Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ampificator SE cu 6P3S si 6N6P

Catalin C.

Postări Recomandate

Monteaza un rezistor de 1k in serie cu grila unu, iar rezistorul din catodul lampii finale sa fie legat neaparat in punctul de masa al ultimului condensator din grupul filtraj. Aproape sigur traseele de masa nu sint bine facute si ar fi bine sa atasezi o poza...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 178
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Catalin C.

39

• elm

22

• carageae

10

• zbodeoc

9

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Asa este, cred ca este binevenită o poză.Rezistorul de 1k din grila de comandă este deja montat, o comite și cu el. Montajul fiind experimental și în aer aproape toate legăturile către masă duc cu fire proprii către punctul comun de conexiune ales (e drept) în minusul redresorului în punte; condensatorul de filtraj (ca a ramas doar unul) e legat și el tot prin fire între rezistorul de limitare a curentului din plusul redresorului și minusul comun al redresorului (o sa atasez deocamdata schema electrică).După cum rezultă și din schemă, inițial aveam legată (greșit) reacția RN2 (Valderama) și efectul foarte surprinzător este ca amplificatorul funcționa corect. Tensiunea anodică era de 150V (cu filtru LC în alimentare), curentul prin lampa finală era de 66 .. 77 mA - Uk = cca 16V (față de 57 cît intenționasem). Curentul prin prefinal era cel mult jumătate Uk = 1,.. V. Sunetul era "plat" și intra rapid în limitare (la 150V...).Cu RN2 montată corect sau fără ea, apare efectul de descărcare. Tot fără RN2, dar cu 6p3s scos din soclu, iar funcționare normală: Ua = 230V, și folsind două prefinale identice legate unul după altul tensiunile anodice și curenții anodici fiind stabil apropiați de valorile din schemă (Ua = cca 170V Ia = cca 8.2 mA)

post-13743-139829300336_thumb.gif

Link spre comentariu

Se pare ca tocmai acea RN2 a creat probleme....cum ai legat-o? Sper ca nu direct intre anod si grila - in cazul asta, daca nu e si un condensator in serie cu RN2 vei avea peste 100V pe grila - in acest caz probabil ai ars toate lampile finale pe care le-ai probat...Daca totusi nu e legata direct si ai avut condensator, oscilatiile se pot cuminti legand un condensator de 1-1,5nF in paralel cu primarul. Multe scheme vechi foloseau acel condensator, atentie, sa aiba tensiune de lucru cat mai mare - cel putin 630V!

Link spre comentariu
:speriat Văleu!!Sper că n-am prăjit lămpile, ca fără condensator a fost...Ironia însă este că doar cu RN2 montată prost a funcţionat cât de cât...Iar curentul catodic nu a depăsit 77 mA staţionar (şi lampa nu s-a înroşit cum bănuiesc ca ar fi trebuit să facă cu 100V pe g1, pfui, ce muchie de cuţit a fost - cred ca bafta a fost în rezistenţa de grilă de 150 kile şi negativarea automată care a permis curentului să crească doar pînă la 66 .. 77 mA, bănui eu). Şi chiar aveam şi sunet, da' slăbuţ ca-calitate...Merită încercat cu condensatorul anti-oscilant, o sa dau cu el în schemă (mercic)PS: sorry ca nu ţi-am mai răspuns la email, fusei la ţară :)
Link spre comentariu

...pai punand cap la cap toate cele zise cred ca s-au busit lampile finale, iar curentul de 77mA probabil era tot ce putea da sursa de alimentare - am inteles ca era mai slaba si scadea anodica - de aia scadea, de la consumul lampilor...dar in cazul tau cred ca nu e problema cu inrosirea anozilor - ca nu se inrosesc chiar asa repede la 77mA, ci ma tem ca s-au dus grilele de la tensiunea prea mare pe intrare...poate mai intra si altcineva...dar cred ca nu ma insel...Maine sau poimaine ajung prin Craiova si poate vorbim...lampile alea nu sunt asa scumpe si se gasesc, e bine daca a scapat traful...sau trafurile - din cate se pare nu la trafuri e problema...

Link spre comentariu

Salve!Trafurile sint bune toate, pe alea le-am verificat. Nu am verificat insa lampile finale cu rezistenta in loc de traf, cel mai probabil oscileaza.Nu cred ca s-au ars lampile, cu RN2 cuplat prost, 6p3s-urile lucreaza, ale dracu' :)Cu RN2 corect impusca finut iar fara RN2 impusca destul de brutal, deci se pare ca reactia negativa ajuta. Acuma ce oscilatie o fi aia ca in difuzoare nu fluiera nimic, pacane, deci curentul anodic are variatii treapta, on / off...E clar ca tre sa las lenea si sa ajung cu scula la serv, sa o pun pe osciloscop, sa vad ce se intimpla (mea lenea culpa). Sint curios la tensiune scazuta cum mere, fara reactie negativa face urit dupa ce anodica trece de 170V, pina acolo mere normal (dupa brumul usor din difuzoare) - am un autotransformator de 15 kVA la care sa il pun, ala sigur da si curent :da nu numai ca pot sa reglez anodica\PS: Traful de alimentare da teoretic 200 mA pe bara anodica, eu l-am verificat pe o rezistenta (bobinata) si am obtinut 90 mA fara probleme, deci e clar ca poate peste 77 mAPPS: acum realizez ca la Rk de 240R am obinut 66 mA la 150 Va, cind au fost 77 mA tot la 150Va, marisem si Rk la 320R... iar intre cele doua masuratori a fost o repriza de impuscaturi fara RN2, deci lampa nu s-a prajit

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Intr-un sfirsit am operat modificările asupra schemei și nu mai face așa de violent, dar tot mai face. În configuratia postata de Vladerama nu mai intră în oscilație imediat după încălzirea filamentelor, mai rezistă cîteva secunde (timp în care se formează ionizarea mov-albastră în tub, în lungul anodului, dar stabilă) după care începe să varieze curentul anodic și tensiunea anodică a pentodei, și intensitatea ionizării.Însă nu mai pocnește, nu mai icnește, are doar un sunet gen uau uau uau ... :)Deși am folosit un condensator de 8u în locul celui de 22u din anodica triodei, atît tensiunea cît și curentul prin triode sunt constante.Pe osciloscop nu apar urîțenii, doar o unduire aparent sinusoidală în jurul lui 200V a anodicii, cu frecvență mică de ordinul herti, zeci de herti, dar pe care n-am putut s-o măsor, că E0103-ul meu e supărăcios și greu de sincronizat :rade:PS: initial folosisem un condensator de 47u (în anodica tetrodei) vechi, genul cu montare pe șasiu, cu care uneori intra tetroda in oscilații nasoale daca măsuram tensiunea la borne (sau doar îl bîțîiam din loc). După ca l-am înlocuit n-a mai oscilat mai mult decît comportarea deja clasica a lămpii finale :sparge:

Link spre comentariu
:nas: Desi suna comic, ai incercat sa inversezi capetele secundarului de la traful de iesire? Daca nu e bransat cum trebuie, reactia negativa se transforma in reactie pozitiva si "urla"... de cele mai multe ori urat de tot, dar asta depinde si de nivelul reactiei...Chiar imi pare rau ca nu ne-am putut intalni sa vad si eu la fata locului ce e acolo, e chiar ciudat...EDIT: Acum am revazut schema, aveam alt SE in minte, ce am spus eu e valabil cand un capat al secundarului e legat la masa si celalalt are o retea negativa in catodul triodei preamplificatoare...dar tot merita incercat inversarea sensului la secundar, in mod normal n-ar trebui sa se intample nimic, dar daca se intampla, atunci nu e ceva OK in traful de iesire...sau in lampile finale.Ai incercat si niste lampi noi/functionale cu certitudine pe configuratia data de @valderama? sau sunt tot alea care posibil sa aiba grila 1 arsa?...Si inca ceva: Inteleg ca ai pastrat si lampa redresoare si o dioda 1N4007? Incearca macar de proba doar cu doua diode 1N4007 conectate in locul lampii aleia - poate redresoarea e de vina...
Link spre comentariu

Salutari baieti!Aproape avem o victorie aici, in sfirsit functioneaza aproape cum trebuie...Va multumesc pentru ajutor si mai ales daca mai are si altcineva aceasta problema, sa va raspund punctual:- @carageae: desi nu aveam reactie negativa globala, recunosc ca eram curios sa intorc traful de iesire, dar n-a mai fost nevoie sa intorc secundarul pt ca intorsesem recent primarul si nu s-a schimbat nimic. Marea problema insa ma surprinde complet: lampa redresoare pe care o pusesem pentru intirzierea anodica! Fara ea nu mai oscileaza! Foarte ciudat pentru ca cele doua diode paralel trebuie sa duca 150 mA si eu consum cca 60 mA, si face asa si cu alt tub...- @zal: am incercat cu drosel si apar oscilatii foarte urite (e drept ca mi-a fost lene să modific circuitul si am avut 200u-9H-47u ce confirmă faptul că primul condenstor este cel mic şi nu cum am avut eu). Fara el mere bine. O să încerc să dimensionez unul cum trebuie că în configuraţie RC (20R-247u) bîzîie de mă dă jos din scaun :)- @gabriele: masa a fost bună zic eu, am avut toate capetele de masă legate la minusul redresorului (care fiind în aer, imaginează-ţi vre-o zece fire lipite pe toată lungimea terminalelor diodelor :rade: )Ca primă impresie sînt dezamăgit de sunet, este cam sec pentru un 6p3s-e care dă într-o incintă cu trei căi care sună foarte bine (mult mai "plin") pe solid state. Comparînd cu un SE de Eforie + o incintă cu două căi care sună bestial...PS: cu 6ţ5c nu mai are brum :nebunrau: deşi filtrul este acelaşi RC de mai sus, dar în loc de brum se aude uau uau uau :rade:

Link spre comentariu
:aplauze Daca lampile redresoare sunt bune atunci problema ar fi ca nu prea se pun diode in paralel pur si simplu, ci inseriata fiecare cu cate o rezistenta...cel putin la semiconductoare e obligatoriu sa fie o rezistenta cat de mica...se poate verifica fiecare dioda separat - cred ca ar duce si o singura dioda tot curentul ala...nu am in fata datele pentru redresoarea aceea...ideea e sa nu folosesti condensatoare mari daca filtrezi cu diode cu lampi - sunt specificate capacitatile limita in cataloage, uzual in jur de 50uF. Problema e ca la incarcare e curentul prea mare...eu as folosi mai degraba niste diode redresoare mai rapide ca 1N4007 si as renunta la tub...sau daca ai infasurare simetrica la traf pune doar tubul+47uF+rezistenta de limitarea curentului si un al doilea condensator - asta poate fi ceva mai mare...Sincer nu cred are rost sa te complici cu intarziere anodica la un SE asa de simplu...dar exista si alte solutii elegante...un temporizator si releu...temporizatorul poate fi chiar o dioda care alimenteaza bobina releului...sau comanda baza unui tranzistor care duce releul etc.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări