Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ampificator SE cu 6P3S si 6N6P

Catalin C.

Postări Recomandate

Dar cine a spus să-l facă din plăcere, sau să fie High-End și mai ales să coste cît un transformator de rețea a la China?Eu m-am referit la un compromis, adică la un traf corect dimensionat (în ceea ce privește fereastra, nr spire, samd) a cărui bandă să nu plece de la 250 Hz... Fără pretenții de super-performanță de care sînt conștient că nu se poate atinge cu una cu două...PS: nu o luați în nume de rău, dar țin să felicit oamenii plătiți zdravăn pe aici, că totuși realizări remarcabile în domeniu, prezentate pe acest forum, sînt destulePPS: mulțumesc tuturor celor care au răspuns pentru ajutorul acordat!

Unii recomanda sa-ti construiesti singur transformatoarele,altii sa le cumperi de la firme consacrate,cel mai bine ar fi sa ne cumparam un amplificator cu totul,daca pana la urma trafurile le cumparam,PCB-urile le face o firma,sasiurile alta firma,mastile o alta firma.....nu???...doar e un DIY !!!....Eu as recomanda asa: sa incepri prin a calcula/proiecta singur (sau cu ajutor) un transformator incepand cu cel de alimentare si terminand cu cel de iesire,cauti ceva materiale de calitate si abia apoi daca stii bine ca nu exista o posibilitate de bobinaj stil home-made,atunci cu proiectul in mana te vei duce (adresa) unei firme care-l poate bobina. Sunt aici,chiar pe forumul nostru o sumedenie de copy-paste-isti (!!!) care nu fac altceva decat sa copieze scheme de pe net,cumpara trafuri pe bani grei de la firme mari dar care de cele mai multe ori nu au nicio legatura cu schema respectiva si uite asa au realizat ceva de care uneori nici macar nu au habar ce se intampla acolo. Daca dispui de bani,cumpara trafuri si incearca sa construiesti ce-ti doresti. Si un alt exemplu: sunt altii chiar aici pe forum si poate chiar la topicul asta care nu cred ca duc lipsa de bani,dar studiaza permanent si incearca permanent sa realizeze trafuri de iesire cautand de fiecare data perfectiunea.Am mai spus si voi repeta ori de cate ori va fi nevoie: transformatoarele de iesire trebuiesc personalizate exact pentru schema dorita,numai asa vom obtine ceva de clasa superioara. Sa ne aducem aminte de asta: " Nu exista amplificator cu tuburi mai bun decat transformatorul lui de iesire!"...asta spune totul! Te rog sa nu o iei personal,eu ii respect pe toti cei care doresc sa faca ceva cu mainile lor si cu mintea lor.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 178
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Catalin C.

39

• elm

22

• carageae

10

• zbodeoc

9

Top autori în acest subiect

Imagini postate

....Eu as recomanda asa: sa incepri prin a calcula/proiecta singur (sau cu ajutor) un transformator incepand cu cel de alimentare si terminand cu cel de iesire,cauti ceva materiale de calitate si abia apoi daca stii bine ca nu exista o posibilitate de bobinaj stil home-made,atunci cu proiectul in mana te vei duce (adresa) unei firme care-l poate bobina.

eu sunt de acord doar pana la :

si abia apoi daca stii bine ca nu exista o posibilitate de bobinaj stil home-made,atunci cu proiectul in mana te vei duce (adresa) unei firme care-l poate bobina

.

O firma va bobina intodeauna mai scump decat userii de aici care bobineaza trafuri. Sa mai amintesc cei care au dat comanda la o firma doar pentru traful de alimentare si "sunt foarte multumiti" de calitatea trafului?

lazaroiu stim bine ca orice firma este obligata sa plateasca TVA nu? Pai nu vad de ce sa platesc 24% in plus!!!

Link spre comentariu

O firma va bobina intodeauna mai scump decat userii de aici care bobineaza trafuri. Sa mai amintesc cei care au dat comanda la o firma doar pentru traful de alimentare si "sunt foarte multumiti" de calitatea trafului?

lazaroiu stim bine ca orice firma este obligata sa plateasca TVA nu? Pai nu vad de ce sa platesc 24% in plus!!!

Eu inteleg ce doresti d-ta sa spui si-ti dau dreptate 100% si iti multumesc ca m-ai inteles ce am vrut sa spun: adica,un pasionat de asemenea constructii, UN PASIONAT ADEVARAT ar avea niste satisfactii enorme direct proportionale cu procentul lui de contriubutie la ele,la realizarea lor.

Pana la urma ce-l sfatuim pe ???

P.S si trafurile de firma cumparate prin orice mijloace fii sigur ca sunt "purtatoare" de TVA.

Link spre comentariu

Trebuie sa stabileasca in linii mari bugetul. Cred ca este primul pas. Si daca poate sa spuna si celelalte componente din lantul audio (sa se vada "cam in ce liga joaca"). Degeaba cumperi trafuri Tamura daca nu ai si cum sa le pui in valoare.

Link spre comentariu
Vizitator fixipixi

Problema transformatoarelor de iesire m-a preocupat si pe mine. Pana la urma am comandat la domnul Lazaroiu si astazi le-am primit. Au 28 cm2 si sunt facute cu tole din M6 de 0,35 mm.

http://i54.tinypic.com/2e1daoh.jpg

Dupa cum scrie pe ele par foarte bune, dar nu am cum sa verific daca este corect. Ma poate ajuta cineva cu masuratorile? Sunt dispus sa trimit un transformator si sa platesc si returul.

In perioada 15 - 19 octombrie voi fi in Bucuresti.

Link spre comentariu
Vizitator fixipixi

Nu m-am gandit sa ajung la verificarea reverificarii. Daca un alt set de masuratori dau aceleasi rezultate sunt multumit. Daca e asa cum scrie pe transformatoare inseamna ca sunt mai mult decat excelente.Vorbim pe mp.

Link spre comentariu

Rectificare: au 18cmp nu 28cmp (!!!!!!!!!!!!)....masuratorile au fost facute cu DIGITAL PROTEK 506,daca minte aparatul atunci....am mintit si eu!- proba "socotelilor" a fost facuta si cu UNI-T :UT602 si cu o punte analogica romaneasca E0704. Trafurile au fost personalizate dupa o schema trimisa de pentru un SE cu tubul,excelent de altfel,RS1003 sau SRS551.

Link spre comentariu

Fixipixi cred ca vei obtine aceleasi rezultate masurandu-le. Dar ce rezolvi cu asta?

Eu as face amplificatorul. Faptul ca masoara bine nu iti garanteaza ca o sa sune pe placul tau.

Amplificatorul facut de mine a iesit bine la masuratori dar totusi nu-l folosesc. Este suficient de liniar si distorsiunile sunt suficient de mici dar nu suna pe placul meu. Eu dau vina pe calitatea tolelor. Am folosit tole recuperate din transformatoare de retea de foarte buna calitate, dar se pare ca nu fac treaba la fel de buna si-n audio.

Link spre comentariu
Vizitator fixipixi

"Fixipixi cred ca vei obtine aceleasi rezultate masurandu-le. Dar ce rezolvi cu asta?"Cred ca ai dreptate. M-am lasat purtat de val. Am primit azi transformatoarele si nu mi-a venit sa cred ca pot avea valori asa de bune. Candva, anul viitor voi face amplificatorul cu SRS551 si atunci voi sti daca se aud la nivelul valorilor masurate.

Link spre comentariu

Ţin să amintesc ,pentru bobinele cu miez magnetic inductanţa variază odată cu modificarea permeabilităţii magnetice relative funcţie de densitatea liniilor de câmp magnetic ce străbat miezul deci funcţie de intensitate curentului electric prin spirele bobinei. Din acest motiv la aceeaşi frecvenţă dar la nivele de solicitare în curent diferite să obţinem rezultate diferite pentru inductanţa bobinei.

într_un alt subiect caragae recomanda LUNDAHL LL1663 http://www.lundahl.se/pdfs/datash/1663.pdf in pdf se poate vedea de exemplu că LL1663 poate avea atit 35H/50mA cit şi 17H/100mA fiind vorba de acelasi transformator ,numai curentul difera.

Asadar de regulă cind precizam inductanta(H) este bine sa precizăm şi curentul...

Precizarea singulară a inductanţei in H fară precizarea curentului fiind mai sumară...

Cîţi henry o avea acest transformator http://i54.tinypic.com/2e1daoh.jpg pentru Ia_max stipulat sau pentru ce curent ar fi 56H ?.

Link spre comentariu

...

Intr_un alt subiect caragae recomanda LUNDAHL LL1663 http://www.lundahl.se/pdfs/datash/1663.pdf in pdf se poate vedea de exemplu că LL1663 poate avea atit 35H/50mA cit şi 17H/100mA fiind vorba de acelasi transformator ,numai curentul difera.

Asadar de regulă cind precizam inductanta(H) este bine sa precizăm şi curentul...

Exact...si grosimea intrefierului difera in functie de curentul prin infasurarea primara...Claus Byrith recomanda sa se aleaga transformatorul corespunzator montajului, nu sa fie un transformator proiectat pentru un curent mai mare, doar asa, ca sa fie...
Link spre comentariu

LL1663/50mA si LL1663/100mA sint de fapt doua transformatoare diferite, se comanda separat. Ca forma, ca miez si ca sirma sint identice insa difera grosimea intrefierului.@Carageae: ma bucur ca citezi din Claus Byrith, esti pe drumul cel bun!

Link spre comentariu

Nu sint doua transformatoare diferite , fiind un singur transformator cu acelasi nume LUNDAHL LL1663 (se poate deduce si din schema de conexiuni PP sau SE) , nu stii prea multe zbodeoc ("inductanţa variază odată cu modificarea permeabilităţii magnetice relative funcţie de densitatea liniilor de câmp magnetic ce străbat miezul deci funcţie de intensitate curentului electric prin spirele bobinei").

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări