Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ampificator SE cu 6P3S si 6N6P

Catalin C.

Postări Recomandate

Multumesc.

Am pus 270 ohm. Se pare ca s-au linistit, mai verific dupa ce se incalzesc bine.

Editare ulterioara:

Din pacate rezistentele respective au acelasi efect asupra sunetului ca si eliminarea condensatorilor.

Asadar revin la rusoaice iar pe asiatice le asteapta un loc cald in dac.

Chiar nu cred ca sunetul devine plat si cu zgomot de fond prin introducerea rezistentelor in grila.

Pura intamplare ca exemplarul tau 6h23P nu are tendinta de oscilatie exemplarele care le am eu oscileaza toate ca si E88CC sau 6DJ8.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 178
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Catalin C.

39

• elm

22

• carageae

10

• zbodeoc

9

Top autori în acest subiect

Imagini postate

• 8 luni mai târziu...
  • 2 săptămâni mai târziu...

Salutari!Adaug si eu o intrebare aici, ca tot e vorba de 6p3s...Apar "descarcari" in tub imediat ce filamentele se incălzesc şi tensiunea anodică depăşeşte 160 .. 180 V. Pun descărcări intre ghilimele pentru că nu apare arc electric, ci un fel de ionizare albastră pe toată lungimea anodului, în interiorul acestuia, numai în lungul liniei unde tabla este presată. În momentul ionizării anodica scade puternic, ionizarea dispare, anodica crește, și iaca tot așa...Trebuie precizat ca tensiunea în secundarul trafo alimentare este de 180 V şi după redresare / filtrare rămîne o tensiune de 230 V cu 6p3s-ul scos din soclu. Cu lampa montată și filamentul rece (am gasit cu ocazia asta o lampa cu filamentul întrerupt) nu apare nici-o problemă, deci beleaua există numai în prezența curentului anodic).Chestiunea este de-a dreptul disperantă, nu pare să fie lampa de vină, pentru că am încercat patru lămpi și toate trei fac la fel (a patra este rece :sparge: )

Link spre comentariu

Foarte multe tuburi 6P3S au aceasta frumoasa lumina albastra fenomenul este normal si sa mai discutat despre acest lucru , in principiu este vorba de o electroiluminiscenta datorata ramasitelor moleculelor de gaz in interiorul vidat al tubului

Link spre comentariu

Stiu asta, problema este că în momentul apariției fenomenului (aspectuos, într-adevăr) tensiunea anodică scade brusc, ionizarea dispare, anodica crește, ionizarea apare și "brutalizează" tensiunea anodică și tot așa.Variația curentului anodic dată probabil de variația tensiunii anodice se aude evident în boxe sub forma unor pocnete și foșnete. În prezența semnalului de intrare apare sunet și în difuzoare, suprapus peste pocnete și foșnete :)...Acum, dacă am lucrat cu boxa și nu cu sarcină artificială, nu pot ști sigur, dar parcă apare o zbîrnîială gen descărcare electrică și în zona lampii.E clar că dacă fenomenul ar fi fost neostil ar fi fost chiar plăcut... :smt103:

Link spre comentariu

Pai transformatorul de sunet îl bănui și eu acum, să-l înlocuiesc și pe el sa văz ce face, eventual da, sa împrumut un osciloscop să "văd" și eu ce se petrece acolo...PS: ar putea să autooscileze trafo rețea în prezența lămpii? Că doar cu prefinalul nu face...PPS: inițial pe alimentare aveam un filtru PI cu valorile 8uF - 9H - 220uF care prin simulare în matlab producea o tensiune de cca 1440V la ieșire și l-am dat afară. Acum am pe partea de alimentare: redresor 1N4007 - filtru RC 220R, 220 uF, și tensiunea rezultată la ieșire de 230V (măsurată doar cu prefinalul, lampa finală scoasă) se aplică amplificatorului printr-o lampă redresoare; și acuma tot descarcă, dar parcă altfel se aude variația curentului anodic al 6p3s în difuzor (vizual face la fel)

Link spre comentariu

Autooscilatile sint afurisite fiindca se pun in evidenta doar cu un osciloscop sau milivotmetru, iar ca efect pot duce la cresterea brusca a curentului anodic iar daca transformatorul de retea nu poate sa sustina acest curent va rezulta o cadere mare de tensiune cu repercusiuni periculoase asupra redresorului si a transformatorului de iesire. In lipsa unui osciloscop poti improviza o masure cu un voltmetru de c.a. analogic, concret intre anodul lampii finale si masa prin inserierea unui condensator de 10 nF/400v va aparea o tensiune destul de mare in prezenta autooscilatiei. Daca totusi nu ai acest fenomen este posibil ca o piesa din lantul de redresare /filtrare sa cedeze, producind variatii de tensiune de pilda o dioda din puntea redresoare

Link spre comentariu

Deci așa stă treaba... Nasol...Hai să mă dau de gol. În varianta inițială a alimentatorului, lampa redresoare (6Ț5C-care acum are rol doar de întîrziere anodică) făcea parte din puntea redresoare împreună cu două diode cu siliciu, teoretic, 1N4007. Practic, însă, am scos două diode de pe altă bandă, fără să mă uit ce iau, eram sigur ca sint 4007 - erau PL9V1!Așa că transformatorul de rețea a zbîrnîit un pic pînă s-au dezintegrat cele două diode Zenner. Nu s-a ars, deși miezul era foarte cald după eveniment iar înfășurările erau încinse ca naiba. Să fie ăla totuși prăjit și să dea tensiunea care trebuie dar să nu poată da și curentul nominal? :ciuda:Dar dacă e așa, de ce apar descărcările alea urîte în 6p3s? O să încerc schema cu volmetrul de ca (mersi frumos de pont) și poate ar trebui să măsor și curentul prin secundarul trafo rețea...

Link spre comentariu

Izoleaza partea redresoare si in locul ei pune un rezistor in asa fel ca in secundarul de tensiune anodica sa ai un curent de aprox 100mA. Daca apar variatii de tensiune pe acesta e bai :cry:

Link spre comentariu

Am verificat trafo rețea și e în regulă. Pentru un curent de cca 90 mA, tensiunea din secundarul anodicii este chiar de 180V, stabil.Transformatorul de ieșire este un traf de la DJ_DOG cu primarul compus din două înfășurări pe care eu le-am înseriat. Să fie o problemă de conexiune incorectă a trafo sunet?

Link spre comentariu

Autooscilatile sint afurisite fiindca se pun in evidenta doar cu un osciloscop sau milivotmetru, iar ca efect pot duce la cresterea brusca a curentului anodic iar daca transformatorul de retea nu poate sa sustina acest curent va rezulta o cadere mare de tensiune cu repercusiuni periculoase asupra redresorului si a transformatorului de iesire. In lipsa unui osciloscop poti improviza o masure cu un voltmetru de c.a. analogic, concret intre anodul lampii finale si masa prin inserierea unui condensator de 10 nF/400v va aparea o tensiune destul de mare in prezenta autooscilatiei. Daca totusi nu ai acest fenomen este posibil ca o piesa din lantul de redresare /filtrare sa cedeze, producind variatii de tensiune de pilda o dioda din puntea redresoare

Asta este fenomenul care apare din pacate; cu un voltmetru de ca montat in anodul finalei, pe scara de 1000V, acul oscileaza in jurul valorii de 420V, aiurelile fiind probabil de valori mai mari decit a apucat acul sa ajunga...Ce se poate face aici? Montajul este prea simplu si verificat de zece ori ca sa mai fie eroare de montaj...PS: pe linga transformatorul special pt 6p3s de la dj_dog, la fel face si cu alt transformator, recuperat dintr-un TV dar potrivit pentru aplicatie...
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări