de 20cm pe post de antena sunt OK), si - canalele de 26.995, 27.045, 27.095, 27.145, 27.195 MHz cu 100mW e.r.p. si ciclu de emisie de maxim 0.1% - 40.660-40.700 MHz, 10mW e.r.p. - 138.20-138.45 MHz, 10mW e.r.p., 1% - 169.4000-169.4750 MHz, 500mW e.r.p., 1% - ... etc, lista se duce pana la 246 GHz; ba chiar intre 433.050-434.790 MHz (care pica in banda de radioamatori) e permisa emisia cu 10 mW e.r.p. si latime de banda de pana la 300KHz (inclusiv transmisii video). Lista completa: http://www.erodocdb.dk/Docs/doc98/offic ... c7003e.PDF care se coroboreaza cu: http://www.ancom.org.ro/uploads/links_f ... 0_2011.pdf Cat pentru subiectul initial - antrenamentul CW, acesta se poate face pe computer cu programe specializate, folosind tastatura pe post de cheie. Link spre comentariu
mecaboy Postat Octombrie 10, 2013 Partajează Postat Octombrie 10, 2013 Multumesc gabimix, am facut acest lucru. Dupa cum se stie, internetul colcaie de informatii dar nu tot timpul sunt si corecte, acesta este motivul pentru care am cerut ajutorul aici, celor ce au lucrat cu lampi si poate au realizat deja un montaj de genul, astfel pot preintimpina anumite probleme.Multumesc. Link spre comentariu
Flor Postat Octombrie 10, 2013 Partajează Postat Octombrie 10, 2013 Sa ma iertati, pt ca scriu ca un inginer, nu ca un avocat. Dar primul tabel incepe cu Recomandari.. Adica nu OBLIGATII. In plus, din cate stiu, in Olanda detinerea, vanzarea si consumul unor anumite droguri, este permisa si legala. In Romanai nu. Deci si prin urmare nu e chiar o gogomanie ce au scris unii si alti.. Pe de alta parte, jur ca e prima data cand citesc de "42dBuA/b] /m la 10m" ...Eu stiam ca se masoara in V, evident cu sub/multiplii... Poate s-o fi schimbat ceva in electronica asta, de cand o practic si o invat eu. Sau NU? Jur ca pe mine profesorul Rulea de la tehnica Microundelor m-a busit de nu m-am vazut pt ca, prea emotionat, la examen am pronuntat Mega in Loc de Giga...Si nu m-a trecut pana cand nu am visat materia..Mama ce l-am injurat atunci. Azi, ca om batran, cand vad ca unii ...asa ii dau dreptate... Link spre comentariu
Flor Postat Octombrie 10, 2013 Partajează Postat Octombrie 10, 2013 Buna seara.Pentru a nu deschide un alt topic, voi posta aici.De ceva vreme ma apucat o mica nebunie cu morse , nu stiu daca este bine sau rau ...... Cu toate acestea ma gandesc sa realizez primul meu montaj cu tuburi, asa ca am rugamintea sa ma ajutati cu ceva scheme si informatii aferente. Nu ma intereseaza puteri astronomice, maxim 5w este de ajuns. Ca si benzi... m-ar interesa 20 si 40 m dar nu este batut in cuie. ...Va multumesc frumos.P.S. Nu va legati de indicativ, sunt YO3IQK, acum sunt si eu in randurile radioamatorilor .Astept propuneri cu montaje pe lampi disponibile la noi in tara 73 de YO3IQKPrima data felicitari pt indicativ. Secundo. Vezi ca exista chiar in acest forum o intrega discutie despre Paraset-ul strain(nez) si romanesc.Asa ca lectura placuta, inspiratie la alesul schemei, spor la gasit piese si cele necesare si la construit+reglaje.PS. Parasetul e gandit mai mai mult pt 80m, dar asta nu cred ca o sa fie chiar o problema...PPS. Ce este Parasetul, ask Gogu.. Link spre comentariu
M1cutzu Postat Octombrie 10, 2013 Partajează Postat Octombrie 10, 2013 Sa ma iertati, pt ca scriu ca un inginer, nu ca un avocat. Dar primul tabel incepe cu Recomandari.. Adica nu OBLIGATII. In plus, din cate stiu, in Olanda detinerea, vanzarea si consumul unor anumite droguri, este permisa si legala. In Romanai nu. Deci si prin urmare nu e chiar o gogomanie ce au scris unii si alti.. Pe de alta parte, jur ca e prima data cand citesc de "42dBuA/b] /m la 10m" ...Eu stiam ca se masoara in V, evident cu sub/multiplii... Poate s-o fi schimbat ceva in electronica asta, de cand o practic si o invat eu. Sau NU? Jur ca pe mine profesorul Rulea de la tehnica Microundelor m-a busit de nu m-am vazut pt ca, prea emotionat, la examen am pronuntat Mega in Loc de Giga...Si nu m-a trecut pana cand nu am visat materia..Mama ce l-am injurat atunci. Azi, ca om batran, cand vad ca unii ...asa ii dau dreptate... Citeste pana la capat, recomandarea aia o face Uniunea Europeana statelor membre; Romania a aplicat acea recomandare drept lege, regasesti informatia asta in TNABF (al 2-lea link). La nici o varsta nu e prea tarziu sa inveti ceva nou: in Volt/metru se masoara intensitatea campului electric, iar Amper/metru se masoara intensitatea campului magnetic; cum e vorba de un camp electro-magnetic, se pot folosi ambele, ba chiar si in produsul lor, Watt/metru patrat. 42 dBuA/m e 93.5dBuV/m, alte conversii aici: http://www.ahsystems.com/notes/TYPICAL_ ... RMULAS.pdf Link spre comentariu
mecaboy Postat Octombrie 10, 2013 Partajează Postat Octombrie 10, 2013 Multumesc pentru raspuns Flor , voi studia problema.O dupa-amiza cat mai placuta. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum