Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cutie expunere UV cu LED-uri.

bogdan_

Postări Recomandate

@briobit: Sursa ar fi indicat sa sustina cel putin la 2 treimi din curentul consumat de totalul led-urilor .

Cred ca ... invers: ledurile sa nu consume mai mult de doua treimi din puterea maxima a sursei ...
Link spre comentariu

Am expus si direct ca am LED-uri si deasupra. Folia este transparenta pentru retroproiector si am listat pe laser.Am folosit si 2 suprapuse. O sa iau un cablaj,il impart in vreo 6-10 patratele mici si expun fiecare bucatica cu 30 sec mai mult ca cea de alaturi apoi le bag toate odata la developat ( eu am developat la lumina ) la intuneric sau lumina rosie. O sa vad ce iese.

Link spre comentariu

@ nel65: dupa ce ai terminat de corodat placa , o speli , o usuci si o expui din nou la UV dar fara nici un film sub ea , o bagi din nou in developant , o speli , o usuci , si pe urma optional o poti da cu Flux.

care e logica ca nu ma prind :jytuiyu ... dupa corodare o spal, sterg cu acetona, gaurit si stanatcu sursa nu imi bat capul , am un acumulator de 12V/7A dintr-o centrala de alarma si 2 minute cat tin placa la expus nici nu o simte
logica e urmatoarea: lacul protejat de partea opaca a filmului nu e expus la UV si in concluzie nu este inlaturat de solutia de developat .. dupa ce termini de corodat , speli placa , o usuci , si o expui din nou ca sa expui si lacul protejat anterior la lumina UV , ca de data asta sa fie inlaturat si acesta.. fte fte simplu (asa nu mai dai bani si pe acetona :rade: :rade: :rade: ) @ briobit : eu o iau jos de pe cablaj si in fata becului sau a luminii zilei , dar nu o tin asa sa "o vada " lumina mult :rade: .. @ ciprake : dupa 2 minute de expunere miceste la intervale de 10 sec expunerea daca ai sursa puternica de UV
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

salut,vreau sa fac si eu o cutie de expunere la uv, momentan ma intereseaza doar pentru simplu placat de dimensiunde sa zicem A4.am gasit leduri cu specificatiile:100 5mm Flat top UV Purple LED Wide Angle Flat Head Light lamp New Free ShippingQuantity:100pcsColour : UV Purple Flat top ledSize (mm) : 5mmLens Colour : Water ClearPeak Wave Length (nm) : 390-395Forward Voltage (V) : 3.2~3.8Reverse Current (uA) : <=30Luminous Intensity Typ Iv (mcd) : Average in 1000Life Rating : 100,000 HoursViewing Angle : 180 DegreeAbsolute Maximum Ratings (Ta=25°C)Max Power Dissipation : 80mwMax Continuous Forward Current : 30mAMax Peak Forward Current : 75mAReverse Voltage : 5~6VLead Soldering Temperature : 240°C (<5Sec)Operating Temperature Range : -25°C ~ +85°CPreservative Temperature Range : -30°C ~ +100°Cvoi face down counter cu attiny2313 si afisaz cu 4 digiti. intrebarea este ce parere aveti de aceste leduri? costa 10$ cu tot cu transport si sunt de la chinezi.multumesc!

Link spre comentariu

salut din nou,ori am pus eu o intrebare stupida ori toata lumea este in febra lunii decembrie, in asteptarea Mosului si nu mai intra pe elforum. :)pana la urma am luat 100 leduri cu cap tesit cu unghi de dispersie intre 120-140 grade, 3.2v, 20 ma, 1000 mcd.am construit si eu temporitatorul cu attiny 2313 am setat fusebits cu khazama, am dezactivat divide by 8 si am ales oscilator extern, era prima optiune 3-8 mhz parca. nu era niciunde fix 4 mhz. montajul a functionat din prima si am incercat sa vad daca masoara timpul cum trebuie. din masuratori rezulta ca ramane in urma pentru un interval de 2 min este mai lent cu 2 sec decat cronometrul telefonului, pt un interval de 5:30 este mai lent cu aproximativ 6 secunde. nu ar fi o problema dat fiind faptul ca timpul de expunere este de doar 2min in majoritatea cazurilor dar de curiozitate, am facut eu vreo setare a fuse bits inadecvata sau asa se comporta si la voi cei care il utilizati?multumesc, sper ca mosul sa va aduca saci de componente, :0, ganduri bune, sanatate si sa va gasesc la fel de binevoitori si la anul!

Link spre comentariu

Am facut un timmer cu LM555, si cand il alimentez fara sa apas pe buton cupleaza releul si decuplaza abia dupa timpul setat de mine, eu vreau sa nu cupleze cand este cuplat la retea, vreau sa cupleze doar cand actionez eu butonul, ce pot face?

Schema e cea de jos doar ca am modificat in loc de rezistentele acealea am pus altele ca sa cupleze timpul de care am nevoie.

Posted Image

Link spre comentariu

Am simulat in proteus,si rezolvarea ar fi sa pun o rezistenta intre 30 si 60R intre colector si releu, mai ramane sa incercL.E. Am pus o rezistenta de 100R si functioneaza impecabil,desi in simulator de la 60R in sus nu mai cupla releul, dar in realitate functionaza.....

Link spre comentariu

Am realizat de ceva timp cuva cu LED-uri UV pentru realizat cablaje prin metoda foto. Am insa probleme. Nu functioneaza. Nu imi dau seama ce am gresit. Am folosit LED-uri si sus si jos, sunt modele diferite dar cred ca asemanatoare. Cele de jos sunt exact modelul din primul post. Am impartit niste bucatele de cablaj cu fotorezist bungard (neexpirate) in cateva parti si am expus din 30 in 30 sec, incepand de la 30s pana la 4,30min. La introducerea in solutia de developare (revelator positiv 4007 granulat 22 grame la 0.5 litri apa ) dispare aproape instantaneu cam tot. Am mai incercat cu soda caustica dozand diverse cantitati de soda, la prea putina nici un efect, la prea multa tot la fel. Am expus si 5, 10, 15, 20, 25 si 30 minute!!! Nu stiu unde e greseala. E posibil sa fie calculate rezistentele serie cu LED-urile gresit? Am folosit un alimentator de laptop de 19V si vreo 3-4 amperi, cred ca am siruri de 6-7 LED-uri inseriate cu rezistentele de rigoare. O sa desfac placutele sa ma uit. Am incercat sa expun niste pliculete cu gel pentru stampile, si direct si prin sticla si prin plexic.Nu se intaresc. Eu cred ca e problema de expunere din moment ce nici asupra gelului pentru stampile nu are efect.

post-58460-139829552718_thumb.jpg

post-58460-139829552725_thumb.jpg

post-58460-139829552733_thumb.jpg

post-58460-139829552739_thumb.jpg

post-58460-139829552749_thumb.jpg

Link spre comentariu

imprima circuitul care vrei sa-l realizezi pe doua folii de retroproiector si suprapunele perfect una peste alta..si testeaza din nou cu placute mici incepand de la 3 min. apoi cresti cu 30 secunde si vezi care este timpul de expunere de care ai nevoie

Link spre comentariu

"ciprake", ce spui tu "inseamna" supraexpunere (sper), citiva/multi dintre noi ,inclusiv eu, imprimam pe hirtie de calc cu rezultate excelente si tot cu leduri. Incearca cu timpi mici, zici ca ai incercat cu 30Sec? himm, la timpul acesta ar trebuii sa nu ai expunere aproape de loc, incearca totusi si mai jos. Sigur la timpul acesta revelatorul i-ti "spala" cablajul? adica se "vede" clar cum se spala stratul de fotorezist? Altceva nu-mi vine in minte, poate doar cablajul prost.....Revelatorul folosit de mine este acesta:post-9441-139829553272_thumb.jpg

Link spre comentariu

Folosesc acelasi revelator. In ultima vreme am facut testele de developare pe intuneric total, nu am vazut ce apare pe cablaj, doar urmele prelinse de la ce spala, dar spala tot. Cablajul folosit, bungard, mai are garantie pana in 20.08.2014. Sunt curios de ce nu are nici un efect asupra gelului pentru stampile...Pe care ul amic il intareste in pana la 2 min cu lampi cu UV. O sa incerc si cu hartie de calc, dar am asa o presimtire ca degeaba. As fi dispus sa trimit cuiva de incredere dispozitivul sa-l probeze, in ultima instanta...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări