Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cutie expunere UV cu LED-uri.

bogdan_

Postări Recomandate

• 7 luni mai târziu...
  • 2 săptămâni mai târziu...

Eu am folosit banda cu leduri UV

Cauta pe google asa ceva :   300 LED UV Ultraviolet 395nm 5050 SMD (60 de leduri pe metru liniar)

Cel de la care an cumparat eu ( Pe EBay) a disparut

le-am lipit pe o bucata de tabla de aliminium de 2.5 m"m grosime si legate in serie

Am folosit ca sursa un alimentator asa ceva. http://www.aliexpress.com/item/12V-6-3A-72W-Power-Supply-AC-to-DC-adapter-Converter-transformer-switch-for-LED/1450298596.html

le-am asezat intercalat adica banda a doua decalata cu jumatatea pasului dintre leduri iar intre benzi e pasul dintre leduri.....

In felul acesta ai o dispersare mai uniforma. Poti sa folosesti si o folie de calc peste geam

Cel mai bun material e dintr-un ecran LCD ce poate fi demontat.

Distanta pina la geam cam 3.5-4 cm sau departezi pina ce lumina devine uniforma si  nu apar centrele ledurilor.

Timpul de expunere trebue experimentat in functie de calitatea PCB-ului

Nu am finalizat in cutie.....dar e in plan.

Dino

P. S De aici m-am inspirat eu 

Editat de dinoslmn
Link spre comentariu

banda de leduri am cumparat-o deja....acelasi proiect voiam sa-l fac si eu , dar cu sticla de la un xerox sau chiar toata partea de xerox de deasupra sa pun benzile pe carusel si sa l plimb de colo colo

Link spre comentariu

Nu cred ca merita sa pui banda pe carusela. Fa calcul cite treceri prin acelasi punct ca sa ai o expunere totala de 3-3.5 minute

Daca ai 5 metri de banda e suficienta sa faci 2 placi de 200 x 160

Doar daca faci placi mari

Pune segmente de banda direct pe fundul cutiei ca sa ai cei 3-4 cm pina la sticla

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Salut,

De ceva vreme ma bate gindul realizarii unei cutii de expunere UV. M-am hotarit sa folosesc un scaner functional,la care vreau sa fac unele modificari. Pe carul care deplaseaza lampa(pe care o voi scoate), ma gindesc sa fixez o placuta de cablaj de test(tinkertoy) cu lungimea aproximativ egala cu latimea unei coli format A4. Latimea placutei de aproximativ 45mm. Pe placuta respectiva vreau sa distribui uniform  trei rinduri de LED-uri UV,  OSV5YL57E1A (If=30mA, Uf=3,1V),legate in paralel. Cu partea de comanda a motorasului pas cu pas, ma va ajuta fiul meu. Am vazut un scaner modificat pentru developarea cablajelor,la un bun prieten. Am ramas  de-a dreptul impresionat de calitatea cablajelor. Prietenul meu mi-a facut citeva cablaje. Au iesit super faine.

Acuma sint in faza de achizitionare a materialelor.

Link spre comentariu

...

M-am hotarit sa folosesc un scaner functional,la care vreau sa fac unele modificari. Pe carul care deplaseaza lampa(pe care o voi scoate), ma gindesc sa fixez o placuta de cablaj de test(tinkertoy) cu lungimea aproximativ egala cu latimea unei coli format A4. Latimea placutei de aproximativ 45mm. Pe placuta respectiva vreau sa distribui uniform  trei rinduri de LED-uri UV,  OSV5YL57E1A (If=30mA, Uf=3,1V),legate in paralel

...

De ce incerci sa te complici cu LED-urile puse pe "carul" care deplaseaza lampa? Pentru economie de LED-uri? Acum au pret accesibil.

Asa cred ca vei avea timpi de expunere mult mai mari, trebuie sa treaca de cateva ori peste toata placa (mai ales la una de marime ceva mai mare).

Mai bine montezi pe fundul carcasei de la scaner un cablaj cu LED-uri UV dispuse incrucisat, asa au procedat majoritatea colegilor (inclusiv eu, vezi UV-Boxul meu aici http://www.elforum.info/topic/83924-realizare-cablaj-metoda-foto/?p=913436) si vei avea timpi de expunere de cca 2-4 minute.

Editat de GeoMar
Link spre comentariu

De ce incerci sa te complici cu LED-urile puse pe "carul" care deplaseaza lampa? Pentru economie de LED-uri? Acum au pret accesibil.

Asa cred ca vei avea timpi de expunere mult mai mari, trebuie sa treaca de cateva ori peste toata placa (mai ales la una de marime ceva mai mare).

Mai bine montezi pe fundul carcasei de la scaner un cablaj cu LED-uri UV dispuse incrucisat, asa au procedat majoritatea colegilor (inclusiv eu, vezi UV-Boxul meu aici http://www.elforum.info/topic/83924-realizare-cablaj-metoda-foto/?p=913436) si vei avea timpi de expunere de cca 2-4 minute.

Deocamdata merg pe varianta prezentata de mine. Placuta cu leduri fixata pe "carul" scanerului se va deplasa cu o viteza pe care o s-o pot regla dupa dorinta,actionind asupra motorasului pas cu pas. Prietenul meu mi-a spus  ca viteza de deplasare a "carului" este de aproximativ 10mm/min developarea fiind extrem de buna. Oricum multumesc pentru sfaturi. Nimic nu e batut in cuie.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Salut si sarbatori fericite.

Eu ma tot ''screm'' de ceva vreme sa-mi fac o cutie in care sa montez ledurile UV. Pina la urma am primit de la un bun prieten o cutie de scaner. Ledurile le-am cumparat (OSV5YL57E1A) cu capatul plat,intensitatea luminoasa de 70 mcd  la pretul de 0,7 lei bucata, fara TVA. Cred ca sint bune. Dupa sarbatori cred ca ma apuc de ''manufacturat'' dracia. Cind ma apuc de treaba va tin la curent cu evolutia lucrarilor.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
  • 2 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări