Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cutie expunere UV cu LED-uri.

bogdan_

Postări Recomandate

@bogdan merci, scuze cu nerbdarea, asa e cand vrei sa faci ceva :). Ai zis LM315. Cu LM317 nu merge sa fac ? Sau ai zis gresit LM315?...ca nu am gasit datasheetul la lm 315 !

Am gresit, la LM317 ma refeream.
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Felicitari tuturor pentru realizari!!!!Am citit tot topicul si idea cu mecanica de scanner mi s-a parut interesanta. Acum voi incerca si eu sa fac ceva de genu.M-am gandit ca voi da jos oglinda(aia mica de la lampa), lampa si ce nu-mi trebe de la scanner si voi monta acolo 20 de leduri UV care vor fi puse in 2 sau 3 randuri apropiate. Totul va sta pe o sanie prinsa de mecanismul de deplasare. Motorasul va fi controlat de un cip care ii prescrie viteza constanta. Acum ma intreb cat de apropiate sa pun led-urile si la ce viteza sa mearga motorul, la ce distanta sa fie ledurile de geam...intrebari peste intrebari. Voi afla raspunsul prin cateva experimente.Ceva sugestii? A mai incercat cineva asta?

Link spre comentariu

shebu_18 Eu cred ca, poti lasa ledurile la distanta la care sunt montate in scaner,sau sa le plantezi la 12.7mm asa cum se recomanda in acest topic.Eventual in zig-zag. Viteza de deplasare a saniei cu leduri nu are importanta. Timpul cat ele trebuie sa se miste, pentru o expunere corecta, va fi acelasi la orice viteza. Adica 35-105 minute.Daca ledurile raman amplasate asa cum sant in scaner,vei putea expune o suprafata A4(210 x 297 mm).Daca scanerul e A4.Prin amplasarea ledurile pe doua randuri la 12.7mm si distanta intre ele si placa expusa de 3.5cm, vei putea expune o banda de 12-13cm/29cm.Mult succes.

Link spre comentariu

am studiat si eu destul problema asta cu scannerul. am ajuns la concluzia ca voi face o cutie din lemn si voi lua tot ce tine de miscare (inclusiv sania) din scanner si am sa fac o talpa deasupra pe care voi monta led-urile ca sa am vreo 3-3.5cm intre led-uri si pcb. avantajul e ca ai o scula buna si pentru cablaje mari dar si pentru mici. timpul de expunere il reglezi pe cm liniar si pui capat de cursa la dimeniunea cablajului. si mai distractiva ar fi povestea sa fac o talpa in forma de U pentru a putea expune ambele parti odata ;)oricum numa vorba e de mine ca de cand tanjesc dupa asa ceva, dar stiu ca n-am timp asa ca nu am facut nici macar cumparaturile necesare. tot astept sa dea polonezii drumu la comenzi online

Link spre comentariu

Eu m-am gandit la varianta sa pun ledurile mai aproape, la 10mm unul de celalat, si distanta intre ele si pcb tot de 3cm. Led-urile vor fi puse in zig-zag. Acum cuget la un sistem care sa tetecteze lungimea pcb-ului. Daca pui un pcb care nu are 297mm sa nu se plimbe sania pe tot drumul, doar cat ii pcb-ul plus ~2cm. Scaner-ul pe care il am este cu neon, asa ca trebuie sa imporvizez la sistemul de prindere a placutelor cu led.Sa faci totul intr-u alta cutie cu profil u este interesant. Asta te ajuta daca faci des cablaje dubluplacate. Daca faci din cand in cand ajunge daca poriveste foliile reciproc una de alta. Le pui fara pcb una peste alta ca sa se alinieze si le prinzi cu capsatorul, apui bagi pcb-ul intre folii si il pui la expus.

Link spre comentariu

Mi-a picat si fisa cum sa rezolv chestia cu deplasarea. Este cam cum ai spus tu, srdjan, pun perechii de leduri IR, receptor si emitator, la anumite dinstante prestabilite. Cu un intrerupator selectez care emitator sa fie activ. Cand se intrerupe raza IR din cauza saniei aunci se intoarece sania in directia opusa pana intrerupe iarasi raza IR a limitei inferioare.

Daca face 1mm/sec atunci oare de cate treceri va fie nevoie ca sa se expuna corect?? Asta-i intrebarea. Aici ar fi mai simplu sa faci o placa cu led-uri si ai terminat cu treaba. Cum s-a mai spus, pentru a scade din costuri te complici in alte locuri....

Link spre comentariu

pai daca placa trebuie expusa 5 minute si banda luminoasa are 1cm latime si viteza de deplasare de 1mm/s inseamna ca fiecare cm liniar al pcb-ului este expus 10s la o trecere. 5m=300s/10s=30 treceri. problema e cat de eficienta e banda luminoasa spre margini datorita unghiului de incidenta. practic pentru asta va trebui sa-ti stabilesti experimental un coeficient cu care sa revii ulterior ori asupra numarului de treceri ori asupra vitezei de deplasare. asta ca sa nu sacrifici randamentul pentru ca altfel ai putea face o "fereastra" si sa lasi numai fasciculele perpendiculare pe placa sa ajunga la ea si atunci e mult mai simplu calculul, dar risipesti fotoni :)

Link spre comentariu

Mi se pare faina idea cu folosirea saniei de la scanner si deplasare. E o varianta foarte buna de realizare low cost, necesita led-uri putine si mare parte din piese se gasesc in scanner. Eu am observat ca scannerele au un opcocuplor deja montat pe sanie care obotine o pozitie de referinta de start(acea calibrare de la inceputpul scanarii). Tot optocuplorul ala poate fi folosit si pentru a sesiza celalalt capat al cursei, practic nu trebuie sa fie 2 optocuploare diferite. Distanta pana la care se merge se poate stabili manual prin fixarea celui de-al doilea obstacol pentru optocuplor. Sau, daca timpul de expunere obtinul este suficient de scurt se poate face expunerea pe toata suprafata. Eu as pozitiona led-urile pe un rand, la o distanta care sa obtina uniform, si cat mai dese. Ideal ar fi sa nu se limiteze prin vreo ingustare a unghiului. Tot ce trebuie este ca sania sa se deplaseze in afara placii in ambele sensuri pana iese de sub placa(placa iese din ungiul de acoperire ale led-ului). As merge pe o viteza de deplasare care sa necesite putine treceri, poate sub 10. Daca se vrea automat sa se simta terminarea placii nu trebuie mai mult decat un optocuplor din cel pentru reflexie indreptat spre placa. Cuprul reflecta buine, cu conditia sa fie negru capacul scannerului. Pentru control mi se pare cel mai simplu un microcontroller, motorul din scanner necesita 4 pini, optocuplorul 1. Inca unu pentru un buton si aia e...Sunt tare curios cum o sa iasa :d

Link spre comentariu

Incepe sa prinda contur placa [265mm/170mm] mai bine spus ''padurea'' :ras: cu led-uri UV, care are 130 de led-uri UV, model OSSV53E1A - Dioda LED 5mm UV 405nm 68mW 140°.

Cateva poze facute cu telefonul

[attachment=1]Imagine0090.jpg[/attachment]

[attachment=0]Imagine0092.jpg[/attachment]

Link spre comentariu

@GeoMar, ai facut cablaj cu trasee pentru led-uri? Daca da, super bine! Eu m-am gandit ca e prea mare chinul sa dau atatea gauri, dar intr-un final la cat am stat sa lipesc picioruse de leduri intre ele, cred ca merita mai mult varianta ta. Spor in continuare!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări