Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Restricţie viteză - marcaj rutier

ratza

Postări Recomandate

Salutare. De ceva vreme mă bîntuie o chestie pe care n-o mai ştiu. În multe locuri am văzut marcaje de restricţie a vitezei vopsite direct pe şosea, însă fără indicator rutier. Se poate considera marcajul de pe şosea ca fiind restricţie în lipsa indicatorului rutier? Din cîte ţin minte, marcajul de pe şosea nu se ia în considerare dacă nu există şi indicator, dar nu bag mîna în foc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ratza

3

• former_Alfred

3

Top autori în acest subiect

În Regulamentul de aplicare a OUG 195, la art.76 sunt stabilite tipurile de marcaje aplicate pe drumurile publice. Nu sunt menţionate acolo marcaje de limitare a vitezei. În consecinţă, s-ar părea că eventualele marcaje de limitare a vitezei aplicate pe şosea au doar rol informativ, în timp ce rolul de a impune efectiv limite de viteză revine în exclusivitate indicatoarelor.Deci s-ar părea că ai dreptate, marcajele de limitare a vitezei nu sunt valabile în absenţa unui indicator cu aceeaşi semnificaţie.

Link spre comentariu

Ar mai fi un mic detaliu. În multe cazuri, marcajul de limitare a vitezei este amplasat pe asfalt chiar în dreptul indicatorului de intrare în localitate. În această situaţie, chiar dacă nu există un indicator explicit de limitare a vitezei, prezenţa indicatorului cu numele localităţii implică şi limitarea vitezei la 50 km/h. Iar această limitare a vitezei în localităţi este oricum valabilă, indiferent de prezenţa sau absenţa unui marcaj în acest sens, amplasat pe carosabil.

Link spre comentariu

În OUG şi în regulamentul de aplicare am citit şi eu, dar nu-mi era prea clar. Chestia e că am văzut locuri în care există aşa ceva pe şosea şi nu vreau să mi-o iau în barbă. Cîndva erau şi indicatoare, dar le-au scos şi au rămas doar marcajele de pe şosea.

Link spre comentariu

Cîndva erau şi indicatoare, dar le-au scos şi au rămas doar marcajele de pe şosea.

Cam greu de crezut că s-a renunţat la nişte limitări de viteză pre-existente. Cel mai probabil, respectivele marcaje se află în interiorul localităţilor prin care trece drumul naţional, iar limitarea de viteză începe de la indicatorul de intrare în localitate.O altă posibilitate ar fi ca respectivele indicatoare să fi fost furate de oameni "gospodari" din zonă, iar în astfel de cazuri se poate contesta amenda la Judecătorie, pentru lipsa indicatorului, tot pe baza faptului că art.76 din Regulament nu prevede existenţa marcajelor de limitare a vitezei.
Link spre comentariu

Da, au eliminat restricţiile din interiorul localităţilor. La intrarea în Sibiu dinspre Alba erau indicatoare progresive cu restricţii de 70, 60 şi, respectiv, 50km/h. Acum a rămas doar un marcaj pe şosea cu restricţia de 70km/h. La fel, în Cristian, exista un indicator cu restricţie de 40km/h, iar acum mai există doar marcajul pe şosea.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări