wally_gatter Postat Decembrie 28, 2011 Partajează Postat Decembrie 28, 2011 la folia retroproiector timpul de expunere la o distanta de la varful ledului pana la cablaj de 2.5cm a fost de 2minute Link spre comentariu
diablero Postat Decembrie 28, 2011 Partajează Postat Decembrie 28, 2011 Fratilor,problema mare , am primit ledurile dar nu gasesc folie de retroproiector ,am cautat in 2 cartiere si nimik ,nu se mai foloseste ?Ce pot sa folosesc in schimb, foaie de calc ?Daca ai neaparata nevoie de folie de retroproiector iti pot trimite cateva foi, dar bine ar fi sa nu se mototoleasca (fiind si sarbatorile este aglomerata posta...). Link spre comentariu
wally_gatter Postat Decembrie 28, 2011 Partajează Postat Decembrie 28, 2011 exista cineva aici care poate printa A3? si daca are si folia de retroproiector A3.... Link spre comentariu
soptea Postat Decembrie 28, 2011 Partajează Postat Decembrie 28, 2011 Daca ai neaparata nevoie de folie de retroproiector iti pot trimite cateva foi, dar bine ar fi sa nu se mototoleasca (fiind si sarbatorile este aglomerata posta...).Multumesc de oferta ,din fericire am gasit , va sfatuiesc sa cautati la librariile mari , la cele de cartier mi-am batut gura degeaba .Am luat pana la urma de amandoua , si folie si calc, diferenta de pret e cam mare (1.50 vs 0.35 ) , maine ma apuc de experimente Link spre comentariu
wally_gatter Postat Decembrie 29, 2011 Partajează Postat Decembrie 29, 2011 un top de 50 de file A4 retroproiector am luat eu cu 100ron .. sunt speciale pentru inkjet.. Link spre comentariu
Vizitator saul Postat Decembrie 29, 2011 Partajează Postat Decembrie 29, 2011 Bună ziua! Am realizat şi eu o cutie cu leduri UV după proiectul publicat de Bogdan, căruia ţin să-i mulţumesc călduros şi pe această cale. Într-adevăr, calitatea este foarte bună. Folosesc imprimantă laser, folie de retroproiector, distanţă de 3.5 cm între vârfurile ledurilor de la TME, două sticle de 4 mm grosime (câte una pentru fiecare faţă a cablajului); totul este asamblat într-o cutie de alimente, încă nevopsită; ca timp de expunere am folosit cu bune rezultate atât 5 minute cât şi 3 minute.Am renunţat la fierul de călcat şi pot spune că deja realizez astfel cablaje de calitate atât simplu cât şi dublu placate. Mulţumiri tuturor celor care au ajutat cu sfaturi şi idei.La mulţi ani tuturor! Link spre comentariu
bogdan_ Postat Decembrie 29, 2011 Autor Partajează Postat Decembrie 29, 2011 Ma bucur ca ti-a iesit cutia. Ceva poze cu realizarea ne poti arata? Link spre comentariu
shebu_18 Postat Decembrie 29, 2011 Partajează Postat Decembrie 29, 2011 Etch test pattern. etch-test-pattern.pdf Link spre comentariu
soptea Postat Ianuarie 3, 2012 Partajează Postat Ianuarie 3, 2012 Mda, am procedat foarte stiintific si rezultatul e esec pe toata linia.Test 1 : o bucatica de cablaj bagata direct in soda ,fara expunere , rezultat o pata cat o gamalie de chibrit , in rest placa chealaTest 2 : o bucata mai mare de cablaj cu ceva trasee desenate pe folie retroproiector , expusa 7 minute , rezultat urme vagi ale traseelor ,dar dupa aproape jumatate de ora de developareTest 3 : o bucatica de cablaj expusa 15 minute , rezultat placa cheala Undeva in procesul tehnologic este o greseala majora , nu sunt nicicum aproape de optim , ca sa pot ajusta din timpi .Cred ca problema este la developare ,indiferent de timpul de expunere ,rezultatul a fost placa cheala, desi am controlat placile la interval de secunde in timpul developarii .Cutia are 100 de leduri (10x10 leduri) , conectate in serie , alimentate de la retea cu un curent constant de 20 mA Am ales solutia asta pentru ca mi-a fost lene sa mai conectez si o suta de rezistente ,lumina albastra e puternica ,pot vedea semnele de securitate de pe bancnota de 100 de lei .Deocamdata mi se pare complicat ,curata alchimie ,sper sa nu ma intorc totusi la fierul de calcat Termin berea si ma culc , poate visez rezolvarea Link spre comentariu
GeoMar Postat Ianuarie 3, 2012 Partajează Postat Ianuarie 3, 2012 Mda, am procedat foarte stiintific si rezultatul e esec pe toata linia.Test 1 : o bucatica de cablaj bagata direct in soda ,fara expunere , rezultat o pata cat o gamalie de chibrit , in rest placa chealaTest 2 : o bucata mai mare de cablaj cu ceva trasee desenate pe folie retroproiector , expusa 7 minute , rezultat urme vagi ale traseelor ,dar dupa aproape jumatate de ora de developareTest 3 : o bucatica de cablaj expusa 15 minute , rezultat placa cheala Undeva in procesul tehnologic este o greseala majora , nu sunt nicicum aproape de optim , ca sa pot ajusta din timpi ...Mda, foarte stiintific. La Test 1, placa neexpusa, rezulta o placa cheala dupa un timp mare de developare, deoarece developantul ataca si fotorezistul neexpus, la un timp mare al developarii. La Test 2, expunere 7 minute, developare, trasee putin sesizabile dupa developare -> Trebuie un timp mai mic de expunere.La Test 3 , expunere 15 minute, developat, rezultat placa cheala -> timp mult prea mare de expunere.Parerea mea, incearca ceva timpi mai mici de expunere, incepi cu 2 min, apoi 3min, apoi 4 si asa mai departe.Incearca si foloseste developant SENO 4007, cu soda caustica dizolvata ai toate sansele sa developezi si traseele. Link spre comentariu
Myhayxx Postat Ianuarie 3, 2012 Partajează Postat Ianuarie 3, 2012 Mda, am procedat foarte stiintific si rezultatul e esec pe toata linia.Test 1 : o bucatica de cablaj bagata direct in soda ,fara expunere , rezultat o pata cat o gamalie de chibrit , in rest placa chealaTest 2 : o bucata mai mare de cablaj cu ceva trasee desenate pe folie retroproiector , expusa 7 minute , rezultat urme vagi ale traseelor ,dar dupa aproape jumatate de ........eu te sfatuiesc sa incerci in felul urmator, pana cand iti dai seama de timpii de expunere: printezi pe folie de retroproiector si faci 2 filme pe care le suprapui. atunci timpul de expunere poate fi si mai indelungat ca nu iti afecteaza traseele.(eu am incercat din curiozitate ca am avut si eu ceva probleme la inceput pana mi-am dat seama ce si cum) de exemplu ca timp de expunere la mine este de 3 min, cu film suprapus am lasat cablajul 10 min. apoi l-am developat, corodat si a iesit perfect. o alta problema este aceea pe care ti-a recomandat-o si "GeoMar" foloseste in loc de soda Seno.. multa bafta! Link spre comentariu
soptea Postat Ianuarie 3, 2012 Partajează Postat Ianuarie 3, 2012 Multumesc de raspunsuri , chiar acum incerc cu 2 folii suprapuse si timp de 10 minute , azi am aproape 6 ore de experimente , am obtinut toate rezultatele posibile , de la placi necorodate la placi corodate complete ,bucatele mici cu diferiti timpi de expunere si concentratii la soda .Din cele peste 10 bucatele una a iesit super ,deci se poate ,problema e ca nu mai stiu exact care era combinatia .Sper sa iasa pana la urma ,oricum mi se pare foarte laborioasa metoda in comparatie cu fierul de calcat ,tre sa fii atent cu ochii , la maini cu soda si cu ultravioletele astea .Am sa postez si o poza a cutiei , ca parca asta era titlul topicului ,ar trebui cred un topic separat pentru metoda cu led . Link spre comentariu
Myhayxx Postat Ianuarie 3, 2012 Partajează Postat Ianuarie 3, 2012 Multumesc de raspunsuri , chiar acum incerc cu 2 folii suprapuse si timp de 10 minute ... .sa ai grija sa suprapui perfect filmele ca altfel n-o sa-ti iasa ...si nu incerca chiar cu 10 min ca asta depinde si de imprimanta cum lasa tonerul de bine.....eu ti-am zis acum timpul de expunere la mine e 3 min..dar am incercat si cu 10 min si a iesit.. uite iti faci dintr-o bucata de cablaj pe care o ai mai multe parti si incerci pe acelasi proiect...prima data sa zicem incepi de la 4 min. vezi cum a iesit ,daca nu esti multumit in functie de ce ti-a iesit ori cresti timpul ori il scazi cu un min.. si tot asa teste si iar teste pana la urma o sa reusesti ai sa vezi :dauite aici: viewtopic.php?f=14&t=62699&start=225 cand aveam cam aceeasi problema ca tine si acum ies geva de genul asta: Link spre comentariu
soptea Postat Ianuarie 4, 2012 Partajează Postat Ianuarie 4, 2012 Victorie A iesit dupa o zi de teste un cablaj de toata frumusetea , dupa ce abandonasem proiectul ( un osciloscop pe placa de sunet ) , vazand ce catastrofa de cablaj a iesit cu fierul de calcat .Pana la urma combinatia norocoasa a fost :-folie retro in dublu exemplar (cred ca e cam obligatorie asta cu dublu)-5 minute de expunere ,la 6 si 7 se vedea cam prea pixelat cablajul , sper sa se intample doar la cablajul asta , cu toate ca ma tem ca pixelarea e o slabiciune a acestei metode?Cand ma uit cu lupa pe folie se vad pixeli in loc de linii continue , chiar daca am tiparit pe best ?-developare 2 minute intr-un litru de apa cu 2 lingurite de soda Ce regret acum este ca nu am facut mai mare cutia de 10x10, deja la primul cablaj s-a dovedit insuficienta ,cablajul are cred 12 cm in lungime ,ma mir ca s-a expus, are o mica lipsa de expunere pe o margine dar se rezolva lucrand un pic cu freza Poze maine Link spre comentariu
soptea Postat Ianuarie 4, 2012 Partajează Postat Ianuarie 4, 2012 Iaca si pozele .Am aflat si de ce nu au iesit primele mostre ,erau toate subexpuse si dupa corodare ramaneau cu tot cuprul pe ele.Cine mai incerca sa afle timpul corect de expunere cred ca ar trebui sa inceapa cu 5 minute si apoi sa mareasca/scada in functie de rezultate .Eu am supraapreciat puterea ledurilor si am inceput cu un timp de doar 20 de secundeLa developare nu prea este ce regla ,sa nu fie solutia prea concentrata (1, max 2 lingurite ) si timpul sa fie 1 max 2 minute .Ce m-a iritat foarte tare la metoda asta a fost lipsa aproape totala a feedbackului , dupa expunere nu se vede nimic pe placa iar dupa developare se vede cablajul sub forma unei umbre maro-rosiatice vagi ,dar totusi functioneaza !Urmatorul cablaj cred ca o sa-l incerc pe calc, poate scap de pixelare , si mai scad din costuri Multumesc pentru sprijin , aveam dubii ca o sa reusesc dar uite se poate Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum