Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Val rezistenta BD139

mecaboy

Postări Recomandate

Buna seara.Chiar ca vin cu o intrebare de incepator,ce valoare trebuie sa aiba rezistenta din baza unui BD139 pentru a aclansa un releul de 12V? :nas: Am folosit una de 1K dar releul caraie in draci,deci sunt pe aproape sa il aclansez.Eventual as dori si o formula de calcul.Va multumesc si imi cer scuze

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mecaboy

6

• EmyRulz

4

• em2006

1

• stefan_k

1

Top autori în acest subiect

Mai intai masoara cu ohmetrul rezistenta bobinei releului, apoi cu legea lui Ohm afli curentul pe care-l trage la 12V. Acesta va fi curentul de colector al tranzistorului saturat. Curentul de baza va fi de beta ori mai mic. Tranzistorul lucrand saturat/blocat, vei considera un beta de 10...20.Stiind curentul de baza, tot cu legea lui Ohm afli si rezistenta din baza, luand pt tensiune nu 12V ci 11,3 (0.7V vor fi intre baza si emitor). Daca lucrezi cu volti si miliamperi, iti iese in kiloohmi.

Link spre comentariu

Pai e simplu sa calculezi, doar aduna toate datele necesare:- Care este curentul de care are nevoie releul(daca nu scrie ii masori rezistenta bobinei si stiind ca se alim la 12 V aflii curentul necesar)- Factorul beta al lui BD139 este intre 40-250. Masori beta la trz tau sau iei valoarea minima daca nu ai cu ce sa masori.- Cum conduci BD-ul? Asta e de fapt intrebarea esentiala. Daca il conduci cum sper eu ca il conduci adica in tensiune dintr-un circuit logic ceva, atunci cand aplici 5V pe rez din baza vei avea o cadere de tensiune de aprox 5-0.7=4.3V deci daca ai ales 1k vei avea Ib=4.3 mA, mai mult decat suficient pt a satura tranzistorul deoarece releele la 12V au nevoie de cam 50 mA. S-ar putea ca sarcina asta de 1k sa fie cam mica pentru ciruitul care o conduce, deci n-ar fi o idee rea sa folosesti doi trz in configuratie darlington.L.E. mi-a luat-o em2006 inainte. O singura remarca am, nu trebuie sa ia beta 10-20, trebuie sa il ia exact cat este, ideea e sa se asigure un curent de baza de 2-3 ori mai mare decat cel de saturatie incipienta. De ce zic asta? Pt ca daca de ex beta este 200, n-are sens sa asigure un curent de baza de 20 de ori mai mare decat cel de saturatie incipienta, va incarca prea rau etajul dinainte inutil.

Link spre comentariu

Am schimbat releul,si s-a rezolvat.Pentru test am folosit 2 surse separate,una de 5V si una de 12.Montajul l-am facut in felul urmator:* +5V aplicat in B pritr-o r de 1K(sursa 1)* +12V aplicat releului (sursa2)* -in E, - din C aplicat la Releu (sursa2)* - sursa 1 comun cu - sursa 2 aplicat pe releu.Releul functioneaza doar ca la oprirea sursei, releul sta aclansat,presupun ca e din sursa 2 iar asta nu va pune nici o problema cand voi realiza montajul meu ce va avea 2 regulatoare,5V si 12V iar "-" acestora va fi comun.Va multumescP.S.Montajul cel mai bine il voi face cu divizor de tensiune,asa sper sa scap de mica pb de mai sus

Link spre comentariu

:rade: Doamne ce aiureala, normal ca e gresit. Ce treaba ai cu colectorul tranzistorului? Sursa de 5V trebuie aplicata intre emitor si rez din baza. De asemenea trebuie sa pui o dioda in paralel cu bobina relelului pentru a evita varful de tensiune la intreruperea curentului prin ea. Uite aici citeste si tu inainte sa te apuci sa faci ceva:

http://www.jaycar.com.au/images_uploaded/relaydrv.pdf

Link spre comentariu

Dioda am montat-o de mult pe releu.Daca bag -5V pe E, montajul nu functioneaza ci doar cu -12V iar -5V C sau direct pe rel care defapt tot pe C este.====EDIT====Da,acum m-am gandit mai bine...nu este corect,este si normal sa mearga cu -5V pe C...practic nu avea nici un rost trz in montaj facand astfel.Voi rezolva pbMultumesc

Link spre comentariu

Invata sa te exprimi corect, pentru ca nu se intelege nimic din ce spui! Cum vine asta de exemplu:

Dioda am montat-o de mult pe releu.Daca bag -5V pe E, montajul nu functioneaza ci doar cu -12V iar -5V C sau direct pe rel care defapt tot pe C este.

Cum poti sa spui ca "bag -5V pe E" ? Tensiunea se aplica intre 2 puncte distincte. Restul frazei nu mai zic, dar chiar n-are niciun sens. Acum nu mi-o lua in nume de rau, nu am nimic cu tine si nu vreau sa ma iau de tine aiurea, dar e foarte important sa putem comunica clar si sa se inteleaga ce vrem sa zicem daca vrem sa rezolvam o problema.
Link spre comentariu

Imi cer scuze...dar ce sa ma exprim corect?reformulez...Daca leg borna negativa de 5V la E,montajul nu functioneaza(chiar daca am borna negativa de 12V),functioneaza doar daca leg borna negativa de 5V la C.Acum mi-am dat seama ca daca leg borna negativa la C,practic anulez functia trz de a deschide.

Link spre comentariu

Daca te referi la prima schema, nu-ti mai trebuia nici un divizor. Era suficient sa legi masele celor doua surse (bornele negative) impreuna si amandoua la emitorul tranzistorului; sursa de 5V n-are nici o treaba cu colectorul tranzistorului.

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări