Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cutie expunere UV cu LED-uri.

bogdan_

Postări Recomandate

@GeoMar, ai facut cablaj cu trasee pentru led-uri? Daca da, super bine! Eu m-am gandit ca e prea mare chinul sa dau atatea gauri, dar intr-un final la cat am stat sa lipesc picioruse de leduri intre ele, cred ca merita mai mult varianta ta. Spor in continuare!

Da, am facut cablaj cu trasee pentru LED-uri, cate 3 inseriate cu o rezistenta de 100 ohmi. :da Am incrercat cu celelalte LED-uri pe cablaj de test, e chin la lipit terminalele. :nebunrau: Pacat ca nu m-am gandit sa atasez pe cablaj si stabilizatorul cu LM317 [eu folosesc LM217].Acum trebuie sa fac montajul tip ''paianjen'', nu mai stau sa fac un cablaj, poate la urma fac foto, un cablaj pentru LM.In scanner, am circa 5 cm intre suprafate LED-urilor si cablajul expus. Am sa testez si distanta, plec de la cea mai mare posibila spre cea mica [3,5cm ca la tine].
Link spre comentariu

Am reusit de montat placa in scanner, am alimentat LED-urile la fix 12 Vcc cu un stabilizator LM217. Urmeaza testele pe cablaj. :freaza: Cateva poze, nu sunt clare, sunt facute cu telefonul.[attachment=4]Imagine0095.jpg[/attachment][attachment=3]Imagine0096.jpg[/attachment][attachment=2]Imagine0097.jpg[/attachment][attachment=1]Imagine0098.jpg[/attachment][attachment=0]Imagine0100.jpg[/attachment]

Link spre comentariu

Pana acum am incercat trasee de 0.4mm, am avut si ceva text cu grosime 2,54mm, totul iesit fara probleme. Cand am timp o sa fac test corect cu toate dimensiunile de trasee sa vad.

Poti da detalii despre procedura folosita de tine la realizarea/developarea cablajelor, timpi, solutii, conditii, filme, etc.Eu am folosit cablaje acoperite cu fotorezist, cumparate, nu date cu spray.Am incercat, dar nu am seno, cu solutie de soda caustica si nu am fost multumit de rezultat.Eu momentan imprim pe o folie asemanatoare calcului, mata, doua folii suprapuse, la 8 minute/expunere, dar am remarcat ca nu se developeaza toate zonele [undeva printre trasee a ramas fotorezist].Ramane sa testez timpi mai mari/mici, eventual si doar un film, nu doua suprapuse.Am sa incerc sa imprim si pe inkjet, am sa cumpar si folie transparenta [cu toate ca este cam scumpa, circa 65ron/100coli/pachet]De la suprafata ledurilor si pana la cablajul expus am o distanta de 5,5 cm maxim [5,2 cm] pana la geamul scannerului plus geamul [vreo 2 mm].Nu ar fi asta o problema, ar creste timpul de expunere.Bune ar fi fost filmele foto realizate in tipografie, am ceva filme facute acum cativa ani si este foarte opac traseul.Ceva sfaturi practice sunt binevenite.Multumesc.
Link spre comentariu

Am incercat, dar nu am seno, cu solutie de soda caustica si nu am fost multumit de rezultat.Eu momentan imprim pe o folie asemanatoare calcului.....

Pe folie transparenta, inckjet, iese mult mai bine decit pe calc, am renuntat de mult la acesta, singurul incovenient, cel putin la mine pe o imprimanta Lexmark trebuie sa suprapun doua folii pentru a obtine un traseu cit mai opac dar cu un pic de rabdare le suprapun exact si le fixez intre ele cu scoci. Si musai foloseste seno, nu e deloc scump si face treaba buna...Uite un mic exemplu unde vreau sa arat nu atit grosimea traseelor care se puteau si mai subtiri ci distatnta intre ele.[attachment=0]DSC02970.JPG[/attachment]
Link spre comentariu

Am si seno luat de pe la Adelectrocom, dar parca nu are efect cand bag cablajul.O fi fost vechi, nu stiu ce sa zic.Am sa iau folie transparenta, am sa imprim si la inkjet.Am si eu Lexmark cu scanner in ea, dar s-a dus cartusul negru si costa mult.Mai am o folie transparenta, am sa incerc sa fac film la imprimanta laser.Mersi pentru sfaturi.

Link spre comentariu

Am si seno luat de pe la Adelectrocom, dar parca nu are efect cand bag cablajul.O fi fost vechi, nu stiu ce sa zic.Am sa iau folie transparenta, am sa imprim si la inkjet.Am si eu Lexmark cu scanner in ea, dar s-a dus cartusul negru si costa mult.Mai am o folie transparenta, am sa incerc sa fac film la imprimanta laser.Mersi pentru sfaturi.

Banuiesc ca seno 4007 ai luat, pur si simplu nu are cum sa nu mearga, exact din momentul in care bagi cablajul se si observa cum incepe sa-l developeze, in citeva secunde sau maxim 1 minut e gata.... banuiesc de asemenea ca l-ai dizolvat in 0.5 litrii apa. Eu cablajul pozitiv cu folia tiparita si pusa in doua il prajesc cam 10 min cu tuburi de neon normale de 8W puse intr-un scaner, pina mi-o-si face si eu cu leduri, am vazut ca ies bine.La lexmark am cartusul reincarcat si para reincarcat, daca i-ti da voie si la tine iesi mult mai ieftin decit unul nou.Cu laser nu am incercat insa acelesi probleme o sa ai, din punct de vedere al integritetii traseelor, tot suprapuse trebuie sa pui foliile, sau mai e o metoda, pulverizezi pe folie un diluant(acetona) pentru a dizolva un pic traseele si uscindu-se din nou dispar intreruperile din trasee.
Link spre comentariu

Da, seno 4007 si l-am dizolvat in 0,5 litri de apa. In sticla care este, se depune un strat albicios la fundul sticlei. E corect?!Dar asa cum am scris, parca este ''puturos''.De aceea am incercat si cu solutie de soda caustica.Am facut un film pe folie transparenta [doua suprapuse] si am sa experimentez timpii.

Link spre comentariu

Da, seno 4007 si l-am dizolvat in 0,5 litri de apa. In sticla care este, se depune un strat albicios la fundul sticlei. E corect?!

Intradevar se depune un strat albicios insa nu este nici un fel de problema, o agiti inainte de folosire.
Link spre comentariu

Renunta la soda, e prea greu de nimerit procesul cum trebuie. Seno il pun in sticla cu jumatate de litru de apa si agit pana nu mai ramane nimic. Timpul de developare este ceva mai lung decat in cazul solutiei de soda, dar nu sunt probleme daca lasi ceva mai mult. Ca sa imi dau seama cand este developat scot repetat placa din solutie, si se scurge de pe ea developantul. Cand nu se mai observa o diferenta de culoare intre ce curge de pe placa si solutie e developat este gata. Pe masura ce developezi solutia se face mai maronie/rosiatica. Apoi se vede imediat ca incepe corodarea cand o bag in clorura. Transparent folosesc cel pentru laser, printat la un laser samsung. In lumina daca ma uit, tonerul pare intr-adevar deschis la culoare. Dar daca pun foaia transparenta peste o foaie alba, negrul pare foarte negru, nu se vede prin el. Contrastul este deci foarte bun. Vezi ca probabil poti gasi si la bucata, multe magazine dau asa. Eu asa iau. Pe scurt, procedura la mine este:-taiat cablaj gata acoperit cu lac la dimensiune-dat cu pila sau smirghel pe marginea pe care am taiat ca sa nu ramana aschii(astea pot sa impinga filmul in sus si sa nu stea lipit de calbaj)-printat pe transparent de laser la samsung ML2571 astfel incat partea printata(cu toner sau cerneala) sa vina inspre cablaj ca sa nu am umbre(top - mirror, bottom direct). -expus 2 minute-developat in solutie de 1 plic seno in cam 0.4l apa(o sticla de jumatate nu tocmai plina). Solutia poate fi noua sau mai veche, in general fac cablaje mici deci o pot reoflosi de cateva ori.-corodat in clorura...cat o fi nevoie, daca nu ma grabesc nu ma chinui sa incalzesc(cam in 90% din situatii).

Link spre comentariu

Exact cum zice bogdan, folia imprimata musai sa fie pusa cu cerneala pe cablaj, eu am uitat sa-ti zic, si tot odata presez pesta tot "sandwich-ul" atunci cind expun cu un catalog A4 gros de vre-o 6 Cm, toate astea in idea ca cerneala sa fie in contact direct si ferm cu stratul de fotorzist.

Link spre comentariu

Treaba cu partea foliei pe care este imprimat cablajul, sa fie spre cablaj, o stiam.Am testat pe cateva bucatele de cablaj si se pare ca trebuie sa mai micsorez distanta dintre leduri si cablajul expus.Momentan am 5,5 cm si o expunere [cu 2 filme transparente] dureaza 10-12 min, pentru un randament optim.Ramane de testat in continuare, distanta leduri-cablaj, pentru un raport timp expunere/calitate cablaj cat mai bun.Oricum, va multumesc pentru sfaturi.

Link spre comentariu

Primul cablaj facut la UV-Box-ul cu LED-urile UV

Banuiesc ca acum esti destul de multumit,nu....?Dar nu ne lasa cu ochii in soare, ce distanta ai leduri/cablaj, ce distanta intre leduri, in cazul in care le-ai modificat, timp de expunere, pe ce ai imprimat (transparent, calc, cerneala, laser...)?, ai presat cu ceva pe cablaj la expunere sau ai pus doar capacul scaner-ului?, ai folosit SENO?, maruntisuri dintrastea......
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări