Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cutie expunere UV cu LED-uri.

bogdan_

Postări Recomandate

...

daca cineva modifica fisierul hex sa lase butonul de unit care face reglaj din minut in minut si daca poate sa puna in locul butonului de ten care face reglaj din 10 in 10 minute, sa-l faca sa regleze din 20 in 20 de secunde,dar fara sa aduca modificari in schema si sa puna fisierul hex modificat ,tot aici.

Uite aici viewtopic.php?p=1158179#p1158179 un temporizator care face ce vrei tu. :da

Este atasat softul (hex-ul) modificat de colegul @bercioiu, plus alte "detalii" despre el.

Link spre comentariu
Vizitator ovixu

foarte eficinta "cutia"...Am si eu o nedumerire si am zis ca aici poate gasesc solutia. Sunt incepator in realizarea PCB-urilor cu fotoresist pozitiv (folosesc: POSITIV 20). Mi-am construit dint-un scaner si 3 neoare chinezesti o lampa pt expuneare cablajelor la UV.Acum am si eu niste necunoscute, deoarece nu mi-a iesit desenul dupa developare (s-a sterst complet):1) initial am crezut ca distanta neon-cablaj este prea mica (aprox 5cm). am facut o improvizatie si am marit distanta 25-30cm...a aparut desenul, dar s-a si sters imediat. La ce distanta trebuie expus calajul cu aceste neoane de proasta calitate si care este timpul necesar expunerii?2) solutia revelatoare am realizat-o din soda caustica (10g la 500ml apa). Este ok combinatia...sau este prea concentrata si de aceea mi s-a sterge desenul?va multumesc frumos

Link spre comentariu

Eu folosesc cablaj gata dat cu Positiv 20 ,ca nu fac toata ziua pcb-uri si i-mi pot permite unul gata dat.Ca developant folosesc Seno 4007 ,se gaseste la orice magazin de componente ,un pliculet la jumatate de litru de apa.Soda caustica nu am folosit,poate aceasta este cauza ca ti se sterge cablajul.Multumesc lui GeoMar pentru linkul dat,cu hexul modificat.

Link spre comentariu

Imi poate spune cineva, eventual pe PM pentru a nu se considera reclama, care este magazinul misterios unde ledurile UV (OSSV53E1A) costau 0.45 lei in 2010 ? :da Cautand astazi , am gasit , in cel mai bun caz 0.78 lei / buc ; avand in vedere ca am exagerat cu dimensiunile cutiei si as avea nevoie de vreo 400 de leduri ma intereseaza un pret mai bun de 0.78 .

Link spre comentariu
  • 5 săptămâni mai târziu...

Am si eu o intrebare celor care deja au folosit aceasta metoda. Intentionez sa fac un proiect de expunere UV dar as vrea sa stiu cam cate leduri ar fi necesare considerand ca doresc sa realizez o expunere bazata pe tehnologia scannerului cu car mobil la vre-o 1-2 cm/minut?

Nota: site-ul este virusat. modifica link-urile acest virus. asa ca pun aici un mic datasheet al ledurilor:

Tip diodă LED

Diametru diodă LED 5mm

Culoare diodă LED ultraviolet

Luminozitate 40-70mcd

Unghi luminozitate 140°

Lungime undă λd 405nm

Lentilă diodă transparentă, parte frontală plată

Montare THT

Temperatura de lucru -30...85°C

Ceva de genul asta: http://img10.imageshack.us/img10/7103/uvpart01.png

Link spre comentariu

Am si eu o intrebare celor care deja au folosit aceasta metoda. Intentionez sa fac un proiect de expunere UV dar as vrea sa stiu cam cate leduri ar fi necesare considerand ca doresc sa realizez o expunere bazata pe tehnologia scannerului cu car mobil la vre-o 1-2 cm/minut?...............................................................

Este ineficienta metoda din punct de vedere al timpului, cu aproximatie, 3 minute dureaza expunerea oricum, daca pentru cablaje de 1cm se "justifica" atunci pentru cele de 4-5 Cm sau A4? :somn: Cred totusi ca ai luat deja in calcul "ineficienta" sfatul meu este ca indiferent de unde vei lua ledurile sa le iei pe toate odata, mai ales daca te razgindesti si faci o cutie de expunere "plina" cu leduri o sa vezi ca daca sint loturi diferite expunerea difera.....
Link spre comentariu

salut,vreau sa va impartasesc experienta mea. am comandat de la chinezi 100 de leduri cu specificatiile: v=3.2V, If=20mA, 100mcd, unghi 120-140, leduri foarte ieftine, 5.8$ cu totul cu transport. le-am asteptat ingrozitor de mult, timp in care am construit timerul din primul post cel cu attiny2313 parca, sper sa nu gresesc. am mers in targul de vechituri, am gasit un scaner cu 20 lei in care am montat timerul. o sa pun mai tarziu poze cu realizarea ca nu am facut nici una pana acum. pe o placa de test am inseriat ledurile cate 3 cu o rezistenta de 120 ohmi, intre aceste leduri uv am introdus 15 leduri rosii. am prins placa de test pe fundul scanerului, am facut toate legaturile si functioneaza.ieri am cumparat o bucata de cablaj gata impresionat cu positiv 20, destul de scump zic eu o bucata de app 9*18 cm 13 lei, mi-am scos undeva in spatele Ase-ului pe foaie transparenta de retroproiector ce aveam de scos, 1 leu foaia si 0.2 printatul si am mers acasa sa ma pun pe treaba. 1 plic de seno 4007 dizolvat in 0.5l apa ca developant. am asezat totul in scaner, am setat la 3.30 min, am pus bucata in solutia cu seno si s-a developat. S-a corodat foarte frumos, cam urat pe unde nu a iesit foarte negru dar tot e mai bine decat cu fierul de calcat.cu costuri foarte mici am obtinut o cutie de expunere care m-a scapat de munca in zadar facuta cu transferul de toner. sunt absolut uluit de calitate insa am observat, poate pt ca am lasat prea mult timp la expunere, ca traseele ies mult mai inguste decat in realitate. asta nu ma deranjeaza pt ca voi tine cont la proiectare de acest lucru. in curand o sa urc si poze cu realizarea.la cate cablaje se poate utiliza solutia de seno? sau pana cand? cum trebuie sa arate cand e uzata? ma gandesc sa caut soda caustica in speranta ca e mai ieftina.multumesc inca o daca userilor acestui forum, aici in mod special celor care si-au adus contributia la crearea acestei cutii de expunere, celui care a postat timerul si tuturor celorlalti care prin intrebarile si raspunsurile lor mi-au elucidat si mie indirect enigmele.mult spor la construit!

Link spre comentariu

Genul acela de leduri, de 140 grade, am folosit si eu, si tot intr-un scaner defect. Eu am cumparat led-urile de la o firma din Oradea care vinde chinezarii la vreo 25 bani bucata. Am montat doar vreo 80 de bucati cate 3 in serie cu cate o rez. de 91 ohmi, sursa de 12V stabilizata. Nu am reusit sa am expunere uniforma pana nu am indepartat placa cu leduri cu vreo 7 cm sub fundul scanerului, pe care l-am decupat si am lipit acolo o coala de calc.Am montat pe laterale 2 leduri rosii de un watt cu SCC proprie si intrerupator separat. Temporizatorul cu 555 simplu , reglat la 5min 30 sec. Dupa ce faci reglarea initiala nu mai e cazul sa schimbi timpul si nici nu simt nevoia sa am cronometru ca la bombe. Am pus un buzer care piue cand e gata.L.E. Folosesc cablaj normal cu spray positiv 20, am avut mari probleme la inceput cu uniformitatea stratului de lac.

Link spre comentariu
wally_gatter

Nu am reusit sa am expunere uniforma pana nu am indepartat placa cu leduri cu vreo 7 cm sub fundul scanerului, pe care l-am decupat si am lipit acolo o coala de calc.L.E. Folosesc cablaj normal cu spray positiv 20, am avut mari probleme la inceput cu uniformitatea stratului de lac.

ce distanta ai intre axele led-urilor? Cum ai reusit sa rezolvi problema grosimii stratului de lac fotorezist ? :nas:
Link spre comentariu

20 x 20 mm montate direct pe placa de test cu paduri rotunde, indoiti si lipiti pinii pe spate, 8 cm aproximativ de la lentila ledului pana la film.Cu lacul nu am rezolvat chiar complet, dau de la distanta mai mare (vreo 70 cm), cablajul asezat inclinat putin (ma gandesc ca ar fi buna o centrifuga, dar la 10 cablaje pe an ...).Folosesc hartie de calc pentru masca de expunere, lungeste putin timpul dar adera mai bine tonerul decat la folia de retroproiector, in special la trasee foarte inguste.

Link spre comentariu

la ce fel de magazin ar trebui sa caut plexiglas? am presupus ca este de gasit la magazinele care comercializeaza materiale de constructii insa toti vanzatorii pe care i-am intrebat s-au uitat la mine de parca le cerusem sa-mi vanda bombe atomice . Am salvat dintr-un scanner partea transparenta pe care asezam ceea ce aveam de scanat ... ar fi potrivit acest "ecran" pentru o cutie de expunere UV ?

Link spre comentariu

Excelenta.Eu am folosit si carcasa cu capacul de presare cu tot.Plexigasul il gasesti la Bricostore , obi etc, dar coli mari si e destul de scump. Ultimadata cand m-am uitat era vreo 120 lei/mp.

Link spre comentariu

Sa inteleg ca nu este o sticla comuna si prin urmare n-o sa absoarba radiatia UV ? intre timp am dat peste alta problema : singurul atelier de sticlarie pe care-l cunosteam s-a inchis si n-are cine sa-mi taie sticla :bataie .

Link spre comentariu

Nu, nu e o sticla comuna.Are absortie mai mica decat sticla obisnuta in UV (probabil continut redus de ioni de fier).La mine merge foarte bine cu sticla de scaner.De ce trebuie sa o tai? E doar putin mai mare decat un A4, sau e alt format?Nu e obligatoriu sa faci placa cu leduri cat sticla, a mea e mai mica :jytuiyu , cam 14/20 cm.

Link spre comentariu

sticla e 36x26 iar cutia cu leduri 25x16 , asadar trebuie "decupata" putin . O sa incerc sa fac rost de un diamant si sa o tai eu ; cred ca am mai multe sanse asa decat sa caut alt atelier de sticlarie .Multumesc pentru informatii !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări