Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inducere tensiune parazita

Vizitator sorell13

Postări Recomandate

Vizitator sorell13

Buna ziua,Am realizat un montaj cu un microcontroller si un LCD (bine..e un circuit mai complicat care contine si o lampa flash care pt un moment trage un curent de ~250A..enorm de mult). Cu toate ca masele surselor sunt separate si cablurile ecranate cat se poate(dar cred ca nu suficient), la descarcarea in lampa microcontrollerul o cam ia razna si pe ecran imi apar tampenii. La osciloscop se vede pe alimentare un varf de vreo 15-20V (in momentul descarcarii lampii). Am incercat sa pun o dioda Zenner dar nu e suficient de rapida (pulsul parazit de care spun are o durata de cateva zeci de microsecunde). Apropos, cand nu conectez lampa totul merge ca la carte..am verificat. Ce solutii imi puteti da? Multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• bogdan_

1

• The Stressmaker

1

• Stefan

1

• adicontakt

1

Top autori în acest subiect

Vizitator sorell13

Nu e cine stie ce filosofie..un pic18f4550 la care se leaga: un LCD 2x16, un card SD, niste leduri, butoane si controlul pentru sursa flash-ului.Totul merge ok daca sursa flash-ului nu functioneaza.

pentru inceput cred ca ar trebui sa postezi si schema aparatului

Link spre comentariu

Pune schema clara..... ce ai facut, ce descrii, ce intelegem noi din descriere si la ce ne gandim sunt cateva lucruri total diferite. Ar fi foarte bine sa poti pune si poze ceva cu realizarea....Eu cred ca problemele sunt undeva pe la comanda lampii, la circuitul de legatura. Schema sa contina cat mai detaliat tot ce tine de alimentare, inclusiv ce si unde se leaga exact, adica sa stim ca desi exista multe componente care se leaga la masa, tu ai dus firul cutare de la sursa pana in masa stabilizatorlui si de acolo ai mers la masa lampii etc.

Link spre comentariu

pune macar partea de comanda a lampii, optocuplor sau cum ?clar problema este la descarcarea, incerca sa cauti o dioda supresoare la 5V sau spune cumetria :rade: dintre uC si lampa.

Link spre comentariu

Incearca urmatoarea varianta daca spui ca pe bara de alimentare ai un varf de tensiune. Alimentarea sursei flash-ului o faci in serie cu o dioda, daca sursa si montajul se alimenteaza din acelasi alimentator, astfel in momenul descarcarii chiar daca apare acel puls de tensiune nu se va propaga la restul montajului. Dupa efectul pe care il descrii se pare ca mai ai o problema legata de inductia magnetica intre cablurile care duc la lampa flash-ului inducandu-se tensiuni parazite in restul circuitului. Rezolvarea este sa folosesti toruri bobinate in serie cu alimentarea + condesatoare de filtraj pe alimentare concomitent cu ecranarea montajului in cutie metalica. Si incearca sa mentii firele de la condesator la flash cat mai scurte deoarece, in momentul descarcarii, se formeaza o spira prin care trec cei 250 amperi. Verifica daca problema apare cand functioneaza sursa flash-ului sau cand se da impulsul la flash pentru a identifica cauza : sursa induce paraziti sau cuplajul magnetic generat de descarcare. Sper sa te ajute ideile acestea.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator sorell13

Multumesc pentru idei. Nu puteam sa pun schema din anumite considerente. Problema s-a rezolvat in felul urmator: pe fiecare cablu care venea spre placuta cu microcontrollerul am pus cate o bobina din ferita. Am ecranat toate cablurile. Totul merge super!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări