Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ampificator SE cu 6P3S si 6N6P

Catalin C.

Postări Recomandate

• Răspunsuri 178
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Catalin C.

39

• elm

22

• carageae

10

• zbodeoc

9

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Micsoreaza curentul cam la 2mA(majorind R_catod atit cit e necesar) ,vezi ce se intimpla...,poate o sa fii multumit(poti incerca in plaja 1,6-2mA ,daca tot ai facut trimetere viewtopic.php?f=28&t=53924&p=473148#p473148 ).

Link spre comentariu

Am marit rezistentele la 3k3.

Rezultate:

- pt. 6n6p U1=284.7V, U2=155V, U3=147.2V, U4=7.18V, I=2.1mA, THD=0.057% IMD+noice=0.43.

- pt. 6n23p U1=284.7V, U2=138.5V, U3=133.3V, U4=4.16V, I=1.3mA, THD=2.163% IMD+noise=1.738

Consider ca distorsiunile armonice au scazut suficient.

Un parametru pe care l-am ignorat pana acum s-a modificat foarte mult. Intermodulation distortion + noise (swept freqs) care pana acum avea aproximativ aceeasi valoare cu IMD+noise a scazut la 0.094%

Toate masuratorile se pot vedea aici

Exista metode de a scadea distorsiunile de intermodulatie?

O sa pastrez un modul cu 3k3 si celalalt cu 2k2 sa pot compara auditiv cand va fi gata etajul final.

Link spre comentariu

Rezultate:

- pt. 6n6p U1=284.7V, U2=155V, U3=147.2V, U4=7.18V, I=2.1mA, THD=0.057% IMD+noice=0.43.

- pt. 6n23p U1=284.7V, U2=138.5V, U3=133.3V, U4=4.16V, I=1.3mA, THD=2.163% IMD+noise=1.738

Consider ca distorsiunile armonice au scazut suficient.

Un parametru pe care l-am ignorat pana acum s-a modificat foarte mult. Intermodulation distortion + noise (swept freqs) care pana acum avea aproximativ aceeasi valoare cu IMD+noise a scazut la 0.094%

Toate masuratorile se pot vedea aici

O sa pastrez un modul cu 3k3 si celalalt cu 2k2 sa pot compara auditiv cand va fi gata etajul final.

Excelent !

Sunt foarte bune masuratorile pentru cei care vor sa-si aleaga lampile si punctul de funtionare .

Link spre comentariu

Rezultate:

Consider ca distorsiunile armonice au scazut suficient...

...

E...,sar parea ca te_ai "prins"...

Micsoreaza curentul cam la 2mA(majorind R_catod atit cit e necesar) ,vezi ce se intimpla...,poate o sa fii multumit ...

Asa cum vezi nu am facut vorbire Neacoperit aici ! viewtopic.php?f=28&t=53924&p=473148#p473148 ,asadar pe la 2mA pt 6N6P THD = "biju"

(Cine a avut urechi sa auda bine ,cine nu , NU).

Metode nenumarate...

Link spre comentariu

Nu mi-a trecut nici o secunda prin cap ca ati vorbit neacoperit. Va multumesc foarte mult pentru informatii, fara ele timpul dedicat experimentelor s-ar fi lungit considerabil.Kosmin227, ai cumva posibilitatea sa masori inaintea etajului final? Ar fi foarte interesat de comparat.Danzup, asa cum am vorbit o sa incerc sa comasez toate aceste informatii, ar fi pacat de timpul pierdut sa se piarda.Momentan "intolez" transformatoarele de iesire, poate reusesc pana diseara sa fac etajele finale. Daca nu, abia duminica seara mai am timp sa ma ating de ele.Va multumesc tuturor de colaborare si... sa continuam!

Link spre comentariu

Stiti ce nu mi_a placut la combinatia asta SRPP-SE ?! (bine amplificatorul poate sa "sune" deosebit de frumos) ,dar intoduc prin intermediul primului etaj "sunetul" de PP(armonic vorbind/psihoacustic/audiofil ,-desigur orice PP are THD mai mic,-aparent un avantaj...) in SE , in final va fi un "sunet" aproximativ PP intr_un caz SE (cam astea sint motivele pentru care nu indragesc prea mult etajul SRPP in SE ,dar desigur este o chestiune de optiune/"prisma" a fiecaruia) ,personal cind am de a face cu SE exclud SRPP(bine , nu detine nimeni adevarul absolut ,-totul depinzind de subiectivism si perceptii).

Link spre comentariu

....Kosmin227, ai cumva posibilitatea sa masori inaintea etajului final? Ar fi foarte interesat de comparat......Va multumesc tuturor de colaborare si... sa continuam!

O sa incerc cand am un pic de timp liber, am preferat sa masor ce iese direct ca aia ma interesa la momentul ala si nu mai trageam fire afara din amplif.Sa masori si tu ce iese dupa traful de la 6p3s, eu cred ca nu va ramane acel thd al etajului din preamplificare.
Link spre comentariu

In cazul de fata se poate obtine cu o singura trioda amplificarea suficienta pentru a ataca 6P3S?

Sigur ca da ! se poate face atacul cu trioda sau , de ce nu , cu o pentoda "agera" .In alta ordine de idei valderama are ( un pic ) dreptate : eu am urmarit un anume sunet final care imi place mie si doar mie !Precizare valabila pentru cei care stiu ce zic eu aici ( sau cum zice valderama : cei care au urechi sa auda :) ) ......Acum am in teste la GU50 in SE mod pentoda si atac doar cu pentode cu castig foarte mare adica : " danzup all pentode amplifier " .Cand va veni vremea voi posta si eu rezultatele .
Link spre comentariu

[...] eu cred ca nu va ramane acel thd al etajului din preamplificare.

As vrea eu sa ramana dar banuiesc ca depinde foarte mult de calitatea transformatorului de iesire.Am reusit sa fac cateva teste si cu etajul final, suna bine dar mai e de lucrat la el, inca nu canta. Iar din cele cateva masuratori pe care le-am facut se pare ca tolele transformatoarelor de iesire sunt foarte proaste. Revin cu imagini dupa ce ma asigur ca nu am gresit ceva pe acolo.PS: Pentru cei care vor sa-si usureze munca am gasit niste foi excel utile la http://www.platenspeler.com/download/uk_index.php
Link spre comentariu

La etajul final ma lovesc de un fenomen caruia nu-i gasesc nicio explicatie.

In momentul in care depasesc tensiunea de 4V (tensiune masurata la iesirea transformatorului) incepe sa limiteze si din transformator se aude semnalul de test. Cu rosu este semnalul la intrarea etajului final iar cu albastru cel de la iesirea transformatorului. Semnalul de test este de 1kHz. In catodul lampii 6P3S-E am 120ohm, curentul prin lampa este circa 78mA, tensiunea totala de alimentare circa 250V.Ca sarcina folosesc doua rezistente de 15ohm in paralel.

Care ar putea fi cauza?

Posted Image

Link spre comentariu

... 4V (tensiune masurata la iesirea transformatorului) ...Care ar putea fi cauza?...

Limiteaza asimetric... ,ce raport de transformare aveti ?! (normal ar fi cam 20/1 pina la 21/1) la transformatorul de iesire ?!(sarcină inadecvată-probabil prea mare...) ,ar trebui Ra=3k4-3k5 pentru Ua=250V respectiv 6P3S SE config tetroda ,desigur puteti modifica PSF finala,-o sa limiteze simetric dar nu o sa obtineti puterea nominala maxima,practic la tensiunea Ua de 250V trebuie sa obtineti la iesire secundar in sarcina 8Ω cca 6-6,5Vef sinus-nelimitat cu un traf de iesire normal-daca Ra se situeaza in plaja 3k4-3k5 si tubul final 6P3S se afla in conexiune tetroda.

__Fiind clasaA-SE la bornele primarului trebuie sa aveti o tensiune efectiva de AF aproximativ 150Vcaaf (Vcaaf=tensiune efectiva alternativa de audiofrecventa)-sinus pina in limitare(in situatia dumneavoastra Ua=250V-daca sinteti in conexiune tetroda cu 6P3S .,daca sinteti in conexiune trioda cu 6P3S aia_i tensiunea pe care o precizati 4V...).

__Daca precizati raportul de transformare...,vedem ce valoare poate avea sarcina in Ω ?! ,macar pt teste , astfel iincit sa aveti Ra=3k5(stiti cum puteti determina raportul de transformare ?!).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări