Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Acoperire parabola (oglinda)

DotHunter

Postări Recomandate

Buna ziua.Doresc sa transform o parabolica intr-o oglinda care sa o folosesc pentru marirea cantitatii de energie pe care o primeste un panou solar iarna pentru apa calda si nu stiu daca este vreo metoda ieftina care sa dea rezultate satisfacatoare (folie plastic, folie aliminiu, spray,...). Parabola inca nu o detin dar cred va fi din fibra.A incercat cineva ceva asemanator?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• arcadius

6

• vfp_marius

4

• DotHunter

2

• stefan_k

2

Top autori în acest subiect

Daca te referi la parabole ca cele de la antene, acestea ar focaliza energia relativ punctiform, iar panourile termice sau voltaice au o suprafata dreptunghiulara. Nu cred ca e cea mai optima solutie.

O solutie mai simpla si ieftina ar fi un reflector plan (chiar oglinda), de suprafata proportionala cu cea a panoului (pus in unghi cu panoul, astfel incat sa mareasca cantitatea de lumina absorbita, in mod egal pe toata suprafata panoului).

O alta varianta mai complexa, pretabila panourilor termice (nu si celor voltaice) ar fi asa ceva:

Posted Image

Varianta aceasta de oglinzi se poate obtine si cu tabla suficient de bine prelucrata.

In acest caz e posibil sa mai obtii ceva in plus prin sincronizarea oglinzilor cu miscarea soarelui (dar practic depinde cum ti-s plasate, paralel sau perpendicular pe soare).

Totusi ar mai trebui luat in considerare si temperatura maxima suportata de elementul de captare; intr-o zi torida de vara, risti ca temperaturile sa creasca mult mai mult decat ar suporta instalatia (mereu se va gasi un punct mai slab).

Eu as sugera sa experimentezi mai intai fara reflectoare.

Link spre comentariu

La o parabola de satelit ma si gandeam dar concentrarea razelor sa nu se faca intr-un punct ci pe suprafata (panoul termic la distanta putin mai mare decat punctul de focalizare). Din punct de vedere al temperaturii nu-mi fac probleme deoarece vreau sa-l folosesc doar iarna cand lumina soarelui este oricum de cateva ori mai slaba iar prin adaugarea reflectorului nu ma voi apropia de cea din timpul verii.Astazi intentionez sa colind magazinele pentru spray cu vopsea sa fac o proba sa vad ce oglinda iese.

Link spre comentariu

Chiar sunt curios cum vrei sa faci sistemul; frunzaresc de ceva vreme cam tot ce am gasit relativ la panouri solare-termice, asa ca sunt interesat de orice idee.Panoul propriu zis este / va fi de productie proprie, sau cumparat?Daca vrei sa il folosesti iarna, inseamna ca iei in considerare posibilitatea de inghet. In mod normal aceasta se rezolva circuland antigel prin panoul de incalzire, si cu antigelul cald/fierbinte urmand a incalzi (printr-o serpentina) apa dintr-un vas (butoi, bazin) izolat termic. Asa ceva te-ai gandit, sau ai alte idei? Va fi activ (cu pompa de circulare) sau pasiv?Eventual da ceva detalii despre materiale, etc ...

Link spre comentariu

cativa coeficienti de reflectie:Material Coeficient de reflectieAur 0,98-0,95Cupru lustruit 0,98-0,97Aluminiu lustruit 0,96-0,94 Reflector optic cu aluminiu pulverizat 0,89 Oglinda de argint, pe sticlă 0,88 Vopsea de aluminiu 0,6 Fier şmirgheluit, proaspăt 0,75Cativa coficienti de absorbtie:Negru de Ni pe Ni: 0,91Negru de Ni pe otel galvanizat: 0,89Negru de Cr pe Cu: 0,87PbS pe Al: 0,89Pentru a mari coeficientul de absorbtie se executa pe captator niste canale in "V" la un unghi de 30grade, marindu-se de la 0,50 pana la chiar 0,90.Mai departe, parabolica poate fi de 2 feluri:- paraboloid de revolutie (lighean)- cilindrico-parabolica (descrisa de stefan_k).Daca vrei s-o folosesti iarna, trebuie sa folosesti tuburi din sticla vidate, pentru a separa captatorul de mediul extern.Pentru oglinda cilindrico-parabolica am atasat un program m-a ajutat in proiectarea unei mici oglinzi.Ca acoperire, executarea unei acoperiri cu argint ar fi ideala. Initial am folosit un spray reflectorizant pe care, dupa cca 1 una l-am indepartat cu mare placere. Mai apoi am lustruit bine tabla, nu mai tin minte exact dar parca era galvanizata si a mers struna.Proiectul este "mare" si complex, iti recomand ca bibliografie "Utilizarea Energiei Solare" de Al. Danescu, S. Bucurenciu, St. Petrescu , Ed. Tehnica, Bucuresti 1980.Bafta!

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

salut , sper sa ajut si eu cu ceva bun o posibilitate de acoperire a unei parabolice rotunde se poate opta acoperirea cu bucatzi mici de oglinda de 5pe 5cm, dar asa cum spunea si kit va trebui sa izolezi termic capratorul razelor reflectate de parabolica in vid sau macar in aer ,stil geamurile tarmopan, despre recirculare ar fi mai buna natural prin termosifonare , o alta observatzie suprafatza antanei va trebui sa fie mai mare de circa 10 ori fatza de captatorul solar pentru un randament satisfacator , atantzie cu astfel de reflectoare da mult mai mari se pot ajunge la mii de grade celsius asta o gasisem eu tot pe net .spor la treaba si poate nu am deranjat pe nimeni.

Link spre comentariu

Am lipit eu folie de staniol alimentar din cel mai ieftin pe o fosta parabolica de satelit cu diametrul de 1 metru. Am lipit cu prenadez intins cu pensula. Pe urma scoteam bulele de aer cu un burete de bucatarie.In focar frige, nu poti tine mana. Desi era cam stramba antena focarul avea cam zace centimetri. Teoretic soarele bate la noi cam cu 1 KW pe metru patrat.Acum vreau sa ii fac un sistem de urmarire dupa soare. Mi-ar trebui o mecanica de la antena de satelit, sa vad pe unde gasesc.

Link spre comentariu

va salut , sint si eu interesat de acest subiect despre antene parabole folosite ca incalzire solara .si eu am facut la fel ca si colegul de mai sus cu o antena si staniol de bucatarie , mam jucat , am dat foc la cateva lemne sau mai fierbeam apa an cana .daca tot vreti sa folositi un sistem de urmarire solara , se poate folosi montura hh sateit .da faza cu staniolul nu este buna din cauza anegriri oglinzi staniolului , eu as fi vrut sa va intreb cine stie de unde sa cumpara folie cu nichel sau cum se numeste .

Link spre comentariu

Am lipit eu folie de staniol alimentar din cel mai ieftin pe o fosta parabolica de satelit cu diametrul de 1 metru. Am lipit cu prenadez intins cu pensula. Pe urma scoteam bulele de aer cu un burete de bucatarie.In focar frige, nu poti tine mana. Desi era cam stramba antena focarul avea cam zace centimetri. Teoretic soarele bate la noi cam cu 1 KW pe metru patrat.Acum vreau sa ii fac un sistem de urmarire dupa soare. Mi-ar trebui o mecanica de la antena de satelit, sa vad pe unde gasesc.

Daca vrei sa urmaresti Soarele, exista 2 metode: una optica si destul de greu de implementat practic. In plus, risca sa se "incurce" cind intra Soarele in nori sau la regimul zi/noapte.Cealalta metoda ar fi sa introduci intr-un microcontroller tabelul cu coordonatele Soarelui in tot decursul unui an. (doar sunt clare si unice pentru fiecare punct de pe Pamint, sigur le gasesti pe net, daca nu, le aproximezi sau discuti cu un astronom) Oricum, tabelul nu e mare, in sensul ca il poti simplifica deoarece variatia traiectoriei intr-o luna sa zicem, nu e semnificativa pentru aplicatia ta. De asemenea, nu trebuie sa misti continuu oglinda. O corectie la o jumatate de ora sa zicem, ar fi suficienta.Indiferent ce metoda folosesti, mecanica e aceeasi.Ideea unei astfel de aplicatii ar fi urmatoarea: Construiesti sau cumperi un panou solar (termic nu electric) sa zicem de un metru patrat. Construiesti mai multe oglinzi plane de aproximativ 1m patrat care "urmaresc" Soarele si proiecteaza fascicolul pe panou. Daca ai 10 astfel de oglinzi, poti sa obtii aproximativ 10KW/m2 in panou.Teoretic, ideea e interesanta. Practic insa, iesi mai ieftin cu 10m2 de celule solare decit cu 10m2 de oglinzi mobile...In plus, trebuie sa tii cont de situatia "furtuna" pe care trebuie sa o detectezi si trebuie sa "culci" oglinzile adica sa le pui in "sleep". Ar fi pacat ca un vint puternic sau o grindina sa ti le strice.
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

salut eu am facut asa ceva, am lipit cu chit de fibra pe o parabola de fibra de sticla [antena satelit] cu diametru1,4m oglinzi patrate cu latura de 6 cm si la un soare puternic am obtinut o temperatura mare in 10 -15 secunde se aprinde o aschie de lemn .Eucred ca oglinda este mai buna decit orice alt ceva .spor la treaba.

Link spre comentariu

va ajut si eu cu anumite informati utile sper eu ,pentru urmarire solara se poate gasi montura polara folosita la antene parabolice ofset se numeste montura HH 2400 , SI NU E SCUMP , dar are de toate are si montaj electronic care se poate actiona direct cu fotodioda pentru a urmari soarele acest motor cu tot cu partea lui mecanica se poate gasi aici sper sa nui fac reclama la acest site www. digitalsatelit.ro.acum sa va spun si ceva despre unele idei dealemele am incercat si eu sa fac asa ceva tot cu staniol de bucatarie am lipit pe parabolica si antradevar nu numai ca frigea dar am dat foc la lemne , sau am topit plasticuyrile etc .ideia cu staniolul nu e tocmai buna ,din cauza foliei de acuminiu in contact cu apa se oxideaza si mai pierde din oglinda.cea mai buna ar fi sa se nicheleze intro baie de nichel o astfel de antena, sau cautat altfel de folie dar de nichel iar dupa ce se lipesc de antena sa se dea cu silicon transparent sau lac special sa nu se oxideze .eu am o ideie buna zic eu ,se poate folosi acele discuri aurite care sunt mai ceva decat oglinda si sunt din aluminiu acele discuri de la HDD CARE SE POT LIPI PE ANTENE PARABOLICE . SE POT TAIA CU O FOARFECA DE TAIAT TABLA PATRATE SI LIPITE.SE POT TAIA CHIAR NISTE FASII MAI LUNGI CAT SA PERMITEA SI SE POT MULA PE ANTENA.SPOR LA TREABA
Link spre comentariu

ARCADIUS te referi la discurile din interiorul hhd , adica platanele , nu cred ca se pot taia cu foarfecul de taiat tabla , eu nu am incercat sa le tai dar am dat gauri cu bormasina in ele sunt destul de dure , in schimb ALTA IDEE imi vine de acoperire cu ceva foarte stralucitor , ar fi : daca suntetzi intradevar soferi atzi fi stiut (unii dinte noi ) in trusa medicala este o folie termica din plastic ,si e destul de stralucitoare :freaza: , eu o mai pun pe masina cand o las la soare :da

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări