Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Receptor US cu tuburi metalice 6J4P (CCCP)

Vizitator

Postări Recomandate

subiect: Receptor US cu tuburi 6J4P

Radioreceptorul este construit dupa o schema din cartea "Manualul Radioamatorului Incepator" si ceea ce mi-a atras atentia la aceasta schema este cea ce spunea autorul ca la punctul limita spre acrosaj poate atinge sensibilitatea unui receptor cu 8-10 tuburi.(am urcat documentatia in .pdf)

Plecand de la aceasta afirmatie am construit partea de RF, iar iesirea audio am cuplat-o la boxele de la calculator, deja obisnuite cu astfel de experimente.

Am acordat circuitul de intrare in banda de 49m si intr-adevar am receptionat multe posturi, in principiu la limita acrosajului se pot auzi chiar si cele mai slabe (indepartate) posturi, dar la capitolul selectivitate este deficitar.

In general receptia semnalelor puternice face imposibila ascultarea posturilor din imediata vecinatate, trecand peste aceste neajunsuri poate fi un receptor mai util pentru banda CB (10m) unde se cere sensibilitate .

Un video cu receptorul la lucru in banda de 49m :

http://s453.photobucket.com/albums/qq26 ... C14272.mp4

:dans: :dans: :dans: :dans:

Si o captura:

Posted Image

PS: tuburi 6J4 se gasesc la cunoscutul user luk9900:

aici: viewtopic.php?p=550383#p550383

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 65
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• hpavictor

12

• mila

12

• +_Florin_+

7

• YO7DIG

3

Top autori în acest subiect

Pentru CB ar merge un detector cu superreactie cu pentoda (receptioneaza si MA si MF) precedat de un etaj amplificator de RF ori cu pentoda ori cu dubla trioda 6N3P in montaj cascod.Problema la CB este ca necesita acord fix si foarte stabil pe canale. Se poate rezolva cu un comutator cu cateva pozitii care sa conecteze in circuit niste trimeri cu aer (sunt f stabili ca valoare). Fiecare trimer se regleaza pt frecventa cate unui canal (de ex 9, 12, 21 si 22 sunt cele mai folosite).Obligatoriu bobina realizata in aer RIGID cu sarma groasa, fara miez, eventual pe o carcasa ceramica. Diametrul egal cu lungimea (factor de calitate ridicat si stabilitate a inductantei).Respectand cele de mai sus se obtine un receptor CB foarte bun, doar ca nu va avea 40 de canale ca unul industrial cu sinteza de frecventa...Am un prieten CB-ist care foloseste un astfel de receptor si e f. multumit, ma aude la fel de bine ca si pe statia "President" pe care o detine.

Link spre comentariu

Da frumos vad ca aplici schemele din documentatia primita!In US e foarte bun (indicat chiar) un etaj de rf acordat , creste si sensibilitatea si selectivitatea!foloseste tot o pentoda 6J4 si un reglaj manual al amplificari prin tensiunea aplicata grilei 2.

Link spre comentariu

Cu ani in urma , am construit acest receptor de scurte , cu rezultate foarte bune , dar am folosit la intrare un circuit dublu acordat ( cu condesator variabil dublu si cuplajul intre cele doua circuite acordate cu un condesator de cuplaj facut din doua sarme izolate , rasucite bifilar ) , pentoda de RF fiind EF80 ( cu grila 3 legata la masa ) si etajul audio cu 6F3 ( ECL82 ) reprezinta contributia mea personala , cu trafo iesire recuperat din radioul donator , ca si alimentarea , scala , difuzorul etc....este un receptor simplu si eficace , circuitul de intrare cu cele trei rezistente este excelent pentru o antena lunga , cred ca nu exista nimic imposibil de receptionat cu acest receptor cu doua tuburi ( EF80+ECL82 ), doar propagare sa fie , si evident o antena buna de minim 12m , este incredibil de sensibil ! Selectivitatea nu punea probleme grave , dupa modificarea circuitului de acord , merita incercata si varianta mea....Succes !

Link spre comentariu

Cu ani in urma , am construit acest receptor de scurte , cu rezultate foarte bune , dar am folosit la intrare un circuit dublu acordat ( cu condesator variabil dublu si cuplajul intre cele doua circuite acordate cu un condesator de cuplaj facut din doua sarme izolate , rasucite bifilar ) , pentoda de RF fiind EF80 ( cu grila 3 legata la masa ) si etajul audio cu 6F3 ( ECL82 ) reprezinta contributia mea personala , cu trafo iesire recuperat din radioul donator , ca si alimentarea , scala , difuzorul etc....este un receptor simplu si eficace , circuitul de intrare cu cele trei rezistente este excelent pentru o antena lunga , cred ca nu exista nimic imposibil de receptionat cu acest receptor cu doua tuburi ( EF80+ECL82 ), doar propagare sa fie , si evident o antena buna de minim 12m , este incredibil de sensibil ! Selectivitatea nu punea probleme grave , dupa modificarea circuitului de acord , merita incercata si varianta mea....Succes !

Solutia cu doua circuite acordate este salutara si se pare ca va ameliora selectivitatea receptorului cel putin conform teoriei. La capitolul sensibilitate sta foarte bine am ascultat si emisiunile CW ale radioamatorilor cu receptorul reglat la limita de intrare in acrosaj si se aude comparativ cu un receptor sincrodina.Voi incerca sa aplic ceea ce am desenat in schema receptorului, tot pe banda de 49m sau si mai bine pe banda de 41m (7001-7100Khz) care se va receptiona f. bine dupa ora 20.00.Sa vedem ce va iesi... :dans: :dans:PS: liniile paralele dintre cele doua circuite acordate reprezinta capacitatea dintre doua fire impletitecam 25 spire pentru 15pF.
Link spre comentariu

Cred ca mai trebuie sa dau amanunte : condesatorul de cuplaj ( din conductori izolati rasuciti ) se leaga intre capetele calde ale bobinelor de acord , iar selectivitatea se regleaza direct din rasucirea conductoarelor.....antena se cupleaza pe o priza optima pe prima bobina de acord , tot prin intermediul grupului de 3 rezistente si condesator , acest grup impune o impedanta constanta intrarii , si face montajul mai stabil si mai imun la anumite perturbatii captate de antena , si micsoreaza nivelul purtatoarei in antena pe care o produce atunci cand reactia este peste pragul critic de demodulare AM , fiind unul dintre dezavantajele receptoarelor cu reactie simple , ar mai trebui stabilizata anodica pentodei detector , astfel ca mici variatii ale tensiunii retelei sa nu influenteze negativ stabilitatea .....

Link spre comentariu

Inca o complectare interesanta e un circuit de absorbtie, identic cu circuitul de intrare cu condensator variabil independent si care se acorda in asa fel incat un post adiacent perturbator sa fie atenuat!Are efecte interesante!distanta dintre bobine 3-8 mm cu axele paralele(bobinele pe carcase separate)

Link spre comentariu
:ciuda: Nu asta am zis....asa cum este acum scade sigur sensibilitatea si nu poti regla cuplajul dintre cele doua bobine acordate ( ele trebuiesc construite identic , dar pe carcase diferite si amplasate la 10 cm intre axe ) o bobina la antena ( cu prize ) si o bobina exact ca in schema originala , iar intre capetele calde ale bobinelor vine acel condesator de cuplaj facut din 2 bucati de conductor izolat si rasucit....hai ca nu e greu....functioneaza si cum ai desenat , dar constructiv nu prea poti regla mai nimic . Condesatorul variabil se leaga cu cele 2 sectiuni identice la bobinele de acord , sper ca ai inteles asta !
Link spre comentariu

Da am inteles perfect indicatiile dvs. de prima data ,schema am folosit-o in configuratia de mai sus. Am pus circuitul L1+condensator (cu actionare separata!) pe post de circuit de absorbtie,il acordam pe statia adiacenta postului de receptionat ,astfel perturbatiile scadeau.La mine a functionat!

Link spre comentariu

Inca lucrez la circuitele acordate de la intrarea receptorului, pentru ca de calitatea lor depind toate performantele intregului montaj.Si la circuitele radio anterioare am experimentat diverse bobine si variante de cuplaj intre ele, insa la acest receptor cu 6J4P va trebui sa incerc din cate se pare mai multe variante.Prima asa cum inteleg din mesajul de mai sus ar trebui sa arate ca in schita de mai jos.Cuplajul intre circuitele acordate se face bobinand o sarma de diametru 1mm CuEml si lungime 10mm peste care se bobineaza lita RF CuEml+Matase (asa cum am vazut prin RR vintage).Iar a doua va fi cu 3 bobine... :da
Link spre comentariu

Excelent ! Ati inteles perfect ceea ce am vrut sa spun , practic singura diferenta intre acel receptor construit cu 25 de ani in urma este modul de extragere al audiofrecventei , adica unde este rezistenta de 10 Kohmi din filtrul Pi pe anod , acolo trebuie montat un trafo cuplaj interstage cu raport 1:4 sau 1:5 , care va face cuplajul cu etajul audio , cu infasurarea 1x in anod si 5x spre audio ( la mine exista un 6f3p , adica ECL82 , cu trafo iesire ale radioului donator, impreuna cu scala , alimentarea si difuzorul aferent ) si atunci cu siguranta veti fi foarte multumit de acest receptor !

Link spre comentariu

Intradevar receptorul cu doua circuite acordate receptioneaza excelent si mult mai stabil programele din benzile US.

Condensatorul de cuplaj este realizat prin bobinarea a 25 spire de sarma CuEm 0.3mm pe un capat de sarma tot de Cu diametru 1.2mm.

Surprinzator astazi am receptionat foarte bine foarte stabil in jurul orei 18h15 Radio Romania International in limba Ucrainiana in banda de 49m, ora la care aceasta banda se receptioneaza mai greu, chiar si pe un alt radio din comert cu antena lui telescopica desfasurata la maximum si asezat la fereastra abia se auzea acest post (fara antena exterioara!!!)

Concluzia mea este ca acest minunat receptor are si sensibilitate dar si stabilitate/selectivitate!

Un video receptionand RR International aici:

http://s453.photobucket.com/albums/qq26 ... C14295.mp4

Cateva Poze cu cele doua circuite acordate:

Posted Image

Posted Image

:dans: :dans: :dans:

Link spre comentariu

Cu ce antena ati obtinut aceste rezultate si ca termen de comparatie cu ce receptor comercial aveti la indemana ? Puteti face un clasament ? Credeti ca o sa aiba vreodata cutie , sursa , final audio sau va ramane la stadiul de experiment ?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări