Catalin C. Postat Iulie 7, 2010 Autor Partajează Postat Iulie 7, 2010 Asa am masurat si eu distorsiunile srpp-ului, in toata banda. O sa o fac mai tarziu si pentru amplificator dupa ce depasesc dificultatile. Link spre comentariu
zal Postat Iulie 7, 2010 Partajează Postat Iulie 7, 2010 ...Din datasheet-ul 6L6GC reiese ca in clasa A, conexiune tetroda, poti "scoate" 10.8W cu 15% distorsiuni.Eu as fi forte multumit sa obtin 3-4W cu 1% dar ceva imi spune ca nu o sa fie prea usor. Cel putin nu la experienta mea.În 1941, 6L6G avea nevoie ptr 4W/9% distorsiuni de +375V/24...24,3mA anod, +125V/0,6...2mA G2, -9V autopolarizare/6Vef semnal G1 şi Ra 14kOhmi. Aproape identic şi ptr: 4,2W/9% distorsiuni, +375V/24...26mA anod, +125V/0,7...1,8mA G2, -9V polarizare fixă/6Vef semnal G1 şi Ra 14kOhmi. Link spre comentariu
Catalin C. Postat Iulie 7, 2010 Autor Partajează Postat Iulie 7, 2010 Vesti proaste. Bunul meu prieten Edirol UA1-EX a decedat. Subit. Inima TUSB3200A a cedat in momentul in care am scurtcircuitat din greseala pinii condensatorului de pe alimentarea preamplificatorului cu 6N23P pe care voiam sa-l testez. Asta ma face sa pun pauza experimentelor pentru moment. Intre timp am facut si etajul SE cu 6N23P cu care am inlocuit SRPP-ul pentru comparatie. Din pacate nu stiu ce distorsiuni are. La prima impresie imi place mai mult decat srpp-ul dar parca nu are aceeasi dinamica iar bass-ul nu mai are acelasi impact. Banuiesc ca mai trebuie lucrat. Link spre comentariu
Catalin C. Postat Iulie 12, 2010 Autor Partajează Postat Iulie 12, 2010 Cum nu pot sta de-o parte, am facut cateva masuratori si in configuratie catod comun. Am folosit 6n6p si 6n23p in aceeasi schema.Rezultate:-6n6p/1.75mA THD=4.7%, IMD=3.8%-6n6p/2.5mA THD=3.4%, IMD=2.8%-6n23p/1.4mA THD=11.7%, IMD=10.1%-6n23p/1.9mA THD=9.3%, IMD=8.1%Tensiunea de intrare a fost in jur de 1Vpp. Placa de sunet pe care am folosit-o are THD=0.003% si IMD=0.017%.Trag concluzia ca nu-i suficient pentru a ataca 6p3s, trebuie ceva cu amplificarea mai mare. Sau ceea ce fac eu este total gresit.Cu putin noroc saptamana viitoare voi avea o sursa in comutatie nou nouta pentru amplificator si voi putea face si teste de auditie.Credeti ca 350V sunt totusi suficienti pentru 6p3s? Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 12, 2010 Partajează Postat Iulie 12, 2010 ...La prima impresie imi place mai mult decat srpp-ul dar parca nu are aceeasi dinamica iar bass-ul nu mai are acelasi impact. Banuiesc ca mai trebuie lucrat... ...Cum nu pot sta de-o parte, am facut cateva masuratori si in configuratie catod comun. Am folosit 6n6p si 6n23p in aceeasi schema. Rezultate: -6n6p/1.75mA THD=4.7%, IMD=3.8% -6n6p/2.5mA THD=3.4%, IMD=2.8% -6n23p/1.4mA THD=11.7%, IMD=10.1% -6n23p/1.9mA THD=9.3%, IMD=8.1% ... catod comun fiind , faceti urmatoarea modificare micsorati rezistenta din anod Ra la 12k-22k desigur trebuie micsorata si rezitenta din catod undeva 0k68-1k2*(astfel incit tensiunea in anod sa fie in jurul a 165V-180V-pentru B+=275V )pentru un test comparativ eliminati Ck(cu-fara Ck) , refaceti masuratorile THD-IMD...__vedeti ca pe ultima schema lipseste condensatorul din anod de 0,1uF sau cit il aveti... Link spre comentariu
Catalin C. Postat Iulie 13, 2010 Autor Partajează Postat Iulie 13, 2010 Voi face astazi testele. Sper sa am aceeasi tensiune de alimentare, nu degeaba vreau sa folosesc sursa in comutatie. Aseara aveam la priza 214V iar cu o zi inainte doar 200V. Condensatorul din anod nu l-am figurat in schema. In realitate am 200uF/400V in paralel cu 220nF/250V MKP. Link spre comentariu
Catalin C. Postat Iulie 13, 2010 Autor Partajează Postat Iulie 13, 2010 Din cauza ca 6n23p are distorsiuni mai mari decat 6n6p nu mai prezint masuratorile si pentru aceasta. Am folosit aceeasi schema dar fara condensatorul din catod, variind doar rezistenta din anod. Rezultate: - 6n6p, anod 15k/160V, 7ma THD 0.35%, IMD 0.42% - 6n6p, anod 11k/175V, 7.8mA THD 0.31%, IMD 0.44% - 6n6p, anod 8k/190V, 8.5mA THD 0.29%, IMD 0.46% - 6n6p, anod 4k7/210V, 9.6mA THD 0.26%, IMD 0.45% Diferentele sunt mici asa ca am ramas la 15k in anod si m-am jucat cu condensatorul din catod. Surpriza. Cu condensator in catodTHD=2.5% iar IMD=2% dar si amplificarea creste de circa 3 ori. Am folosit 10uF/63V Samwha si 100uF/25V Nichicon Muse Bipolar dar graficele arata la fel. Fara condensator, cca 6V la iesire: Cu condensator, cca 18V la iesire: Link spre comentariu
mila Postat Iulie 13, 2010 Partajează Postat Iulie 13, 2010 Din ce observ nu s-a pastrat acelesi tensiune pe anod.Pentru a nu deschide alt topic poate ne explica un user cu mai multa experienta care sunt avantajele utilizarii grupurilor de rezistente sau condensatoare (paralel sau serie) nu se pune problema obtinerii din aceasta combinatie a unei valori nestandard.Un exemplu : am vazut de multe ori ca se foloseste ca rezistenta anodica (valoare impusa in jur de 8K)un grup de 6 rezistente de 47K/1W sau 51K/1W in loc de o singura rezistenta de 8,2K/5WDe asemenea condensatoare de decuplare catod (valoarea impusa 100 microF) formata din 2 buc. 47microF si 1 microF MKT. Link spre comentariu
Catalin C. Postat Iulie 13, 2010 Autor Partajează Postat Iulie 13, 2010 Eu stiu ca se utilizeaza grupuri de rezistente in paralel pentru a minimiza puterea disipata pe fiecare. Intuiesc ca odata cu incalzirea rezistentei creste si zgomotul ei.Iar folosirea condensatorilor de valori si tipuri diferite in paralel stiu ca minimizeaza riscul autooscilatiilor. Condensatorii electrolitii prezinta si o inductanta "parazita" al carei efect este contracarat de condensatorul MKP. Ideal ar fi sa folosim 100uF || 100-200nF || 1-2nFPe diyaudio.com sunt mai multe discutii despre asta.Oricum, poate cineva cu "talent didactic" ne asculta rugamintile si ne explica mai pe larg. Link spre comentariu
Catalin C. Postat Iulie 13, 2010 Autor Partajează Postat Iulie 13, 2010 Din ce observ nu s-a pastrat acelesi tensiune pe anod.Pai nu stiu cum as fi putut sa pastrez aceeasi tensiune anodica si sa modific doar curentul prin lampa fara sa complic inutil circuitul. Sursa de curent constant? Merita? Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 13, 2010 Partajează Postat Iulie 13, 2010 ...Surpriza. Cu condensator in catodTHD=2.5% iar IMD=2% dar si amplificarea creste de circa 3 ori... Acel condensator din catod nu ajuta decit la gain(cistig) in rest face ce ati constatat !.Domnule Catalin C. cred ca acum ati inteles ?, cam ce curenti se recomanda in cazul SRPP si catod comun,asadar sint niste diferente de curenti anodici in cele doua cazuri(srpp-catod comun) pt "maxim" de performante... __Ca sa pastrezi aceasi tensiune la anod era suficient sa modifici si Rk de fiecare data(pt fiecare valoare rezistiva schimbata la anod) ,tensiunea la anod este bine sa se situeze asa cum am mai spus in plaja 165V-180V cind Ub este cca 275V. Link spre comentariu
Catalin C. Postat Iulie 13, 2010 Autor Partajează Postat Iulie 13, 2010 Intr-adevar, acum am inteles. Si sper sa fie utile si altora masuratorile facute de mine.Banuiesc ca acel condensator influenteaza regimul dinamic de functionare al lampii (curent alternativ), el neinfluentand punctul static de functionare (curent continuu).Stiu ca la ureche suna bine, dar este normal ca etajul catod comun sa aiba acest nivel de distorsiuni? Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 13, 2010 Partajează Postat Iulie 13, 2010 ...Stiu ca la ureche suna bine, dar este normal ca etajul catod comun sa aiba acest nivel de distorsiuni?Fiti mai explicit , vi se pare mic-mare nivelelul de distorsiuni pt etajul catod comun ?!__Orice etaj poate beneficia de un nivel scazut de distorsiuni THD sau IMD daca alegem un "PSF bun"(PSF=punct static de functionare)...,mai ales ca atunci cind pe iesire tensiunea furnizata este relativ mica(6-10Vef) iar Ub este relativ mare 250V-300V este aproape ca si cum am avea generator de curent constant in anod (variatia curentului anodic fiind mica pentru nivele mici ale tensiuni de iesire din etaj). Link spre comentariu
Catalin C. Postat Iulie 13, 2010 Autor Partajează Postat Iulie 13, 2010 Dar marind rezistenta din catod nu se modifica si tensiunea grilei? Am crezut ca trebuie sa raman pe aceeasi curba a tensiunii de grila.Fiind obisnuit cu prospectele echipamentelor comerciale actuale, nivelul de distorsiuni mi se pare mare pentru un etaj audio in sine. Nu stiu daca e mult sau putin pentru un etaj catod comun. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 13, 2010 Partajează Postat Iulie 13, 2010 Dar marind rezistenta din catod nu se modifica si tensiunea grilei? Am crezut ca trebuie sa raman pe aceeasi curba a tensiunii de grila....Nu nu se modifica tensiunea grilei in raport cu masa (grila este la potential 0V permanent in raport cu masa- in configuratia data si regim static) ,se modifica potentialul catodului in regim static ,asadar catodul este mai avansat sau mai putin avansat in raport cu masa (se modifica potentialul catod-grila in regim static) grila este mai negativa sau mai putin negativa in raport cu catodul functie de valoarea rezistentei din catod(Rk) , dar se aduce tubul in clasaA simetrica dinamic ,asta insemnind asa : creste posibilitatea de a obtine la iesire amplitudini mari in regim dinamic cu limitare cit mai simetrica pentru ambele alternante pozitiva/negativa.__Fara acel condensator din catod riscul de a deveni grila pozitiva in raport cu catodul in regim dinamic(nivel relativ mare al tensiuni pe intrare regim dinamic) este mult mai mic(diferenta de potential grila-catod raminind mai constanta in regim dinamic ,datorita fenomenului de repetare in catod a tensiuni din intrare). __Mai mult decit atit un tub ca 6n6p ar fi aberant sa il punem sa lucreze la un Ia0 de 1-2mA(caracteristici curbura ridicata) stiind ca acest tub permite Ia0=30mA in anumite conditii ,asadar acest tub 6n6p trebuie pus sa lucreze la circa 10mA(caracteristici relativ liniare) pt Ia0 in config. catod comun ,la acest curent Ia0=10mA de obicei avem cele mai mici distorsiuni cu 6n6p catod comun. Ati inteles acum ?!.(lampile astea "cântă si ele" daca reusim sa "gestionăm situaţia"). Treaba vine cam asa : Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum