Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator PP cu GU50 si 6N8S, GU50-Grommes


iora

Postări Recomandate

Ideea de a realiza acest amplificator a venit dupa ce ,avand cateva lampi GU50 cumparate de aici de pe forum,mi-a fost recomandat de viobio,de la care luasem cateva lampi pentru RR Eforie pe care l-am restaurat( viewtopic.php?f=183&t=58771&p=516422#p516422 ).Intre timp am facut un mic stoc de lampi cumparate de la diferiti useri.

Am facut cateva modificari minore la cablaj si le-am pregatit pentru printare.

Transformatoarele le-am comandat la Petra, atat cel de iesire cat si cel de retea.nu am comandat ambele transformatoare de iesire,deoarece am vrut sa il testez inainte.

Ca sursa am ales varianta mai noua la care la partea de stabilizare a tensiunii de alimentare a filamentelor lampilor 6N8S voi folosi LM338T in loc de LT1084CP,iar pentru alimentarea lampilor 6SN7(6N8S) in loc de stabilizatoarele VB408 cu iesirea de 285V, voi folosi IRFP450 ca in aceasta schema: http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbr ... NT-Neu.gif

la care voi modifica zenerele pentru a scoate 285V.

Tot proiectul original se gaseste aici: http://www.jogis-roehrenbude.de/Verstae ... s/GU50.htm si este deja cunoscut.

Carcasa amplificatorului este recuperata de la un aparat "Casablanca"- editor video ,un calculator specializat in editare video insa cam depasit de vreme.Incap transformatoarele in carcasa, insa am sa caut capace de inox pentru transformatoare.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Transformatorul de iesire toroidal este realizat cu Zaa de 5K iar iesirea pentru o sarcina de 8 ohmi.

P=100W .fmin=24Hz ,fmax>25000Hz , Zaa=5 kohmi ,Zs=8 ohmi. atenuare la capete - 0.5dB

tensiunea secundara 28.28V secundarul este facut din trei sectiuni ,legate in paralel

primar 707V - 4 sectiuni de 177V legate doua cate doua in paralel si grupul rezultat in serie.

Gabarit - diametru 140mm ,inaltime 60mm ,masa=4.5kg

Posted Image

Transformatorul de retea de 400W are secundarul cu mai multe infasurari:

este o greseala de tipar pe transformator -e scris 260V in loc de 160V

Posted Image

schema amplificatorului originala:

http://www.jogis-roehrenbude.de/Verstae ... altung.gif

 

Tensiunea de alimentare pe un canal este de ~455Vcc in punctul "B" , -62Vcc in punctul "C", iar pe condensatorul C8 se va aplica tensiunea stabilizata cu IRFP450 de 285Vcc.se omite din schema VB408 si componentele aferente.tensiunea pe filamentele 6N8S este de 6,3V stabilizata prin LM338T iar pe filamentele lampilor finale GU50 este de 12,6V (2x6,3V) la 4Amperi ( minim 3A) direct din transformator.Tensiunea anodica de ~455Vcc se cupleaza cu o intarziere reglabila 30-60sec.

Am primit toate componentele,in afara de cel de-al doilea transformator de iesire,care inca nu e comandat ,pana nu voi testa amplificatorul.

Pe masura ce voi avansa cu proiectul am sa postez rezultatele.Astept sfaturi si recomandari de la userii cu experienta, sau de la cei care au realizat deja acest tip de amplificator, as fi incantat sa stiu ce probleme au intampinat si la ce anume trebuie sa fiu atent.

La acest moment nu dispun de un osciloscop si un generator,insa le voi achizitiona pana la finalul proiectului. La final daca sunt persoane interesate pot face un calcul estimativ al acestui proiect.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 189
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • iora

    78

  • mariusamplifier

    13

  • zal

    10

  • blue

    4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Topicul asta a venbit ca o mana cereasca :DTocmai ce i-am scris un pm lui Flore cerandu-i ceva detalii despre un PP cu GU50 . Am mai primit cateva GU 50 si nu stia ce sa fac cu ele ! Next project , un PP cu GU50 ! Cand o fi sa fie ! e ar avea ziua 48 de ore tot nu mi-ar ajunge :somn:

Link spre comentariu

Am pierdut ceva vreme pe net cautand sa sintetizez informatiile referitoare la acest amplificator,mai ales ca e prima data cand construiesc un amplificator de acest gen cu lampi, ideea e sa postez constructia lui de la prima gaura pana la final.la partea de transformatoare insa am fost nevoit sa apelez la o firma specializata,deoarece nu am atelier de bobinat si nici materialele necesare, de folos a fost topicul : viewtopic.php?f=28&t=2846

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Am pierdut ceva vreme pe net cautand sa sintetizez informatiile referitoare la acest amplificator,mai ales ca e prima data cand construiesc un amplificator de acest gen cu lampi, ideea e sa postez constructia lui de la prima gaura pana la final.la partea de transformatoare insa am fost nevoit sa apelez la o firma specializata,deoarece nu am atelier de bobinat si nici materialele necesare, de folos a fost topicul : viewtopic.php?f=28&t=2846

spor la treaba si succes!sa montezi ecrane din fier peste transformatoare!
Link spre comentariu

ma gandeam sa gasesc niste vase de inox rotunde care sa acopere transformatoarele,iar in interiorul carcasei sa ii fac un ecran de tabla de fier de 1,5mm.toroidalele genereaza camp mai slab sau e mai dispersat fata de unele cu tole normale? sau sa nu ecranez transformatoarele de iesire si sa fac sursa in alta carcasa ca in acest proiect? http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbr ... 50-Amp.htm

Link spre comentariu

am avansat un pic cu amplificatorul.prima data am printat la o imprimanta laser pe hartie foto format A4 circuitul cablajelor conform fisierelor psd atasate in postul de mai sus,am transferat termic cu fierul de calcat reglat la putere maxima timp de 5 minute desenul traseelor pe cablajul gata taiat la dimeniuni - 17x13cm la amplificatoare si 10x16cm la sursa,iar dupa aceea le-am corodat in baie de clorura ferica si gaurit.rezultatul se vede aici:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

am inceput sa montez componentele atat la sursa cat si la amplificatoare:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

sper sa termin maine plantarea componentelor si cosmetizarea de rigoare.cablajele nu au iesit chiar cum am vrut.este cam casant.plus ca nu am curatat perfect de reziduu traseele dupa transferul termic pe cablajul imprimat.am indoieli referitoare si la calitatea semireglabilelor. am sa caut ceva mai de calitate.la partea de alimentare a filamentelor , de 6,3Vcc voi pune in paralel 2 integrate LM338T,deoarece capsula are un coeficient mai prost de disipare a caldurii,iar eu la transformator am deja doua infasurari 6,3V~ disponibile ,nu una de 9V~ cum este recomandat.de asemenea trebuie sa testez functionare stabilizatorului cu IRFP450, e posibil sa trebuiasca sa alimentez finalele din sursa nemodificata cu IRFP450 455v stabilizat,ambele finale iar separat ,pe fiecare amplificator in loc de VB408 sa fac 2 stabilizatoare simple tot cu IRFP450 si 2 zenere de 180+100V.mai am de rezolvat problema bobinelor de la intrare de 100uH,e posibil sa functioneze ok si fara ele insa poate pot aparea oscilatii...

Link spre comentariu
Vizitator vdrapaca

...la partea de alimentare a filamentelor , de 6,3Vcc voi pune in paralel 2 integrate LM338T,deoarece capsula are un coeficient mai prost de disipare a caldurii,iar eu la transformator am deja doua infasurari 6,3V~ disponibile ,nu una de 9V~ cum este recomandat.

Salutare!Nu faceti aceeasi greseala ca mine!!!LM338 nu se pun in paralel. Au prostul obicei ca unul din ele sa crape; crapa devenind sarma... Asa am alimentat eu cu 10Vcc 4 x 6P14... si au luminat foarte frumos... Mai bine folositi tandemul darlinton format dintr-un batran 2N3055 si tranzistorul intern din LM338.BAFTA!
Link spre comentariu

in "Typical Applications" din datasheet-ul lui LM 338T apare o aplicatie cu 3 integrate in paralel pentru un curent de maxim 15A.nu m-as fi gandit sa apara probleme.voi,testa desigur cu un zener de protectie in paralel pe iesire si siguranta calibrata rapida pe intrare,oricum curentul la 4 lampi 6N8S este undeva la maxim 3.2A, adica 1,6A pe integrat si cadere de tensiune de aproximativ 11V, capsula am inteles ca disipa in conditii ideale 25W, iar in conditiile date, pe un integrat caldura disipata e undeva la 18W.daca ceva nu e ok am sa cumpar varianta LM338K care are un coeficient de 4 ori mai bun termic.transformatorul l-am comandat in ideea de a alimenta in curent alterativ filamentele,direct si potentiometru la masa,insa vad ca se insista cu stabilizare de tensiune pe filamente.Sau mai exista varianta de a cauta un stabilizator care sa permita o cadere mica de tensiune mica pe el ,undeva lpana in 2v , nu minim 3V ca la LM338T si atunci as putea alimenta la 6,3V alternativ fara a pierde din factorul de stabilizare

Link spre comentariu

...LM338 nu se pun in paralel. Au prostul obicei ca unul din ele sa crape; crapa devenind sarma... Asa am alimentat eu cu 10Vcc 4 x 6P14... si au luminat foarte frumos... Mai bine folositi tandemul darlinton format dintr-un batran 2N3055 si tranzistorul intern din LM338.BAFTA!

Cred ca motivul pentru care crapa e acelasi pentru care nu se pun in paralel tranzistoare fara rezistenta de macar 0,1 ohmi pentru a compensa diferenta de cadere de tensiune pe jonctiuni. Eu am pus in paralel niste 7805 prin rezistente de 0,22 ohmi la iesire - caderea de tensiune de aprox. 120-150 mV era acceptabila in acel montaj. Am obtinut 5V/2A pe timp indelungat din trei capsule de 7805.O alta solutie cred ca at fi montarea unor diode shottky pe iesire, de exemplu recuperate din surse de pc, dar asta nu am experimentat.
Link spre comentariu

Pentru a obtine diferenta minima posibila Vi-V0 aproximativ 2V la un "stabilizator" (in cazul alimentari in CC filament tuburi electronice-etaje "sensibile" in AF),astfel si puterea disipata pe elementul regulator va fi mica,se poate folosi configuratia superG (doua tranzistoare PNP respectiv NPN sau invers , unul de putere pe radiator si unul de medie putere)aceasta configuratie are avantajul ca dispune de tensiune mica de prag in principiu 0,65V (iesirea de tensiune Vo facinduse in colectorul tanzistorului de putere) ,iar pentru reglajul tensiuni un BC_eu ordinar folosit ca amplificator de eroare: referinta in emitor-variabila in baza(si reglaj tensiune in acelasi timp)-iesirea in colector...

Link spre comentariu

am testat astazi sursa de 6,3V cu LM338T. am montat integratele in paralel , insa iesirea prin rezistente de echilibrare de 0.1ohm/2W.functioneaza impecabil.doar ca e nevoie de un radiator de dimensiuni mai mari,deoarece am alimentat la 12,6v in alternativ.startul tensiunii de filament incepe undeva la 2,4V si creste in cca 6 secunde si se echilibreaza la 6,3V(reglabila din semireglabilul de 5K). deci problema e rezolvata pozitiv.sper sa fie si fiabila ,insa am montat un zener de 6,8V in paralel cu iesirea,in caz ca ceva nu e in regula,si am montat o siguranta de 4A pe tensiunea de alimentare,chiar daca nu e figurata in schema.am o problema cu tensiunea de negativare de 62V stabilizata. am alimentat la intrare cu 70V ~ (asa am avut traful comandat) , rezultand 95V redresat, iar printr-un rezistor de 1,5K/0,5w am alimentat dioda zener de 62v,insa tensiunea culeasa la bornele ei este de 72V,constant. sa fie defecta dioda zener?

Link spre comentariu

Exista o posibilitate de a utiliza tensiunea alternativa de 6,3v pt stabilizare si anume folosirea a 4 diode shottky de curent mare pt redresare si a unui stabilizator low drop ce accepta doar cu un volt mai mult tensiunea de intrare pt stabilizare pe iesire, in plus puterea disipata este foarte mica, deci radiator mic. Pretul acestor stabilizatoare este comparabil cu a celor de tip 338 sau 317...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări