Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ampificator SE cu 6P3S si 6N6P

Catalin C.

Postări Recomandate

...In document am pus si diagramele de tensiune(Uavv) si curent(Iavv) prin tubul final,date care va vor ajuta la calculul OT.

Intrebare de 100pct., cit ar fi Ra pentru situatia data ?(sint curios daca se va raspunde corect , sau se incumeta sa raspunda cineva ).Tubul 6p3s-SE este inpins in simulare la 19,8W disipatie anodica in repaos(tubul 6p3s suporta aceasta disipatie la anod) , negativarea automata aprox. -30V curent modulat cam 118mA virf la virf...
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 178
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Catalin C.

39

• elm

22

• carageae

10

• zbodeoc

9

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu stiu daca am calculat corect dar mi-a iesit Ra=5000 ohmi. Totusi daca s-a deschis aici subiectul despre 6P3S-E as dori sa stiu (pentru ca nu am gasit si am cautat pe google destul de mult) daca acest tub este diferit de 6P3S. Am gasit pe net spus ca pentru acest tub Ra-ul cel mai potrivit ar fi in jur de 3-3,5K. Nu am gasit diagramele la acest tub (nici in mod pentoda nici in mod trioda). Am cerut aceasta simulare pentru a incerca sa vad daca este diferit de 6P3S sau nu. Tot pe anumite pagini am gasit scris ca acest tub este recomandat doar pentru PP nu si pentru SE. Pe net multi scriu ca acest tub este echivalent cu un tub 6L6xx si sunt curios daca este adevarat sau nu. Am mai intrebat si pe aici dar mai pun din nou intrebarea: un 6P3S-E cam ce valori maxime suporta?

Link spre comentariu

Nu stiu daca am calculat corect dar mi-a iesit Ra=5000 ohmi. Totusi daca s-a deschis aici subiectul despre 6P3S-E as dori sa stiu (pentru ca nu am gasit si am cautat pe google destul de mult) daca acest tub este diferit de 6P3S. Am gasit pe net spus ca pentru acest tub Ra-ul cel mai potrivit ar fi in jur de 3-3,5K. Nu am gasit diagramele la acest tub (nici in mod pentoda nici in mod trioda). Am cerut aceasta simulare pentru a incerca sa vad daca este diferit de 6P3S sau nu. Tot pe anumite pagini am gasit scris ca acest tub este recomandat doar pentru PP nu si pentru SE. Pe net multi scriu ca acest tub este echivalent cu un tub 6L6xx si sunt curios daca este adevarat sau nu. Am mai intrebat si pe aici dar mai pun din nou intrebarea: un 6P3S-E cam ce valori maxime suporta?

Va salut d-le Adrian!Poate va ajuta la ceva datele din atasament,aveti acolo datele comparative;6P3S<=>6P3S-EDaca doriti parerea mea dar poate fi subiectiva,6P3S imi place mai mult,ca sunet vorbesc,in SE,comparativ cu 6P3S-E,pentru ca in PP nu mai poti simti diferenta,...,6P3S-E este ceva mai "agresiva",foarte buna pentru amplificatoarele de chitara.Ca un plus tehnic la aceasta lampa (6P3S-E),traieste mult mai mult decat surata ei,bineinteles ca depinde foarte mult de conditiile de lucru.Un SE cu 6P3S (E), facut cu bun simt si la o putere de 5W (2X5W pt. stereo),putere care nu se va utiliza niciodata intr-o casa obisnuita ci cel mult 2X2....3W (!!!),va tine o viata daca-mi dai voie sa ma exprim asa.In document este si o aplicatie ,ca tot are lumea incredere in aplicatiile de pe net.
Link spre comentariu

Daca doriti parerea mea dar poate fi subiectiva,6P3S imi place mai mult,ca sunet vorbesc,in SE,comparativ cu 6P3S-E,pentru ca in PP nu mai poti simti diferenta,...,6P3S-E este ceva mai "agresiva",foarte buna pentru amplificatoarele de chitara.

este bine venita informatia. Si ca sa vedeti ca informatiile astea conteaza am fost intrebat de spre EL34 de un amic si mi-a zis: chiar este regina? Daca ati fi scris un simplu clasament nu era retinuta idea dar ati spus ca pentru dumneavoastra EL34 este regina a fost retinuta de multi ideea. Si apoi am mai intrebat si pe alt user de aici daca ar fi sa aleaga intre lampa X si EL34 ce ar alege si raspunsul a fost: EL34 a fost creeata pentru audio ... si apoi a continuat parerea lui, dar a subliniat ceva important. Bine, nu toti avem aceleasi gusturi dar daca pentru un user EL34 este regina si spune ca si EL84 ii place, altcineva caruia i-a placut EL34 sigur va "merge" si pe EL84.

Asa este si cu 6P3S si 6P3S-E, orice parere, opinie este binevenita. Eu am gasit pe net ca 6P3S-E nu este apropiata de 6P3S desi 6P3S-E ar fi varianta militara si in unele datasheet-uri apar ambele impreuna.

Eu am ascultat 6P3S si nu pot sa spun ca nu mi-ar place dar .... este urata :limb: si "ambalajul" conteaza pentru unii.

Link spre comentariu

6n3C = 6L6G6n3C-E = 5881De aici diferenţele, deşi fac parte din aceeaşi familie. Aia cu ''varianta militară'' e vrăjeală.Ptr frumuseţe, poţi folosi 6n3C vechi, cu balon tip pară, de prin 1950, sau 6L6 Tungsram, tot cu balonul pară, sau 6L6 RFT. Eventual G807, e cea mai frumoasă din familie.

Link spre comentariu

Din fisierul doc atasat imi este cunoscuta toata informatia dar cum nu stiu rusa si nici nu pot selecta text s ama duc sa il traduc si nici nu am caracterele chirilice la tastatura imi este aproape imposibil sa imi dau seama ce scrie acolo. Dupa mine, doar graficul din pagina 5 mi se pare real, nu pentru ca scrie 6P3S-E pe margine ci pentru faptul ca tensiunea maxima in anod la 6P3S-E scrie ca ar fi 250V.

In ultimul grafic de la pagina 4 apare un Ia.0=70mA si pus in dreptul tensiunii 350V (se vede ca pana acolo este dusa lina) desi sub grafic apare iar scris 6P3S-E. Plus ca graficul nu pare asa "vechi" cum este graficul de mai sus (tot aceeasi pagina). Eu unul ma indoiesc ca 6P3S-E poate merge cu G2 la 350V dupa cum ar reiesi din grafic.

zal und eai vazut tu :

6n3C vechi, cu balon tip pară, de prin 1950

pe la noi. Or fi poate pe ebay dar si preturile tot de ebay sunt :jytuiyu .

Cine mai este pentru:

6n3C = 6L6G

6n3C-E = 5881

Link spre comentariu
...In document am pus si diagramele de tensiune(Uavv) si curent(Iavv) prin tubul final,date care va vor ajuta la calculul OT.

Intrebare de 100pct., cit ar fi Ra pentru situatia data ?(sint curios daca se va raspunde corect , sau se incumeta sa raspunda cineva ).Tubul 6p3s-SE este inpins in simulare la 19,8W disipatie anodica in repaos(tubul 6p3s suporta aceasta disipatie la anod) , negativarea automata aprox. -30V

curent modulat cam 118mA virf la virf...

Desi nu doresc sa dau lectii nimanui , si nici sa intru in polemica cu @Valderama sau @Lazaroiu ( carora le port un respect deosebit ) am fost acuzat de catre @Viobio ca nu stiu sa calculez un trafo de iesire pentru amplificatoare SE.........................

asta daca stii :scarpin sa calculezi traful de iesire si Raa sau apelezi la altii asa cum faci tu

pacat ,ai ajuns sa te dai in stamba...atunci cind nu trebuie

daca nu este ceva pe placul tau o poti spune in moduri mai elegante ,nu in bataie de joc :sparge:

In anii de glorie ai lampilor , existau doua metode simple de estimare a impedantei anodice a transformatoarelor de iesire : una la care calculul ducea la un rezultat cu cele mai mici distorsiuni , iar o alta care permitea un transfer maxim de putere .

Formula pentru dimensionarea trafo out cu care se obtin distorsiunile cele mai mici este urmatoarea :

Ra=0,86xUa\Ia0 unde Ia0=Pdamax.\Ua

Pentru a obtine o putere maxima aceasta valoare ( obtinuta cu ajutorul formulei simplificate de mai sus ) se mai scade 12 % .........Asta este tot .

Sper ca @Viobio si @ZAL sa remarce ca oricine poate folosi functia " copy-paste " cu ajutorul lui Google Search si ca nu este chiar asa de greu sa calculezi un " amarat " de trafo out .

Dar nu vad nicio suparare daca cer sprijinul unor colegi de forum de talia lui @Valderama , @Lazaroiu , @VTP , @zbodeoc si altii , nenumiti ( sper sa nu se supere nimeni ) !

Link spre comentariu

Ce treabă am eu cu calculul trafo de ieşire? Nu-mi calculez decît mie personal, nu şi altora.

-----------------------------------------------------------

adrian_pic, faptul că-ntr-un catalog sînt măsurate toate lămpile la 250V nu înseamnă că aia e tensiunea maximă suportată, ruşii nu dădeau astfel de date, spre deosebire de americani şi restul lumii.

Ia vezi 6L6G şi 5881 ce date au mai exact, pe la producătorii americani.

''6L6G has a maximum 360 volts/19 watts plate and 270 volts/2.5 watts screen.'' Deşi se foloseşte şi la 500V tens anodică.

''The 5881 has a maximum plate rating of 360 volts/23 watts and a maximum screen rating of 270 volts/3 watts.'' La fel, sînt în amplifuri cu 450V tens anodică.

Link spre comentariu

Ra=0,86xUa\Ia0 unde Ia0=Pdamax.\Ua

Tot domnul Vali a trasat citeva grafice in care explica cu virf si indesat PSF-ul la 6p14p si GU50 (cu determinarea Ra/Za).

Misa a dat o metoda de calcul a trafului de iesire SE, inclusiv cu folosirea in calcul a calitatii tolei.

Nu dau link-urile. Cine este curios sa caute.

De asemenea dl. Lazaroiu a dat o gramada de trick-uri, in mai toate postarile domniei sale.

Sunt si 2 threaduri dedicate problemei

... oricine poate folosi functia " copy-paste " cu ajutorul lui Google Search si ca nu este chiar asa de greu sa calculezi un " amarat " de trafo out .

1. Crede-ma e greu de calculat un "amarit" de trafo out. In primul rind, ceea ce iese din calcule, poate sa te duca la sfirsit la alta impedanta; dintr-un "milion" de motive, chiar de respecti raportul de transformare

2. Este si dificil de facut, asta daca vrei sa fie un transformator cu adevarat de iesire (presupunind ca tolele sunt bune); citeva motive: nu determini corect calitatea miezului, nu stringi uniform spirele, nu izolezi cum trebuie straturile sau intre P si S, nu fazezi corect, nu stringi tolele ca lumea, nu ai intrefierul suficient de bun; si daca spun si ca conteaza cum bobinezi fiecare strat, metoda de bobinare etc... crede-ma este greu + ca iti faci degetele praf in tole.

Daca iti zic ca la core C planarea capetelor si alegerea corecta a fetelor te "chinuie"?

Eu am bobinat citeva transformatoare, iar unul de zeci de ori pina am inteles niste fenomene, care m-au facut sa apreciez mult munca unor oameni de pe aici: lazaroiu, misa, valderama, blue, vaska (imi cer scuze pentru cine nu enumar).

Sa vezi cind intolezi tot si nu ai bas, ai interferente pe inalte sau 2 trafuri teoretic pereche, "nu suna"

la fel, sau cind il bagi in sarcina si se intrerupe ca in primar ai avut sirma cu o "gilma".

Un trafo de iesire chiar si "amarit" tot e greu de calculat si de facut.

Scuza-ma dar nu vreau sa minimizez deloc acest aspect. De ceva timp studiez problema (de cind cu Priboiul) si nici nu am curaj sa deschid gura in acest subiect pentru ca ar insemna sa ma "bat pe piept" cu oamenii care studiaza problema decind eu nu eram nascut (si nu sint deloc tinar) + de meserie.

Daca esti curios iti exemplific cum se alege un PSF si cum se calculeaza un traf de iesire SE si nu bag mina in foc pentru calcule decit pentru citeva lampi si o sa intelegi de ce calculul nu e "amarit". Iar search cu Google - sunt 95% povesti.

ovidanie avea citeva materiale foarte bune cu multe exemple practice.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Intre timp am definitivat amplificatorul si la urmatoarea intalnire veti avea un concurent serios.

Atasez schema finla. Inainte de pune reactia in catod nu eram multumit de sunet, suna bine dar nu avea nimic spectaculos. Dar cu reactia in catod suna super, ii da clasa micului Nakamichi IA-3 care il tinea sub papuc pana acum.

Posted Image

Link spre comentariu

Ai facut un test comparativ sau o masurare? Sunt curios cu CFB cit e de liniar. Ar fi mers o analiza de spectru. Cum ai ales valorile condensatorilor din CFB? Oricum, felicitari! :aplauze Ma oftica ideea ca lampasul era tras pe dreapta.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Rog pe dl Lazaroiu sa ajute la proiectarea unei scheme de SE avand in final 1/2 dinGU17;GU19; Gu29; Gu32 avand in vedere faptul ca aceste tuburi au catod comun la cele 2 tuburi. Desigur ca finalele vor avea un srpp in fatza.Va multumesc! :aplauze

Link spre comentariu

De ce 1/2, ce, un paralel-SE strica? Eu presupun ca ar fi chiar interesant...cu oricare din lampile mentionate...dar cred ca in se vor avea aceeasi problema de stabilitate ca si 6S33S sau altele...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări