Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ampificator SE cu 6P3S si 6N6P

Catalin C.

Postări Recomandate

Va salut.

Am in lucru amplificatorul din subiect folosind schema lui Danzup. Acesta va fi modular, iar fiecare lampa va avea celula separata RC.

Am inceput prin a construi si testa etajul SRPP. Am incercat pana acum 6N1P, 6N23P si 6N6P dar am renuntat la 6N1P datorita distorsiunilor mai mari. Mentionez ca nu am modificat valorile rezistentelor in functie de lampa testata.

Tensiunea de alimentare este in jur de 283V. Rezultatele sunt mai jos.

Pt. 6N6P: 3mA, U1=283.3V, U2=154.3V, U3=147.6V, U4=6.7V, THD=0.34% iar IMD=0.32%

Pt. 6N23P: 1.7mA, U1=283.5V, U2=138V, U3=133V, U4=3.95V, THD=0.28 iar IMD=0.62%

Dupa ce am obtinut aceste rezultate am micsorat rezistentele din catozi la 1k si am masurat din nou.

Pt. 6N6P: THD=0.67% iar IMD=0.56%

Pt. 6N23P: THD=0.85% iar IMD=0.79%

Este prima data cand fac astfel de masuratori pe o lampa, valorile distorsiunilor mi se par mari si din cauza asta as avea cateva intrebari pt cei cu experienta.

Este normal as fie asa sau punctul de functionare nu este corect ales?

Pot varia aceste valori cu impedanta sarcinii? Pentru ca alta va fi aceasta cand voi "impreuna" srpp-ul cu lampa finala.

Posted Image

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 178
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Catalin C.

39

• elm

22

• carageae

10

• zbodeoc

9

Top autori în acest subiect

Imagini postate

1.Pentru ce excursie a tensiuni la iesire din etajul SRPP(Vvv,Vef,etc ?) aveti acele distorsiuni ?

2.Atentie la Ukh !(catod-filament , U2-U3),care este de regula maxim 100V(sau mai bine spus-la ce potential se afla filamentul ?).

3.Distorsiunile trebuiesc masurate pt 12-15Vef la iesire din etajul SRPP pe o sarcina de 270k (aceasta va fi tensiunea necesara si suficienta atacului g1 tub final).

Link spre comentariu

Filamentele vor fi ridicate la jumatatea tensiunii anodice .

Catalin ar trebui sa ne dai nivelul la intrare pentru masuratorile respective .

De asemenea daca tot faci teste ar trebui sa faci si cu 2 rezistente de 4K7 cat si cu 2 rezistente de 680 ohmi !

Super testul tau si foarte bine ca ai postat aici ca sa raman ceva rezultate aici !

De precizat de asemenea ca tu masori THD si IMD cu placa de sunet pe PC .

( Mai mult ca sigur nivelul la intrare va influenta puternic datele masuratorilor . )

Ce program daca nu sunt indiscret ?

Sa vorbim sa-ti dau 6h2p si 6h3p sa le pui si pe astea in teste daca ai chef si timp !

Link spre comentariu

Filamentele vor fi ridicate la jumatatea tensiunii anodice ...

De precizat de asemenea ca tu masori THD si IMD cu placa de sunet pe PC ...

1. As zice la sfert Ua-potential filament (mai precis 60-70V ,ca sa impacam "si capra si varza"=atit catodul de "jos" cit si catodul de "sus" al SRPP_ului , nu stiu ce interpretare are danzup pentru jumatatea tensiunii anodice ? )

2. Care ar fi generatorul de semnal ?!(thd,imd ?).

3. Care este frecventa pentru care sau facut masuratorile ?(1Khz ?).

Link spre comentariu

Testele le-am facut cu RMAA http://audio.rightmark.org/download.shtml , software gratuit.

Placa de sunet este un Edirol UA1-EX. Producatorul specifica la iesire -10dBU ceea ce ar corespunde cu 0.245Vrms sau 0.692Vp-p

Din pacate nu am milivoltmetru de audiofrecventa si nici osciloscop. Cu multimetrul am masurat urmatoarele tensiuni:

0.662V pentru un semnal de 50Hz

0.657V pentru un semnal de 1kHz

0.36V pentru un semnal de 10kHz

Testele placii de sunet le puteti vedea aici. Am masurat in bucla THD=0.015% iar IMD+Noice=0.045%

O sa ridic potentialul filamentului, e un aspect care mi-a scapat.

Link spre comentariu

...Din pacate nu am milivoltmetru de audiofrecventa si nici osciloscop. Cu multimetrul am masurat urmatoarele tensiuni:0.662V pentru un semnal de 50Hz0.657V pentru un semnal de 1kHz 0.36V pentru un semnal de 10kHz...O sa ridic potentialul filamentului, e un aspect care mi-a scapat.

Da , destul de clar (Nu se intrunesc conditii decente din punctul meu de vedere),oricum ideea conteaza.Ce sa caute multimetrul la 10KHz ?(Ce multimetru masoara corect 10KHz ?!)
Link spre comentariu

Am pus valoareaa de la 10kHz ca fapt divers, nu stiu ce multimetru ar putea masura corect acolo.Testele sunt facute pe un singur canal, cu RMAA in mod mono.Un divizor rezistiv cu valorile de 300k+100k ar fi suficient pt. ridicarea potentialelor filamentelor?

Link spre comentariu

...Un divizor rezistiv cu valorile de 300k+100k ar fi suficient pt. ridicarea potentialelor filamentelor?

Da 100k inspre masa si eventual decuplata de un 10uF ceva.Pentru fiecare tub in parte exista un asa zis curent "critic" si o sarcina "critica" pt care se obtin rezultate "maxime"=balans optim THD/IMD/cistig ,etc.
Link spre comentariu

Intr-adevar, in lipsa unui osciloscop nu sunt chiar decente conditiile.Dar "matematic" ce-mi puteti spune despre valorile din schema srpp-ului? Sau ce-mi recomandati?

Link spre comentariu

Am incercat si cu rezistenta de 1k dar au crescut distorsiunile.

Din pacate mai aproape de adevar decat acum nu prea am cum.

Am posibilitatea cu ajutorul altui soft sa obtin grafice in genul celui atasat.

Masuratorile nu le fac de dragul masuratorilor, nu vreau sa obtin rezultate absolute. Cred ca au totusi o relevanta din punct de vedere comparativ si le fac in incercarea de a intelege fenomenul si pentru a alege configuratia optima pentru amplificator.

Tocmai de asta intrebam ce-mi recomandati din punctul de vedere al schemei nu al aparaturii de masura.

Am vazut ca aici viewtopic.php?f=28&t=53924&p=473148#p473148 recomandati pentru 6N6P un curent de 1.5-2mA. Ramane acest lucru valabil si in configuratia srpp?

Posted Image

Link spre comentariu

Eu zic ca e prea mic curentul prin lampa.De asemenea cat am lucrat cu 6H6P tensiunea anod-catod optima pentru aceasta lampa trebue sa fie mai mare de 120V altfel apar distorsiuni mari(e numai experienta mea ,nu dati cu pietre) :rade:

Link spre comentariu

Pun si eu niste masuratori, cine stie, poate or fi ale mele mai aproape de adevar? .... Ca idee se poate folosi Visual Spectrum Analyzer. Masuratoarea a fost efectuata de mine pe amplifu din dotare, un PP ultraliniar clasa A cu el84(ma rog 6p14p-eb mai exact) si ecc82 pe intrare. Trafurile de iesire tin sa mentionez ca nu sunt exclusiviste, sunt bobinate clasic, pe tole romanesti, fara infasurare de cfb. Placa din dotare ce am folosit-o e un xonar, nici prea scumpa nici prea ieftina.Masuratorile s-au efectuat la putere sinus maxima, pe iesire uitandu-ma si cu osciloscopu sa vad cand stramba sinusul, puterea nu e asa mare(4-5w) dar fidelitatea conteaza, nu?Se poate observa thd-ul scade cu cat se urca in frecventa. Din masuratori thd-ul meu era undeva pe la 3,8% la 1khz.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări