Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator PP cu GU50 si 6N8S, GU50-Grommes

iora

Postări Recomandate

in final m-am lamurit,schema nu scoate decat 40W sinus.transformatoarele oricum sunt supradimensionate, poate in viitor o sa incerc ceva mai puternic.insa pentru auditie acasa 2x40W e si asa cam mult.

am terminat de cablat si reglat ambele amplificatoare.puterea este identica la ambele ,deoarece am incercat sa selectez lampile. mai mult de 50Vvv nu se poate obtine cu acest defazor.fiind primul amplificator cu lampi ,si deoarece nu am cu ce compara ,decat cu un sansui pe STK-uri de 35W, sunt incantat de calitatea acestei scheme si mai ales de transformatoarele de la Petra,bineinteles ca e loc si de mai bine.cine doreste sa reproduca schema sa fie atent la indicatiile d-lui valderama,deoarece fara modificarile descrise de domnia sa , puterea obtinuta cu schema originala e undeva la 25W.

mai trebuie doar sa decupez carcasa in dreptul soclurilor cu carotele de 24 si 35mm, si sa umplu cu ceva spatiul sin spatele lampilor.am ales varianta cu lampile dispuse in unghi pentru a umple cat mai mult suprafata destul de larga a carcasei. zgomotul in boxe este inexistent, chiar daca modulele amplificatoare sunt aproape de transformatorul toroidal de retea, acest lucru se datoreaza dispersiei mici al acestuia si sensibilitatii de doar 1V al amplificatorului.fata amplificatorului este din plastic negru ,asa cum apare in primele pagini ale topicului, cu un micro-contact de power si loc pentru un afisaj .posibil sa aleg un vu-metru cu EM800,sau un proiect cu amtel ,insa deja investitia in acest amplificator e destul de consistenta.

atasez cateva imagini cu interiorul amplificatorului:

Posted Image , Posted Image , Posted Image , Posted Image , Posted Image , Posted Image , Posted Image , Posted Image , Posted Image , Posted Image , Posted Image , Posted Image , Posted Image , Posted Image , Posted Image , Posted Image , Posted Image

criticile sunt binevenite,insa nu dati cu parul ca e primul amplificator cu lampi, iar experienta mea in lucrul cu acestea se rezuma doar la RR Traviata si Eforie.

multumesc inca o data pentru amabilitatea si rabdarea d-lui Valderama, cu ajutorul caruia am reusit sa optimizez schema

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 189
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• iora

78

• mariusamplifier

13

• zal

10

• blue

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Felicitari ai facut pasi de gigant.....(fata de multi altii care sunt buni doar de gura...) recomand pe viitor sa proiectezi simultan carcasa si cablajul pt o simbioza perfecta si un desing placut si armonios..........

Link spre comentariu

Subscriu la cele spuse de Gabriele, bine zice... O recomandare, inlocuieste semireglabilii dupa ce ai finalizat reglajele cu doua rezistoare, sint prea fragili pt conditiile termice dintr-un amplificator !

Link spre comentariu

Subscriu la cele spuse de Gabriele, bine zice... O recomandare, inlocuieste semireglabilii dupa ce ai finalizat reglajele cu doua rezistoare, sint prea fragili pt conditiile termice dintr-un amplificator !

sa speram ca nu o sa fie probleme cu semireglabilii. stiu ca e preferabil fara deoarece dupa un timp sunt primii care cedeaza.carcasa a fost recuperata,de facut una de la zero, foarte complicat pentru a iesi una calitativa,eventual doar la comanda (zicea viobio ca ar putea face).oricum nu e gata definitiv,deoarece nu am decupat carcasa de deasupra si nu m-am hotarat daca las fata de plastic sau comand una de aluminiu pe care sa o gravez la cnc,neagra. as fi preferat sa scot traful de retea pe carcasa, insa nu mai puteam umbla usor in interior. asa e solida constructia si compacta. in primul rand sunt multumit ca nu are zgomot de fond si in al doilea rand de cum "misca" incintele.nu am observat un sunet foarte cald la GU50 insa e mai bogat calitativ ca si STK-ul, la basi insa face diferenta -dinamica mult mai buna. poate in viitor am sa reusesc sa fac un test comparativ cu un alt amplificator PP pe lampi. deci in concluzie aspectul e un compromis intre carcasa gata confectionata si module.urmatorul amplificator va fi proiectat de mine integral.componentele folosite sunt normale,uzuale, fara parametrii deosebiti, doar transformatoarele au avut o atentie deosebita.oricum am depasit 1200lei in total- fara carcasa luata de pe forum ca aparat functional :speriat
Link spre comentariu
Vizitator viobio

foarte frumos :aplauze daca vreti EM 800 ,am eu ,sunt de mare efect,bara este continua si pleaca de jos in suscu un cost de 1200 lei ,acest amplificator a iesit PARFUM ca pret,cei care cred ca un amplificator pe lampa este ieftin sunt IGNORANTI!off topicintr o zi eream la vaska2222 ,un tip din Craiova ia oferit 400lei!!!!!!!! sa i construiasca un amplif de 2X10wPP ,cu tonuri,preu de doza magnetica ,carcasa de aluminiu,etcJignitor,daca ma suna pe mine ii inchideam in nas,omu erea convins ca este un pret corect 400leioare stie cit costa numai componentele??

Link spre comentariu

am avut de mai multe ori impuls sa va fac o comanda de 2 lampi EM800, deoarece sunt singurele care imi plac si s-ar potrivi perfect , insa sunt destul de scumpe :cry: , si rare dealfel, eventual astept sa vand frecventiometrul E0204 si va contactez.lucrez si la un preamplificator cu lampi in paralel ,deoarece e destul de mica sensibilitatea de 1V a amplificatorului si fondurile pentru asa ceva sunt limitate.cablaje , pentru un rezultat estetic bun, recomand doar facute la comanda, deoarece in regim de amator cam greu sa iasa... oricum vad ca aceasta este tendinta

Link spre comentariu

GU50-Grommes,de pe Jogis-roehrenbude,un amplificator ce-l stiu de foarte mult timp,dar putini sunt aceia ce s-au incumetat sa-l construiasca si spun asta pentru ca GU50 este o lampa puternica dar foarte dificila;tensiunea Ug2 foarte precisa,lampa este "puturoasa",dar se vede ca lucrat ingijit da rezultate bune.

Si-mi place si ideea cu amplasarea inclinata a celor doua PCB,sunt tare curios sa vad cum arata si cu capacul si decuparile tuburilor !!!!.

Nu am comentarii,mai ales negative...nu-mi pot permite asa ceva,fiecare membru de aici incearca sa faca tot ce poate in asa fel incat montajul realizat de el sa arate si sa fuctioneze bine.

In cel mai nefericit caz daca as avea astfel de comentarii le-as facea numai pe PM.Aici e foarte usor sa fii TARE..

Inca odata te felicit! :da

Link spre comentariu

interesant ce spuneti referitor la GU50. daca imi aduc bine aminte ,acesta mi-a fost recomandat de viobio,insa lampile GU50 le-am ales eu.si mai interesant a fost faptul ca defazorul este un pic subdimensionat, posibil datorita transformatorului folosit la iesire in schema originala unde nu s-a dorit o putere mai mare.cand am sa dispun de mai mult timp am sa fac defazorul Williamson propus de dl. valderama si am sa atac finalul cu GU50, bineinteles cu cateva modificari minore, pentru a putea obtine 80W(insa nu stiu ce voi face cu ei si 40 sunt arhisuficienti). m-am hotarat sa il dotez si cu un Vu-metru cu 2 lampi EM800 de la viobio,mai ales ca imi vor umple mai bine spatiul carcasei. vor fi asezate central inspre partea frontala deasupra transformatorului toroidal. se va mai adauga 100 lei la suma initiala.(lampi +socluri+transport).multumesc pentru aprecieri, personal nu sunt foarte multumit de design, insa cum am mai precizat e un compromis.nu sunt multumit nici de cablaje, imi pare rau ca nu le-am comandat la o firma de profil, de exemplu unde le face misa.asezarea oblica a modulelor personal imi place, aveam indoieli referitoare la apropierea destul de mare de transformatorul de retea. insa practic nu exista zgomot de fondvreau sa fac o precizare referitoare la sursa pentru filamentele 6N8S. cu LM388K am avut probleme de instabilitate , probabil era necesar o rezistenta de sunt care sa preincalzeasza filamentele . am optat pentru varianta cu 2xLM338T, care e si mult mai ieftina , legate in paralel si anune pinii ADJ si Vin, iar la Vout am inseriat cate o rezistenta de 2W si 0,1ohm. se comporta foarte bine chiar daca disipa fiecare 12,5W( in secundar am 12,6V~ cu priza la 6,3V). la un transformator cu secundar de 9V~ vor functiona intr-un regim termic si mai lejer. la mine ajunge radiatorul la 60 grade

Link spre comentariu

interesant ce spuneti referitor la GU50. daca imi aduc bine aminte ,acesta mi-a fost recomandat de viobio,insa lampile GU50 le-am ales eu.si mai interesant a fost faptul ca defazorul este un pic subdimensionat, posibil datorita transformatorului folosit la iesire in schema originala unde nu s-a dorit o putere mai mare.cand am sa dispun de mai mult timp am sa fac defazorul Williamson propus de dl. valderama si am sa atac finalul cu GU50, bineinteles cu cateva modificari minore, pentru a putea obtine 80W(insa nu stiu ce voi face cu ei si 40 sunt arhisuficienti). m-am hotarat sa il dotez si cu un Vu-metru cu 2 lampi EM800 de la viobio,mai ales ca imi vor umple mai bine spatiul carcasei. vor fi asezate central inspre partea frontala deasupra transformatorului toroidal. se va mai adauga 100 lei la suma initiala.(lampi +socluri+transport).multumesc pentru aprecieri, personal nu sunt foarte multumit de design, insa cum am mai precizat e un compromis.nu sunt multumit nici de cablaje, imi pare rau ca nu le-am comandat la o firma de profil, de exemplu unde le face misa.asezarea oblica a modulelor personal imi place, aveam indoieli referitoare la apropierea destul de mare de transformatorul de retea. insa practic nu exista zgomot de fond

Ideea de a folosi defazorul Williamson este foarte inspirata,este o schema buna si capabila sa atace o multitudine de tipuri de finale,inclusiv GU50 dar mai putin etajele cu tuburile finale conectate cu katozii prin OT (tip McIntosh,sau Quad),acest tip de etaj final necesitand o excursie de semnal mult mai mare pe grilele finalelor,datorita potentialului crescut al katodului. Faptul ca personal nu esti multumit pe deplin de lucrarea ce ai facut-o nu poate decat sa fie un lucru pozitiv,asta inseamna progres... Stiu ca a facut sau are PCB pentru defazorul Williamson si este daca nu ma insel o realizare foarte bine gandita.Daca m-ai intreba pe mine,eu as folosi defazorul Ferguson,nu stiu,parerile sunt impartite,fiecare cu gusturile lui..... Oricum,astept si alte realizari ale d-tale!P.S in ceea ce priveste alimentarea in DC a filamentelor,eu sunt ceva mai conservator,parerea mea.Cred ca alimentarea in DC a filamentelor este justificata numai in preamplificatoare sau in amplificatoare de masura in conditii de laborator.Cred ca tuburile cu incalzire indirecta tocmai pentru asta au fost inventate,adica tocmai sa se elimine toate inconvenientele alimenatarii in DC,pe care foarte multi le cunosc.Am vazut si am ascultat echipamente de mare clasa in care filamentele nu erau alimentate in DC si crede-ma,zgomotul era absolut inexistent,dar fiecare face cum crede ce cuvinta. Un EM800 ar fi o frumusete!!!!
Link spre comentariu

Ai foarte mare noroc ca nu ai brum. Lampile sunt foarte sensibile la cimpuri magnetice. Traful de alimentare e destul de aproape de lampi si neecranat. Oricit ar fi de bun un traf, tot mai are scapari. Daca nu ai brum in difuzoare, inseamna ca e vorba de "un numar par de erori care se comenseaza", glumeam. Eu, intr-o asfel de situatie a trebuit sa construiesc un capac tapan de tot pentru a scapa de brum. (tot traf toroidal de alimentare)

Link spre comentariu

initial am avut brum pe un canal, cel din dreapta,care avea masa mai lunga,insa era aproape cablul ecranat de la intrare de transformatorul de retea. si am mutat traseul. in boxe e liniste. problema pe care inca nu am rezolvat-o inca, e ca are un pic de zgomot transformatorul de retea,insa variaza in functie de consum. cred ca va trebuie sa il rigidizez cumva.insa nu se aude decat cand e foarte liniste.am vazut ca unii au turnat interiorul transformatorului in rasina

Link spre comentariu

Au am folosit urmatoarea metoda: am taiat un disc dintr-un pal gros, l-am bagat in gaura din traf si in spatiul ramas intre pal si traf am turnat rasina epoxidica pe ambele parti. Am avut grija ca in partea de jos, discul sa fie iesit in afara cam 1mm pentru ca prin stringerea cu suruburi pe suport sa nu presez bobinajul. (lucru care se intimpla la fixarea clasica si nu e bine de loc)Daca vrei ca sistemul sa fie cu asevarat silentios din punct de vedere mecanic, trebuie sa pui intre discul de pal si sasiu un material moale, iar suruburile trecute prin niste bucse de cauciuc. (sa nu existe nici un contact mecanic rigid) Simpla umplere cu rasina a mijlocului trafului nu rezolva problema zgomotului mecanic. Aici: viewtopic.php?f=5&t=28830&start=60 pe la sircitul paginii se vede partial faza cu fixarea trafului.Eventual poti pune un strat de burete in locul cauciucului ala subtire de la sistemul clasic. Problema e izolarea termica...

Link spre comentariu

Au am folosit urmatoarea metoda: am taiat un disc dintr-un pal gros, l-am bagat in gaura din traf si in spatiul ramas intre pal si traf am turnat rasina epoxidica pe ambele parti. Am avut grija ca in partea de jos, discul sa fie iesit in afara cam 1mm pentru ca prin stringerea cu suruburi pe suport sa nu presez bobinajul. (lucru care se intimpla la fixarea clasica si nu e bine de loc)Daca vrei ca sistemul sa fie cu asevarat silentios din punct de vedere mecanic, trebuie sa pui intre discul de pal si sasiu un material moale, iar suruburile trecute prin niste bucse de cauciuc. (sa nu existe nici un contact mecanic rigid) Simpla umplere cu rasina a mijlocului trafului nu rezolva problema zgomotului mecanic. Aici: viewtopic.php?f=5&t=28830&start=60 pe la sircitul paginii se vede partial faza cu fixarea trafului.Eventual poti pune un strat de burete in locul cauciucului ala subtire de la sistemul clasic. Problema e izolarea termica...

termic nu e cazul trafu are 400VA si e rece chiar si dupa cateva ore de functionare.am suportul original al transformatorului asa cum apare in imagini. am sa incerc sa il distantez de carcasa si sa ii introduc ceva material mai elastic prima data. cred ca am sa il ecranez in final deoarece trebuie sa maresc sensibilitatea macar la 500mV la intrare cu un etaj de amplificare cu E88CC sau orice triode rusesti, eventual un corector Baxendall pasiv. plus Vu-metrul cu 2x Em800 care va fi fixat chiar deasupra transformatorului.tabla de fier am de 1,5mm. ar merge o fasie circulara in jurul transformatorului?
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări