Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Receptor US cu tuburi metalice 6J4P (CCCP)

Vizitator

Postări Recomandate

Oricum e realizare la nivel de amator...bibilita, nu finalitatea e importanta si nici comparatia la nivel de microVolt , aparatul meu mere pe "scandura" de 2 ani. :da Pur si simplu au aparut alte prioritati...si totusi il ascult zilnic!Cristian felicitari...incearca chiar si in situatia actuala circuitul de absorbtie(mai fa o bobina identica cu ce ai acum paralel cu un condensator variabil separat)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 65
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• hpavictor

12

• mila

12

• +_Florin_+

7

• YO7DIG

3

Top autori în acest subiect

Cu ce antena ati obtinut aceste rezultate si ca termen de comparatie cu ce receptor comercial aveti la indemana ? Puteti face un clasament ? Credeti ca o sa aiba vreodata cutie , sursa , final audio sau va ramane la stadiul de experiment ?

Comparatia a fost facuta cu radioreceptorul World Band de aici:http://s453.photobucket.com/albums/qq26 ... C14325.jpg(a costat cam 48RON)Faptul ca un receptor cu un tub poate fi pus alaturi de un receptor din comert este un motiv serios sa-l construiesti .In legatura cu antena am mai amintit undeva pe forum ca este un longWire de 30m din sarma de Cu 2mm cu izolatori ceramici la capete si orietata spre m-tii Fagaras (care se vad asa de frumos seara cand se "uita" soarele inapoi).Cu antena asta am facut si DX-uri pe UL.Referitor la radioreceptoare cu tuburi finalizate am cateva chiar si cu carcasa din placaj, dar imi place si sa experimentez scheme. :rade:PS am o imagine rara cum se vad m-tii Bucegi din Bucuresti:http://s453.photobucket.com/albums/qq26 ... bucegi.jpg
Link spre comentariu

Extraordinara realizarea, chiar merge foarte bine receptorul dvs, ma tenteaza si pe mine ideea de a-l incerca, asa cum ma tenteaza mai ales ideea lui +_Florin_+ de a face un receptor CB cu superreactie. Ideala ar fi o schema, daca prietenul sau ar fi de acord sa ne-o ofere. Daca nu, voi incerca sa imi modific actualul receptor superreactie FM cu ECC81, sa il duc in 27 MHz. Felicitari inca o data!

Link spre comentariu

In seara asta am prins tot in US (49m) Radio Romania International difuzind un program de stiri in lb. aromana, ascultati un pic ce interesanta este aceasta limba cam 80% cuvinte romanesti:

http://s453.photobucket.com/albums/qq26 ... C14334.mp4

In rest prinde foarte bine posturile urmatoare transmise in lb romana : Radio Vatican, Radio World Family si Radio China International. :da

Referitor la comparatia cu EABC80 in linii mari avand in vedere gama de frecvente diferita, receptorul cu 6J4 este mult mai selectiv dar cu semnal putin mai redus pe iesirea audio. Nu cred insa ca este o problema de a se atasa un preamplificator cu corector baxandall si apoi un etaj final de putere.

In rest ce sa va zic, sunt fascinat de amandoua receptoarele insa cel mai mult ascult seara la receptorul cu 6J4 curios fiind ce programe noi mai receptioneaza.

PS: deja lucrez la carcasa lui...

Link spre comentariu

Extraordinara realizarea, chiar merge foarte bine receptorul dvs, ma tenteaza si pe mine ideea de a-l incerca, asa cum ma tenteaza mai ales ideea lui +_Florin_+ de a face un receptor CB cu superreactie. Ideala ar fi o schema, daca prietenul sau ar fi de acord sa ne-o ofere. Daca nu, voi incerca sa imi modific actualul receptor superreactie FM cu ECC81, sa il duc in 27 MHz. Felicitari inca o data!

Incearca asta, functioneaza sigur. Amplificator RF cu 6K13P plus detector cu superreactie. Receptioneaza statii MA si MF din banda de 27MHz fara nici o comutare.Amplificarea audio poti sa o faci cu un ECL82 (86), 6F3P sau cu ce vrei tu.Beleaua e ca trebuie stabilizata tensiunea anodica iar trimerii din circuitul acordat al detectorului trebuie sa fie cu aer.Cati trimeri atatea canale. Fiecare e acordat pe canalul sau.Bobinele de acord din filtrul acordat de intrare (din ARF) au 11 spire CuEm 0.6mm pe carcasa de plastic de 6mm diam.Bobinele se monteaza cu axele paralele avand 30mm intre axe.Bobina de antena are 5 spire 0.6mm la 3mm de capatul rece a primei bobine din filtru.
Link spre comentariu

YOU BET I WILL! Probabil ma apuc maine de mesterit. Nu am 6K13P, dar am cateva 6j1p care ar trebui sa mearga binisor intr-o astfel de aplicatie. Multumesc mult pentru schema si indicatii tehnice. Eu am realizat pana cum vreo 3 exemplare de rr cu superreactie cu ECC81, dar sunt pentru UUS, ascultam cu ele traficul de la aeroport si, evident, banda de radiodifuziune. Sunt foarte sensibile, mai sensibile deacat rr industriale, si asta fara sa fi avut preamp RF la intrare. Asa cu preamplif trbuie sa mearga lux. Va tin la curent (anodic).

Link spre comentariu

Receptorul cu superreactie este o solutie excelenta pentru CB, pentru mai multa claritate am redesenat schema asa cum am inteles-o eu.Pentru bobina L4 ca si constructie nu cred ca este gresit sa fie la fel cu cele de la intrare L2 si L3 iar trimerii cu aer sa aiba o capacitate de max 100pF;Bobinele de soc pot avea 30spire CuEm 0.25mm pe carcase din plastic 3mm diametru. :aplauzePS : Cum arata schema de receptor cu superreactie, cu ECC81 (ECC85) pt UUS?

Link spre comentariu

"Superreactorul" meu, cum imi place sa-i spun, arata asa:

[attachment=2]1.jpg[/attachment]

[attachment=1]2.jpg[/attachment]

[attachment=0]3.jpg[/attachment]

iar schema e cea de aici: http://cool386.tripod.com/6c4/6c4.htm cu cateva mici diferente in sensul ca am preferat sa folosesc dioda varicap pentru acord in loc de C.V. (vizibila de altfel in ultimele doua poze). Bobina de acord este destul de usor de experimentat, pentru banda de radiodifuziune eu merg cu 5 sp. CuEm, 1mm, diametru interior de 10mm si deformata corespunzator pentru acord in banda. Antena am prefeat sa i-o dau pe priza la 1 spira de la masa. Partea de audio ramane la latitudinea fiecaruia, eu am ales o schema ff simpla cu PCL85, fara reactie, traful de iesire e de fapt un 220v/6V, dar in ciuda acestor "improvizatii" se aude mai bine decat un rr cu tranzistori. Sigur ca ideal ar fi un etaj audio mai ok, cu traf bobinat special pt tubul folsit, poate voi avea timp si de asta o data.

Oricum rr merge foarte bine, receptioneaza majoritatea posturilor fara antena, iar cu 25cm de sarma prinde si posturile slabe.

Mai exista acolo pe site o varianta cu preamplif RF cu a doua parte a lui ECC81, mie acea parte de preamplif nu mi-a mers niciodata, de aceea am folosit de fapt un EC92 si nu ECC81.

Rr-ul nu functioneaza cu alte tuburi, ECC83 e prea "nervos" si autooscileaza prea tare iar ECC82 prea lenes. Nu am testat ECC85, ar putea fi o idee interesanta, avand in vedere ca e tubul preferat in blocurile UUS

Socul de radiofrecventa este cheia acestui receptor, el trebuie facut intocmai cum este descris pe site.

Succes!

Link spre comentariu

Mere cu E(P)CC88 am incercat eu!Dar tot fara partea de intrare am folosit numai o trioda.Acum vreau sa incerc cu 6C4 e tare finutza lampa astaBuna ideea cu varicapul.Felicitari!

Link spre comentariu

Am modificat circuitul de intrare pentru receptia benzilor superioare in US 25-10m,

Posturile sunt receptionate puternic si se aud aprope ca cele locale, am ramas placut impresionat.

De fapt parca ar fi special proiectat pentru aceasta gama.

Am facut ceva capturi video:

http://s453.photobucket.com/albums/qq26 ... C14339.mp4

http://s453.photobucket.com/albums/qq26 ... C14337.mp4

Postul care se aude atat de bine in limba romana este Radio Romania International si care m-a surprins, nu stiam ca la ora 18.30 emite pe aceasta banda (25m);

Am incercat si o receptie in CB cu ajutorul unui prieten folosind un transceiver (cel din poze) situat cam la 0.8-1Km de antena.

Ce a iesit ?

vezi aici:

http://s453.photobucket.com/albums/qq26 ... C14341.mp4

:rade:

PS:interesanta documentatia despre receptorul cu superreactie.

:dans: :dans: :dans:

Link spre comentariu
:rade: eu am de mult in lucru receptorul CB cu tuburi dar nu vroiam sa-l prezint pana nu-l finalizam...In poza 1 si 3 se observa amplificatorul audio (cu 6P14Pev plus 6N1P) si stabilizatorul de tensiune anodica +250V (cu tranzistorii BF869G & BU208 de la Telefunken). Contine filtru antiparaziti, redresor, filtraj si stabilizare clasica.Anodica direct din retea, nu vreau sa pun dita-mai pietroiul de transformator. O sa semene putin cu un sasiu de "Opera H2" (tranzistori, lampi, alim directa, etc) dar asta E! :ras: In poza 2 este ampl audio vazut dinspre cablaj;In pozele 4 si 5 este amplificatorul RF cu 6K13P - inca in lucru. Se poate folosi si EF183 pt cine nu are varianta sovietica sau chiar 6J1P dar trebuie ecranata! Atentie, la EF80, EF183, 6K13P nu uitati sa legati la masa ecranul (pinul 6), altfel ARF autooscileaza de-l gaseste dracii :ras: La 6J1P trebuie anodica redusa pe la 120V si curentul anodic de 4 ... 5mA reglat din Rcatod!!!Se observa ca am montat filtrul de intrare sub sasiu iar socul de RF va fi deasupra sasiului. Soclul de asemenea ecraneaza tubul pana la jumatate.Nu am datele socului de RF din detector, dar cred ca 70+70 spire 0.1mm bobinate pe o rezistenta de 0.5W ar fi varianta ok.Mai am blocul detectorului cu superreactie, pe cablaj, apoi PROBA.... sa vedem ce zice ...
Link spre comentariu

@Cristian74 : "Postul care se aude atat de bine in limba romana este Radio Romania International si care m-a surprins."Nu este Romania International, ci Romania Actualitati de pe unde medii, mai precis una dintre armonici (fiind langa emitator, eu prind pe unde scurte armonicile Radio Iasi n x 1053 kHz, n = 2,3,4,5,...).Felicitari pentru experimentari si succes in continuare!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări