Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

fludor sau aliaj de lipit

gogutu

Postări Recomandate

:scarpin salutare la toti forumistii.de curand am cumparat niste fludor dar nustiu ce o fi avand in compozitie ca se topeste foate greu iar daca vreau sa dezlipesc piesa lipita se exfoliaza cablajul pana se topeste fludorul.a mai patit cineva asa ceva? cred ca are foarte putin plumb in compozitie si mai mult cositor,nustiu cum e realizat
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• high_voltage_tm

3

• Aelfo

3

• remus68

2

• gogutu

2

Top autori în acest subiect

Am patit eu cu un cablaj, unde era mai mult fludor se dezlipea greu piesa. Am rezolvat prin marirea temperaturii pistolului de lipit. Ce ai cumparat tu are probabil mai mult Pb, dar asta nu te ajuta prea mult acum. Pe viitor recomand sa se cumpere produse cunoscute, adica sa fie insotite de o mica hartie si sa scrie ceva despre compozitie, aliaje si alte cele.

Link spre comentariu

Ce ai cumparat tu are probabil mai mult Pb

Ba din contra, daca se topeste greu, atunci inseamna ca e aliaj fara plumb.Mareata noastra UE are grija de noi, sa nu ne intoxicam.Ia fludor 60/40 (60%Sn, 40%Pb), inca se mai gaseste.
Link spre comentariu

Nasol , e ECO !!!Eu am luat de la TME , Sn-60%, Pb-40%, polonez, fi 0.8ISO 9001-standardul de calitate care cred ca e si pe chilotii chinezesti PN EN 29453PN EN 29454

Link spre comentariu

Eu am vr-o 2kg de fludor românesc, din ăla moale ca tăiețeii și cu mult sacâz pe interior - toată lumea zice că-i foarte bun, însă mie nu-mi place deloc pentru că lasă o grămadă de zgură. :sparge:

Probabil din cauză că a stat cel puțin 20 de ani prin beci și are la suprafață un strat gros de oxid; întrebarea ar fi cu ce pot să-l curăț?! Am luat o bucată și am frecat-o cu un burete și ceva praf de curățat gen Tix și a ieșit foarte fain, lipiturile netede și argintii - însă nu prea am chef să stau să frec zeci de metrii de fludor cu buretele... mă gândeam să torn peste el o soluție care să dizolve stratul ăla de oxid, da' nu mă price la treburi din astea de chimie. :nas:

Link spre comentariu

Pai o serie de metale ca Zn, Al, Sn, Pb, Al, Cr reacţionează, în topitură sau în soluţie, cu hidroxizi alcalini, cu formare de săruri şi hidrogen.Nu stiu ce acid sa-ti recomand pentru curatare. Poate tot prin incercari succesive ai noroc.

Link spre comentariu

mai bine il iei la curatat metru cu metru. daca raman urme de acid sulfuric (electrolit in cazul tau) o sa ai ceva probleme, in timp o sa iti oxideze cuprul de sub lipitura.azi am terminat ultimii 2 metrii de fludor cu Pb (0.25mm) si am fost nevoit sa folosesc o porcarie cu Ag 1.0mm.execrabil ! iese lipitura "rece" daca temperatura varfului nu este suficient de mare si suprafetele de contact bine decapate.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
:rade: Am incercat si eu fludor din asta "modernizat", atit cu 40 de roni sfertul de kil cit si cu 9 roni jumatea de kil - acelasi lucru: aspect de lipitura rece, greu de tot de intins cu ciocanul de lipit si acceptabil cu pistol de lipit de 100VA cu ansa mai subtire (1mm), sa aibe temperatura mai mare. Problema este cind se raceste brusc si lipitura capata aspectul ala mat. Am mai dres-o utilizind saciz in exces, indepartat ulterior pe cale mecanica, prin razuire.Am ajuns ca acum 30 de ani cind nu gaseam fludor, sa topesc cositorul dupa placi din aparate vechi si sa il utilizez sub forma de bare (2...3mm grosime - in functie de cum reusesc sa-l intind).
Link spre comentariu

Eu am luat de la polonezi fludor (Cynel ii zice) dupa reteta veche Sn60/Pb40 0,56mm - 22,5 Ron/0,250 kg. Foarte bun, mai ales la lipit SMD-uri cu letconu'.

Link spre comentariu

aspect de lipitura rece, greu de tot de intins cu ciocanul de lipit si acceptabil cu pistol de lipit de 100VA cu ansa mai subtire (1mm), sa aibe temperatura mai mare. Problema este cind se raceste brusc si lipitura capata aspectul ala mat. Am mai dres-o utilizind saciz in exces, indepartat ulterior pe cale mecanica, prin razuire.

Am si eu niste cositor ecologic, si intr'adevar trebuie lipit la temperatura mare, ca altfel se farama. Merge ok cu letconul rusesc de 25W dar trebuie lasat sa se incinga tare. Si da, are aspect mat cand se usuca, dar daca ai observat asa arata si pe placile facute din fabrica. Iar sacazul se inlatura foarte usor si fara alte semne cu un betisor de vata inmuiat in acetona. :da
Link spre comentariu

mai nasol e cand ai de dezlipit piese mai ales smd uri si sunt lipite cu dasta "ecologic", trebuie refacuta lipitura cu "cositor normal" si abia apoi sa incerci sa dezlipesti piesa

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări