Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator 300W cu tuburi--Exercitiu

Ovidanie

Postări Recomandate

... dar pînă nu se depistează datele trafo, e doar o ipoteză...

Sa "depistat"

Am alimentat transformatorul de iesire, intre infasurarile anod-anod cu 224V si in secundar am obtinut 17,2V.

Practic Raa este 1K4-1K45 pentru o sarcina de in secundar (1KΩ45/8Ω ca raport de impedante).

S_ar preta practic la patru KT90-KT100 pe canal sau chiar patru GU50 pe canal cu un Ua 400Vcc-450Vcc si asa mai departe.

Tot practic pe secundarul trafului de retea are la dispozitie 210Vca si 2 x 19Vca si un 56Vca(chiar daca acest 56Vca este bobinat cu 0,6mm) , poate face o gramada de combinatii pt Ua ,vine chiar frumos sa zic pentru GU50 , 210Vca redresat filtrat va fi un 290Vcc in sarcina grea 260-270Vcc numa bun G2 2 x19 + 56 =104 redresat filtrat 145Vcc in sarcina grea 120-125V si uite asa dispune de un 390-400Vcc pt Ua si fara C_uri de filtraj cu tensiune mare...,mai are si un 12,6Vca in sarcina grea-sanatos pt filament.La negativare nefiind necesar curent mare poate folosi orice traf chiar si mic de sectiune si raport 1:1(cu izolatie decenta intre infasurari) preia din 2x19Vca sau 1x56Vca.

__Merg foarte multe combinatii de tuburi finale pe aceste transformatoare de iesire (existind si un avantaj major impedanta mica... ,in schimb-pentru a nu "prosti" raspunsul la joase nu trebuie "exagerat" cu Ua ,considerind un numar mic de spire in infasurarile primare asa cum sigur si este !).

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Ovidanie

8

• THOMAS

3

• zal

3

• hbi

1

Top autori în acest subiect

Interesant, din cate stiu sunt pentru suprimarea oscilatiilor de inalta frecventa, ceva in genul filtrelor de la iesirea montajelor cu tranzistoare.As fi curios cum se calculeaza valorile acestor condensatoare si rezistente, la hi-fi au fost eliminate chiar daca transformatoarele nu sunt de cea mai buna calitate...la aparatele de radio si tv-uri vechi era nelipsit cate un condensator de 1-2 nF în paralel pe primarul transformatorului de iesire.Am inteles totusi ca sunt firme de prestigiu care inca mai folosesc asa ceva si la hi-fi, dar in doze mai mici si bine calculat. La amplificatorul de fata cred ca e clar rolul lor - ca la orice amplificator de sonorizare: nu prea deranjeaza pe nimeni ca apare o limitare in banda superioara de frecventa - de regula peste 14-16 kHz, in schimb o oscilatie ultrasonora poate praji instant niste tweetere, in special dinamice. Am ars asa niste tweetere de putere relativ mare (60W) cu un amplificator de kashtan - era arsa rezistenta de 10 ohmi din filtrul de iesire...nu stiu de ce, condensatoarele de 100 nF erau in regula...Daca exista interes pentru aceste fitre ii invit pe cunoscatori sa deschida un topic nou pe aceasta tema ca sa nu abatem atentia de la acest amplificator.Am vazut in schemele postate de d-l Lazaroiu niste varistoare conectate pe infasurarile anodice la un amplificator PP. Sunt pentru suprimarea supratensiunilor ce pot aparea la functionarea fara sarcina, sau au doar rol preventiv la autooscilatii? Il rog pe autor sa-mi raspunda eventual pe privat daca considera necesar.

Link spre comentariu

In cazul de fata aceste circuite RC sunt montate ca FTJ pentru a taia frecventele inalte ( care apar datorita oscilatiilor din secundar produse de miscarile bobinei difuzorului si care se reflecta in primar datorita cuplajului mutual dintre bobine )si pentru proteja primarul transformatorului la supratensiuni ( prin scaderea factorului de calitate a infasurarii primare ) si n-au o influenta notabila asupra benzii de lucru a amplificatorului. Banda la 3 dB a unui astfel de filtru ( de ex cel de 2,2nF cu 330ohmi dintre A1 si A2) este undeva la 21Khz deci peste domeniul audio.

Puteti observa astfel de filtre simple RC la orice amplificator ordinar, atat cu lampi cat si cu tranzistoare sau CI. ( daca nu ma insel la cele cu CI gen TBA810, TBA790 se practica pe vremuri 10 ohmi in serie cu 100nF ).

Un calculator simplu: http://www.muzique.com/schem/filter.htm

Link spre comentariu

Da,userul a intuit foarte bine,varistorii sunt montati acolo pentru eventualele supratensiuni aparute pe bobinele primare din diverse motive (lipsa accidentala a sarcinii,neadaptarea sarcinii,forme de semnal audio proaste......).In general eu am montat acesti varistori la amplificatoarele de mare putere ce lucreaza cu Ua mari de peste 500V.La amplificatorul pentru care dicutam acum,nefiind catalogat in categoria HI-FI se pot monta acele filtre(R,C) care au rolul bine explicat de colegii nostrii de pe forum. In schimb la amplificatoarele din categoria HI-FI nu este permisa sub nicio forma stricarea Q-ului OT-ului,acele filtre il va scoate categoric din clasa HI-FI. La amplificatoarele vintage de calitate se mai montau niste eclatoare cu aer sau mai rapide, cu gaz,acestea avand acelasi rol ca varistoarele.Unii proiectanti mai prefera montarea unor diode cu siliciu (rapide) in conductie inversa intre anozii finalelor si masa.Trebuie tinut cont ca daca se vor monta aceste dispozitive atunci si siguranta din circuitul anodic al finalului trebuie sa fie calibrata sau eventual rapida si asta pentru a se distruge instantaneu la deschiderea varistorilor,astfel protejand alte componente mult mai valoroase. La montajele moderne ce au in componenta trafuri realizate astazi nu prea se mai poarta aceste dispozitive.OT-urile moderne se bucura de tenologii moderne,fir dublu sau triplu emailat,izolatii intre straturi folii de teflon,tehnologii ce le permite fabricantilor sa ridice rigiditatea dielectrica la 5-8 sau chiar 10Kv (!!!). Eu recomand ca la constructiile DIY sa se foloseasca pentru siguranta acesti varisori,sau diode,mai ales cand riscul distrugerii unui traf de iesire nu prea este pe placul nimanui.

Link spre comentariu

Si eu am prevazut pe cablaj locul pt varistori la ultimul amplificator cu PP cu PL504. dar am uitat sa masor tensiunea alternativa din primar, ar trebui sa fie teoretic egala cu Ua, in cazul meu 320v, deci doi varistori de 180v pot asigura o protectie de supratensiune, dar cred d-le Lazaroiu ,ca ar trebuie luata in calcul valorea RMS a tensiunii pt ca varistorii sa nu limiteze la valoarea maxima a excursiei, crede-ti ca este corect rationamentul ?

Link spre comentariu

Si eu am prevazut pe cablaj locul pt varistori la ultimul amplificator cu PP cu PL504. dar am uitat sa masor tensiunea alternativa din primar, ar trebui sa fie teoretic egala cu Ua, in cazul meu 320v, deci doi varistori de 180v pot asigura o protectie de supratensiune, dar cred d-le Lazaroiu ,ca ar trebuie luata in calcul valorea RMS a tensiunii pt ca varistorii sa nu limiteze la valoarea maxima a excursiei, crede-ti ca este corect rationamentul ?

Foarte corect rationamentul dv.,eu nu am vrut sa spun prea multe despre aceasta problema pentru a nu fi in afara topicului,dar este foarte bine ca dv. ati consemnat aceasta.
Link spre comentariu

Protectia conectata intre A1 si A2 chiar si-a facut treaba, cei trei rezistori montati in paralel sunt total innegriti, totusi la masuratoare sunt in regula. Consider binevenita discutia despre acest tip de protectii.Si o intrebare:Care este cea mai joasa frecventa generata de o chitara bas?

Link spre comentariu

Protectia conectata intre A1 si A2 chiar si-a facut treaba, cei trei rezistori montati in paralel sunt total innegriti, totusi la masuratoare sunt in regula. Consider binevenita discutia despre acest tip de protectii.Si o intrebare:Care este cea mai joasa frecventa generata de o chitara bas?

Standard:82,41Hz; speciale de super low de la 30,87Hz.Mai multe informatii aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Bass_guitar
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări