Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce lampi se preteaza cel mai bine ptr un OTL ?


aygun

Postări Recomandate

Saluutare tuturor !

 

Am tot citit pe aici despre otl-uri dar nu am prea vazut nimic pus in practica in schimb ama cautat pe net si am dat de diferite pagini :

 

http://www.audiodesignguide.com/my/index.html#MY_OTL

http://www.audiodesignguide.com/otl/index.html

http://www.audiodesignguide.com/my/OTL_ ... _cheap.gif

 

si link-urile pot continua .

 

 

Stiu care sunt riscurile unui OTL insa , momentan , costurile unor transformatoarre de iesire sunt peste posibilitatile mele de moment . Ar mai fi si faptul ca nu gasesc tole. La amplificatorul cu 6p14p a trebuit sa cumpar 2 x trafuri de retea cu sectiunea potrivita. Cu 6p14p e relativ simplu dar ce faci cu 6c33 sau 6p3s sau gu50 ?

 

Apoi e transportul trafurilor . Prin curier , ultimul transport a costat 60 ron si asta ptr ca l-am trimis prin firma si am trecut o greutate neta mai mica . Altfel ma costa peste 100 de lei numai transportul dus. Mai era si intorsul , mai erau si costurile de bobinaj .... Noroc ca , la intoarcere am avut bafta ca fratele dl-ui Gabriel Becheanu sa treaca prin zona dl-ui Lazaroiu .

 

Ma gandesc cat m-ar costa 3 trafuri ptr un GU50 ? 2 x iesire si 1 alimentare si sincer nu am banii astia . Nu acum . De aceea ma gandesc la un OTL .

 

Va explic cum sta treaba ca sa nu dati cu parul ca aleg OTL.

 

Multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Kosmin

    2

  • mișa

    2

  • aygun

    2

  • mila

    2

Top autori în acest subiect

Saluutare tuturor !Am tot citit pe aici despre otl-uri dar nu am prea vazut nimic pus in practica in schimb ama cautat pe net si am dat de diferite pagini :http://www.audiodesignguide.com/my/index.html#MY_OTLhttp://www.audiodesignguide.com/otl/index.htmlhttp://www.audiodesignguide.com/my/OTL_ ... _cheap.gifsi link-urile pot continua .Stiu care sunt riscurile unui OTL insa , momentan , costurile unor transformatoarre de iesire sunt peste posibilitatile mele de moment . Ar mai fi si faptul ca nu gasesc tole. La amplificatorul cu 6p14p a trebuit sa cumpar 2 x trafuri de retea cu sectiunea potrivita. Cu 6p14p e relativ simplu dar ce faci cu 6c33 sau 6p3s sau gu50 ? Apoi e transportul trafurilor . Prin curier , ultimul transport a costat 60 ron si asta ptr ca l-am trimis prin firma si am trecut o greutate neta mai mica . Altfel ma costa peste 100 de lei numai transportul dus. Mai era si intorsul , mai erau si costurile de bobinaj .... Noroc ca , la intoarcere am avut bafta ca fratele dl-ui Gabriel Becheanu sa treaca prin zona dl-ui Lazaroiu . Ma gandesc cat m-ar costa 3 trafuri ptr un GU50 ? 2 x iesire si 1 alimentare si sincer nu am banii astia . Nu acum . De aceea ma gandesc la un OTL .Va explic cum sta treaba ca sa nu dati cu parul ca aleg OTL.Multumesc

Poti folosi doar 6C33C in respectivul OTL sau 6H13C (lampi care merg bine la 900ohmi ...500ohmi rezistenta anodica !!).NU poti folosi Gu50 si nici 6p3s (lampi care merg bine de la 6K .... 3K8 rezistenta anodica).Schema lui ciufolli nu are nici un dezavantaj .Doar la circlotron cand crapa o lampa distruge si boxa !In schimb la Futterman sau trechnics nu sunt probleme de ardere a boxelor .Schema lui Ciufolli incerc de 3 ani sa o fac si nu am mai ajuns sa o experimentez .... !O recomand .Dar traful de alimentare te va costa ceva de genul : 400 ...600 lei daca nu mai mult . Stii ce inseamna anodica de 220V/4A si inca infasurari de 12V /20A , plus restul de infasurari de 300V si de 6,3V cu curenti mai mici !!!!
Link spre comentariu

Depinde ce putere vrei pe iesire!Eu am incercat cu 10 tuburi 6H6P in paralel pe o sarcina de 16 Ohm a mers dar parerea mea e ca nu merita! 10A la filamente si 0,8A pe anodica la 300V pentru cati-va W!In plus ca nu mi-a placut cum suna ,diluat parca fara detaliu.

Link spre comentariu

OTL-urile sint complicate pe partea de alimentare si de protectie ,cele mai potrivite tuburi ar putea fi PL519 fiindca au Ri mic, curent mare de impuls, extrem de rezistente si in plus filamentele se pot inseria. Totusi parerea mea este sa abandonezi acest tip de amplificator, fiindca vei avea nevoie minim de 8 tuburi pe canal deci pt filamente 96 w si pt Ua aproximativ 150w ,deci doua canale 0,5 Kw !! :aplauze . Si inca ceva, aceste calcule sint pt 16 ohm impendanta difuzorului, pt 8 ohm mai trebuie adaugate niste tuburi si daca nu te-am convins, pe linga o protectie complicata mai trebuie controlata activ negativarea fiecarui tub iar cireasa pe tort este imperecherea lampilor , adica vei avea nevoie de cel putin un numar dublu de exemplare :speriat

Link spre comentariu

Sincer acum, m-ai cam linistit !

 

Revin eu la GU 50 si alea sale metehne sau la ceva cu PL500 ca tot le am prin ograda .

Eventual un SE cu 6p3s. Eram curios de OTL-uri ca m-ar fi scutit de trafuri iar schema asta arata tare apetisanta :

 

http://www.audiodesignguide.com/my/OTL_ ... _cheap.gif

 

Traf de alimentare as fi avut unul cu sectiunea de 25cm dar puteam face rost de unul mai generos de la vechile stabilizatoare de tensiune de pe vremea lui nea nicu ( din cele diy ). Tinea in circa un televizor Olimp pe lampi si inca cateva minuni .

Link spre comentariu

As vrea sa readuc in discutie un subiect, a propos de OTL: Nu neglijati cat consuma...sa presupunem ca ati primi cadou o masina de lux - Pontiac sa zicem...trecand peste orice alte costuri, va permiteti sa va plimbati cu asa ceva la cat costa acum benzina?Din acest motiv am renuntat si eu la ideea unui SE cu tuburi 813 - sa zicem ca nu era o problema alimentarea la peste 1000V si trafurile de iesire, dar consumul pentru 2X45W SE e de aproximativ 1kW...Nu sunt din categoria care stinge becurile cand trece dintr-o camera in alta, dar 1kWh pentru audio mi se pare cam mult...Si trebuie precizat asta si pentru alti doritori, ca initiatorul topicului sunt convins ca a inteles: OTL nu e solutia reducerii costurilor din cauza absentei trafurilor de iesire ci pentru cei care doresc calitate maxima cu orice pret...ori in timp pretul asta e mult mai mare decat niste transformatoare de iesire, chiar de buna calitate...plus ca vara nu prea e de folosit asa ceva...caldura degajata de un asemenea montaj nu e doar metaforica...

Link spre comentariu

daca plecam de la premiza "am 6 tuburi hai sa-mi fac un amplificator...." nu rezolvam mare lucru , mai antai trebuie sa stim ce vrem de fapt adica : putere ,consum .......deci ce costuri implica atit pt. realizare dar si dupa.......pt ca in realitate in pretul final al amplificatorului tuburile cintaresc ff putin......In realitate totul pleaca de la ce suma esti dispus sa cheltui .....pt acest moft :rade:

Link spre comentariu

Multi pleaca de la premiza gresita ca lamplile si traful de iesire dau costurile unui amplif cu lampi. Nici vorba.Intr-adevar si aceste componente costa ceva, dar sa nu uitam de traful de alimentare, condensatori, socluri, mufe, potentiometre si nu in ultimul rind de carcasa. Daca stai sa faci un calcul, lampile, luate individual sunt doar o mica parte din costuri. Acelasi lucru pot sa zic si despre traful de iesire. Bineinteles, de aceste lucruri iti dai seama numai dupa ce ai construit un amplificator cu lampi.

Link spre comentariu

Da, transformatorul de alimentare are pondere mare in costuri alaturi de transformatoarele de iesire ,lampile ,condensatoarele,rezistentele si potentiometri nu depasesc 15% din costuri.Atentie la constructia mecanica(sasiu,semisasiu si cutia)in functie de materiale si design,executie ,poate ajunge egala cu transformatoarele!+++munca ta! de nepretuit!

Link spre comentariu

....lampile ,condensatoarele,rezistentele si potentiometri nu depasesc 15% din costuri....

Eu cred ca misa stie ce zice, cand se refera la costul celorlalte(poate ati vazut conzii de la ampliful lui cu 6c33c care nu sunt asa ieftini) sau alti conzi de cuplaj mai exotici, deci 15% e mult prea putin.Revenind la tema topicului....Daca nu se doreste o putere mare din acel otl, atunci se poate merge pe varianta cu 6H13C sau 6AS7G, 6080 etc. In schimb daca si puterea obtinuta se doreste a fi medie spre mare se poate aborda un otl cu 6c33c ori cum bine zicea blue pl519, in aceasta ultima varianta merg si niste EL509-2 varianta Svetlana care se gasesc mai usor.
Link spre comentariu

Ca parere personala, mai degraba construiesc un amplificator cu tranzistori decit un OTL cu lampi. Ampliful cu lampi isi pierde tot farmecul daca nu are traf de iesire... (asa se vede de la mine, sa nu ma injurati prea tare)

Link spre comentariu

Ca parere personala, mai degraba construiesc un amplificator cu tranzistori decit un OTL cu lampi. Ampliful cu lampi isi pierde tot farmecul daca nu are traf de iesire... (asa se vede de la mine, sa nu ma injurati prea tare)

ecelent! :aplauzenici pe mine sa nu ma injurati!
Link spre comentariu

Farmecul dispare fata de un amplif clasic pt ca piesa "cu greutate" e inlaturata, adica la otl daca se tine cont de proiectarea sursei si a unei protectii minime atunci treaba e ca si rezolvata, pe cand la amplifu cu traf de iesire deja e mica provocare intre a gasi raportul optim dintre variabilele agrenate si mergand catre intrare ... intre alegerea etajelor de intrare/defazoare/driver acum mai diverse decat au fost vreodata.In fond e alegerea fiecaruia in legatura cu ce vrea sa faca cu banii/lampile si timpul sau.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări