Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ce transformator pentru un amplificator mosfet ?

alexmarian

Postări Recomandate

• Răspunsuri 98
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• massacre122

28

• Jimmy

8

• Dr.L

8

• alexmarian

6

Top autori în acest subiect

@viobio -te rog nu mai cita tot postul,daca se poate@massacre122 -de ce nu vrei sa crezi ca pur si simplu se contrazic: ori puterea debitata e mai mica(varianta cea mai plauzibila),ori cea consumata e mai mareNu e mare inginerie,ce naiba :nebunrau: Ti-as zice cum sa masori puterea debitata,da o sa zici c-o dau in vrajitorie :ciuda:

Link spre comentariu

Ai nevoie de o rezistenta (de 4 sau 8 ohmi,de puterea aparatului,adica 150w),de un osciloscop,de un generator de ton si de un voltmetru de ca.Rezistenta o poti face din nichelina,dar daca se incalzeste,creste...deci s-ar putea sa iti strice masuratoareaConectezi rezistenta pe iesire,in paralel cu ea pui osciloscopul si intrarea amplificatorului o pui la generatorSetezi generatoul pe 50Hz si incepi sa cresti volumul amplificatorului pana ce unda oe osciloscop nu mai arata perfect sinusoidalAtunci masori tensiunea pe rezistentaPuterea este tensiunea astfel obtinuta,la patrat si impartita la rezistenta.Dar garantat,daca folosesti pe fiecare canal cate o rezistenta,puterea o sa fie mai mica,din cauza limitarii trafului.In loc de osciloscop si generator poti folosi placa de sunet a calculatorului+ un soft + un divizor rezistiv pt a conecta iesirea amplificatorului la intrarea placii de sunet (amplificatorul poate scoate zeci de volti,pe cand intrarea deja distorsioneaza la 0,3-0,5v)

Link spre comentariu

@ viobio

Multumesc pt link, pe care de altfel l-am urmarit, pt amuzament. Cum se masoara puterea, am aflat mai demult in cei 30 ani de lucru in acest domeniu. Dar tu, se pare, ca nu intalegi intrebarea mea sau probleme pe care eu o pun. Nu faceti decat sa va luati de massacre, care din punctul meu de vedere are dreptate. De ce sa contrazica el specificatiile tehnice date de producatorul aparatului, mai ales daca vorbim de Harman Kardon. Ar trebui sa ne luam chiar de cei de la HK care fac afirmatia ca baga 280W si scot 300W. De ce nu ii inveti pe ei cum se masoara puterea, poate afla ceva nou, de care nu stiau, de la tine. Dar pe mine ma roade afirmatia lor (si nu a lui massacre), cu atat mai mult, ca dau puterea pe iesire masurata dupa standardele FTC. Undeva este totusi o "smecherie", si asta propuneam eu sa cautam.

Dar daca e un subiect numai de facut misto, atunci o las balta, nu-i nici o problema.

In atasament manualul de service HK3480 si un link care arata regulile FTC

http://ecfr.gpoaccess.gov/cgi/t/text/te ... ain_02.tpl

Link spre comentariu
http://ecfr.gpoaccess.gov/cgi/t/text/te ... 50&idno=16Am citit in diagonala; limbaj de avocati, interpretabil cum vor muschii lor. Fragmente interesante:

only those channels dedicated to the same audio frequency spectrum should be considered associated channels that need be fully driven simultaneously to rated per channel power.

Ce e "acelasi spectru audio" lasa pentru altii. Subwoofer-ul de exemplu e clar definit de ei ca face parte din alt spectru audio; din punctul asta de vedere inseamna ca si stanga/dreapta pot fi privite ca spectre separate (nu ma contraziceti ca nu e asa, n-are rost, e vorba doar de interpretarea cuvintelor lor, care mereu e facuta in avantajul lor). Probabil in acelasi spectru se incadreaza canalele care primesc acelasi semnal (amplificatoare gen 4x100W care pot fi legate ca si 2x200W).

The amplifier shall be preconditioned by simultaneously operating all channels at one-eighth of rated power output for one hour using a sinusoidal wave at a frequency of 1,000 Hz

Cred ca acum e mai clara modalitatea reala de testare. 1/8 din putere pe fiecare canal.Iar daca mai cautati sigur mai gasiti si alte dume.
Link spre comentariu

Teoretic, acest document (reglementare) e facut tocmai ca sa nu se mai poata smecherii nimic.Ce am intales eu la primul citat, este ca in cazul unui amplif cu mai multe iesiri active separate pt (exemplu) 1 subwoofer, 2 bas, 2 inalte, testul se face separat pe canalele care redau aceiasi banda de frecventa, urmand ca la final sa se precizeze separat puterea pe fiecare canal sau canale adiacente. Deci DA, pt subwoofer se face un test, pt stanga-dreapta alt test, iar in cazul in care stanga-dreapta sunt amplifuri separate pt bas-inalte se fac doua teste.La al doilea citat este vorba de "preconditioning" sau "warm-up" deci de pre-incalzirea amplificatorului inainte de testul efectiv, test care trebuie sa dureze minim 5 minute la puterea, banda si distorsiunile anuntate de producator."(e) Rated power shall be obtainable at all frequencies within the rated power band without exceeding the rated maximum percentage of total harmonic distortion after input signals at said frequencies have been continuously applied at full rated power for not less than five (5) minutes at the amplifier's auxiliary input, or if not provided, at the phono input."Asta este ce am intales eu.

Link spre comentariu

Da, tehnic nu te contrazic, asa pare/este logic. Doar ca rezultatele pe hartie spun altceva. Cum dpdv tehnic nu are explicatie, doar juridic/comercial poate exista o explicatie.Acu nu stiu daca explicatia e fix din paragrafele citate de mine sau se ascunde printre alte randuri. Ca nu am mai avut rabdare de textu ala.Imi mentin ideea, ca "ceva" din reglementarile alea (fie pagina aia fie alte pagini) le-a permis sa dea puterea maxima pe canale in mod independent (ne-simultan).

Link spre comentariu

ce sa inteleaga muritorul de rand ? ca cei de la HK au inventat un fel de perpetuum mobile? sau e mincina prin omisiune ?nici chinezul nu spune ca radioul lui scoate 20.000W RMS la 20 W consumati.

Link spre comentariu

The amplifier shall be preconditioned by simultaneously operating all channels at one-eighth of rated power output for one hour using a sinusoidal wave at a frequency of 1,000 Hz

Cred ca acum e mai clara modalitatea reala de testare. 1/8 din putere pe fiecare canal.Iar daca mai cautati sigur mai gasiti si alte dume.
Eu de acolo inteleg ca amplificatorul va fi 'pregatit', sau 'incalzit' inainte de testul efectiv timp de o ora, la o optime din putere pe fiecare canal, cu semnal sinusoidal la 1KHz.
Link spre comentariu
Vizitator viobio

@ viobioMultumesc pt link, pe care de altfel l-am urmarit, pt amuzament. Cum se masoara puterea, am aflat mai demult in cei 30 ani de lucru in acest domeniu. Dar tu, se pare, ca nu intalegi intrebarea mea sau probleme pe care eu o pun. Nu faceti decat sa va luati de massacre, care din punctul meu de vedere are dreptate. De ce sa contrazica el specificatiile tehnice date de producatorul aparatului, mai ales daca vorbim de Harman Kardon. Ar trebui sa ne luam chiar de cei de la HK care fac afirmatia ca baga 280W si scot 300W. De ce nu ii inveti pe ei cum se masoara puterea, poate afla ceva nou, de care nu stiau, de la tine. Dar pe mine ma roade afirmatia lor (si nu a lui massacre), cu atat mai mult, ca dau puterea pe iesire masurata dupa standardele FTC. Undeva este totusi o "smecherie", si asta propuneam eu sa cautam.Dar daca e un subiect numai de facut misto, atunci o las balta, nu-i nici o problema.In atasament manualul de service HK3480 si un link care arata regulile FTChttp://ecfr.gpoaccess.gov/cgi/t/text/te ... ain_02.tpl

am inteles perfect intrebarea raspunsul meu este urmatorul: este DUMA!nu poti da peste cap matematica si fizicadupa 30 de ani de lucru in domeniu cum este posibil sa credeti in afirmatiile celor de la HKe marketing puracel amplificator este de duzina ca multe altele,(massacre nu o lua a jignire),este un produs ieftin si accesibil tuturoracel amplificator nu scoate mai mult de 80w pe canalse poate desface si masura puterea de iesiream stat si am scanat ceva articole din Tehnium ,publicate de prof.ing Emil Marian si Aurelian Mateescuin acele articole o sa gasiti modul de calcul al etajelor finale,moduri de notare a puterii si altelefisierele nu sunt adresate strict dv ,sunt adresate celor care vor sa priceapa cum sta treaba cu consumul amplificatoarelor si puterea de iesire a acestoraacei wati sunt de "raft" toate aceste amplificatoare au alimentarea subdimensionataaveti practica 30 ,va mai amintiti de amplificatoarele romanesti?au fost cum au fost dar aveau trecuta puterea reala,am reparat multe din ele si masurate cu generator si osciloscop ,chiar scoteau puterea inscrisa in prospect,putere sinus ,nelimitataun singur exemplu ar fi AS3220 ,amplificatorul acela mic de la miniturn,2X20w ,etajul final alimentat la =/-32v,acei wati pareau putini dar au fost adevarati!alt exemplu este A350 2X35w pacat ca nu mai stiu cit aveau trecute consumurile :cry:sunt posesorul a mai multor amplificatoare cu wati adevarati un exemplu ar fi un HK PM655putere consumata 280wputere de iesire 2X60weste un model vechi dar bun ,este masurat de mine si atit scoatepe vremea cind a fost fabricat HK PM655 avea alt proprietar,unu cinstit ,care nu"fura la wati"
Link spre comentariu
Vizitator viobio

scuze de post dubluaceste fisiere pot fi citite de cei care inca mai cred in amplificatoarele care consuma 150w si au o putere de iesire de 2x100w,in sistemele 5.1 care consuma 90w si au o putere de 5x50w,si alte asemenea afirmatii daca matematic nu va puteti convinge cititi aici si veti vedea cum este proiectat un etaj final explicatii sunt in fisierele :etaje finale1/etaje finale11/etaje finale2(postat mai sus)bun pentru incepatori care vor sa priceapa ceva

Link spre comentariu

daca ma contrazici asa este ok nu cum ai facut o pana acum. :aplauze el cica are 45vca are dar inca nu am posibilitatea sa masor pe o boxa ca sunt mici ale mele.daca pe o boxa de 200w nu ajung cu volumu la 0 si distorsioneaza inseamna ca....acum la -10 (din +10) daca depasesc distorsioneaza basu (asta cu basu la juma normal daca il dau 30% ajung la 0.)dar nu stiu daca de la filtru sau de la amp.o sa ma duc la cineva acasa care are boxe si acolo am sa ma lamuresc daca am basu la juma si nu se aude bine e clar ca nu am amperi(inca nu am cum sa masor nu imi merge aparatu pe amp nu stiu ce are) pe meloman (sarcina de 4ohm)am 20-22v asta la muzica.cei 45v ii am dar fara sarcina :nas: si cu basu pe la 75% dar daca pun asa melomanu volumu max -15 daca dau mai mult cred ca ma trezesc cu dif de bas pe jos

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări