Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator PP cu GU50 si 6N8S, GU50-Grommes

iora

Postări Recomandate

Mergeti initial pe sinus nelimitat chiar ceva mai jos decit pragul de limitare la 10.000Hz-sinus-dupa care comutati pe dreptunghiular si postati oscilograma sa vedem inceputul de palier si cum se manifesta palierul ca si dreapta(daca este sinuos,etc).

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 189
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• iora

78

• mariusamplifier

13

• zal

10

• blue

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Mergeti initial pe sinus nelimitat chiar ceva mai jos decit pragul de limitare la 10.000Hz-sinus-dupa care comutati pe dreptunghiular si postati oscilograma sa vedem inceputul de palier si cum se manifesta palierul ca si dreapta(daca este sinuos,etc).

am postat in interventia mea de la finalul paginii, as dori o interpretare a ceea ce se vede. multumescam verificat si pe defazor si este acelasi semnal cu deformari
Link spre comentariu

Nu sint rele transformatoarele de iesire din acest punct de vedere ,probabil ca o compensare usoara va genera un sqw-10.000Hz si mai frumos...

sunt in faza de invatare,un exemplu concret m-ar ajuta. sa inteleg ca trebuie pus un condensator in paralel cu R6 ? ce anume nu este in regula la acest transformator si se putea face mai bine?
Link spre comentariu

Grupul P3-R6 trebuie considerat o singura rezistenta (asadar paralel cu acest grup puteti incerca 100pF sau mai mult/putin).Transformatorul de iesire raspunde bine la frecvente superioare(nu are o fuga a fazei prea mare),nu aveati dumneavoastra ce sa_i faceti(in conditiile date-cind producatorul si_a "asumat-totul").

Link spre comentariu

Grupul P3-R6 trebuie considerat o singura rezistenta (asadar paralel cu acest grup puteti incerca 100pF sau mai mult/putin).

am inteles ,acuma studiam fenomenul in cartea lui Morgan Jones - Building Valve Amplifiers p.295-296
Link spre comentariu

De curiozitate ce pret au avut/au trafo-out per bucata ?(daca nu sint indiscret),cred ca_si merita bani.

300 lei cu transport inclus /bucata.eram foarte curios ce e cu ele

si o compensare mica (cu un trimer de 10-40pF):

Posted Image

Link spre comentariu

Probabil ca pentru 100pF va fi si mai bine(da,transformatoarele de iesire-merita bani,probabil ca pentru schema data ar fi fost mai potrivit un Raa=6k).

__Incercati totusi sa mai avansati Ug2 putin(40V,adica Ug2=320V,Rg2=1k sau mai putin ceva) , este foarte important ce se intimpla !(desigur in maniera precizata anterior).Practic ar trebui sa prindeti anod-anod circa 540Vef sau mai mult , acum banuiesc ca aveti cel mult 470Vef(considerind/apreciind Raa=4k8)...

Link spre comentariu

Probabil ca pentru 100pF va fi si mai bine(da,transformatoarele de iesire-merita bani).

ma gandesc ca suporta putere mai mare la iesire ,peste 50W cu schema revizuita.am sa testez maine ceea ce mi-ati recomandat. adica marirea tensiunii de la 285v la 330V si modificarea rezistentelor Ug2 de la 100r la 1K/3w. sa vedem ce se intampla
Link spre comentariu
Probabil ca pentru 100pF va fi si mai bine(da,transformatoarele de iesire-merita bani,probabil ca pentru schema data ar fi fost mai potrivit un Raa=6k).

__Incercati totusi sa mai avansati Ug2 putin(40V,adica Ug2=320V,Rg2=1k sau mai putin ceva) , este foarte important ce se intimpla !(desigur in maniera precizata anterior).Practic ar trebui sa prindeti anod-anod circa 540Vef sau mai mult , acum banuiesc ca aveti cel mult 470Vef(considerind/apreciind Raa=4k8)...

tensiunea anod anod pe finale este 460Vef,dupa aceea intra in limitare.

la transformatorul de iesire, datele dupa care a fost calculat:

tensiunea secundara - sqrt( Zs*P)=28.28V , secundarul facut din trei sectiuni ,legate in paralel.

primar - sqrt(5000*100)=707V 4 sectiuni de cate 707/4 adica 177V.

poate va ajuta datele la a va face o parere

revin cu o nelamurire:

ce inseamna aceasta distorsiune la 17Hz? la iesire.

Posted Image

Link spre comentariu

...tensiunea anod anod pe finale este 460Vef,dupa aceea intra in limitare...

Estimarea mea a fost foarte apropiata asadar("470Vef" inainte de limitare estimam...).Ee...,daca modificati usor Ug2 o sa ajungeti la 45W-50W in sarcina la iesire (tot cu titlu de estimare,poate chiar mai mult),nu uitati sa mariti usor -Ug1(negativare ceva mai mare cind Ug2 va deveni mai mare...).__Puneti va rog si o img. care sa contina 17Hz-sqw poate intelegem mai bine(problema care va deranjeaza).Semnalul cules de pe sarcina(secundar trafo-out) si introdus la Y osciloscop nu va avea componenta continua asadar este bine ca pentru eventuala situatie 17Hz-sqw sa treceti amplificatorul de Y/ in CC(acum acest amplificator fiind setat CA-asa cum apare in/din img. dumneavoastrea precedenta 17Hz-sinus).
Link spre comentariu

distorsiunea aparuse dupa ce am marit R10-47k la 75k si R11-56k la 82k., fara sa creasca semnificativ semnalul la iesire. insa prin revenirea la vechile valori, problema s-a remediat in mare parte. am postat chiar in pagina anterioara mai multe oscilograme printre care si cea 17Hz cu problema atenuata. nu am inteles fenomenul care modifica forma sinusoidei, defapt trebuie sa invat sa interpretez ceea ce apare pe osciloscop, atat sinus cat mai ales dreptunghiular

Link spre comentariu

am facut azi dimineata modificarile, am ajuns dupa stabilizator 315V, de la 285V, si am marit rezistentele din G2 la 1K.am ajustat curentul de repaos la 65mA ,ca urcase spre 85mA.surpiza a fost ca la iesire am obtinut aceasi tensiune maxima de 50Vvv.

Link spre comentariu

Asta inseamna ca atacul furnizat de V2 pentru tuburile finale este de amplitudine mica asa se explica de ce nu puteti modula mai mult(suficient) curentul anodic ,practic la iesirea din defazor inseamna ca semialternanta pozitiva atinge un maxim de 35V la virf-sau ceva mai mult astfel grila de comanda a tuburilor finale ramine destul de negativa(nu se apropie de zero in regim dinamic la puterea maxima sinus nelimitat).Cu alte cuvinte acel etaj defazor nu este capabil sa "inpinga" tuburi finale cu panta mica(puturoase) probabil ca in cazul tuburilor gen EL34 ,KT66,etc nu ar fi aparut aceasta problema(atac insuficient) ,ce ar mai fi de spus este-daca puteti masura caderea de tensiune pe Rg2(1K) sa vedem ce curent exista prin g2 GU50 in doua situatii 1-in gol ,2-atunci cind la iesire obtineti amplitudinea maxima sinus nelimitata.Acel defazor are un mare hadicap in catozi comuni (cadere mare de tensiune care limiteaza excursia in regim dinamic la iesire),practic ar fi fost necesara o excursie la iesire din defazor de 150Vvv-sinus -nelimitat mai mult decit acoperitoare consider ca in cazul dumneavoastra ar fi fost necesar circa 100Vvv-sinus-nelimitat la iesire din defazor pe fiecare ramura faza/antifaza (presupunind o negativare de -50V).

__Din GU50-PP se poate obtine lejer 70W-80W in sarcina chiar si 100W(dar nu atit de lejer).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări