Catalin C. Postat Iulie 13, 2010 Autor Partajează Postat Iulie 13, 2010 Am inteles. Stiam ca trebuie sa lucreze acolo unde caracteristica este liniara dar vazand la srpp ca lucreaza la curent mic si neintelegand pe deplin fenomenul am dedus ca poate sunt unele exceptii.Acum am inteles ca sunt lucruri total diferite. Link spre comentariu
Catalin C. Postat Octombrie 2, 2010 Autor Partajează Postat Octombrie 2, 2010 Revin cu masuratori. La Ua=340V am obtinut putin peste 7W cu 8.29% THD. La 2.5W am masurat 2.7% THD iar la 4.5W am masurat 4.7% THD. Distorsiuni la 1W: Distorsiuni la 4.5W: Raspuns in frecventa la putere maxima: Sinus la 4.5W: La putere maxima sinusoida arata asa: Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 3, 2010 Partajează Postat Octombrie 3, 2010 Din cauza ca 6n23p are distorsiuni mai mari decat 6n6p nu mai prezint masuratorile si pentru aceasta. Am folosit aceeasi schema dar fara condensatorul din catod, variind doar rezistenta din anod. Rezultate: - 6n6p, anod 15k/160V, 7ma THD 0.35%, IMD 0.42% - 6n6p, anod 11k/175V, 7.8mA THD 0.31%, IMD 0.44% - 6n6p, anod 8k/190V, 8.5mA THD 0.29%, IMD 0.46% - 6n6p, anod 4k7/210V, 9.6mA THD 0.26%, IMD 0.45% Diferentele sunt mici asa ca am ramas la 15k in anod si m-am jucat cu condensatorul din catod. Surpriza. Cu condensator in catodTHD=2.5% iar IMD=2% dar si amplificarea creste de circa 3 ori. Am folosit 10uF/63V Samwha si 100uF/25V Nichicon Muse Bipolar dar graficele arata la fel. Fara condensator, cca 6V la iesire: Domnule etajul de atac(catod comun) trebuie acomodat de asa maniera(in cazul atac g1 etaj final 6P3S-SE-tetroda-negativare automata asa cum e prezentat in schema-Rk=240Ω,Uk=17V aprox.) incit sa se obtina un cistig 15-16X ,adica atunci cind am la intrare 775mVef sa am la iesire din etajul de atac 12-13Vef (desigur cind virfurile de semnal vor atinge 1Vef la intrare si la iesire din etaj atac voi avea cca 15-16Vef)acest cistig se poate realiza practic cu tubul ECC88 dispus in etajul de atac(ECC88 are un cistig aproximativ dublu in raport cu 6n6p pentru aceasi curenti,-rezistente de polarizare si sarcina).12Vef sa zic la iesire din primul etaj(etajul de atac) inseamna cca 34Vvv adica semialternanta pozitiva de atac va avea un virf de cca 17V pozitiv considerind tensiunea in catodul tubului final 6p3s cca +17V,hai +18V va fi numai bine=adica voi aduce g1 tub final 6p3s-SE in regim dinamic in prag de 0V in raport cu catodul 6p3s. __Ce tensiune efectiva aveati pe intrare(macar aproximativ estimata) pentru situatia "Fara condensator, cca 6V la iesire" ?(sa putem stabili un cistig in situatia catod comun fara Ck ,astfel vom sti daca cistigul acestui etaj de atac este suficient in conditiile date). Link spre comentariu
Catalin C. Postat Octombrie 3, 2010 Autor Partajează Postat Octombrie 3, 2010 Am uitat sa spun ca folosesc etajul SRPP cu 6N6P pentru a ataca 6P3S-ul.Cand la intrarea etajului srpp am 0.78Vef la iesire am 9Vef. Cu 1.2Vef la intrare obtin 15Vef la iesire. Testele la puterea maxima le-am facut cu 1.2Vef la intrare.O sa incerc si etajul catod comun dar nu cu ECC88 ca nu am. Am in schimb doua 6DJ8 fabricate de Toshiba.Prin 6P3S am cca 70mA la Ua=335V. Rk=300ohm si Uk=21VMasuratorile in curent alternativ le-am facut cu ajutorul osciloscopului. Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 3, 2010 Partajează Postat Octombrie 3, 2010 DA !,da,da(,BRAVO DOMNULE ! Catalin C. ! ) pentru un Uk=21V aveti practic nevoie de un atac maxim de 42Vvv pe g1 6p3s(limita clasaA) asta insemnind cca 15Vef(42Vvv).Atacul dumneavoastra in acest moment este foarte bun/perfect(exact-cum trebuie ca amplitudine pentru g1 tub final 6p3s raportat la Uk),bine altfel nici nu se putea obtine acei 7W in sarcina(va avantajeaza 21V Uk). Practic sinteti "cui pe cui",felicitari !(asa "mai zic si eu") . __Ati obtinut(atentie) ce cu greu se obtine din 6P3S-SE-tetroda ! (Practic ati stabilit/reusit un PSF de "forta"!, pentru acest tub final 6p3s in configuratie SE). Link spre comentariu
Catalin C. Postat Octombrie 3, 2010 Autor Partajează Postat Octombrie 3, 2010 Multumesc Cu 6DJ8 in configuratie catod comun am obtinut 15.5Vef la iesire pentru 1.2Vef la intrare, fara condensator in catod. Am mai "fortat putin intrarea" si a iesit cam asa (8.55Vef pe rezistenta de sarcina de 7,7 ohm): Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 3, 2010 Partajează Postat Octombrie 3, 2010 NU ,acum sinteti deja in limitare puternica a sinusului-dar simetrica ,trebuie sa va opiti cu semnalul la intrare (ca amplitudine) astfel incit sa fie pastrata forma-sinus la iesire atit pe semi-alternanta pozitiva cit si negativa (astfel veti stabili puterea maxima utila sinus la iesire in sarcina-probabil cifrata undeva 5-6w sinus nelimitat la iesire),estimez un 6,7-6,8Vrms-sinus-nelimitat la iesire(rms=abreviere root mean square=ef=abreviere efectiv) pentru situatia data(pe sarcina dumneavoastra de 7,7Ω),-vor fi aproximativ 6W-sinus Ne-limitati la iesire in sarcina. __Un grafic sinus la iesire bun/nelimitat probabil ca va avea curbura sinus/ tangenta la cite doua diviziuni-amplitudine in raport cu axa, pentru fiecare semialternanta(un 19,7-19.8Vvv adica aproximativ acei 6,8Vrms de care fac vorbire in fraza de mai sus). _Asadar s_ar putea spune ca ati obtinut 6W sinus-NElimitati din 6p3s-SE-tetroda(un rezultat excelent, -ramine sa postati un sinus nelimitat de amplitudine maxima-la iesire in sarcina , pentru o asa zisa confirmare a rezultatului dumneavoastra). Link spre comentariu
Catalin C. Postat Octombrie 3, 2010 Autor Partajează Postat Octombrie 3, 2010 Ca sunet prefer srpp-ul asa ca am revenit la acesta, sunetul imi pare mai dinamic, cu mai mult impact. Dar am schimbat lampa din rolul principal, intra in scena frumoasa 6DJ8 produsa de Toshiba. Este mai "calda" decat rusoaica iar imaginea stereo este mai ampla si are mai multa profunzime. Inca odata, mii de multumiri lui Viobio pentru aceste frumuseti. Pentru cei interesati de o privire de ansamblu, bestia (prototipul) arata cam asa: Oscilograma la 6.8Vef: La 6.75Vef avem cca 6.5% THD Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Octombrie 3, 2010 Partajează Postat Octombrie 3, 2010 in varianta expusa aici,mai ai condensatori dare decupleaza rezistentele din catode? Link spre comentariu
Catalin C. Postat Octombrie 3, 2010 Autor Partajează Postat Octombrie 3, 2010 Daca te referi la etajul srpp, da am condensatori in catod.Nu stiu daca e bine sau rau dar am pastrat condensatorul de 470nF din grila 2 a 6p3s. Link spre comentariu
Catalin C. Postat Octombrie 4, 2010 Autor Partajează Postat Octombrie 4, 2010 In cazul lampilor 6DJ8 am observat o tendinta de autooscilatie a etajului srpp. Am incercat sa scad amplificarea prin eliminarea condensatorilor din catozi dar creste mult zgomotul de fond si sunetul se strica, devine plat (aici dau vina pe reactia negativa crescuta din cauza lipsei condensatorilor).Ce altceva as putea face? Link spre comentariu
mila Postat Octombrie 4, 2010 Partajează Postat Octombrie 4, 2010 rez serie cu grila...ptr E88CC am stabilit min. 220Ohm ptr.6H6 trebue mai mult de 330Ohm Link spre comentariu
Catalin C. Postat Octombrie 4, 2010 Autor Partajează Postat Octombrie 4, 2010 Multumesc. Am pus 270 ohm. Se pare ca s-au linistit, mai verific dupa ce se incalzesc bine. Editare ulterioara: Din pacate rezistentele respective au acelasi efect asupra sunetului ca si eliminarea condensatorilor. Asadar revin la rusoaice iar pe asiatice le asteapta un loc cald in dac. Link spre comentariu
Catalin C. Postat Noiembrie 3, 2010 Autor Partajează Postat Noiembrie 3, 2010 Acolo inauntru se intampla lucruri interesante: Link spre comentariu
Catalin C. Postat Noiembrie 12, 2010 Autor Partajează Postat Noiembrie 12, 2010 Carcasa in lucru. Fata si spatele din lemn iar lateralele imbracate in piele neagra. Capacul e inca in stadiu de idee. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum