Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

atentionare cooler blocat

pid

Postări Recomandate

cam cum e o schema mai simpla care sa te atentioneze cand un cooler de pc la 12V se invarte sub o anumita turatie (frecventza pe firul galben)de fapt o schema mai simpla de convertor frecventza tensiune stie careva?in afara de folosirea lm2907 care e cam scump.. 100 mii

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• pid

3

• one

3

• nicu_stef

1

Top autori în acest subiect

• 2 luni mai târziu...

Cam tarziu raspunsul dar poate mai vrea cineva o idee...Era intr-o revista o schema cu un amplificator opertional (sau comparator). Intrarile operationalului erau legate la o punte de masura (2 divizoare - unul de referinta, celalalt continand elementul sensibil).Ca senzor era utilizat un bec cu balonul spart. Acesta era alimentat astfel incat filamentul sa se incalzeasca si era asezat in curentul de aer de la ventilator, astfel incat acesta racea filamentul. In momentul in care ventilatorul se oprea, filamentul - prin incalzire - isi marea rezistenta, deci crestea si caderea de tensiune pe acesta. Astfel, operationalul (sau comparatorul) sesiza cresterea si semnaliza.Si ideea cu monostabil retriggerabil este buna, daca se foloseste un cooler de PC cu senzor de turatie. Se poate folosi si un monostabil simplu, caz in care impulsurile generate de acesta sunt integrate si tensiunea obtinuta este proportionala cu frecventa acestora.Am atasat o schema simpla de frecventmetru dintr-o revista. Domeniile sunt 100Hz, 1kHz, 10kHz, 100kHz, 1MHz. Se poate utiliza primul domeniu, caci pentru 3000rpm frecventa este 50Hz.

Link spre comentariu

e interesanta schema shi foarte simpla daca mai shi merge e ok, ma refer la cea de frecventmetru.oricum, am renuntat la idee (adika am pus alarmare doar pe temperatura la un anumit prag) dar merge implementata si alarmarea pe turatie (adika raspunde mult mai repede decat cea de temperatura) ideal ar fi amandoua toate astea ca sa nu stai tot timpu cu grija ca daca se incinge radiatorul unui amplificator o sa se parleasca amplificatorul in mijlocul bairamului.... poate ca e complicatie inutila a unui amplificator dar merita incercata mai ales cand vrei sa se faca controlul turatiei ventilatorului in functie de temperatura

Link spre comentariu

Am facut candva un termometru pentru un incubator, folosind ca element sensibil o dioda. Am fost surprins cat de repede citeste temperatura, adica avea inertie termica f. mica. Pentru a masura temperatura corpului meu de ex, se echilibra in cateva secunde, in timp ce cu un termometru cu mercur ar fi trebuit cam 1min.

Ca sa faci controlul turatiei in functie de temperatura cel mai bine ar fi sa te inspiri din pagina: http://sound.westhost.com/project42.htm

Link spre comentariu

pai si eu folosesc cam acelasi principiu de masura a temperaturii cu deosebirea ca la mine e un tranzistor (bd140) unde masor tensiunea intre jonctiunea colector-emitor e la fel ca la dioda numai ca aici variatia temperaturii apare amplificata de tranzistor shi se prinde mult mai usor pe radiator decat diodadaca sunt multi doritori am sa postez shi schema..... oricum am complicat-o inutil cu o iesire in functie de temperatura pentru a verifica incalzirea radiatorului pe vu-metrul amplificatorului

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări