Catalin C. Postat Iulie 6, 2010 Autor Partajează Postat Iulie 6, 2010 Transformatorul are 3120 spire in primar si 141 spire in secundar. Sectiune de 10 cm patrati. Zprimar = Zsecundar x ( Np/Ns)^2 Deci as avea o impedanta de 3k9. Nu este trioda, folosesc exact schema din primul post http://img294.imageshack.us/i/6p3s.jpg/ Am micsorat doar rezistenta din catod ca sa obtin un curent de 75mA. In alta ordine de idei, ce impedanta de intrare are tubul 6P3S-E in configuratia respectiva? Este posibil sa apara acest fenomen daca impedanta pe care o vede etajul srpp este mult mai mica decat poate suporta? Din calcule mi-ar da o rezistenta de iesire de 35k. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 6, 2010 Partajează Postat Iulie 6, 2010 ...In alta ordine de idei, ce impedanta de intrare are tubul 6P3S-E in configuratia respectiva?...Impedanta pe care descarca SRPP_ul in cazul claseiA este chiar valoarea rezistentei g1(polarizare g1 , nu stiu cit ai folosit !,probabil 270k -asadar nici o problema aici.) finala 6P3S ,nu in asta consta "problema"...In g2 6p3s ai valoarile din schema http://img294.imageshack.us/i/6p3s.jpg/ ,desfinteazale !, ai nevoie in situatia ta (Ua=250) de o simpla rezistenta in g2 de 470Ω (chiar si mai mica 330-390Ω care sa mearga la +250V fara acel C_eu decuplare G2 1uF sau cit e) ,atentie in schimb in aceasta ultima situatie la Rk !(rezistenta din catod finala 6p3s) poate necesita recalibrare-aproape sigur estimez 180-200Ω/2w maxim 3w , peste 3w este exces de zel pt aceasta rezistenta din catod finala 6p3s ... . Acum tu ai tensiunea prea mica in catod finala 6P3S (120 X 0,075 = 9V) asadar la un virf pozitiv de peste 9V pe grila de comanda g1 finala 6P3S iti apare curent de grila=parasesti clasaA de acolo si limitarea pe alternanta pozitiva ! ,in mod normal ca sa conduci bine acest tub si sa ramii in clasaA ai nevoie de un virf pozitiv de cca 14-15Vv asadar si tensiunea de negativare trebuie sa fie tot pe aici adica 15-16V in catod ,AI INTELES ?!,posibil ca tensiunea ta prea mica anodica(250v) sa nu poata inscrie tubul 6P3S intr_un PSF normal/corespunzator claseiA ,adica sa ai minim 14-15V chiar 16V in catod pe rezistenta de negativare automatA !!!! ,altfel spus trebuie ca in catod sa ai 200-220Ω si cca 75mA rezulta astfel 15-16V tensiune de negativare automata ,ai priceput/inteles ?!.,undei buba !,poti sa incerci sa micsorezi Rg2 chiar si la 220Ω. __Asta_i o greseala pe care o fac marea majoritate in cazul claseiA-SE,fara sa stie ce se intimpla...de nu_i putere in sarcina. __Tot "spilu" este sa prinzi 15_16V in catod(negativare automata) pentru un Ia0=70-75mA in cazul tau(Ua=250V) si nu numai in cazul tau domnule si a altor domni mai putin "initiati" in tuburi electronice. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 6, 2010 Partajează Postat Iulie 6, 2010 6P3S nu este o finala care sa se inscrie in clasaA SE cu 120Ω in catod si Ua=250V (negativare automata) chiar daca Ia0 este de 78mA ,sau se poate spune ca se inscrie in clasaA pina la un virf semialternanta pozitiva de atac maxim 9V pe grila de comanda pentru virfuri mai mari semialternanta pozitiva de atac..., peste 9V trecem in clasaB( grila de comanda devine pozitiva in raport cu catodul,-dar de unde curent). Ce curent avem de modulat in cazul 6p3s sa zic 75mA presupun o panta posibila si sigura de 5mA/V =inseamna un virf al smialternantei pozitive de 75/5=15Vv tensiune de atac necesara 30Vvv aprox 10,6Vef pe grila de comanda atac ,dar trebuie sa mentin clasaA SE (sa nu imi apara curenti pe grila de comanda) grila de comanda sa atinga cel mult potentialul catodului la modulatia maxima asadar tensiunea de negativare automata 6P3S trebuie sa fie minim 15V in conditiile enuntate. Am sa incerc sa ma exprim mai sugestiv daca un EL84(6P14P) clasaA SE Ia0=48mA are nevoie de 7-8V negativare automata si necesita cca 4,3Vef atac g1 (dispunind de o panta mare cca 10-11mA/V) care inseamna aprox 12Vvv-adica virf semialternanta pozitiva de atac 6V astfel g1 va ramine negativa in raport cu catodul chiar la modulatia maxima , Acum revenim la "oile" noastre 6P3S clasaA SE Ia0=72mA panta 5-5,5mA/V... Link spre comentariu
Catalin C. Postat Iulie 6, 2010 Autor Partajează Postat Iulie 6, 2010 Am inteles. Eu am ales 250V pentru ca atat am vazut ca este tensiunea anodica maxima pentru 6P3S-E. O sa o maresc la 300V dar asta inseamna alt transformator, alte cheltuieli. Va mai dura. Intre timp am observat ca semnalul de la iesire o ia razna dupa ce deconectez sonda de la intrarea finalului (impedanta de intrare a placii de sunet cu care fac masuratorile este mica) asa ca am modificat schema si s-a linistit. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 6, 2010 Partajează Postat Iulie 6, 2010 Te_ai intrebat ce face placa aia de sunet cu peste 4Vef la intrare ???!!!(12Vvv ,ma mir ca mai "rîcîie" ! ) ,Ce crezi ?!,I_o fi bine ?! ,pune pe intrarea ei un divizor 1/10 factor de divizare sau chiar mai mult , de care apoi tii cont !... Link spre comentariu
Catalin C. Postat Iulie 6, 2010 Autor Partajează Postat Iulie 6, 2010 Am pus inca de la inceput divizor rezistiv la intrare altfel riscam sa ard placa. Nu este calibrata asa ca folosesc un potentiometru si reglez cum am nevoie. Tensiunile le masor cu multimetrul. Link spre comentariu
danzup Postat Iulie 7, 2010 Partajează Postat Iulie 7, 2010 Am inteles. Eu am ales 250V pentru ca atat am vazut ca este tensiunea anodica maxima pentru 6P3S-E.In mod normal 6P3S se foloseste cu 350V pe anodica , ca sa nu mai zic ca sunt colegi aici pe elforum care folosesc aceasta lampa la 450V sau chiar mai mult !S-a discutat deseori aici pe elforum : doar tensiunea pe grila 2 e critica ca valoare si nu trebuie sa depaseasca 250..270V , pe cand anodica se presupune ca este mai mare de 300V ca sa lucreze bine lampa .Amplificatorul meu are 325V anodica si are piesele din schema respectiva (desi in schema arata alta tensiune). Link spre comentariu
Catalin C. Postat Iulie 7, 2010 Autor Partajează Postat Iulie 7, 2010 Doar de test am ridicat tensiunea de alimentare la 320V (inseriind cu secundarul altui transformator) si am modificat iar rezistentele. Am masurat altfel, armonica a 3-a este mai mult decat prezenta deci limitarile alternantelor pozitive incep mai devreme decat pot observa din oscilograma. Am obtinut asta: -la 4V -la 5V -la 6V Link spre comentariu
zal Postat Iulie 7, 2010 Partajează Postat Iulie 7, 2010 Cumva pe lîngă subiect: 250V e tensiunea standard ptr mai toate lămpile din multe cataloage generaliste, fără multe detalii. Important e ce nu apare în acele cataloage şi e drept că sovieticii nu au fost prea darnici. Cum 6P3S e 6L6(x), se pot aproxima unele date. Link spre comentariu
hpavictor Postat Iulie 7, 2010 Partajează Postat Iulie 7, 2010 VIOBIO are o cutie de carton originala de la 6P3S ( evident NOS ) pe care sovieticii au scris 6L6GC si 6P3S si nu e facatura , ar putea pune o poza....sunt convins ca este vorba de o clona cu licenta , dar personalizata de-a lungul timpului doar dpdv al aspectului ( nu si al parametrilor ) , adica cosmetizata ! Link spre comentariu
danzup Postat Iulie 7, 2010 Partajează Postat Iulie 7, 2010 http://www.drtube.com/datasheets/6l6gc-sed1996.pdf Link spre comentariu
zal Postat Iulie 7, 2010 Partajează Postat Iulie 7, 2010 Păi, 6L6 au primit-o sovieticii ca ajutor de război de la fraţii americani, împreună cu multe altele (807, 6SL7, 6SN7, 5Z4...). Practic e singura rudă în viaţă, împreună cu sora vitregă chineză. Cele vestice au decedat de mult. Astea reproiectate de azi nu mai seamănă cu originala 6P3S. Link spre comentariu
Kosmin Postat Iulie 7, 2010 Partajează Postat Iulie 7, 2010 Nu prea inteleg cum au iesit armonicele pe frecventele alea in masuratori.... la -6v asa ochiometric pare a fi un thd de 2si ceva %. Tu ce ai masurat? Link spre comentariu
Catalin C. Postat Iulie 7, 2010 Autor Partajează Postat Iulie 7, 2010 Am masurat tensiunea la iesirea din transformator pe o sarcina de 7.5ohm. Pai la 6V avem armonica 2 la -42dB (0.79%) dar armonica 3 e la -25dB (5.6%). Am obtinut valorile din paranteze folosind http://www.sengpielaudio.com/calculator-thd.htm Dar astea sunt valorile a doua armonice, daca tinem cont de toate ca sa obtinem distorsiunile totale iese urat rau de tot. Din datasheet-ul 6L6GC reiese ca in clasa A, conexiune tetroda, poti "scoate" 10.8W cu 15% distorsiuni. Eu as fi forte multumit sa obtin 3-4W cu 1% dar ceva imi spune ca nu o sa fie prea usor. Cel putin nu la experienta mea. Link spre comentariu
Kosmin Postat Iulie 7, 2010 Partajează Postat Iulie 7, 2010 Eu cand am masurat thd-ul am dat in acel soft sa tina cont de majoritatea componentelor. Intr`adevar doar primele conteaza cel mai mult, oricum datasheetul lampii a fost elaborat in alte vremuri, unde hi-fi insemna cu totul altceva. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum