paul14 Postat Iunie 28, 2010 Partajează Postat Iunie 28, 2010 Vreau sa implementez unui sistem 5.1 no-name bazat pe 2 TDA7377, o a doua alimentare, pe acumulatori. Cum TDA-urile fac parte din gama auto, o sa functioneze bine si la 12v. Trafo` scoate 12ca si 4.5a, deci 16-17v dupa redresare. Vreau ca in timp ce sistemul este folosit sau lasat in priza sa se incarce si acumulatorii. M-am gandit sa pun o dioda intre plusul alimentarii si plus acumulatorilor pentru a separa acumulatorii de restul si pentru a nu se descarca accidental daca scoti sistemul din priza sau se ia curentul(o sa folosesc un comutator pentru alimentare). Aruncand putin ochiul prin piese si crezand ca am nevoie de o dioda mai babana am gasit 1n5404 care rezista la 3A si are o cadere de tensiune de 1,2v maxim(raman cam 15,5v suficienti pentru incarcare). Pot sa folosesc aceasta dioda tinand cont ca acumulatorii au 10a, deci un curent de incarcare de 1a sau pot sa pun linistit banala 1n400x care rezista fix la 1a? http://www.fairchildsemi.com/ds/1N%2F1N5406.pdf http://www.fairchildsemi.com/ds/1N%2F1N4001.pdf Stiu ca e intrebare cam de incepator rau , dar nu e sistemul meu si nu-mi permit sa experimentez, asa ca mai bine intreb. Link spre comentariu
djlove Postat Iunie 29, 2010 Partajează Postat Iunie 29, 2010 Poti folosi oricare dintre diode pentru incarcarea acumulatorului, numai ca mai ai niste probleme de rezolvat inainte:Sa inteleg ca folosesti un acumulator de 12V, in cazul asta incarcarea trebuie sa se faca cu 13.8V, iar tensiunea in sistemul tau ai spus ca este 17 V, deci nu e ok, apoi mai trebuie sa limitezi si curentul de incarcare.Aceste probleme le poti rezolva in mai multe moduri:1. Folosesti o mica sursa in comutatie cu iesire variabila si limitarea curenutului (Ca cele care sunt in sursele suplimentare pentru alarmele de casa/apartament; au un traf de 17-18V(aici folosesti traful sistemului) si un acumulator, iar sursa scoate, reglabil, 13.8V si cam 700-800mA2. Folosesti un mic transformator clasic numai pentru incarcare cu un modul care sa intrerupa incarcarea, cand acumulatorul este incarcat.Daca folosesti sursa sistemului, nu va fi ok daca vrei sa si asculti muzica la el in acelasi timp. Transformatoarele sistemeleor de tipul asta sunt dimensionate la fix, sau chiar subdimensionate, cei 1A care vrei sa ii consumi de acolo te vor face sa scazi volumul foarte mult atunci cand se face incarcarea.Bogdan Link spre comentariu
paul14 Postat Iunie 29, 2010 Autor Partajează Postat Iunie 29, 2010 Multumesc de raspuns Bogdan.Este buna si ideea ta cu traf/sursa suplimentara pentru incarcare, dar propietarul nu cred ca o sa vrea(poate il bat la cap ca doar e prieten bun). Stiu ca acel traf din pocnitoare este dimensionat la fix(deh, chinezii), dar tinand cont de faptul ca locuieste la bloc si deasupra are o baba nebuna, nu poate sa asculte tare. I-ar ramane 3-3.5a suficienti pentru un film, un joc...Aseara nu m-am mai gandit ca tensiunea de incarcare e cam mare Daca raman pe traful pocnitorii, m-am gandit la 2 variante:1. inseriez 2 diode si o sa am o cadere de 2.4v si raman 14.6v plus ce mai scade putin din consumul pocnitorii. Ar fi ok o incarcare la 14v, 14 si un pic.2. las o singura dioda si mai pun inaintea ei o rezistenta de 10-47ohmi. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum