Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

antena auto CB

RazvanTi

Postări Recomandate

Inteleg si eu cum sta treaba cu antena. E exact teoria de la baze 2, aplicata.

Ma interesa cineva daca a vazut acel model de la TTI si daca e de incredere. O fi bobina aia pusa acolo ca sa compenseze reactiv lungimea scurta a antenei, dar oare e executata corect pt modelul TTI? De rebobinari si reacordari chiar nu imi arde ca e prea mult de lucru, mai ales ca pot sa iau una buna.

Pana la urma o sa iau un Sirio ml145 fara montura confectionez o talpa, ca nu pare sa fie mare lucru.

Mai mare incredere as avea intr-o talpa din magneti de hdd decat una dintr-un magnet "chinezesc".

Eu din cate am inteles suporturile sunt cam asa:

http://www.cosjwt.com/images/magantenna.png

http://www.cosjwt.com/index.php?a=3

Antena se insurubeaza pe surubul ce e conectat la firul din cablul coaxial, iar tresa cablului merge la o placa conductoare care formeaza un condensator impreuna cu tabla carcasei automobilului.

Ar mai fi si altceva la mijloc?

In cazul acesta cred ca inaltimea la care sta baza conductoare ar trebui sa fie reglabila pt un swr minim.

Ca implementare ma gandesc la un surub de alama/cupru care sa prinda antena, iar de cealalta parte sa fie prins (dar izolat) de o foaie de Cu patrata care in cele 4 colturi sa aiba fixati 4 magneti de hdd. Prinderea magnetilor se va face cu suruburi puse intre placa de Cu si piesele polare ale magnetilor. Inaltimea reglabila pt ca placa sa aiba un unghi/distanta reglabil.

Sunt sanse de reusita? sau mai bine sa cumpar un suport gata facut ca-s prea multe capacitati parazite acolo si n-am cum sa le scot la capat.

Modificat de Madalina

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 61
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• dragostalpau

7

• Sharky

7

• V10

4

• RazvanTi

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Pentru talpa lucrurile nu sunt foate critice, drept dovada aceeasi antena poate fi adusa la swr minim si cu o talpa mare si cu o talpa mica in diametru. Da, daca ai ghinion te poti trezi ca tija nu e destul de lunga si antena "rezoneaza" deasupra frecventei dorite... naspa moment deoarece de prelungit tja e destul de greu (dar nu imposibil.) Antenele comerciale folosesc o folie de staniol (Al) pentru a forma acel condensator cu caroseria. Eu am acordat antene fara probleme chiar si fara acea folie.Daca e sa fim "adevarati", ideal este sa nu folosesti talpa magnetica ci sa infiletezi antena direct pe caroserie... in cazul asta swr-ul se apropie de 1:1 doar ca nu toata lume e dispusa... eu am avut noroc deoarece masina era prevazuta din fabrica cu un loc pentru antena suplimentara in spate, deasupra lunetei. Am schimbat doar mufa si s-a rezolvat...

Link spre comentariu

Acu ca mi s-au mai invartit rotitele mi-a venit alta idee:

Daca montarea cea mai buna e prin contact electric asta inseamna condensator infinit.

Cu alte cuvinte nu prea conteaza cat e valoarea condensatorului atata timp cat e suficient de mare.

Deci iau o antena + mufa si cablul aferent, dar fara montura.

Baza o fac asa incat sa aiba o suprafata cat mai mare apropiata de tabla masinii. PE margine prind magnetii de hdd de piesele polare. Baza o fac din Al sau Cu, desi Cu nu stiu daca gasesc. Sau e voie si din fier?

Am atasat o poza. Sus in mijloc e antena, pe margini magnetii. Magnetii vor fi dispusi din 90 in 90 grade.

Antena care ma gandesc sa o iau e in genul asta:

http://www.on-line-shop.ro/statii-radio ... on-sau.php

Mufa de montare o folosesc pt adaptare la baza magnetica, partea de sus a condensatorului format impreuna cu caroseria.

post-1600-139829308377_thumb.gif

Sau metoda nr 2:

Cumpar direct una cu talpa magnetica si pe cealalta partea a tablei o blindez cu magneti de hdd. Voi face experimente pe actuala antenuta sa vad cum se imbunatateste situatia.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am facut niste experimente cu farfuria zburatoare:

Runda 1: o farfurie ieftina de inox in care am prins antena si o folie de staniol. SWR-ul a iesit f bine 1.1 in canalul 1, 1.5 in 40. Semn clar ca antena e un pic lunga dar nu m-am apucat de taiat din moment ce nu e varianta finala. Regajul era deja pe minim.

Prinderea am facut-o cu magneti pusi pe marginea farfuriei. 6 bucati prind f bine.

Posted Image

Varianta 2:

Am dublat farfuria ca prea se indoia materialul, am facut si niste suporti din platbanda de inox.

De prins prinde de n-o mai dai jos. Trebuie glisata intr-o parte. De antena n-o poti ridica intr-o parte ca rupi plasticul din care e facuta baza antenei.

Deci ca si prindere eu zic ca e un sistem reusit, mai bine zis prea reusit. :nas:

O sa masor si SWR-ul sa vedem ce iese si daca e nevoie de folie de aluminiu sau nu. Ma gandesc ca din moment ce a iesit prima data o sa iasa si a doua oara.

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

dar marea problema a antenelor cu suport magnetic nu este rezistenta la vant ci rezistenta la furt... La vant rezista ok... Eu utilizez o baza magnetica President din aceea mai larga si cu o antena President de 1,8 m a cazut de pe masina la 190 Km/h pe GPS si 200 Km/h pe bord... ML145 nu am reusit niciodata sa o dobor (bine, nici masina peste 210 Km/h nu se duce...).Problema e tocmai datul jos, antena trebuie data jos, altfel dau astia cu jula... :))

Link spre comentariu

Inca nu i-am terminat baza. Cat am testat-o am curatat bine plafonul si am pus o carpa sub farfurie. Ca sa o dau jos o glisez spre luneta.Nu o pun pe masina decat cand imi trebuie. In rest antena, baza si statia vor sta in casa.De pe talpa mea nu cred ca ai cum sa dobori ml-ul. Eu l-am prins chiar de la baza spicului si i-am indoit arcul care tine spicul aproape la 60 grade. Apoi am prins si de carcasa de la baza antenei si am tras-o intr-o parte. Nici vorba sa cedeze vreun magnet. Si asta mi se pare mult peste fortele ce apar la viteze mari.Traiasca magnetii din hdd-uri. Singura problema e ca la temepraturi mari se duc dracului magnetii, dar nu cred ca ajunge plafonul la 70 grade, sau cel putin asa sper. Culoarea masinii e alba, sper sa ajunte si asta.Si ca sa estimezi un cost al lucrarii, a fost sub 40 lei din care 30 lei au fost mufa si cablul cumparate de-a gata.

Link spre comentariu

A mers bine cu noua baza magnetica si cu si fara folia de aluminiu.Swr-urile au fost cam aceleasi: 1.4 la capete (canal 1 si 40), 1.3 in mijloc asta dupa ajustarea spicului.Ca si performante pt cei din Cluj am vb de pe intrarea pe autostrada din Gilau cu cineva care are o antena fixa in Gruia. Pe googlemaps sunt cam 13-15km in linie dreapta.Banuiesc ca daca as fi vorbit cu cineva cu o antena ca si a mea raza s-ar fi redus la jumatate sau mai putin.Ca prindere e prea puternica. trebuie obligatoriu pus ceva sub ea sa alunece ca sa poata fi glisata spre o margine. Nu merge sa incerci sa ridici dintr-o parte pt ca ori indoi baza, ori rupi antena daca prinzi de ea.Am si testat-o la 160 la ora, dar testele mi se par irelevante din moment ce eu am tras eu mana mult mai tare de ea decat a suflat-o vantul.Cine vrea sa isi confectioneze asa ceva ii recomand sa foloseasca numai 3 magneti. 4 sunt mult prea puternici.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...
  • 10 luni mai târziu...
Vizitator cristii

Salut.Ca sa calibrezi o antena trebuie sa ii scurtezi sau sa ii lungesti tija. Daca din soclu nu mai merge sa o introduci sau sa o mai scoti ,atunci tai cate putin din varful tijei proband de fiecare data.Veti optine SWR ff bun dar mai mic de 1,2 niciodata. Bafta

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
Vizitator zanfira_andrei

saluttare colegi, am si eu o intrebare avand in vedere ca discutati despre antene CB. eu am o antena PNI-ML160 si a-si vrea sa ii scurtez serios tija, adica sa o lasa undeva la 50-60-70 de cm. astept parerile voastre, va multumesc.

Link spre comentariu

saluttare colegi, am si eu o intrebare avand in vedere ca discutati despre antene CB. eu am o antena PNI-ML160 si a-si vrea sa ii scurtez serios tija, adica sa o lasa undeva la 50-60-70 de cm. astept parerile voastre, va multumesc.

nu se poate decit daca modifici si bobina de la baza anteneiam o antena de 65 cm cu magnet care nu o mai folosesc, daca te intereseaza
Link spre comentariu
Vizitator zanfira_andrei

multumesc mult pentru raspuns. o sa incerc sa gasesc sa fac un schimb. si apropo de asta am gasit o antena Toronto modelul ala de 60 cm. m-am uitat pe net si scrie la detalii ca are 600W. pe la ce pret sunt daca stie cineva. va multumesc

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări