Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

cateva scheme de amplifuri cu lampi

Tavi

Postări Recomandate

• Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Gandila

4

• bogdan69

3

• Depanatoru

2

• Tavi

1

Top autori în acest subiect

Am si eu un "Doina" undeva prin vechituri. I-am folosit insa soclurile si tuburile la alt amp dar inca mai am carcasa cu trafuri, potentiometre,etc complete asa ca daca o vrea cineva....Schema in schimb nu am gasit dar am avut rabdarea necesara si am scos-o singur. Daca mai ai rabdare cateva zile, ori o scanez ori ti-o desenez in circ. maker.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Salve! :yawinkle: Interesant ce povestesti tu acolo... cam la fel am gasit-o si eu doar ca betzivanu' era un amic... :partyman:. A mea e cu EL84 pe linal si cu 2 ecc83 in preu si tremolo ce avea pe ea... Schema o am scoasa de mine daca vrei o pun pe asta cu el84 desi am intzeles ca a ta are EL34. Statia o mai am dar i-am luat soclurile si trafu de iesire si bineintzeles tuburile. Din ce imi amintesc potentiometrele le-am dat cadva cu spray-contact si cred ca sunt ok inca... :rock: Nu mai zic ca asta nu avea reactie si am improvizat u ceva sa nu se ambaleze si fost ok. Doar ca aveam tens prea mare din traf . cam 390V si negativarea era automata si mi se inroseau anozii la el-uri... In fine cam asta e!

Link spre comentariu

Statia Doina/Delta pe care o am are ECC83x4, 6П3Сx2, 5Ц4Сx1 (redresor)Mai am o statie mai veche gen valiza, probabil tot Doina, cu ECC83x3, 6П3Сx2, 5Ц4Сx1 (redresor).Ambele par originale, nu cred ca le-a schimbat cineva tuburile. 6П3С/6L6G si EL34 au aproximativ aceleasi conexiuni la soclu. Din pacate nu am schema la nici una din ele.

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

atentie, la condensatori... sa nu bagi de-aia de surse de calculator. chiar daca scrie 400 micro/200V si inseriezi doi, la un moment dat plesnesc. mai ai doina aia? ca m-ar interesa...

Si ce au alea din sursa? Asa sunt folosite si acolo - inseriate pentru 230 si in paralel (sau unul singur, depinde de sursa) pentru 110-115. Mai e si cate o rezistenta de sute de K in paralel pe fiecare condensator, fara astea, daca cele doua condensatoare au curent de fuga diferit (si cam au...) sunt intr-adevar sanse sa iasa rau...Rezistentele astea din cate am citit eu echilibreaza tensiunile pe cele doua condensatoare, fiind mai mici decat rezistenta reziduala a condensatorului. Evident, daca un condensator are sub 100K atunci e defect si pocneste oricum...Admit ca nu sunt cea mai buna optiune (si cu siguranta nu in partea superioara a sasiului unde e mai cald...) dar sunt ieftine - se gasesc in sursele decedate - din cate am desfacut eu si erau defecte nu am gasit probleme la cond. astea decat la una. Si aia era ceva AT de 200W foarte veche.Totusi, decat condensatoare vechi de aluminiu din TV-uri decedate/pensionate din anii 70-80 le prefer pe astea din surse - cel putin nu pocnesc asa de tare...Eu recomand rezistente de 100 K la 2W in paralel si merg bine pana pe la 300-330V. Spre 400 as recomanda 2 condensatoare de macar 250V. Am pus doua de 400uF la 250V cu 100K/2W pe o alimentare la 440-445V si a mers - nu am gasit nicaieri in tara originalul de 220uF la 500V. Toate erau la maxim 450V.
Link spre comentariu

S-ar putea sa nu ma crezi, dar eu am luat din targ niste conzi 2x100micro, din cei de tabla IPRS la 5lei bucata.(era zal cu mine) Erau nefolositi ,facuti in 1988. I-am masurat si cel mai slab avea 95 micro. Aia din surse nu prea merg in surse pentru lampi. Am pus intr-un amp aproape 1000 micro cu dastia noi, de surse si aveam inca brum. In cel PP cu EL84 am pus un singur cond IPRS asa cum se puneau in radiourile vechi. Pic de brum. Explicatie eu nu am. Poate cei mai in meserie sa explice.

Link spre comentariu

Fa comparatia cu acelasi amplificator , din ce spui reiese ca e vorba de doua amplificatoare diferite , nu inseamna ca merg bine cu acelasi filtraj , iar brumul poate fi si din alta cauza . Condensatorii aia de IPRS cred ca sunt cei mai prosti din lume :smt005 , si voi ii puneti in statii pe lampi . Oriunde au fost folositi s-au uscat demult .

Link spre comentariu

Asa am zis si eu de condensatorii IPRS. Cum de nu erau uscati dupa 19 ani? Nici eu nu stiu. I-am masurat si toti aveau 97-100 micro. unul singur avea doar 95 micro.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări