Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator PP cu GU50 si 6N8S, GU50-Grommes

iora

Postări Recomandate

• Răspunsuri 189
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• iora

78

• mariusamplifier

13

• zal

10

• blue

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

desigur ca vreau. acuma lucram la constructia ei... . e binevenita interventia. am disponibile 3 bucati de IRFP450. sursa pentru alimentarea filamentelor e in regula cea cu LM338T - 2 bucati in paralel cu Vout legate prin rezistor de 0,1R/2w plus ca dispune de soft start.am testat-o si raman la acea schema.

Uite cum ar trebui sa arate sursa de G2 pt a Nu introduce nici un fel de zgomot (redesenata) ,acum poate observi filtrele din poarta ?! si aportul lor...,mai fac si o temporizare benefica.

Poarta are in circuit 440k si doua C_uri care sting tot !.Ar mai trebui poate pusa o dioda drena-sursa pe blocat gen 1N4007 ,asta asa pt eventualitatea cind lipsit fiind de sarcina si il oprim..., astfel tendinta tensiuni pe iesire de a ramine mare (lipsa sarcina) in raport cu tensiunea de intrare este anulata !( dioda in cauza- intrind in conductie cind potentialul de intrare devine mai mic decit cel de iesire).

__220K rezistentele alea nu sint "critice" !, pot avea fel de fel de valori , atit ca aceste valori trebuie sa fie mari exprimate in K (gen 180k,270k,330k,etc) poarta aia nu consuma mare brinza(aproape nimic) ca N_ui bipolar astfel avem mare avantaj folosind acele rezistente de valoare mare decuplate de C_uri(netezirea in poarta va fi "perfecta" fara "gunoaie" suprapuse ,ce o sa repete in sursa ?!,ce_i dam in poarta ! Nu ?).

Link spre comentariu

aveti dreptate -mare- 285v alimenteaza si g2 de la GU50!am sa testez schema dvs. ,in prima etapa pentru tensiunea de 285v,iar dupa aceea pentru zgomot.multumesc pentru ajutor.ce mi se pare interesant, ca nu posteaza cei ce au realizat amplificatorul.a mers perfect din prima, nu au avut probleme, nu au facut modificari? experienta mea in domeniul lampilor se rezuma la un RR Traviata sau Eforie, asa ca apar probleme care le pot doar intui, iar pentru rezolvarea lor rapida o mana de ajutor prinde bine, mai ales ca la orice hop trebuie sa studiez datasheet-uri pentru lampi , cu care nu sunt familiarizat inca, iar in ceea ce priveste zgomotul indus de surse , nu am de unde sa cunosc problemele - practic e primul amplificator cu lampi pe care il realizez.

Link spre comentariu

desigur poate va intrebati de ce minus 6,3Vcc la iesire in raport cu masa ?!,uneori ?!

Eu asi folosi -6.3V la negativarea grilei finalilor evident cu ajustarile pentru punctul de functionare ales.
Atunci cind catozi lampilor(care sint alimentate in CC) au potential mic(2-3V sau cit o fi) si filamentul este negativ in mare masura in raport cu catodul curentul de scurgere filament-catod este aproape NUL !(cam asta ar fi o chestiune/ratiune certa si folositoare).

__Si..., ma rog , sar mai putea alimenta cu "un minus mic" un generator de curent constant cu tranzistor in cazul unui circuit diferential cu tub ce are in catozi comuni generator de curent constant cu semiconductor.

__Cer scuze "fanilor tub" ! , pentru posturile cu semiconductori...,unele scheme hibrid tub-semiconductor au un farmec al lor , atit ca daca ponderea semiconductorilor este minima in "sunet"(alimentari sau "vre un/unul" generator de curent constant pe acolo...) putem discuta in continuare de "sunet"(partial oricum ! datorita surselor de semnal...) obtinut prin intermediul tub-electronic .

__Pacat ca tuburile au un singur "gen de conductie" :rade:

Link spre comentariu

Schema desenată de valderama e cam ce povesteam mai sus, într-adevăr o diodă 1N4007 e necesară între S-D la trz mos, deşi multe au inclusă o diodă. Eu aş pune o rez de 100/1W şi înaintea drenei. Singurele observaţii ar fi legate de nr diodelor zener, eu aş pune 6x47V înseriate, oricum variază tensiunea cu temperatura lor, cam între 280...295V. Rez de 56k la 2-3W. Rez de 220k de la ieşire de minim 2W. Ca filtraje eu folosesc cel mult 0,1uF mpp, mkt, mks... niciodată electrolitici. Atenţie la izolarea trz de radiator, cu foaie de mică mai groasă şi radiatorul legat la masă.

Link spre comentariu

un condensator care are marcat in curent alternativ 275V ,in curent continuu rezista fara probleme la 400Vcc?condensatorii sunt folositi la filtre de retea.nu am la indemana altii...nu apare marcaj de curent continuu pe ei

Link spre comentariu

am testat schema lui valderama,este exact ce trebuie.functioneaza bine,tensiunea la iesire este exact 285v,insa am folosit rezistente de 180k, in loc de 220k si un condensator de 47uF in loc de 10uF.dupa verificarea fara lampi a tuturor tensiunilor, am montat lampile 6n8s si am verificat tensiunea de 80V figurata in schema din anodul lui V1,care era exacta.din calculele mele reiese ca am nevoie de un curent de 65mA (GU la 40W) prin lampile finale, adica 65mV cititi pe voltmetrul cuplat in paralel pe ezistentele din catodul lampilor GU50.pentru reglajul final am inteles ca trebuie setat P6 spre stanga(vazut dinspre fata cu componente) si masurata o tensiune de -50V pe G2.astept niste sfaturi referitoare la punerea la punct a finalelor,mai precis optimizarea curentului de bias.

Link spre comentariu

am testat schema lui valderama,este exact ce trebuie.functioneaza bine,tensiunea la iesire este exact 285v,insa am folosit rezistente de 180k, in loc de 220k si un condensator de 47uF in loc de 10uF...

si masurata o tensiune de -50V pe G2...

Coane nu este schema mea !,este schema ta !,

... ,daca vrei o pot redesena pt zgomot mic/lipsa !...

eu am redesenat/optimizat pt. tine schema ta ,daca as "desena/schita" eu o "schema" ar fi usor diferit , chiar daca ar face acelasi lucru in pricipiu...,

-50V pe G1...

Link spre comentariu

ok.multumesc oricum! important e ca functioneaza. am montat lampile finale. la una se vede un "gaz" albicios ca o ceata in interiorul lampii in jurul grilei. e defecta lampa?are si in partea de sus ,unde deobicei este o depunere in interior,zona parca e consumata, depunerea arata ca si cum ar fi consumata.am pus alte lampi ,efectul e la fel .lumina albastruie se pare ca asa trebuie sa fie...

Link spre comentariu

... lumina albastruie se pare ca asa trebuie sa fie...

Da,"asa trebuie sa fie".

Efectul optic dat de emisia catodului asa se manifesta in cazul in care curentul anodic nu este mare -"lumina albastruie" in regim dinamic(cu semnal) acea "lumina albastruie" va pulsa in ritmul regimului dinamic(variatia curentului anodic in regim dinamic va slabi sau mari in intensitate acea "lumina albastruie").

__Cu cit negativam mai puternic grila de comanda(g1)=curent anodic mai mic , cu atit acea "lumina albastruie" va ocupa un volum mai mare in tub ("norul"electronic va contine mai multe sarcini/ dispersate in tub).

__Cu cit diminuam tensiunea de negativare fenomenul se va estompa "lumina albastruie " va scadea in densitate/intensitate/volum.

Link spre comentariu

ok/am terminat reglajele pe care le puteam face fara osciloscop. amplificatorul suna bine,cald,transparent . nu pot inca sa masor puterea pe care o scoate. am reglat curentul prin lampi la 60mA.sunt multumit de rezultat, in special de cum se aude transformatorul de iesire de la Petra. voi mai comanda si celalalt pentru al dolea canal

Link spre comentariu

... Incearca un generator de curent constsnt cu un PNP ...

Cam asa trebuie facut un "regulator HT-Zen" Ua-Ug2 ...fara zgomot/brum/etc (cine doreste detalii ma contacteaza MP),trei tranzistori nimic mai mult-rezolva tot ce trebuie in cazul Ua-Ug2.
Link spre comentariu

zgomotul audibil in boxa e zero.schema functioneaza foarte bine cu stabilizatorul modificat de valderama. sursa originala e nemodificata.am sa detaliez cu imagini.

Link spre comentariu

amplificatorul functioneaza deja de cateva ore, suna dupa parerea mea mult mai bine ca un SANSUI cu integrat final tip STK, insa doar un canal din pacate.

fac cateva precizari: rezistentele de 56k din baza mos-feturilor IRFP450 le-am pus de 0,5W si nu se incalzesc deloc. de asemenea rezistenta de 3k3 ce alimenteaza zenerul de 62V de la negativare e tot de 0,5W si e rece.se cam incalzeste stabilizatorul LM338T insa am sa il montez pe un radiator mai capabil sau am sa inseriez alimentarea lui printr-o rezistenta de cativa wati,care sa preia din tensiunea de intrare.puterea , chiar cu reglaje nu prea precise, si fara osciloscop si generator de semnal depaseste cei 35W ai amplificatorului sansui cu care am facut comparatia (care de altfel suna foarte bine). ramane sa fac rost de un osciloscop.cum am mai spus in boxe nu se aude nici un zgomot,cu semnalul la masa, iar dinamica e foarte pronuntata fata de STK.lampile finale nu le-am imperecheat, doar am stabilit acelasi curent prin ele din semireglabilul de echilibrare de 5K.ca impresie acustica transformatorul de iesire de la Petra este peste asteptari, sincer aveam o retinere referitor la faptul ca e toroidal si in mai toate schemele consacrate apar transformatoare pe tole normale E+I.insa isi merita banii. ramane de testat si electric pe generator si osciloscop. insa nu simt ca s-ar satura cum citeam pe forum in alt topic la putere mare.boxele pe care am facut test sunt niste PIONEER S-X320 ,incinte de compresie care nu se pot lauda cu un SPL mare , insa suna bine pe acest amplificator.deci in concluzie sunt multumit de rezultat, plus ca in afara de modificarea necesara a stabilizatorului VB408 ,pentru care ii multumesc lui valderama, schema nu pune probleme deosebite.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

urmeaza ansamblarea mecanica , partea cea mai grea...

scuze pentru dublul post.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări