Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cutie expunere UV cu LED-uri.

bogdan_

Postări Recomandate

Daca ai hartie de calc incearca cu ea (este mai ieftina), nu mai da banii pe folie transparenta (este mai scumpa), iese ok cu ea, mai greu este pana stabilesti corect timpul de expunere necesar si (eventual) distanta dintre LED-uri si placa expusa. :daPersonal am incercat si cu hartie normala de scris, dar nu iese calitativ cablajul, plus ca timpul de expunere se dubleaza (cel putin) fata de hartia de calc, deci nu recomand.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Revin si eu cu un prim test facu acum .... e alta viata mult mai in detaliu se poate face un cablaj fata de ce eram eu obisnuit...

Am facut asa:

- placa cu leduri din ceva posturi in urma fixata pe 2 bucati de lemn ( fara cutie fara nimic) la - distanta de 5 cm fata de cablaj

- timp de expunere 2 min fix

- solutie de developare am preparat 2 lingurite rase intr-un borcan de 800 de apa (nu stiu cat e de bine) m-am panicat am bagat mana dupa 3 secunde in apa cu soda am scos placa am cam atins cu mana pe cablaj iar am lasat-o inca 10 secunde dupa care scoasa spalata si corodata

per ansamblu a iesit ca detaliu foarte bine (nu pot sa fac poze mai bune cu telefonul pe care il am cu toate ca are 5 Mp)

- cablajul este cumparat gata preparat nu facut manual

Ce intrebari am :

- e bine cum am facut solutia aia? ( ca la piele am vazut ca face bine mai ales la julituri)

cat trebuie tinuta placa in apa cu soda? (aparuse un maroniu intesn in primele 2-3 secunde dupa care a inceput sa se decolreze (eu am tinut cam 10 secunde in total)

-e posibil din cauza solutiei sau a timpului de imersie in acesta sa am niste linute foarte fine peste tot cablajul? sau din cauza ca am trasat placa si am rupt-o pe colt ? ( ma gadesc ca fibra aia a fost inconvoiata si in locurile tensionate maxim a plecat stratul de pozitiv)

(ma agit pentru ca vreau sa fac montajul de AICI )

Link spre comentariu

da de unde.. nu-i nici un secret.. pune la un litru de apa calda o lingura rasa de fulgi de soda caustica.. asteapta sa se raceasca si pe urma e numai buna de folosit.. sa nu o faci prea concentrata , dar nici prea slaba.. ideea e sa o faci cum am zis eu , chiar daca tii mai mult timp la developat placa expusa. eu de regula tin cam juma de minut , si pe urma verific daca s-a developat bine imersand placa developata in clorura ferica la 70 grade celsius , cam 10 secunde , cat sa se inroseasca placa in locurile unde trebuie corodata , o spal putin si verific daca e in regula stratul protector respectiv daca a mai ramas lac unde nu trebuie.. succes la "cablat"

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Mi-am facut si eu un UV-box asemanator cu cel din primele pagini, cu timer. Nu reusesc sa developez nici un cablaj. Am incercat cu seno 407 care gata dozat, am incercat si cu soda caustica. Indiferent cat las la expus, cand developez in cateva secunde dispare tot. Daca incerc cu foarte putina soda ( nici 1/4 de linguita ) la 0,5 l apa nu are efect. Cablajul este bungard cu fotorezist. Unde gresesc? Trebuie sa las cateva secunde la developat?

Link spre comentariu

o intrebare am si eu ,ca nu vad pe nicaieri mentionat,dupa corodare -spalare-uscare,ce fac cu stratul de fotorezist ramas care acopera traseele,cum il sterg de acolo ?Am lipit direct prin el insa nu-mi place cum se lipeste ,as vrea sa-l sterg si sa dau cu sacaz diluat pentru protectie

Link spre comentariu

dupa corodare, eu il sterg cu acetona si ramane partea de trasee curata dupa care usuc placa

DA, corect, dupa corodare merge sters stratul de fotorezist cu acetona.Eu dupa aceea "pulverizez" cablajul cu spray FLUX ( cu sacaz) pentru protectie si o lipire rapida.
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

@ nel65: dupa ce ai terminat de corodat placa , o speli , o usuci si o expui din nou la UV dar fara nici un film sub ea , o bagi din nou in developant , o speli , o usuci , si pe urma optional o poti da cu Flux.@ciprake: eu cred ca la tine ori e prea mic timpul de expunere sau sticla pe care pui cablajul cu filmul , sau chiar filmul nu permit trecerea luminii UV , si de aceea nu se expune defel stratul de fotorezist. foloseste coala de retroproiector ca film , si pune sticla de la un scaner daca vrei rezultate satisfacatoare.@briobit: Sursa ar fi indicat sa sustina cel putin la 2 treimi din curentul consumat de totalul led-urilor .

Link spre comentariu

@ nel65: dupa ce ai terminat de corodat placa , o speli , o usuci si o expui din nou la UV dar fara nici un film sub ea , o bagi din nou in developant , o speli , o usuci , si pe urma optional o poti da cu Flux.

care e logica ca nu ma prind :jytuiyu ... dupa corodare o spal, sterg cu acetona, gaurit si stanatcu sursa nu imi bat capul , am un acumulator de 12V/7A dintr-o centrala de alarma si 2 minute cat tin placa la expus nici nu o simte
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări